BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Falcon10 op 23 februari 2020, 15:51:46

Titel: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 23 februari 2020, 15:51:46
Aangezien de voorbereidende werkzaamheden op onze zolder stilletjesaan tot een einde aan het komen zijn, wil dat zeggen dat de werkzaamheden voor de treintjesbaan stilletjesaan kunnen gaan beginnen. De huidige situatie op de (trein)zolder is als volgt :

Als we naar de oostelijke kant van de zolder kijken ziet er sinds vanmiddag zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan20200001.jpg)

Helemaal links achteraan zijn deze voormiddag de panelen geplaatst om de technische installaties van de woning en zolder weg te werken.
De afgelopen weekends is tevens oa de radiator links tegen de afkasting geplaatst en zijn de verschillende ledarmaturen aan het plafond gelegd.
Tevens is de bovenste afkasting van het plafond nog gelegd geweest ( kort samengevat is dat wat er gebeurd is sinds half december 2019 tot daarnet dus ).

De westelijke kant ziet er momenteel iets minder opgeruimd uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan20200002.jpg)

Rechts zien we het trapgat naar beneden, met daarachter ook een tweede radiator in het midden is een afkasting geplaatst rondom de schoorsteen.
De rest van de afkasting aan het plafond en de ledlampen is gelijkaardig qua timing als de oostelijke zijde.

Verder afwerking zal het plaatsen van enkele sierlatjes aan de plafonds en aan de vloer, zodat alle spleten ook mooi weggewerkt zijn.
Tevens alles nog beetje zachtjes opschuren ( het zijn dan wel naadloze panelen, maar dat zijn ze niet ), en vervolgens alles oververven met witte primer.
In totaal meet de zolder ongeveer 10,5 meter op 6 meter. Bedoeling is dat ie volledig voor de treinbaan gaat gebruikt worden.

In tussentijd hoop ik reeds al een aantal stellingen etc te kunnen maken voor de treinbaan zelf. Enkel tijdens de schilderwerken gaan we natuurlijk niet te veel zagen ivm creatie van stof :)
Bedoeling is om dan ook reeds de ideale hoogte van de verschillende baanniveaus te ontdekken.

Anyway, tot daar de voorbereiding en korte uitleg van hoe het er voor staat op dit ogenblik.

Een echt baanplan is er tot op heden nog niet. Bedoeling is wel dat er treinen gaan rondrijden met een lengte van max 2,7 meter. In passagiersbedrijf wil dat zeggen 1 lok + max 8 rijtuigen, in goederenbedrijf is dat 1 lok en 12 containerwagons of 1 lok en 14 eanos wagons of 1 lok en 16 falns wagons.
De baan zal vooral modern materiaal bevatten, tijdperk 6, maar ook een boel klassiekers. Ik ga me dus niet vastpinnen op TP6, maar er zullen bv ook BR 181'ers, 151'ers, 111'en, 103 en 120's of een E18 te zien zijn. Aangezien ik ook wel van mooie stomers houdt, komt er ook een plek voor een draaischijf met lokdepot voor deze mooie dames. Onder het voorwendsel van de lokale treinpatrimoniumvereniging ofzo zijn deze zeker op de baan te rechtvaardigen  ;D
De meesten hebben adhv de treinen reeds door dat de baan vooral Duits gericht zal zijn, dat klopt ook. Het idee is een fictief stadje in zuidelijk Duitsland, waar internationaal verkeer passeerd. Onder andere vanuit Belgie, Polen, Tsjechie, Italie, Oostenrijk en Zwitserland. De grote hoofdbaan zal vooral voor dit internationale verkeer zijn, ik hoop er ergens ook een aftakkingkje voor wat lokaal verkeer ook tussen te kunnen duwen, dat zou leuk zijn.
Een klein stukje industrie zou ook fijn zijn, gewoon om een beetje met klein rangeerlokjes wat te kunnen spelen, al is dit geen noodzaak.

