Ja, we gaan het spoor landelijk even tig jaar stillegen om om te bouwen....
als je de voeding aan wilt passen is er eigenlijk maar 1 mogelijke manier. dat is zorgen dat alle treinen die je nieuw gaat kopen kunnen rijden op 1.5kv en op de nieuwe voeding. en dan lijn voor lijn de voeding aanpassen als je de oude treinen uit roulatie gaat halen.ook dat gaat nooit gebeuren omdat het te duur is. voor intercity's en sprinters is het niet nodig om de voeding aan te passen naar dezelfde voeding als een buurland. het heeft alleen nut voor goederen treinen en internationale treinen. en daarvoor kan je locs gebruiken die op verschillende voeding kan rijden. voeding aanpassen is onzin en veels te duur.
Ik heb wel is gehoord dat er een serieus plan is om de spanning naar 3000V= op te hogen.Dat zou redelijk “eenvoudig “ te doen zijn.
Toen de hondenkoppen werden geleverd was het gebruikelijk dat deze op maandag de fabriek uitrol de, op dinsdag gingen bobo's meet de nieuwe trein op de foto, op woensdag werd er een proefrit naar Arnhem gemaakt, op donderdag werden er nog wat boutjes aangedraaid, en op vrijdag reed de nieuwe trein met passagiers in de dienstregeling.De eerste wesp werd volgensmij al twee jaar geleden afgeleverd, dan is het toch wel triest dat er nu nog maar een paar aan NS zijn afgeleverd.
De techniek van zo'n wesp is ook niet bepaald nieuw Bart
Uiteraard is dat de enige manier....
Misschien moet je dit even lezen voordat je zegt dat het niet nodig is voor IC's en Sprinters.
Dat is een interessant rapport!
Voor nieuwe hogesnelheidslijnen is alleen een TSI beschikbaar van 25 kV. Voor het bestaande net heeft Europa die ambitie niet (meer) en zijn de andere systemen toegestaan voor snelheden beneden de 200 km per uur. Een belangrijke reden hiervoor zijn de hoge kosten en langdurige ombouwperiode naar met name een 25 kV systeem
Duitsland gebruikt weliswaar 15 kV wisselstroom, maar deze heeft een afwijkende frequentie van 15 kV 16,7 Hz-systeem, welke niet op een goedkope en eenvoudige manier uit het commerciële net kan worden ‘omgebouwd’ omdat het internationale net werkt met 50 Hz
In landen met 1,5 kV (Frankrijk) of 3 kV (Polen, Italië) TEV systemen, worden deze systemen als niet geschikt gevonden voor spoorlijnen met intensief treinverkeer en/of hogere snelheden.
Ik denk dat Prorail bij zo een onderzoek ook echt wel heeft gekeken naar wat dat betekent voor hun klanten,
Bij de vervoerders (exploitanten) is een splitsing gemaakt tussen NS, regiovervoerders en goederenvervoerders.a. Voor NS is een business case opgesteld (BuCa NS).b. Voor de regiovervoerders is een inschatting gemaakt van de investeringskosten in het materieel. Er is echter geen separate business case opgesteld.c. Voor de goederenvervoerders is er geen inschatting van de investeringskosten in het materieel beschikbaar, noch is er een separate business case opgesteld.
Daarnaast is van 1,5 naar 3kV omschakelen echt geen kwestie van een druk op de knop in Utrecht, de huidige apparatuur in de infrastructuur is daar helemaal niet voor geschikt of voor afgesteld.
Een financieel voordeel op de middellange termijn voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van omschakelen van 1500 V naar 3 kV is dat veel materiaal uit de huidige onderstations en overige energieinfrastructuur kunnen worden hergebruikt
(…) en 3000V is het ook niet: (…)