Doel:€250.00
Donaties:€100.00

Per saldo:€-150.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-11-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Containerdraagwagens door Link
Vandaag om 20:56:19
Ik loop vast door Sikko
Vandaag om 20:51:45
NS DE-5 en ELD5 op basis van Lima Mat'46. door Eelco Storm
Vandaag om 20:49:42
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Wim Vink
Vandaag om 20:43:15
Ballast door wacco
Vandaag om 20:25:27
Märklin 2023, nieuws van de fabrikant. door henk
Vandaag om 20:15:29
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
Vandaag om 20:15:26
Modeltorque motor tandwiel door Henk Veenstra
Vandaag om 20:15:15
Kranenberg, een exercitie in code 70 door Huup
Vandaag om 20:11:58
Rondom Charlois door Huup
Vandaag om 20:03:12
PB models: koplopers (voorbespreking) door edwin1974
Vandaag om 19:43:15
Modelbouw 1:1, de Blauwe Tram herleeft! door Besselspoor
Vandaag om 19:38:24
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:28:19
servo montage onder wissel door Marijn
Vandaag om 19:08:18
Doorzichtige beschermkap voor spoor-0 diorama door piksov
Vandaag om 18:54:31
19 Toen door Eric B
Vandaag om 18:29:20
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:59:03
Puntstuk polarisatie, zin of onzin? door 741230
Vandaag om 17:49:16
Artitec zandwagens door VAM65
Vandaag om 17:35:18
Athearn Genesis H0-G22527 door Lolke Bijlsma
Vandaag om 16:26:55
Sankt Georgen. door puntenglijder
Vandaag om 16:17:33
DR4024 overweg aansturing door Bert_Apd
Vandaag om 16:01:42
Pakken licht en middelzwaar plaatstaal door jandcargo
Vandaag om 15:53:18
Voorbereiding bouw en bouwsels N baan Swalbenburg, 2,80 mtr x ,60 cm. door NS264
Vandaag om 15:53:10
Kleine Baan in H0 (≤ 0.5m²) door NS1220
Vandaag om 15:49:19
8-pins decoder voor Athearn Genesis H0-G22527 door bellejt
Vandaag om 15:41:50
Licenties nodig voor modeltreinen? door wke
Vandaag om 14:46:51
Waar zou je een 3D printpen voor kunnen gebruiken? door HuubvG
Vandaag om 13:51:52
Fotowedstrijd: Winter (1:1 en model door elkaar) door bollen neus
Vandaag om 12:46:32
Raspberry Railways door Rasp
Vandaag om 12:40:41
  

Auteur Topic: Digitaal rijden naar nieuw niveau  (gelezen 2346 keer)

VulcanRaven

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • NS 1960 - heden
Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Gepost op: 24 november 2022, 13:58:38 »
Beste,

Deze vraag is al eens eerder gesteld en ik heb ook al div. artikelen doorgenomen maar ik zie door de bomen het bos niet meer echt. Hopelijk kunnen jullie mij helpen het e.e.a. duidelijk te krijgen.

Ik zit namelijk met het volgende. Ik heb een relatief kleine baan welke ik aanstuur met een Roco z21 (wit) en Multimaus. Ik maak gebruik van Trix C Rail en mijn wissels zijn voorzien van Marklin wisselaansturing. Nu jeukt toch al een tijdje het idee om de baan volledig te automatiseren zodat ik alles kan aansturen via de computer en niet meer alles handmatig hoef te laten lopen.

Ik zal dan met bezetmelders, wisseldecoders en sein aansturing moeten gaan werken. Nu lijkt het mij dat de producten van Digikeijs in al deze behoefte voorzien echter zie ik zoals gezegd door de bomen het bos niet meer echt en weet niet zo goed wat ik precies allemaal nodig heb.

Ik heb wel de losse artikelen bekeken en snap bijvoorbeeld de losse aansturing van hoe je seinen op een 4088 decoder aansluit e.d. maar hoe deze in het totaalplaatje vallen is me niet helemaal duidelijk.

