BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Falcon10 op 23 februari 2020, 15:51:46

Titel: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 23 februari 2020, 15:51:46
Aangezien de voorbereidende werkzaamheden op onze zolder stilletjesaan tot een einde aan het komen zijn, wil dat zeggen dat de werkzaamheden voor de treintjesbaan stilletjesaan kunnen gaan beginnen. De huidige situatie op de (trein)zolder is als volgt :

Als we naar de oostelijke kant van de zolder kijken ziet er sinds vanmiddag zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan20200001.jpg)

Helemaal links achteraan zijn deze voormiddag de panelen geplaatst om de technische installaties van de woning en zolder weg te werken.
De afgelopen weekends is tevens oa de radiator links tegen de afkasting geplaatst en zijn de verschillende ledarmaturen aan het plafond gelegd.
Tevens is de bovenste afkasting van het plafond nog gelegd geweest ( kort samengevat is dat wat er gebeurd is sinds half december 2019 tot daarnet dus ).

De westelijke kant ziet er momenteel iets minder opgeruimd uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan20200002.jpg)

Rechts zien we het trapgat naar beneden, met daarachter ook een tweede radiator in het midden is een afkasting geplaatst rondom de schoorsteen.
De rest van de afkasting aan het plafond en de ledlampen is gelijkaardig qua timing als de oostelijke zijde.

Verder afwerking zal het plaatsen van enkele sierlatjes aan de plafonds en aan de vloer, zodat alle spleten ook mooi weggewerkt zijn.
Tevens alles nog beetje zachtjes opschuren ( het zijn dan wel naadloze panelen, maar dat zijn ze niet ), en vervolgens alles oververven met witte primer.
In totaal meet de zolder ongeveer 10,5 meter op 6 meter. Bedoeling is dat ie volledig voor de treinbaan gaat gebruikt worden.

In tussentijd hoop ik reeds al een aantal stellingen etc te kunnen maken voor de treinbaan zelf. Enkel tijdens de schilderwerken gaan we natuurlijk niet te veel zagen ivm creatie van stof :)
Bedoeling is om dan ook reeds de ideale hoogte van de verschillende baanniveaus te ontdekken.

Anyway, tot daar de voorbereiding en korte uitleg van hoe het er voor staat op dit ogenblik.

Een echt baanplan is er tot op heden nog niet. Bedoeling is wel dat er treinen gaan rondrijden met een lengte van max 2,7 meter. In passagiersbedrijf wil dat zeggen 1 lok + max 8 rijtuigen, in goederenbedrijf is dat 1 lok en 12 containerwagons of 1 lok en 14 eanos wagons of 1 lok en 16 falns wagons.
De baan zal vooral modern materiaal bevatten, tijdperk 6, maar ook een boel klassiekers. Ik ga me dus niet vastpinnen op TP6, maar er zullen bv ook BR 181'ers, 151'ers, 111'en, 103 en 120's of een E18 te zien zijn. Aangezien ik ook wel van mooie stomers houdt, komt er ook een plek voor een draaischijf met lokdepot voor deze mooie dames. Onder het voorwendsel van de lokale treinpatrimoniumvereniging ofzo zijn deze zeker op de baan te rechtvaardigen  ;D
De meesten hebben adhv de treinen reeds door dat de baan vooral Duits gericht zal zijn, dat klopt ook. Het idee is een fictief stadje in zuidelijk Duitsland, waar internationaal verkeer passeerd. Onder andere vanuit Belgie, Polen, Tsjechie, Italie, Oostenrijk en Zwitserland. De grote hoofdbaan zal vooral voor dit internationale verkeer zijn, ik hoop er ergens ook een aftakkingkje voor wat lokaal verkeer ook tussen te kunnen duwen, dat zou leuk zijn.
Een klein stukje industrie zou ook fijn zijn, gewoon om een beetje met klein rangeerlokjes wat te kunnen spelen, al is dit geen noodzaak.

Het idee is ook om 2 niveaus van schaduwstations te voorzien, om een aantal treinen steeds klaar te hebben staan om rondjes te laten rijden. Al is ook dit weer geen noodzaak, maar 1 niveau zal er zeker moeten komen. Zal beetje proefondervindelijk zijn of we er 2 maken. Belangrijk is alvast dat we makkelijk aan de verschillende niveaus aan alle sporen raken in geval van problemen.

Heel het boeltje gaat digitaal gestuurd worden. De loks hebben momenteel al zo goed als allemaal hun decoder. Voor de loks gebruik ik ESU, en ben daar zeer tevreden over, voor de wisselaansturing, bezetmelders etc weet ik nog niet. Enerzijds wil ik graag zo goedkoop mogelijk, aangezien er waarschijnlijk wel wat in zal gaan zitten, maar ik wil ook een merk dat er pak over 20 jaar ook nog is, tegen dat ik op men oude dag een kapotte wisselaansturing moet wisselen.

Naam van de baan : Momenteel Baan-Zonder-Naam.
Waarom ? Wel, simpelweg nog geen naam voor. Nog geen idee of ik echt een station er in ga zetten ( ik zou graag een groot internationaal station doen ), maar dan moet je "in theorie" ook de daarvoorliggende wisselstraten etc juist doen etc, echter dan kom ik nog niet toe met de ruimte op men zolder  ::)
Er komt in elk geval wel al een stadje, en nog ergens een klein dorpje ofzo. Ik ga dus minstens 2 namen moeten gaan verzinnen.

