Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-09-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dion
Vandaag om 15:57:23
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 15:54:32
Nederlandse Modelspoordagen, Rijswijk, 24-26 sept. 2021. Voor- en nabeschouwing. door Ad Cleijsen
Vandaag om 15:51:31
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 15:51:08
Eisenbahn Magazine, wie ontvangt hem wel? door jerrytrein
Vandaag om 15:41:04
Roco Fccpps, overzicht van Roco-modellen. door ceuleer
Vandaag om 15:36:22
Stuklijst in Roco Line door Hasenwald
Vandaag om 15:07:07
Kleur lens NS dwergsein. door Rob Hagg
Vandaag om 14:58:46
Pendelbaan met 1 keerlus (H0, L-vorm, 4,50 x 3,00 mtr) (Zandvoort) door Peter J K
Vandaag om 14:45:18
Artitec 2021, HO en N. Nieuws van de fabrikant door Jeroen Water
Vandaag om 14:18:24
Inspiration? Quiberon… ! door Benelux795
Vandaag om 13:57:59
Rondom Charlois door tuurtje
Vandaag om 13:57:07
Dg spoor 0 door daempfer
Vandaag om 13:47:56
Kalender 2022 door Wim Vink
Vandaag om 13:45:12
Decoder advies gevraagd voor div. analoge locomotieven. door MichielB
Vandaag om 13:17:04
Station Amsterdam Weesperpoort 1940-1975 door Edsko Hekman
Vandaag om 12:51:46
Piko NS 2000, materieelbespreking. door VAM65
Vandaag om 12:33:08
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Esufreak
Vandaag om 12:08:04
Mooi weer om buiten te spelen door puntenglijder
Vandaag om 10:44:17
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 10:19:21
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door bask185
Vandaag om 10:15:16
Gezocht: wie kan Sketchup-bestand kan omzetten naar STL voor printen. door MOVisser
Vandaag om 10:15:01
Fotodijk(je) door NS1220
Vandaag om 09:54:37
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 09:53:03
Ervaring vitrineopmaat.nl door ErikH
Vandaag om 09:43:39
Vijfhuis (v.h. Frotterdam) door Ben
Vandaag om 09:13:06
Een klein stukje Den Haag - Rotterdam Hofplein Lijn in 1:87 H0 door nighttrain1
Vandaag om 08:24:34
2021-09-26 Amtrak Empire Builder ontsporing door Niekleair
Vandaag om 04:30:58
Rails schoonhouden met kurk. door clickmaniac
Vandaag om 00:39:50
RailPro Regs Ballastbakken door Maarten.T
26 september 2021, 22:29:02
  

Auteur Topic: Verlichting in Piko ICE-3 rijtuigen maken  (gelezen 9369 keer)

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #15 Gepost op: 13 juni 2006, 23:07:28 »
Ad

Kun je dan niet beter een str. draaistel onder het eeerste rijtuig laten zitten , bijv zwarte draad , de rode is dan over.
En dan onder het derde rijtuig een str. draaistel , voor de rode draad, en deze terugvoeren naar het tweede rijtuig

Geert
Groeten uit Hoogeveen

Ad Harrewijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • AnW Modeltreinen
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #16 Gepost op: 13 juni 2006, 23:12:50 »
Hallo Geert,

Onder het eerste rijtuig blijven de stroomvoerende draaistellen. Onder het laatste rijtuig worden de draaistellen vervangen door stroomvoerende draaistellen. Van het eerste rijtuig gebruik je één kant van de voeding en van het laatste rijtuig gebruik je de andere kant van de voeding. Zo heb je dan door de gehele trein één draad vrij.

Het derde rijtuig heeft de aandrijving en deze draaistellen zijn moeilijk te vervangen en relatief duur.