Momenteel bestaat mijn baan uit 8 wissels, een station met 4 sporen, een klein stukje dubbelspoor en de rest is enkelspoor. Daarnaast wil ik seinen van Digikeijs gaan aansturen.

Waar dien ik allemaal rekening mee te houden en welke producten heb ik sowieso nodig? Wat is het handigst om eens mee te beginnen. Ik had zelf het programma Koploper in gedachten voor de aansturen.

Concrete vragen die ik heb zijn:

1. Hoe sluit ik de producten van Digikeijs aan op mijn z21 en waar begin je? Met ander woorden waar zit het beginpunt qua communicatie tussen de z21 en de Digikeijs apparatuur?
2. Kan ik de Marklin wisselaansturing direct aansluiten op Digikeijs (4088?) apparatuur of dienen deze intern ook nog voorzien te zijn van een decoder?
3. Wat is de handigste manier om bezetmelding aan te sluiten op Trix C Rails?

Alvast hartelijk dank voor de hulp!

Groet,

Martijn

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2656
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #1 Gepost op: 24 november 2022, 14:27:04 »
Wat jij wilt, noemen we computer rijden. Digitaal rijden != computer rijden, maar ze gaan wel vaak gepaard  ;). Je kan namelijk ook analoge treinen met een computer bedienen.

1). Je hebt 1 of 2 R-bus terugmelders nodig. Deze bekabel je direct op de z21 R-bus aansluiting. De Dr4018 (zie antwoord 2) kan je op de railsspanning aansluiten. Wel raad ik een extra 18V voeding aan om de DR4018 te voeden. De z21 kan je met een ethernet kabel op je thuis router aansluiten waar je computer ook op is aangesloten. Let op dat je computer ook aan de router bekabeld moet zijn (dus geen WiFi, te onbetrouwbaar). Je kan ook een losse router er bij kopen. Internet is niet noodzakelijk.

2). Geen DR4088, maar een DR4018 heb je nog om je wissels mee te schakelen. Je kan er 8 marklin aandrijvingen mee besturen. Je kan dezelfde DR4018 ook gebruiken om seinen mee te bedienen dus heb je seinen? Dan heb je een tweede en misschien een derde nodig.

3). Je neemt een spoorstaaf, daar maak je 2 zaag snedes in, zodat je een geisoleerde staaf krijgt van grofweg ~30cm. En die geisoleerde staaf sluit je aan op een van de zestien ingangen van een R-bus melder. Een blok bestaat doorgaans uit drie secties. De buitenste secties moeten op je terugmelders worden aangesloten, de middensectie is optioneel, anders moet deze op de ringleiding. Met een 16 kanaals R-bus terugmelder kan je dus 8 blokken maken.

Mvg,

Bas

EDIT:
Bij trix C-rails moet je die rode kunststof schoentjes gebruiken om isolatie stukjes te maken. Dan hoef je niet eens in rails te zagen. Desalniettemin zou ik bij de railsovergangen toch even de dremel er langs halen of een stukje kunststof tussen de spoorstaven te doen zodat je er zeker van kan zijn dat ze geen contact maken.
« Laatst bewerkt op: 24 november 2022, 14:31:02 door bask185 »

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2656
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #2 Gepost op: 24 november 2022, 15:10:33 »
Omdat plaatjes meer zeggen, heb ik er even een in elkaar geflanst in paint  ;D


VulcanRaven

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • NS 1960 - heden
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #3 Gepost op: 24 november 2022, 15:24:18 »
Hallo Bas,

Hartelijk dank voor de zeer uitgebreide uitleg en plaatje  (y) (y)

Dat ziet er een stuk makkelijker uit dan in vreesde, ik ga vanavond eens het e.e.a. uitzoeken aan de hand van jouw uitleg!

Groet,

Martijn

Luud H

  • Offline Offline
  • Berichten: 41
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #4 Gepost op: 24 november 2022, 15:47:31 »
Ook van hier Dank je wel. Ik ben nog niet zover dat ik al materiaal heb aangeschaft, maar wil op de eerstvolgende beurs in Houten dit wel gaan doen. Heb nu alleen de Roco z21 met multimaus en 5 digitale materieelsoorten, maar wil graag verder.....