Anyway, we zien wel waar het naartoe gaat.
Ik ben in elk geval al wel zeker dat het iets trager zal gaan dan bij Dhr Vink. Ik heb dan wel een vrouw die ook geinteresseerd is in de hobby, maar we zijn beiden nog verre van gepensioneerd, hebben een tuin die af en toe moet gekortwiekt worden, en zoals iedereen ook nog andere hobbys en af en toe familiale verplichtingen :D

Vragen of suggesties, altijd welkom.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Vink op 23 februari 2020, 15:55:21
Hoi Bart.
Wat is dat voor een extreem grote jaloersmakende zolder. Kan het nog groter?
Maar man wat jij veel ruimte om een prachtige baan te maken. Blijf je volgen  :police: :police:
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 februari 2020, 16:02:06
Mooie ruimte.
Ik zou nog hekjes zetten naast het trapgat.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Arjan6511 op 23 februari 2020, 16:08:46
Indrukwekkend!

Zie wel wat overeenkomsten met mijn baantje:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42669.msg676797#msg676797
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 23 februari 2020, 16:24:29
Mooie ruimte. En ambitieuze plannen. Mislukking ligt op de loer: lokkies, rijtuigen en wagons kopen is namelijk niet al te moeilijk maar dan.....;

Maak een proefbaantje met Koploper of iTrain: wat blokken, wat wissels, inhaal en kopspoortje en ga oefenen met secties, terugmelding en een wisseldecoder. En als je het snapt maak je een plan (van aanpak) van iets wat in een afzienbare tijd haalbaar is. En dat is niet het verhaal uit je openingspost. ;D

Gr, Ben.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: cor_b op 23 februari 2020, 17:09:32
Pff wat een ruimte,ik dacht dat ik met mijn baan 3 x 7 m al heel wat had.
Maar maak er iets moois van.

Cor
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 23 februari 2020, 17:14:17
En dat is niet het verhaal uit je openingspost. ;D
Met een beetje ambitie is niks mis ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 23 februari 2020, 17:48:01
Zeker niet Basjuh maar ik doel op te veel ambitie. Verder is mijn suggestie oprecht bedoeld en als altijd hoeft iemand met een tip niets te doen. ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 23 februari 2020, 18:21:46
Heb expres al wat van de ambitie naar beneden gehaalt.
Je wil niet weten hoe ik de baan in het begin in gedachten had :D
Heb ooit eens een cartoontje gezien ( geen idee meer waar ), waren 6 plaatjes ofzo van een man in de verschillende leeftijdsfases en het bijhorende baanplan hij had :
Als kleuter was dat een simpel ovaaltje, als tiener veranderde dat al naar een leuk baantje met wat rij/rangeermogelijkheden, als twintiger/dertiger was het een enorme baan met alles op en aan incl draaischijf, onoverzichtelijk etc, en vanaf daarna werd het terug simpeler.
Snapte het in het begin niet, maar ik ben al terug naar het simpelistischere baanplan geëvolueerd  ;D

Bedoeling is ook dat er een paar mooie lange paradestukken inzitten, wat wel leuk is natuurlijk om de lange treinen mooi te zien voorbij komen.
In 1 van die paradestukken zal ook men grote treinbrug van 1,5 meter verwerkt worden.

Bij de bouw van de treinbaan zal trouwens de zolder ook wat verder opgeruimd worden  ::)
Om maar aan te geven wat er nog allemaal tussen de rommel ligt rond te slingeren :
4 dame janen van 25 liter om wijn te maken van mijn vader ( gaan terug naar men vader, zijn gewoon even bij ons gestokeerd ivm dat hij er enkele reserve had gekocht, maar zelf geen plek had om bij hem thuis te zetten ), een grote duikreistas die eigenlijk stuk is en naar het containerpark moet, nog 2 vuilzaken/dozen met rommel van mijn ex wat ondertussen al 12 jaar hier op zolder ligt, 2 dozen verfpotten met reststukken van de rest van het huis, nog een boel afvalhout etc van de afkasting van de zolder etc etc.
Begin dit jaar hebben we al eens een grote kuis gedaan met ander hout en gyprocplaten dat nog op zolder lagen, er is toen reeds een ganse aanhangwagen van de zolder richting containerpark gegaan. Er zullen achteraf nog wel enkele dozen gewone rommel boven blijven, die onder de treinbaan moeten opgeborgen raken in nette opbergboxen ofzo.
Er is dus nog wel werk aan de winkel, maar met weer zoals de afgelopen 3 weekends, vlot dat wel  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: d.vanaalst op 24 februari 2020, 08:28:25
Ha Bart,

Ik ben erg nieuwsgierig naar je vorderingen en het inspireert om eindelijk eens te gaan beginnen. Weet je al welke soort rails je op je baan gaat gebruiken?

Groet Dennis
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: mass am see op 24 februari 2020, 08:47:53
Hoi,

Wat een prachtige rij lengte heb straks voor je baan, ga het in ieder geval volgen , heel veel succes met de bouw.mvgr Evert en Bas
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 09:17:48
Ha Bart,

Ik ben erg nieuwsgierig naar je vorderingen en het inspireert om eindelijk eens te gaan beginnen. Weet je al welke soort rails je op je baan gaat gebruiken?

Groet Dennis

Hoi Dennis,

De kans is groot dat de rails een combinatie van Roco en Piko A-gleis wordt.
Roco voor het visuele rij gedeelte. Ze hebben zowel korte wissels van 15° als mooie lange van 10°, net als lange rechte vaste rails van 90 cm als flexrail en ook verschillende soorten kruiswissels etc. Vindt ze ook best mooi qua uiterlijk.
De schaduwstations zullen Piko A-gleis worden. Iets goedkoper, dat daar allemaal korte wissels komen vind ik niet erg en zelfs ideaal voor langere parkeervakken in de schaduwstations te krijgen. Tevens zijn er overgangstukken beschikbaar tussen Piko A-Gleis en Roco.

