Hoi Huib.Best mogelijk dat ik verkeerde info heb.Maar heb altijd geleerd dat een wissel met de tongen mee bereden geen reden is voor traag rijden.
, maar op een stopplaats van twee sporen vind je enkel een armseinen.
Het inrij sein voor het station draagd wel twee armen, hier kan je immers bij afbuigen enkel de wissel tegen de tongen inrijden.Johan.
Een tweesporige stopplaats.( eventueel station.)Het inrij sein is hier voorzien met twee armen, dit moet HP0, HP1, HP2 kunnen vertonen.
Een snelheids beperking is zo al opgelegt bij nadering station.( maschinist moet trajekt kennis hebben.)Een trein die 80 rijd en HP1 krijgt zal niet tegen deze snelheid het station inlopen en dan uit volle kracht gaan remmen.Voor een goederentrein zijn andere regels, deze zal rustig tegen 80 door het station denderen bij HP1.
Dus we spreken hier over spoor 1-2, Bij HP2 weet de machinist dat hij het afbuigende spoor gaat oprijden, 2 dus.Als spoor 2 geen aftakking heeft naar een ander spoor word uit kostenbesparing hier een eenarmig sein geplaatst. Immers er bestaat hier een snelheidsbeperking, zo zal de machinist die HP1 krijgt op spoor 2 de snelheidsbeperking bij vertrek respecteren tot hij uit het station is vertrokken.
De machinist weet exact hoe lang zijn trein is en zal gewoon op de afstandpaaltjes letten langst de baan.Eens aan het juiste paaltje gaat hij aan de toegestane snelheid rijden.Een trein die vertrekt vanaf spoor 1 hoeft bij HP1 hiermede geen rekening te houden en kan gewoon aanzetten tot deze de toegelaten snelheid heeft berijkt.
Een ganse uitleg, maar de voorschriften en regelementen zijn nu eenmaal niet simpel.
Zo zijn in de spoorplanboeken die fabrikanten uitgeven meestal de signalisatie niet juist, waar een eenarmsein mag staan plaatsen zij een tweearmsein, iedereen moet leven nietwaar!.
Nog een kleine toevoeging: een wissel word pas gevaarlijk beschouwd als deze tegen de tongen IN word bereden, met de tongen MEE is deze veilig beschouwt.
Ook hier zal het uitrijsein altijd Hp2 (twee armen schuin omhoog) tonen, ik zal uitleggen waarom: In Duitsland wordt ook gereden met een Buchfahrplan, hier in staan naast rijrijden, ook waar er hoofdseinen staan, en welke snelheden er gereden mag worden bij het sein Hp1. En het sein Hp1 staat toe dat er met Buchfahrplan-snelheid dit sein voorbij gereden mag worden, altijd. In het voorbeeld wat jij stelt zou het dus betekenen dat je met 80km/h over een wissel heen zal rijden, die maar voor 40km/h geschikt is. Bij 80km/h zal de trein wel nog net in het spoor blijven maar wel reizigers die omdonderen met alle gevolgen van dien, of een aantal dure modeltreinen door het omvallen beschadigen , maar je je kan je wel voorstellen wat er zal gebeuren met bijvoorbeeld 160km/h. Verder zijn er nog zaken zoals het aansluitende wisselbereik (letterlijk vertaald uit het Duits, anschliesende Weichenbereich), en vooral waar deze eindigt. Bij een inrijsein eindigt deze bij het volgende hoofdsein, dus dat uitrijsein waar bij jou dus Hp1 in zal staan.