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 658
    • Modelbaan Den Akker / Rocrail / DCC-EX
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #5 Gepost op: 24 november 2022, 15:55:16 »
Ik heb een videoserie gemaakt 'digitaal modelspoor voor beginners'.
https://youtube.com/playlist?list=PLV0HmPHKLZR56iqWCG9EGT7UBeJerOHHw

Ik hoor graag wat je er van vindt.
Hartelijke groeten,
Albert

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 2984
    • Bahnstrecke 5867
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #6 Gepost op: 24 november 2022, 17:51:49 »
Voor de z21 start heb je dan wel nog een vrijschakelcode nodig (mocht je inderdaad een start versie hebben en deze code nog niet hebben).
En we stomen door....

Luud H

  • Offline Offline
  • Berichten: 41
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #7 Gepost op: 24 november 2022, 19:12:21 »
Ik vind ze geweldig Albert, Dank,  ik ga ze zeker gebruiken als ik verder ga met automatiseren....

VulcanRaven

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • NS 1960 - heden
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #8 Gepost op: 24 november 2022, 20:31:27 »
Ik heb een aantal filmpjes bekeken. Zeer informatief en maakt een hoop duidelijk  (y) Bedankt dat je de moeite hebt gedaan dit te maken!
Groet,

Martijn

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 658
    • Modelbaan Den Akker / Rocrail / DCC-EX
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #9 Gepost op: 25 november 2022, 07:59:45 »
Hoi Martijn,
Ik neem aan dat je de video's bedoelt waar ik hierboven naar verwezen heb.
Fijn dat je er wat aan hebt gehad en dat je dat hier laat weten.
Voor vragen kun je altijd hier op het forum terecht.
Hartelijke groeten,
Albert

VulcanRaven

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • NS 1960 - heden
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #10 Gepost op: 25 november 2022, 09:15:42 »
Hoi Albert, dat klopt!

Ik heb gister het e.e.a. uitgezocht aan de hand van bovenstaande uitleg én jouw filmpje. Het is me nu al een stuk duidelijker. Ik heb wel nog een vraagje over de bezetmelding qua aansluitingen.

1. Klopt het dat elk deel van eerder gedeeld plaatje (sectie gedetecteerd, sectie en stuk tussen blok) allemaal volledig los van elkaar zijn gemaakt? Dus elke opening op bovenstaande tekening is ook echt een "sneetje" in de rails?
2. De DR4088 heeft in het midden twee aansluitingen voor de sectie en stukken tussen blok. Deze is verbonden met de 2e aansluiting van de centrale. Zit daar nog een verschil in of dat signaal vanuit de centrale komt of vanuit de DR4088? Want je hebt maar twee aansluitingen terwijl je 16 bezetmelder aansluitingen hebt.
3.Wat is het verschil tussen een "stuk tussen blok" en een sectie? Een stuk "tussen blok" zit toch ook tussen twee melders in? Kan je dat ook gebruiken als sectie?
4. Is het mogelijk een "flexibel" blok te maken? Bijvoorbeeld een stuk langs een perron opdelen in 3 blokken waarbij je ze kan combineren of los kan gebruiken? Want met bijvoorbeeld 1M spoor zou je een intercity met 3 wagons kunnen laten stoppen maar ook twee stoptreinen of 3 locs achter elkaar.

Alvast bedankt weer!








« Laatst bewerkt op: 25 november 2022, 09:33:41 door VulcanRaven »
Groet,

Martijn

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 658
    • Modelbaan Den Akker / Rocrail / DCC-EX
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #11 Gepost op: 25 november 2022, 13:31:02 »
1. Klopt het dat elk deel van eerder gedeeld plaatje (sectie gedetecteerd, sectie en stuk tussen blok) allemaal volledig los van elkaar zijn gemaakt? Dus elke opening op bovenstaande tekening is ook echt een "sneetje" in de rails?
Dat klopt. In deze video https://youtu.be/vzSD5WiGif8 leg ik dat uit.
Waar in de tekening de term 'sectie gedetecteerd' staat gebruik ik liever de term 'melder', omdat dat in Rocrail ook zo heet. En een melder kan ook een punt zijn zoals een Hall sensor, Infrarood sensor of Reed relais.
Je verdeelt een blok dus in 3 stukken. Een melder, een ongedetecteerd stuk en weer een melder. 1 railstaaf is dan op 4 plaatsen gescheiden door middel van kunststof lasjes of een zaagsnede in de rails (bij 2-rails) van de rest.
Er zijn andere oplossingen mogelijk maar laten we het eenvoudig houden.