Ik hoop tegen eind dit weekend ook even tijd gevonden te hebben om een paar test bakken in elkaar te steken voor de ideale hoogte van de verschillende niveaus te bekijken/ondervinden. Heb nog voldoende resthout aanwezig om 2 of 3 modules hiervoor te maken van elk ongeveer 2,5 meter lengte.
Bedoeling is om 1 bak met rijniveau 1 meter tov vloer, 1 bak rijniveau 0,9 meter tov vloer en 1 bak rijniveau 0,8 meter tov vloer.
Vervolgens ook even in de betreffende bakken kijken op welk niveau ik de schaduwstations ga leggen (in principe 12 cm onder het rijniveau). Dit zal in elk geval afhangen van vervolgens onder de testbakken te gaan liggen om te kijken of het op die hoogte ook werkbaar is en alles goed bereikbaar vanaf de zijkant.
Uiteindelijk hoop ik door deze 3 testbakken en het proefondervindelijk werken eraan de voor mij ideale hoogte voor de baan en de schaduwstations te ontdekken. Daarna zal ik gaan beginnen met het verdere plannen van de baan, en maken van de definitieve draagbakken voor de baan.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 24 februari 2020, 10:35:21
Ben benieuwd!
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 10:35:59
Aangezien het momenteel nog Baan-Zonder-Naam is, heeft de baan natuurlijk nog steeds een naam nodig.
Zoals reeds gezegd hiervoor zal er 1 grotere stad op de baan komen, en een kleiner dorpje.
Daar het rustig is bij de klant, hebben we wat tijd gehad om over de naam van de stad na te denken.
Mijn nickname is Falcon10, dat sinds menig tijd, en die naam heeft meerdere betekenissen/linken met mij zelf.
Logisch dus dat onze (hoofd)stad een naam krijgt met daarin het woordje Falcon. Nu bekt dat op zich niet echt Duits, en aangezien de baan zuid Duits georienteerd zal zijn, komen we snel bij het Duitse woordje : Falk(en).

Daarop voort gaand, komen we na even brainstormen op volgende namen :

Falkstadt, Falkenau, Falkenburg, Falkenberg, Falkenstein, Falkenich, Falkensee, Falkenfurt, Falkenheim.

Je zou in theorie nog overal Bad kunnen voorzetten, maar dat betekend eigenlijk dat er een kuuroord aanwezig is in het stadje. In theorie zou het kunnen, maar nog geen idee of dat ook effectief wordt op de baan. Afhankelijk van welke bovenstaande namen ik kies bekt het wel of niet.
Falkensee zou wijzen op aanwezigheid van een meer, er komt wel een rivier door de baan, maar geen meer, dus Falkensee ga ik al schrappen.
Heim komt van het Germaanse woord Heem of thuis, dus Falkenheim lijkt me een kanshebber en het klinkt ook nog.
Falkenburg verwijst dan weer naar een kasteel, wat er ook wel zal komen, maar vermoed dat er zo wel meerdere modelbanen noemen, net als Falkenberg en Falkenstein.
Falkenfurt dan weer, mja, om 1 of andere manier vind ik het ook niet echt klinken.

Blijft dus in theorie over : Falkstadt, Falkenau, Falkenich en Falkenheim.

Falkenau vind ik wel leuk klinken, is lichtjes verwezen naar Lindau. Waar we paar jaar geleden de Deutsche Alpenstrasse gedaan hebben.

Nuja, aangezien het kiezen van de stadsnaam niet onmiddellijk moet gebeuren, en er ook op het forum hier wel creatievelingen zijn, en mensen met goede ideeën of input ook een beetje de vraag naar jullie : enlighten me ! :)

Wat lijkt jullie een goede naam voor de stad op de baan ? Keuze uit alle voorgenoemde stadsnamen mag, maar hoeft niet. En als je andere leuke ideeën hebt, zeg gerust, en eventueel ook beetje waarom juist. Veel dingen in men dagelijkse leven krijgen namen of verwijzingen naar bepaalde zaken. Gewoon natte vingerwerk als stadsnaam heb ik dus liever niet. Om een voorbeeld te geven : Bad Haring ofzo is geen kanshebber, het dorpje bestaat wel effectief, het kuuroord totdaartoe nog, maar ik heb niets met Haringen ( ok, buiten dat ik duik, en eens graag een maatje eet, maar das niet voldoende reden :) ).
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Vink op 24 februari 2020, 10:44:37
Wat zou je zeggen van Finckenstein  ;D
Grapje.

Ik zou voor Falkenheim gaan.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: modelattic op 24 februari 2020, 10:47:25
Falk-Finckenstein  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Jeronimos op 24 februari 2020, 10:52:09
Je maakt er echt een FaBel van.  ;D 
Fa van Falcon, Bel van Belg.

Maar heb je een achternaam die op de een of andere manier te verduitsen valt? Of kun je iets met de namen van familieleden, kinderen?
Waarom laat je het niet bij Falken?


Aanvulling: het beroep valkenier is in het Duits Falkner. Kun je daar iets mee?  Bijv. Falknerstadt, Falknerheim.
Soms kan een stad iets speciaals hebben, zoals op deze bordjes
https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:Unistadt_erlangen.jpg (https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:Unistadt_erlangen.jpg)
https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:AB1.JPG (https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:AB1.JPG)Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 24 februari 2020, 12:44:01
Zeker niet Basjuh maar ik doel op te veel ambitie. Verder is mijn suggestie oprecht bedoeld en als altijd hoeft iemand met een tip niets te doen. ;)
Ik snap je punt Ben :)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 18:17:33
Wat zou je zeggen van Finckenstein  ;D


Iets zegt me dat die Finck toch iets anders is  ;D
Misschien een idee voor een klein gehuchtje op jouw baan Wim ?

