Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door bosje77
Vandaag om 17:14:36
NS 2200 zonder en met demper door Eric B
Vandaag om 17:14:18
Albert's fantasie in schaal 0e door GD
Vandaag om 17:10:51
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door moonlicht
Vandaag om 17:09:15
Test: rails reinigen met RVS-reiniger. door stefan88
Vandaag om 17:08:20
NL nummerborden voor Piko Benelux-hondekop door spoorzeven
Vandaag om 17:07:29
Wie weet waar deze opname's gemaakt zijn? door Bert van Gelder
Vandaag om 17:07:07
Ringleiding en draad door Klaas Zondervan
Vandaag om 17:06:56
Frans loodsje et cetera door 44
Vandaag om 17:05:00
Roco NS 2400, model 2020, materieelbespreking door Bert van Gelder
Vandaag om 17:04:57
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
Vandaag om 16:56:21
Richtingsafhankelijke detectie / melding door Hansepansje
Vandaag om 16:51:43
Fleischmann DB 103 142-6 door stoombr38
Vandaag om 16:50:45
Artitec 2021 HO, accessoires. Nieuws van de fabrikant. door Bert van Gelder
Vandaag om 16:47:01
Pimp my Fleischmann BR01 164 ==> Lofzang op een Fleischmann BR 01 door naoorlogsNS
Vandaag om 16:43:51
Artitec: Plan E, serie 2007 door Pauldg
Vandaag om 16:41:04
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 16:39:31
Mooi weer om buiten te spelen door FritsT
Vandaag om 16:34:19
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 16:34:03
Lima locs, welke antislipbanden kun je gebruiken? door hans1958
Vandaag om 16:31:38
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door timtrein
Vandaag om 16:28:40
Roco MultiMaus, hoe moet je CV programmeren van 3 cijfers? door henk
Vandaag om 16:26:52
Restauratie TEE treinstel door timtrein
Vandaag om 16:19:42
Rheinburgh, TP V/VI door Joran
Vandaag om 16:16:38
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door Ronaldp
Vandaag om 16:11:07
Magnorail in grotere schalen door Scratchbuilt
Vandaag om 16:02:11
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door JaJo
Vandaag om 15:55:36
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 15:55:16
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 15:36:50
Stadtstrecke in spoor 1 door Ferry As
Vandaag om 15:32:52
  

Auteur Topic: 28 maart 2009 - Op bezoek bij Amerpoort  (gelezen 8549 keer)

Peter van der Leek

 • Offline Offline
 • Berichten: 2143
  • Somda
28 maart 2009 - Op bezoek bij Amerpoort
« Gepost op: 28 oktober 2009, 14:29:56 »
INLEIDING

Op 28 maart is het OBB-team te gast geweest bij Remco Poppen. Remco is bekend van het draadje “Bouw klein voorstation AMERPOORT begonnen” Inmiddels is dit onderwerp in minder dan een jaar al ruim 85.000 keer bekeken, reden genoeg om hem eens het hemd van het lijf te vragen over de filosofie van zijn baan. Die is namelijk zeker anders dan de gemiddelde NS georiënteerde modelspoorbaan.
”AMERPOORT” is gebouwd met één doel, en dat is het tonen van een beperkt aantal treinsamenstellingen. Beperkt, omdat alleen de periode van 1980-1995 wordt getoond. En waarom? Daarvoor gaan we even terug in de tijd.

HET ONSTAAN VAN AMERPOORT I
We spreken over begin jaren ‘80, Remco woont in een flat en in één van de kelderboxen van een andere bewoner staat een modelbaan opgesteld. Remco en zijn vader komen over de vloer. Er wordt zelfs over gesproken om gaten in een muur tussen de twee kelderboxen te maken of zelfs de muur weg te breken. Het is nooit zover gekomen, maar het modelspoorvirus heeft wel toegeslagen. De symptomen van het virus verergeren alleen maar door de regelmatige treinreizen van Amersfoort naar familie in Zaandam. Op zijn zevende begint Remco zijn eigen baan te bouwen, die overigens maar een paar jaar heeft bestaan. Daarna komt de bekende “studiedip” en pas een paar jaar later wordt de hobby weer opgepakt. Bij de modelspoorwinkel Steven Volp in Amersfoort wordt een 2400 van Roco aangeschaft en een klein baantje wordt in elkaar gezet. Maar ook dit baantje wordt weer gesloopt.
De huidige baan Amerpoort staat opgesteld in een slaapkamer op de eerste verdieping, maar vlak voor het moment van schrijven van dit verslag heeft Remco gelukkig besloten de zolderkamer gereed te maken voor zijn modelbaan. Uiteindelijk is niet de zolder de nieuwe plek geworden, maar is van twee kamers één grote gemaakt.  Daar wordt ook een veel grotere baan opgebouwd, die echter wel gebruik maakt van één van de modules van het ”oude” Amerpoort, laten we dat maar “Amerpoort I” noemen. En zo ontstaat op dit moment “Amerpoort II”.
Maar even terug naar ons bezoek aan Amerpoort I. De naam is ontstaan uit een mix van Amersfoort en …-poort. Amersfoort zelf is te groot om na te bouwen en het gebouwde station lijkt meer op een voorstation. In de werkelijkheid hebben zulke voorstations namen zoals ‘Weesperpoort’, ‘Muiderpoort’, daar komt dan ook de samenvoeging vandaan.