Groet,

Ad

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #17 Gepost op: 13 juni 2006, 23:20:18 »
Hallo Ad

Ik snap het helemaal, er was even een spraakverwarring, het tweede rijuig is bij mij de motorwagen  :D.
Ben net even naar boven gelopen , als ik nu eens een str. draaistel van het eerste draaistel haal en ik wissel deze met een draaistel van het laatste rijtuig , dan ben ik er toch ook ?
Kortom ik bel je morgen wel even

Mvg Geert
Groeten uit Hoogeveen

ErikH

  • Offline Offline
  • Berichten: 27
    • Erik's modeltreinen
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #18 Gepost op: 13 juni 2006, 23:21:43 »
Hoi,

inderdaad kan je wagen 2, 3 en 4 op de normale manier doen

waar mijn schema op berust is het volgende:

als je een decoder hebt zoals de lokpilot, kan je de lampen (voor, achter enz.) aansluiten aan de functie-uitgang en met de andere kant aan de retourleiding (blauw).
Je kan echter ook de lampen aan de functie-uitgang hangen en de andere kant van de lamp aan één van de wiel-stroomafnemers hangen (de rode of de zwarte draad). Hierdoor is de extra retourleiding (blauw) niet meer nodig.

ik heb een schemaatje getekend die het hopelijk wel duidelijk maakt

edit moderator: plaatjes staan niet op de BNLS server, en daardoor niet zichtbaar.

hier zie je de voorste wagen en de tweede wagen van boven
het rode bolletje is de achterlamp en het gele bolletje is de voorlamp
het blauwe bolletje is de binnenverlichting
Je kan zien dat er nou maar 5 draden tussen de 2 wagens lopen

Je moet echter wel weten wat je doet, anders is één van die andere aangedragen oplossingen misschien makkelijker

mvg
Erik
« Laatst bewerkt op: 25 september 2012, 11:58:52 door Bert van Gelder. Reden: Link werkt niet, kan niet gerepareerd worden. Bert »

Ad Harrewijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • AnW Modeltreinen
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #19 Gepost op: 13 juni 2006, 23:22:56 »
Hallo Geert,

Ja, dat is ook mogelijk, maar dan heb je maar over 1 draaistel stroom en dit kan wel eens problemen geven met wissels en dergelijke.

Bel morgen maar even, dat "praat" even makkelijker   ;)

Groet,

Ad

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #20 Gepost op: 13 juni 2006, 23:29:04 »
Hallo Erik

Nu wordt het me een stuk duidelijker , merci

Hallo Ad

Nu snap ik het helemaal van die twee draaistellen, kan inderdaad wel eens een probleem geven

Ben nu weer helemaal op de hoogte, nogmaals een ieder bedankt
Groeten uit Hoogeveen

Jos

  • Offline Offline
  • Berichten: 179
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #21 Gepost op: 14 juni 2006, 09:29:09 »
Beste Ad en Erik,

Als mijn baan weer een beetje te gebruiken is (is net volledig afgebroken) dan ga ik beide oplossingen proberen.
De oplossing van Ad is voor mij wat moeilijker aangezien ik met 3-rail werk en dan ook nog een extra sleper moet monteren?
Beide heren bedankt.

Met vriendelijke groet,

Jos
MRDirect, Koploper, EDITS-booster, zelfbouw wissel/sein/servo decoders en S88's, 80% NS

Hub

  • Offline Offline
  • Berichten: 255
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #22 Gepost op: 14 juni 2006, 09:45:52 »
Citaat
De oplossing van Ad is voor mij wat moeilijker aangezien ik met 3-rail werk en dan ook nog een extra sleper moet monteren?
Bij een extra sleper wordt de stroom altijd van de voorste sleper gehaald en moet je er ook nog een digitale sleperomschakelaar inbouwen. B.v. Uhlenbrock 71700

Groet,
Hub

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #23 Gepost op: 14 juni 2006, 15:29:51 »
Vandaag ge-emailed met Ad , ik zet onder het laatste rijtuig 2 stroomvoerende draaistellen en er komt gele Tams led-verlichting in.
Als het gelukt is zal ik er een foto van maken.
Groeten uit Hoogeveen