Nee Jeroen, men achternaam is niet echt te verduitsen. Het enige dat dan in de buurt zou komen is een duitsklinkende vloek, a la : Verdamft.
Kinderen hebben we ook niet, dus daar kunnen we ook niets mee.

We gaan het even wat laten bezinken, en ook aan de wederhelft eens vragen of zij iets in gedachten heeft of een voorkeur voor de reeds genoemde namen. Uiteindelijk doet zij voor een deel de aankleding van de baan mee, dus wie weet komt er iets geniaals uit haar hersenkronkels.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: d.vanaalst op 24 februari 2020, 19:41:13
Hoi Dennis,

De kans is groot dat de rails een combinatie van Roco en Piko A-gleis wordt.
Roco voor het visuele rij gedeelte. Ze hebben zowel korte wissels van 15° als mooie lange van 10°, net als lange rechte vaste rails van 90 cm als flexrail en ook verschillende soorten kruiswissels etc. Vindt ze ook best mooi qua uiterlijk.
De schaduwstations zullen Piko A-gleis worden. Iets goedkoper, dat daar allemaal korte wissels komen vind ik niet erg en zelfs ideaal voor langere parkeervakken in de schaduwstations te krijgen. Tevens zijn er overgangstukken beschikbaar tussen Piko A-Gleis en Roco.


Cool, goed om te horen dat j e er al over na hebt gedacht, stiekem had ik dat ook al een beetje verwacht;)

Groet Dennis
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 22:00:50
Tja, de afgelopen jaren al wat onderzoekswerk gedaan.
Heb ook nog getwijfeld over Peco, maar die verschillende code83, code 100 etc dingen. Enerzijds te diepgaand naar men zin. Wil eigenlijk gewoon dat als ik in een winkel of beurs ben en ik zie het merk liggen dat ik enkel maar moet letten op : "er zit reeds namaak balastbed op of niet" en "het heeft koperkleurige rails of zilverkleurige" waarmee je zeker bent dat je steeds het juiste bij hebt.

Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.
Wordt nog vervolgd.

Komende paar dagen geen tijd voor de baan, de 3 hoogte testbakken zal dus ten vroegste iets voor donderdag zijn.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Frank 123 op 24 februari 2020, 22:17:49
Mooie ruimte en ben dan ook benieuwd naar wat het baanplan straks gaat worden.

En wat de grote betreft: lekker doen wat je zelf wilt. Als je snel klaar wilt zijn dan zou ik het klein houden maar ach... als je geen haast hebt en deze ruimte waarom dan ook niet groots uitpakken.
Ik heb voor mijn eigen baan ook ruim de tijd gepland. Ik zie over 5 jaar wel hoe ver ik ben  ;D

Succes met plannen  (y)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: mardig23 op 27 februari 2020, 17:36:31
Ik volg hier ook, en wat de naam betreft zou ik zeggen: keep it simple

Falconstien(en)

Falcon10 is de nickname en het is Falcon's 10 zijn 10 meter lange baan. = Falconstien of falconstienen

Wel een prachtige ruimte om mee te vertrekken zeg, good luck! (y)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 27 februari 2020, 18:26:00
Damn, das eigenlijk zo gek nog niet Mardig !
Ga ik eens nachtje over slapen.

Vandaag even tijd gehad om snel de testmodules in elkaar te flansen met de verschillende hoogtes.
Het resthout dat ik had liggen had een lengte van 3,20 meter, wat resulteerde in modules van 3,2m bij 80 cm ongeveer.
Dat zag er dan ongeveer zo uit in de testen :

Testhoogte 80 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220201.jpg)

Was eigenlijk net te klein.

Testhoogte 90 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220202.jpg)

Qua beeld niet veel verschil met 80 cm, maar de volgende foto maakt al wat duidelijk :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220203.jpg)

Al zittend op men kont komt enkel men haarkruin net boven het oppervlak uit. Zou ik mee kunnen leven, ook er naast staand voelde best wel ok.

Testhoogte 100 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220204.jpg)

Ook niet veel verschil qua beeld, maar ook daar hebben we weer een selfie bij van opzij :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220205.jpg)

Was inderdaad goed. Moest men hoofd niet echt intrekken, al moet ik toegeven als ik er naast stond en deed alsof ik bovenop de baan aan het werken was, vond ik het precies toch ietsie te hoog. Daar aan denkend, zonet het kookeiland beneden in de keuken even gemeten, dat is 92 cm hoog, en is eigenlijk ideaal om op te werken heb ik het idee.
Komend weekend eens een iets kleinere testmodule maken op die hoogte en eens kijken of dat iets is, eventueel ook even met een testplaat bovenop, en misschien ook al even kijken of we 1 of 2 schaduwstations er tussen kunnen stompen om te kijken of dat werkbaar is of niet.

Even verder gaand op de hoogte van 1 meter, als we deze vlak naast het schuine dak zetten, dan komen we tot het volgende :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220206.jpg)

Beetje plek tussen de radiator, een goede 15 cm, wat voldoende is voor de warmte, maar dan staat de baan natuurlijk vlak tegen het schuine dak, niet praktisch als je bv achteraan een treinspoor zou zetten, of huisjes van 20-30 cm hoogte ofzo.
Als we daar een beetje rekening mee houden, en zo een beetje de natte vinger gebruiken naar gissen en een meter bijnemen, dan kwam ik op volgend resultaat :

(https://falcon-its.be/baan/baan270220207.jpg)

Op ongeveer 60 cm van de zijkant, hebben we een vrije hoogte van 40 cm.
Dat lijkt me al een leuke hoogte om op de zogezegde achterkant van de baan te hebben als vrije ruimte tot schuin plafond, en bijkomend, dan hebben we dus een afstand van 60 cm tussen het schuine dak en de achterkant van de baan, waardoor we toch ook op een ietsie normale manier achter de baan kunnen om eventueel vandaar ook aan bepaalde zaken te kunnen werken.
Of om bv op het achterste spoor in het schaduwstation ook aan een ontspoorde wagon te kunnen etc.
Wil natuurlijk ook zeggen dat de breedte van de ganse baan met 1,20 meter ook zou minderen, wat de breedte op 4,8 meter zou brengen. Enerzijds spijtig, maar volgens mij ook geen drama, er zal in elk geval nog steeds een trein van ongeveer 2,5 meter in volle lengte zichtbaar zijn.