Het idee is ook om 2 niveaus van schaduwstations te voorzien, om een aantal treinen steeds klaar te hebben staan om rondjes te laten rijden. Al is ook dit weer geen noodzaak, maar 1 niveau zal er zeker moeten komen. Zal beetje proefondervindelijk zijn of we er 2 maken. Belangrijk is alvast dat we makkelijk aan de verschillende niveaus aan alle sporen raken in geval van problemen.

Heel het boeltje gaat digitaal gestuurd worden. De loks hebben momenteel al zo goed als allemaal hun decoder. Voor de loks gebruik ik ESU, en ben daar zeer tevreden over, voor de wisselaansturing, bezetmelders etc weet ik nog niet. Enerzijds wil ik graag zo goedkoop mogelijk, aangezien er waarschijnlijk wel wat in zal gaan zitten, maar ik wil ook een merk dat er pak over 20 jaar ook nog is, tegen dat ik op men oude dag een kapotte wisselaansturing moet wisselen.

Naam van de baan : Momenteel Baan-Zonder-Naam.
Waarom ? Wel, simpelweg nog geen naam voor. Nog geen idee of ik echt een station er in ga zetten ( ik zou graag een groot internationaal station doen ), maar dan moet je "in theorie" ook de daarvoorliggende wisselstraten etc juist doen etc, echter dan kom ik nog niet toe met de ruimte op men zolder  ::)
Er komt in elk geval wel al een stadje, en nog ergens een klein dorpje ofzo. Ik ga dus minstens 2 namen moeten gaan verzinnen.

Anyway, we zien wel waar het naartoe gaat.
Ik ben in elk geval al wel zeker dat het iets trager zal gaan dan bij Dhr Vink. Ik heb dan wel een vrouw die ook geinteresseerd is in de hobby, maar we zijn beiden nog verre van gepensioneerd, hebben een tuin die af en toe moet gekortwiekt worden, en zoals iedereen ook nog andere hobbys en af en toe familiale verplichtingen :D

Vragen of suggesties, altijd welkom.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Vink op 23 februari 2020, 15:55:21
Hoi Bart.
Wat is dat voor een extreem grote jaloersmakende zolder. Kan het nog groter?
Maar man wat jij veel ruimte om een prachtige baan te maken. Blijf je volgen  :police: :police:
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 februari 2020, 16:02:06
Mooie ruimte.
Ik zou nog hekjes zetten naast het trapgat.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Arjan6511 op 23 februari 2020, 16:08:46
Indrukwekkend!

Zie wel wat overeenkomsten met mijn baantje:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42669.msg676797#msg676797
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 23 februari 2020, 16:24:29
Mooie ruimte. En ambitieuze plannen. Mislukking ligt op de loer: lokkies, rijtuigen en wagons kopen is namelijk niet al te moeilijk maar dan.....;

Maak een proefbaantje met Koploper of iTrain: wat blokken, wat wissels, inhaal en kopspoortje en ga oefenen met secties, terugmelding en een wisseldecoder. En als je het snapt maak je een plan (van aanpak) van iets wat in een afzienbare tijd haalbaar is. En dat is niet het verhaal uit je openingspost. ;D

Gr, Ben.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: cor_b op 23 februari 2020, 17:09:32
Pff wat een ruimte,ik dacht dat ik met mijn baan 3 x 7 m al heel wat had.
Maar maak er iets moois van.