DE MODULEBOUW
Het stationsgedeelte is ook het enige deel dat (voorlopig) wordt aangekleed met scenery. Remco heeft dit deel gebouwd op een module van 2,70 meter lengte. Met vooruitziende blik (Amerpoort II was nog niet bedacht) heeft hij besloten het stationsgedeelte als één geheel te bouwen, opdat het later in een andere baan kan worden ingevoegd. Het geheel is opgebouwd op een 12 mm dikke MDF-plaat die ondersteund wordt door een rechthoekig frame van vuren balken van 44 bij 20 mm. Remco vond dit echter niet voldoende stijf en heeft er een aantal dwarsbalken tussen geplaatst.


De drie overige modules zijn op dezelfde manier gebouwd. Twee van die modules zijn voor de halve ovalen aan beide kanten van de stationsmodule, de derde bevat het driesporig schaduwstation.


BAAN OPBOUW


De baan is opgebouwd uit Piko A-rails en de kleinste boogstraal is R3 met een radius van 48cm. Verder is het kortste spoor van het schaduwstation 1,20m, en dat geldt ook voor het perron De rails liggen op de bekende blauwe isolatieplaten van een bekende bouwmarkt en heeft daardoor een beetje demping. Na het leggen van de baan is Remco begonnen met het aanleggen van de bezetmeldstukken, want de baan moet digitaal gestuurd gaan worden. Na veel testen van de wissels en alle bezetmelders vond Remco dat de tijd daar was om het stationsgedeelte te gaan aankleden. Omdat er redelijk veel tijd beschikbaar is (ca. drie uur per dag) kon hij al binnen twee weken na het hout halen beginnen met de aankleding.


SCENERY
Het plan is ontstaan om het station een niveau hoger te maken dan de baan, zodat de reizigers via een trap het perron moeten betreden. En dat lijkt weer op de situatie zoals in Amersfoort. Het wordt even puzzelen waar de trap geplaatst moet worden, maar al snel wordt besloten dat deze aan de rechterkant moet komen. Dan begint het eigenlijke bouwen: uit diverse strips messing soldeert Remco de trap, waarvan de traptreden uit hout worden gemaakt. Een monnikenwerk, maar het resultaat loont: een unieke brug met trappen. Op de foto’s de ruwbouw van de brug en trappen, en het eindresultaat.Waar Remco ook een hoop medespoorders mee op weg heeft geholpen zijn de zelfgemaakte T-portaalbovenleidingmasten. Omdat ze uit railprofielen samengesteld zijn, zijn ze filigraner om te zien dan de vaak gebruikte NS-masten van Sommerfeldt. Ze zijn ook nog eens beter op schaal. Behalve de bovenleiding heeft Remco ook het perron zelf gemaakt. Na een aanbod van Gerco van Beelen kwam er een in styreen geplot perron, voorzien van subtiele details zoals blindengeleidetegels, en een vloeiend gebogen gelegde strook tegels tegen de perronrand. Zulke dingen maken een perron echt Nederlands!