De slimerikken onder ons hebben ondertussen al door dat de baan in een U of O vorm zal tevoorschijn komen. Met de breedte en ruimte die ik ter beschikking heb, zou het ook kunnen dat ik voor een soort E-vorm van baan ga gaan. In principe kan ik dat zelfs aan de 2 zijkanten van de baan. Biedt natuurlijk opties voor mogelijkheden, maar we zien wel waar we naartoe gaan.
De initiele frames zullen in elk geval alleen maar U of O-vorm hebben, omdat daar de schaduwstations bij in verwerkt worden.
En ook zoals enkelen al aangaven : aangezien er veel ruimte is, het een groot project wordt, niet te gek ineens doen, anders komt het misschien nooit klaar.
An sich vermoed ik dat de ruwbouw onder de baan vrij snel kan gebouwd zijn, net als het leggen van de schaduwstations. De aansluitingen voor de verschillende digitale blokken etc, zal een ander paar mouwen worden. We zien wel hoe of wat. Ik wil me in elk geval niet laten verrassen.
Plan is allvast om komend weekend al een boel Piko A-gleis wissels te gaan bestellen voor de schaduwstations, zodat als de frames staan, deze vrij snel gelegd kunnen worden, waarna het kabel en bijhorend elektriciteitswerk hiervoor kan gedaan worden. Angst heb ik er niet voor, enige waar ik wel bang voor ben, is dat ik nog geen ervaring heb met digitale blokken, bezetmelders en digitale wisselaansturingen, maar de nproject website heeft eigenlijk een geweldig duidelijke uitleg voor de basis daarvan ( vindt je hier btw : https://www.nproject.org/nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/digitaal-dcc-en-decoders ).
Wordt dus verder vervolgd !
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 27 februari 2020, 20:34:47
Ondertussen trouwens zitten kijken naar de bochten van Piko A-gleis en Roco Line, welke zullen gebruikt worden op de baan.
De schaduwstations worden Piko, en de zichtbare rijbaan Roco.
Bedoeling is om zeker in het zichtbare deel veel met flexrails te werken voor bochten, maar soms is het handiger om de vaste radius bochten te nemen, en zeker in het schaduwstation, en dat met name de helixen om er in en uit te rijden.
En daar viel toch een bijzonder verschil op tussen beiden :

Piko A-gleis :

R1 Bogen 30°, r = 360,00 mm
R2 Bogen 30°, r = 421,88 mm
R3 Bogen 30°, r = 483,75 mm
R4 Bogen 30°, r = 545,63 mm

Roco Line :

R2 Bogen 30˚, r= 358 mm
R3 Bogen 30˚, r= 419,6 mm
R4 Bogen 30˚, r= 481,2 mm
R5 Bogen 30˚, r= 542,8 mm
R6 Bogen 30˚, r= 604,4 mm

De oplettende lezer ziet reeds het "probleem" :

Piko R1 = Roco R2
Piko R2 = Roco R3
....

In principe niet echt een probleem, ware het niet dat een boel (stoom)lokomotieven dezer dagen een minimum straat R3 wensen.
Een Roco lok met die eis, zou dus eigenlijk nog perfect over een Piko R2 moeten kunnen.
Ik vermoed dat de R nummers bij Piko gebaseerd zijn op het principe : onze kleinste straal = R1
En dat Roco uitgegaan is van één of andere NEM norm, en hun kleinste straal hier eigenlijk gelijk is aan de R2 NEM norm ( als dat bestaat, nog niet achter gezocht ).

Anyway, losstaand van deze kleine "rariteit", en het feit dat ik dus eigenlijk liefst minimum Roco R3 wil in men bochten.
Dit wil ook zeggen dat de breedte van de baan minstens R4 ( helix ingaand en uitgaand spoor ) 545,63 x 2 moet zijn, wat dus eigenlijk neerkomt op ongeveer 110 cm.
Enerzijds niet echt een probleem, maar velen raden aan om de baan nooit dieper dan 70-80 cm te maken ivm bereikbaarheid van de baan achteraan.
110 cm wil dus zeggen : 30 cm meer.
Moet ik eens even over nadenken. Op zich is het naturlijk leuker als je baan dieper is, kan je er meer op zetten, dieptewerking beter verwezenlijk etc, maar brengt natuurlijk ook extra kosten mee ivm meer materiaal nodig om af te werken enz. En natuurlijk ook de eventueel moeilijkere bereikbaarheid van het achterste stuk van de baan.
Nu lijkt het er wel op dat ik zoals in men vorige post geschreven dat ik achter de baan 60 cm ruimte ga hebben, dus dan zou heel dit "probleem" eigenlijk komen te vervallen.
Misschien ook handig om dit dit weekend even uit te testen met het testframe dat ik ga maken.
Tot daar dit pleidooi !  ;D

Nog voor de geinteresseerden, de links naar de pdfs van Roco en Piko van hun railinformatie ( radiusen, wissels, toebehoren etc ) :

https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=1&vw_name=download&vw_id=3125
https://www.roco.cc/uploads/service/downloads/81229_Rocoline_de.pdf
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 27 februari 2020, 22:43:53
Ik heb de R5 van Roco als kleinste bocht.
Dit omdat de VelaroD deze nodig heeft met de extra kappen bij de draaistellen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 06:44:34
Ik heb de R5 van Roco als kleinste bocht.
Dit omdat de VelaroD deze nodig heeft met de extra kappen bij de draaistellen.