2. De DR4088 heeft in het midden twee aansluitingen voor de sectie en stukken tussen blok. Deze is verbonden met de 2e aansluiting van de centrale. Zit daar nog een verschil in of dat signaal vanuit de centrale komt of vanuit de DR4088? Want je hebt maar twee aansluitingen terwijl je 16 bezetmelder aansluitingen hebt.
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. De signaal aansluiting van de centrale naar de DR4088 heb je nodig om het apparaat te laten functioneren. Ik verwijs je naar de handleiding van de DR4088. Daar staat duidelijk uitgelegd hoe je die aan moet sluiten.

3.Wat is het verschil tussen een "stuk tussen blok" en een sectie? Een stuk "tussen blok" zit toch ook tussen twee melders in? Kan je dat ook gebruiken als sectie?
Ik heb het plaatje niet gemaakt, dus misschien dat je maker er anders over denkt.
Voor een blok heb je steeds een melder, een stuk ongedetecteerd en weer een melder.
Je kunt tussen 2 blokken een stuk spoor hebben liggen zonder melders. Dat kunnen wissels zijn maar ook gewoon een stuk spoor.
Bekijk de video nog een keer.

4. Is het mogelijk een "flexibel" blok te maken? Bijvoorbeeld een stuk langs een perron opdelen in 3 blokken waarbij je ze kan combineren of los kan gebruiken? Want met bijvoorbeeld 1M spoor zou je een intercity met 3 wagons kunnen laten stoppen maar ook twee stoptreinen of 3 locs achter elkaar.

Hoe dat werkt is afhankelijk van welke software je gaat gebruiken. In Rocrail kun je bijvoorbeeld een derde melder in het blok aanbrengen om korte treinen te laten stoppen. Maar met de Block Brake Timer (BBT) kun je met 2 melders een trein ook heel precies daar laten stoppen waar jij dat wil.

Succes.
Hartelijke groeten,
Albert

Voske

  • Online Online
  • Berichten: 150
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #12 Gepost op: 25 november 2022, 16:52:26 »
  Let op dat je computer ook aan de router bekabeld moet zijn (dus geen WiFi, te onbetrouwbaar)

daar heb ik geen last van, en de meeste thuis zullen daar ook geen last van hebben ik denk dat het probleem van WiFi  zich het meest zal voordoen op beurzen omdat er daar meerderen door elkaar werken
MVG
Pascal

Frank 123

  • Online Online
  • Berichten: 2984
    • Bahnstrecke 5867
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #13 Gepost op: 25 november 2022, 18:28:16 »
Probleem met wifi kan thuis ook voorkomen. Heb hier zelf ervaring mee. Daarom hangt bij mij nu alles bekabelt aan elkaar (dan bedoel ik Z21 - router - computer). Vanaf moment dat ik dat heb gedaan geen problemen meer.
En we stomen door....

VulcanRaven

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • NS 1960 - heden
Re: Digitaal rijden naar nieuw niveau
« Reactie #14 Gepost op: 28 november 2022, 15:11:59 »
Ik heb alles nog eens even doorgenomen en denk dat ik het zo goed als begrijp. Ik kom op 7 blokken uit op mijn baan met een lang enkelspoor ertussenin. Ik zal dan 14 meldpunten moeten maken waarmee ik dus met één 4088RB uit zou moeten komen.

Daarnaast dan 8 wissels en om te beginnen 4 seinen. Dus daarvoor heb ik twee 4018's nodig.

Daar zou ik dan de komende tijd wel even zoet mee zijn met aansluiten. Ik ga het spul bestellen en laat hier weten of alles gelukt is of als er nog vragen zijn.
Groet,

Martijn