Preiseruitzicht vanaf de trap

RIJDEND MATERIEEL
Amerpoort is vooral bedoeld om op een mooi afgewerkt station een beperkt aantal treinsamenstellingen te tonen. Die moeten allemaal hebben gereden binnen de periode van 1980-1995, zonder uitzonderingen! Op dit moment vinden we ondermeer een 6400 met een sleep Fccpps’en, de geel-grijze 1145, 1312 en 1606. Veelal worden de locs speciaal aangepast qua nummering, om er zeker van te zijn dat die lok met het correcte nummerrond rijdt. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van decals van Kees-Jan (ReelCees). Alle locs worden zelf voorzien van een digitale decoder, net als andere aanpassingen zoals het maken van sluitverlichting. Inmiddels zijn ook de eerste stappen gezet op het gebied van zelfbouw. Een kap van de verwarmingswagen van Frank (Mispoes) en de aanschaf van een airbrush moeten het eerste karwei gaan klaren. Het enige dat absoluut niet gedaan wordt met de airbrush is… weatheren. Het moet schoon blijven, en ook daarom gaan alle modellen na het rijden weer keurig de doos in. Tijdens dit relaas komt nog de 2433 voorbij met een sleep VAM wagens en zien we een 634 wat rangeren.

Op het opstelspoor staan vaak een paar locs te wachten tot ze worden ingezet, en regelmatig verschijnt daar dubbeldeks stoptreinmaterieel.


DIGITALE ACHTERGROND
Het is leuk om te zien hoe zich een hele digitale revolutie heeft plaatsgevonden. Om maar eens wat te noemen: bij de bouw van Amerpoort I werd gebruik gemaakt van de Roco Multimaus, s88 bezetmelders, in combinatie met de s88XpressNetLI interface en het programma Koploper. Inmiddels is overgestapt naar de Intellibox Basic en Loconet en dit vooral om de bedrading te beperken. Verder zijn de wisselaandrijvingen ook vervangen. Van de bekende Conradaandrijvingen (te luidruchtig), naar Tortoise motoraandrijvingen en nu, bij Amerpoort II, zijn deze vervangen door Uhlenbrock servo’s.

TOEKOMSTMUZIEK
Wat staat ons nog te wachten? Wel, de bouw van Amerpoort II is op het moment van schrijven al gestart en is qua spoor leggen al zo goed als klaar. Ook deze module wordt voorlopig weer sober uitgevoerd. De nadruk blijft liggen op het stationsgedeelte, dat wordt nog veel meer aangekleed met Preisertjes, perronbankjes, treinlengteborden en noem maar op. We komen graag over een jaartje nog eens langs. Eens zien of we hem kunnen overtuigen de rest van de baan ook zo gedetailleerd aan te kleden…


DRAADJES OP BENELUXSPOOR.NET
Bouw klein voorstation ‘Amerpoort’ begonnen
Gebruikte materialen, technieken en ervaringen bij de bouw van Amerpoort
Bouwbeschrijving NS T-portaal

Het OBB-team, Lars Smelter en Bert van Gelder.
« Laatst bewerkt op: 12 november 2009, 14:44:48 door Peter van der Leek »
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

Geoffrey Korstanje

 • prutser
 • Offline Offline
 • Berichten: 1664
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #1 Gepost op: 28 oktober 2009, 15:04:59 »
Dat ziet er erg goed uit (y)
Uiteraard hadden we hier al online eens iets voorbij zien komen maar een mooi verslag in het OBB draadje is deze baan zeker waard.
Prachtig perron dat zoals wordt beschreven een echt Nederlands aanzicht heeft.

Toppie :D

Ronald Halma

 • Team Mitropa
 • Offline Offline
 • Berichten: 11755
 • Modelrailroading is fun!
  • Team USA Metusa Junction
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #2 Gepost op: 28 oktober 2009, 23:06:00 »
Mooi verslag mannen, van een mooie baan! (y)

Jos001

 • Offline Offline
 • Berichten: 1266
 • N en G rijder
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #3 Gepost op: 29 oktober 2009, 00:43:28 »
Inderdaad, heel leuk verslag en een prachtige baan  (y)

Groetjes,
Jos
N-spoor, digitaal met TC
G-spoor, digitaal met LGB-MZS

fissy

 • Offline Offline
 • Berichten: 4097
  • Gouda in H0
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #4 Gepost op: 29 oktober 2009, 00:47:46 »

Erg historish plaatje ;)   mooie bericht van het OBB team!
Project Gouda in H0 - Nederland - Tijdperk V - Digital: DCC Loconet (Digitrax DCS 100)
OBB bezoekje: 2008

JaJo

 • Offline Offline
 • Berichten: 10711
 • Spoor-0 & Spoor-1
  • Modeltreinbaan.nl
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #5 Gepost op: 29 oktober 2009, 07:28:12 »
Altijd weer leuk om zo'n OBB-verslag te lezen over één van onze BNLS-ers. Complimenten Remco. (y)