Hoi Dave.
Bedankt voor die opmerking.
Wil dus zeggen in een helix dat jij zowel R5 als R6 hebt, en de diameter van je helix minstens 120 cm is ?
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 28 februari 2020, 07:53:46
Alleen R5 want ik heb enkelspoor naar t schaduwstation.
En ik heb geen helix, maar een lange helling.
Maar de bochten zijn inderdaad iets van 120 cm.

In mijn eerste idee wilde ik R3 gebruiken en helixen, het is dus veranderd  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 09:54:42
OK, duidelijk.
Als ik trouwens naar jou draadje kijk, lijkt het alsof jij ook de volledige diepte van je baan (zoiets van 120 cm) gebruikt, gelijk aan de doorsnede van je R5 om naar het schaduwstation te gaan ?
Niet teveel problemen mee om het uiteinde van de baan te bereiken ?
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: erwin janssens op 28 februari 2020, 09:58:45
10.5 meter op 6 meter , waarom ga je dan gebruik maken van schaduwstations , om al je mooie en dure samenstellingen uit het zicht te zetten?
En een helix is mooi als je plaatsgebrek hebt of als je echt serieuze hoogteverschillen wil gaan maken om tussen de bergen te gaan rijden , maar ik lees dat je met mooie lange treinen wil gaan rijden , denk er dan aan dat je locs het redelijk zwaar gaan hebben als je een lange sleep over een helix naar boven gaat laten rijden.

Ik heb gebruik gemaakt van " zichtbare" schaduwstations , zeg eigenlijk maar gewoon opstelbundels maar die volledig apart liggen t.o.v de paradebaan , dan kan ik daar mijn treinen zetten en ondertussen nog genieten van al dat moois.

Ik weet dat een sporenplan maken ontzettend moeilijk is , ikzelf ben 4x helemaal opnieuw begonnen , op papier of in je hoofd is het allemaal knap tot je gaat beginnen , je loopt soms toch behoorlijk te vloeken , maar als je dan éénmaal een sporenplan hebt waar je helemaal tevreden van bent , dan kan de fun beginnen.

Ik blijf je hier zeker volgen en nog veel succes.... ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Hesselink op 28 februari 2020, 12:16:52
Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.

Om de keuze nog wat lastiger te maken ;)

Hier zijn nog enkele andere typisch Duitse uitgangen van plaatsnamen:

-tal
-feld(en)
-bach
-ach
-hall
-ingen
-ried
-weiler
-hofen
-hausen
-wangen
-stetten
-hofen
-hardt
-hausen
-kirchen
-wind
-stein
-bergen
-ich

Falken... am .... (riviernaam)

Sommige uitgangen zijn typisch voor een bepaalde streek in (Zuid) Duitsland, dus mocht je een bepaalde streek in gedachten hebben, dan kun je dat ook nog meenemen in de keuze. Je kunt het natuurlijk ook gewoon compleet negeren en iets kiezen wat je gewoon leuk vindt :)
Succes!

Groet, Wim
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 28 februari 2020, 13:33:02
OK, duidelijk.
Als ik trouwens naar jou draadje kijk, lijkt het alsof jij ook de volledige diepte van je baan (zoiets van 120 cm) gebruikt, gelijk aan de doorsnede van je R5 om naar het schaduwstation te gaan ?
Niet teveel problemen mee om het uiteinde van de baan te bereiken ?

1: ik heb hele lange armen. ;D
2: ik kan er vanuit de achterkant nog wel bij.
3: de stad zelf wordt minder diep.

Maar het blijft keuzes maken hoor.
Ik heb bijvoorbeeld het schuine dak en die ene spant onderschat aan ruimte wat ze innemen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 28 februari 2020, 13:58:13
Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.
Wordt nog vervolgd.
Falkenhayn is ook wel een aardige, dacht ik zo.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: St00mboy op 28 februari 2020, 14:44:26
Falkenfels?

Leen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 17:53:54
Daar valt je mond toch van open hoor Wim  :o
Maar geniaal. En ik denken dat ik er bijna uit was, kan ik opnieuw beginnen :)
Er is hier toch iets speciaal op dit forum met mensen die Wim noemen  ;D

Heb trouwens snel even een schetsje gemaakt, uitgaande van de baan heel de zolder rond, 60 cm van de schuine dakzijden afblijvend, en dus 120 cm breed.
Dat zou ongeveer zoiets moeten geven qua baan ( in het blauw ) :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan1.jpg)

Op zich leuk, maar ook niet spannend. Natuurlijk geeft de 120 cm breedte wel een beetje een vertekend beeld.
Misschien eens nadenken om enkel aan de 2 "einden" van de baan naast de trap de 120 cm breedte nemen voor het de draai naar de schaduwstations, en vervolgens reduceren naar breedte 60 of 70. Waardoor tussen beide schuine zijdes meer plek vrijkomt, om in het midden eigenlijk ook nog een stuk baan te kunnen leggen.
Eens kijken of ik dat straks nog even uitgetekend krijg.