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #24 Gepost op: 15 juni 2006, 19:16:47 »
Okay, het volgende vandaag gedaan :
2 stoomvoerende koppelingen geplaatst onder het laatste rijtuig, het voorste rijtuig krijgt nu spanning van de linker rail, en gaat via 1 draad naar het derde rijtuig (motorwagen) , het laatste rijtuig krijgt nu spanning van de rechter rail , en gaat via 1 draad naar het derde rijtuig, de achterste 2 rijtuigen voorzie ik van via de groene draad van spanning voor de led verlichting, de voorste 2 via de paarse draad naar de ledverlichting, blauw is de gemeenschappelijke.
Mijn baan is voorzien van viessmann 5233 bezetmelders, oftewel geisoleerde delen.
Als de trein stilstaat brandt de led-verlichting magnifiek, als het spul rijdt is het meer een aan/uit schakeling.
Kan dit liggen aan het feit dat de trein langer is dan sommige bezetdelen ?
Oftewel zo is het niks, als het niet veranderd sloop ik het er weer uit .
Groeten uit Hoogeveen

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #25 Gepost op: 15 juni 2006, 22:51:25 »
Heb het zo opgelost, alles weer normaal gemaakt , het tweede rijtuig is nu de bistro-wagen geworden (dit ivm de draden door de koppelingen).
Een functiedecoder geplaatst in het eerste rijtuig, zwart en rood gewoon van de draaistel gehaald, groen en blauw naar de led
Rijtuig 2,3 en 4 maken nu gebruik van de groene draad en de gemeenschappelijke blauwe.
De stroomvoerende koppelingen onder het 4de rijtuig weer vervangen door de gewone (heb dus 2 stroomvoerende koppelingen voor de liefhebber ).

Heb nu nog maar op 2 plaatsen , op wissels, waar de verlichting even stotterd , tis een stuk beter geworden zo , ga een biertje drinken
Groeten uit Hoogeveen

Biem

  • Offline Offline
  • Berichten: 816
Re: Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #26 Gepost op: 23 juni 2006, 13:15:34 »
Heb op aanraden van AD van AnW modeltreinen de Esu decoder eens verwisseld voor een Zimo mx 64, perfect, het gestotter en de knipperende verlichting is nu helemaal voorbij
Groeten uit Hoogeveen

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1864
Re:Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #27 Gepost op: 09 juli 2012, 15:10:36 »
Hoewel het reeds een oud topic is lipe ik er dit weekend pas tegen aan. om nu een nieuw topic te beginnen met hetzelfde onderwerp. Bij deze een plaatje hoe ik het heb opgelost. Ik heb het motorrijtuig van stroomvoerende wielstellen voorzien. Gewoon die van het koprijtuig verwijderd en op de gemotoriseerde wielstellen geklikt. Dit rijdt uitstekend. Eventueel kan je de andere rijtuigen nog van extra stroomafname voorzien.

« Laatst bewerkt op: 25 september 2012, 11:28:07 door Bert van Gelder. Reden: Link gerepareerd. Gr, Bert »

AppieHeijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 71
Re:Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #28 Gepost op: 25 september 2012, 10:14:12 »
Ik heb  de ICE 3 van Piko nu ook. Wil er ook verlichting+geluid in zetten. Begint redelijk te duizelen na het lezen van dit topic. Hoewel de laatste 2 posts wel weer begrijpbaar zijn voor mij.

@Fritsprt
Wat heb je nu uiteindelijk moeten aanschaffen? Ik zie dat je ook een luidspreker hebt?

Hendrik Jan

  • Offline Offline
  • Berichten: 6364
  • 46%, unchillfiltered, natural colour
Re:Verlichting in Piko Ice 3 rijtuigen maken
« Reactie #29 Gepost op: 25 september 2012, 10:23:18 »
Ter verhoging van de verwarring:

ook ik heb plannen in dezelfde richting.
Ik heb de 2e klas kop ook voorzien van stroomafnemers.
Op de hele trein heb ik nu dus spanning (rode en zwarte draad)
Ik was van plan, om de verlichting aan die draden te hangen, zonder decoders.
Volgens de KISS-methode 8)

Mijn ICE rijdt in het zicht, stopt op het station, rijdt weer verder in het zicht.
Dus dat licht mag branden.
Het hoeft pas uit, als de ICE mijn schaduwstation in duikt.
En in dat schaduwstation gáát het licht ook uit, want als de bezetmelder aanspreekt, wordt het hele opstelspoor spanningsloos geschakeld, tot ik opnieuw vrijgave kies.
En dan rijdt de ICE weer in het zicht en mag het licht weer branden.

simpel

Hendrik Jan
 
Never trust a man who, when left alone with a tea cozy, doesn't try it on
-Billy Connolly