Groet Jaap
Groet Jaap
Duits/NL, Spoor-0 en Spoor-1.Tijdperk II en III.
http://www.modeltreinbaan.nl

NS264

 • Offline Offline
 • Berichten: 6520
 • Midland Industrie, NS IV.
  • Midland
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #6 Gepost op: 03 november 2009, 10:28:32 »
Hallo,

idd mooi verslag, zit nog maar net bij het forum maar ik kom allemaal mooie dingen tegen en veel tips. Ik heb ook bij roco37 gekeken hoe hun de perrons hadden gefabrigeerd. Hoe hebben jullie dat gedaan. Voor mijn project heb ik een lang tussenperron nodig.
Ik hoor het wel een keer.

Gr NS2400
Klik op de wereldbol naar topic.
Mvg Koen. Betuwse oplossing:'kumt tied, kumt road'.
Johnny Cash Hey Hey Train.

Remco.

 • Offline Offline
 • Berichten: 6326
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #7 Gepost op: 03 november 2009, 10:31:13 »
Hoi,

Mijn perron komt bij Gerco van Beelen vandaan, www.sleutelspoor.nl, lees gerust mijn draadje eens door wat onder het wereldbolletje staat. Daar staat alles wel in :)

Gr. Remco.

Bert van Gelder

 • Team forummoderators
 • Offline Offline
 • Berichten: 3955
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #8 Gepost op: 03 november 2009, 10:31:29 »
Deze vraag kun je het beste stellen in het draadje van Amerpoort zelf. Grote kans dat Remco er zelf op antwoordt.

Gr, Bert

Edit: mijn antwoord en dat van Remco kruisten elkaar..

NS264

 • Offline Offline
 • Berichten: 6520
 • Midland Industrie, NS IV.
  • Midland
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #9 Gepost op: 04 november 2009, 20:24:30 »
Maakt niks uit moet toch altijd dubbel lezen niet dat ik leesblind ben maar des te langer blijft het hangen, blijft ook allemaal in het blote koppie zitten,
Ga gelijk kijkje nemen Remco.

Gr NS2400, Koen
Klik op de wereldbol naar topic.
Mvg Koen. Betuwse oplossing:'kumt tied, kumt road'.
Johnny Cash Hey Hey Train.

Dion

 • powerd by Uhlenbrock
 • Offline Offline
 • Berichten: 5795
 • stationsplein Baden-Baden
  • stationsplein Baden Baden
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #10 Gepost op: 05 november 2009, 11:04:14 »
Weer een mooie stukje vakwerk zowel van het OBB team als van Remco. (y)

Eerst hiervan genieten en dan op naar de volgende "op bezoek bij".
groetjes Dion

Ruud K

 • Offline Offline
 • Berichten: 12174
 • Schwarzburg-Neuffen-Bahn
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #11 Gepost op: 05 november 2009, 11:24:37 »
Wordt dat dan op bezoek bij Dion? Lijkt me interessant als ik je draadje zo zie  :)
DB-tijdperk 3, Fleischmann-Roco-Trix, digitaal Multimaus

Dion

 • powerd by Uhlenbrock
 • Offline Offline
 • Berichten: 5795
 • stationsplein Baden-Baden
  • stationsplein Baden Baden
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #12 Gepost op: 05 november 2009, 11:40:14 »
Dat weet ik niet en acht die kans klein dat dat gaat gebeuren.
Maar je weet nooit in de toekomst het kan zomaar veranderen.

Misschien voor je zelf ook een optie, heb je niet in de lijst zien staan?

groetjes Dion

Tomas

 • Offline Offline
 • Berichten: 36
 • @: ideeën op doen fase
Re:Op bezoek bij Amerpoort
« Reactie #13 Gepost op: 08 november 2009, 15:36:23 »
Heel mooi verslag, en een geweldige baan van Remco!! Ik was zijn  "Bouw klein voorstation 'Amerpoort' begonnen" draadje aan het lezen toen ik op pagina 91! las dat het OBB team langs geweest was.

Gelijk ff kijken natuurlijk :)

Nu weer snel verder lezen in het draadje van Remco  ;D

Gr, Tomas

« Laatst bewerkt op: 08 november 2009, 15:39:15 door Tomas »
planning: HO, Intellibox, Nederlands periode II/III, nog geen baan :)