Erwin : bedankt voor je opmerking betreffende zichtbare schaduwstations, maar dat zegt me zelf minder. Ik vind een soort opstelsporen wel mooi voor een aantal passagierstreinstelletjes a la Lint, Flirt en de oude BR 6xx'en, maar om er hele treinen op te stellen zou me eerder storen.
Je opmerking deed me er wel aan denken dat ipv een helix ik ook zou kunnen werken met een hellend vlak naar beneden naar het niveau onder de zichtbare baan zelf. Daar waar je met de helix maar een lengte van 120 cm in geval van R6 nodig hebt, wordt dit natuurlijk wel langer als je een lang recht stuk wil doen. Uitgaand van 3 cm/meter, en we willen pak 15 cm zakken naar ons -1 niveau, is de lengte 5 meter. Daartegenover staat wel, dat voor die ganse lengte je maar 15 cm diepte nodig hebt, waar dit bij de helix ook weer 120 cm is.
Reden tot nadenken.  :D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 18:52:56
Als de vrouw fritjes halen is, vliegt de tijd, maar heb je dus extra tijd om even verder te painten.

Variant 2 geeft dit als resultaat :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan2.jpg)

Links van de trap heb ik de breedte op 120 cm gehouden, net als de zijkanten waar we geen rekening moeten houden met het schuine dak.
Aan de lange rechte zijd rechts van de trap, en onderaan, hebben we dus een goede 60 cm speling tussen het schuine dak en de baan, en vervolgens een baanbreedte van 60 a 70 cm, wat ervoor zorgt dat we een extra lang stuk tot de schoorsteen kunnen maken van eveneens ongeveer 60 a 70 cm breed en ongeveer 6 meter vanaf de baan aan de zijkant.
Het geeft direct wel wat interessante mogelijkheden.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 28 februari 2020, 19:05:49

Reden tot nadenken.  :D


Nog meer reden tot nadenken: 15cm tussen nivo 0 en -1 is te weinig, maak er maar tenminste 25cm van. Dat kan prima met een helix als deze:

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/0LouPJ.jpg) (https://imageshack.com/i/pn0LouPJj)

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/LfMDar.jpg) (https://imageshack.com/i/pnLfMDarj)

Wat je ziet is Piko A boogstraal R3/R4 en de helling is ongeveer 2,4%.

En 120cm is breed, errug breed. En in de hoeken is het zelfs nog meer. Je gaat er niet bij kunnen tenzij je op je baantje wilt klimmen.....  ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Overet op 28 februari 2020, 19:10:08
Afgezien van de bochten bij de trap zou ik die 120cm diepte vergeten. Dat is niet werkbaar als je van één zijde toegang hebt.

Tom
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Hesselink op 28 februari 2020, 21:30:30
Daar valt je mond toch van open hoor Wim  :o
Maar geniaal. En ik denken dat ik er bijna uit was, kan ik opnieuw beginnen :)
Sorry... ;)

Er is hier toch iets speciaal op dit forum met mensen die Wim noemen  ;D
We zijn inderdaad een slag apart...  ;D

Groet, Wim
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 22:40:22
Ja, begrijp jullie dat die 120 cm niet echt werkbaar is tenzij aan 2 kanten bereikbaar.

Dus we hebben schema 3 voor de TV wat aangepast :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan3.jpg)

Langs de zijkanten tegen de muur is de baan nu naar 70 a 80 cm gezet.
Het stuk in het midden van de zolder heb ik wel naar 120 cm gebracht, aangezien toch langs 2 kanten bereikbaar.
Hoeken hier en daar wat bijgeschuind, wat makkelijker is als er bochten komen op die stukken.
Het is niet definitief, als bepaalde bijgeschuinde stukken niet nodig zijn, kunnen het terug gewone rechte hoeken worden, maar het begint op een goede richting te lijken waar ik naartoe zou kunnen/willen gaan.
Het stuk aan de technische installatie rechts is nog wel een vraagteken dat nog wat verfijning nodig zal hebben, want de 2 panelen die nu eigenlijk door de baan bedekt worden zijn afneembare panelen om daar in te raken ( staat oa de ventilatieunit van de woning, zekeringkast en watercollector ).
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Remco_Nzo op 28 februari 2020, 22:58:33
Mooie ruimte en leuk plan.
Ik denk dat het nog beter wordt als je de looppaden - en dus de randen van de modules niet kaarsrecht maakt.

Bijvoorbeeld zoiets (https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelser.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelser.jpg) (bron youtube mpeterll)

Dus ter hoogte van het einde van je eiland in het midden 'dikker' worden en dan op die plek langs de wanden wat smaller worden.

Wat ik ook leuk vindt is dat mpeterll op dat middeneiland nog een 'divider' / achtergrond in de lengte gezet heeft. Dit is de zwarte lijn tussen de sporen. Dat heeft twee voordelen :
1) je kunt niet in 1 keer de baan overzien - daardoor lijkt hij groter. en
2) je krijg meer functionele rijlengte (aan de ene kant heen, aan de andere kant terug)

Remco.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Arjan6511 op 29 februari 2020, 08:19:32
Qua namen is ontzettend veel geroepen, zat nog wel te denken aan de toevoeging "Bad" zodat je bijvoorbeeld (a la Bad Schandau) "Bad Falkenau" krijgt. Dat is weer te herleiden naar het Engels "Bad Falcon" en dat herleid je weer naar het Nederlands "slechtvalk" > In het geval je van vogels houdt.

Voor het geval je het nog niet had gedaan: Overweeg of je boven het trapgat een brug kunt leggen waar je onderdoor kunt lopen, het zal je rijmogelijkheden doen toenemen. Bij mijn vorige baan in Emmerich was de hoofdbaan hoger aangelegd om meer ruimte te krijgen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2479_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2479_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2484_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2484_2.jpg)

Met mijn lengte was het nog steeds kruipen overigens ;-)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 29 februari 2020, 12:53:25
Had in het verleden inderdaad al baanplannen gezien met zulke afrondingen Remco.
Het is iets waar ik over twijfel om ook toe te passen. Het maakt het geheel altijd iets minder "gemaakt".
Ook de dividerplaat om had ik al eens zien voorbijkomen op een baanplan, en biedt zeker interressante mogelijkheden.

De brug over het trapgat is ook een idee. Daar speelde ik al lang mee, maar is iets wat ik niet 100% zeker van ben.
Uiteindelijk is het gat een goede 90 cm breed. Nu niet dat dat onhaalbaar is ( men huidige brug waar ik nog aan zit te werken is ongeveer 120 cm ), maar met een trapgat eronder voel ik me er toch wat onzekerder bij als er iets over rijdt en heel de boel dondert naar beneden.
Ook kan je daar niet "gewoon" landschap maken, dus het is een beetje door het ijle dat je rijdt.
Ik hou hem zeker in het achterhoofd, het is nog niet afgeschreven, maar het is toch eentje wat niet noodzakelijk moet van me.

Zonet snel even naar de lokale treinboer gereden om wat Piko A-Gleis wissels te halen, zodat ik al wat kan beginnen passen met afmetingen ivm breedte van het schaduwstation.
Spijtig genoeg had hij er niet voldoende in stock, net als R6 bochten. Volgende week is het Houten, in principe stond deze editie niet op men planning, maar misschien toch maar even rijden om wat rails in te slaan en eventu nog wat ander spul.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Klaas Zondervan op 29 februari 2020, 13:06:09
Jouw trapgat heeft de ideale positie om er een brug over te leggen. Maar dan niet een modelbrug, maar een soort goot die je zo dicht mogelijk tegen het dak aan legt.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Remco_Nzo op 29 februari 2020, 14:49:15
Ik heb ook een trapgat brug, zo strak langs de kant dat het eigenlijk niet in de weg zit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/trapgat.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/trapgat.jpg)

Hij is wel úitschroefbaar' gemaakt voor het geval er een nieuwe wasmachine of droger naar boven getild moet gaan worden. Met het gewone lopen op de trap zit hij niet in de weg.

Ik heb al 2 jaar het idee om er een 'stalen' halfhoge wand op te zetten, zeg maar zoiets als (https://photography.synthetictone.com/storage/cache/images/000/057/SyntheticTone-photography-25,medium.2x.1515639156.jpg)
Maar kennelijk gebeurd dat dempen van de put pas als het kalf verdronken is  ;D

Remco.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 08 maart 2020, 18:08:23
Aangezien we nog altijd niet uit de baannaam zijn ( ondanks nog goede tips afgelopen beurs in Houten door niet nader te noemen forumlid :) ), nog niet echt verder op de zolder hebben kunnen verder doen ivm andere zaken, ben ik vandaag even begonnen aan een klein zijprojectje, dat uiteindelijk ook zijn plaats zal vinden op mijn baan, zijnde : onze eigen woning.
Na de nodige tips en tricks ivm snijden van styreen hier op het forum, in Houten een goed scalpel gekocht en vandaag in gebruik genomen.
Uiteindelijk zijn we met de ruwbouwwerken klaargeraakt vandaag, en dat ziet er dan zo uit :

De voorzijde met de linkerzijgevel :

(https://falcon-its.be/brug/huis1.jpg)

En de achterzijde met de nieuwe aanbouw dat er dit jaar zou moeten bijkomen ( met als gevolg dat de treinhobby waarschijnlijk op een lager pitje komt te staan ) :

(https://falcon-its.be/brug/huis2.jpg)

Alles past echt goed ( schouderklopje voor mezelf  ;D ), wat nu moet komen zijn de ramen/deuren en het zadeldak en plat dak achteraan.
Ramen zal niet voor direct zijn, ik zou deze graag met een 3D printer doen, dus dat zal eerst uittekenen worden. Het dak heb ik klaarliggen, moet enkel nog op maat gesneden worden.
En tevens moet alles nog in de goede kleur gezet worden.
Vrouwlief was in elk geval aangenaam verrast, ze wist niet dat ik dit kleine projectje al enige tijd in gedachten had, en ze merkte dan ook halfweg de middag op : "is dat ons huis ?"
Was toch ook al leuk om te horen dat hetgene dat ik aan het maken was toch herkenbaar overkwam.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 22 maart 2020, 17:55:06
Aangezien er dezer dagen de weekend de ganse planning opeens leeg geworden is, kunnen we aan de modelhobby wat meer tijd spenderen.
Op de zolder zelf is er een extra kast van de zweedse meubelboer bijgezet, nog eentje te gaan, en dan kunnen we stilletjesaan verder aan het beginnen van frames voor de baan zelf.

Beneden in de woonkamer is tafel weer veranderd in een hobbystuk, waar momenteel gretig geplakt en geverft wordt.
Eén van de dingen die ondertussen helemaal op kleur is, is onze eigen woning in 1/87.

De voorgevel met de linkerzijgevel :

(https://falcon-its.be/baan/220320201.jpg)

En de achtergevel met de rechterzijgevel.

(https://falcon-its.be/baan/220320202.jpg)

Momenteel staat in het echt enkel het deel met het zadeldak, het achterste deel, waar een plat dak op komt, is een aanbouw, die initieel voor dit jaar gepland stond, maar met heel de corona toestanden en paar andere zaken, denk ik dat ik hem wijselijk naar 2021 verhuis.
Geeft ook wat meer tijd voor andere zaken, zoals eindelijk het begin aan de baan op zolder voor elkaar te krijgen.
Volgende zaken die gedaan moeten worden : de platte daken van de achterbouw, en vervolgens de ramen/deuren. Dit laatste wil ik met een 3D printer doen, is iets mooier dan zelf met styreen doen.

De naam van de baan zijn we nog altijd niet uit. Eerlijkheidshalve nog niet veel tijd voor gehad om verder over na te denken.
Wordt ooit wel eens een ei over gelegd :)