Cor
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 23 februari 2020, 17:14:17
En dat is niet het verhaal uit je openingspost. ;D
Met een beetje ambitie is niks mis ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 23 februari 2020, 17:48:01
Zeker niet Basjuh maar ik doel op te veel ambitie. Verder is mijn suggestie oprecht bedoeld en als altijd hoeft iemand met een tip niets te doen. ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 23 februari 2020, 18:21:46
Heb expres al wat van de ambitie naar beneden gehaalt.
Je wil niet weten hoe ik de baan in het begin in gedachten had :D
Heb ooit eens een cartoontje gezien ( geen idee meer waar ), waren 6 plaatjes ofzo van een man in de verschillende leeftijdsfases en het bijhorende baanplan hij had :
Als kleuter was dat een simpel ovaaltje, als tiener veranderde dat al naar een leuk baantje met wat rij/rangeermogelijkheden, als twintiger/dertiger was het een enorme baan met alles op en aan incl draaischijf, onoverzichtelijk etc, en vanaf daarna werd het terug simpeler.
Snapte het in het begin niet, maar ik ben al terug naar het simpelistischere baanplan geëvolueerd  ;D

Bedoeling is ook dat er een paar mooie lange paradestukken inzitten, wat wel leuk is natuurlijk om de lange treinen mooi te zien voorbij komen.
In 1 van die paradestukken zal ook men grote treinbrug van 1,5 meter verwerkt worden.

Bij de bouw van de treinbaan zal trouwens de zolder ook wat verder opgeruimd worden  ::)
Om maar aan te geven wat er nog allemaal tussen de rommel ligt rond te slingeren :
4 dame janen van 25 liter om wijn te maken van mijn vader ( gaan terug naar men vader, zijn gewoon even bij ons gestokeerd ivm dat hij er enkele reserve had gekocht, maar zelf geen plek had om bij hem thuis te zetten ), een grote duikreistas die eigenlijk stuk is en naar het containerpark moet, nog 2 vuilzaken/dozen met rommel van mijn ex wat ondertussen al 12 jaar hier op zolder ligt, 2 dozen verfpotten met reststukken van de rest van het huis, nog een boel afvalhout etc van de afkasting van de zolder etc etc.
Begin dit jaar hebben we al eens een grote kuis gedaan met ander hout en gyprocplaten dat nog op zolder lagen, er is toen reeds een ganse aanhangwagen van de zolder richting containerpark gegaan. Er zullen achteraf nog wel enkele dozen gewone rommel boven blijven, die onder de treinbaan moeten opgeborgen raken in nette opbergboxen ofzo.
Er is dus nog wel werk aan de winkel, maar met weer zoals de afgelopen 3 weekends, vlot dat wel  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: d.vanaalst op 24 februari 2020, 08:28:25
Ha Bart,

Ik ben erg nieuwsgierig naar je vorderingen en het inspireert om eindelijk eens te gaan beginnen. Weet je al welke soort rails je op je baan gaat gebruiken?

Groet Dennis
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: mass am see op 24 februari 2020, 08:47:53
Hoi,

Wat een prachtige rij lengte heb straks voor je baan, ga het in ieder geval volgen , heel veel succes met de bouw.mvgr Evert en Bas
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 09:17:48
Ha Bart,

Ik ben erg nieuwsgierig naar je vorderingen en het inspireert om eindelijk eens te gaan beginnen. Weet je al welke soort rails je op je baan gaat gebruiken?

Groet Dennis

Hoi Dennis,

De kans is groot dat de rails een combinatie van Roco en Piko A-gleis wordt.
Roco voor het visuele rij gedeelte. Ze hebben zowel korte wissels van 15° als mooie lange van 10°, net als lange rechte vaste rails van 90 cm als flexrail en ook verschillende soorten kruiswissels etc. Vindt ze ook best mooi qua uiterlijk.
De schaduwstations zullen Piko A-gleis worden. Iets goedkoper, dat daar allemaal korte wissels komen vind ik niet erg en zelfs ideaal voor langere parkeervakken in de schaduwstations te krijgen. Tevens zijn er overgangstukken beschikbaar tussen Piko A-Gleis en Roco.

Ik hoop tegen eind dit weekend ook even tijd gevonden te hebben om een paar test bakken in elkaar te steken voor de ideale hoogte van de verschillende niveaus te bekijken/ondervinden. Heb nog voldoende resthout aanwezig om 2 of 3 modules hiervoor te maken van elk ongeveer 2,5 meter lengte.
Bedoeling is om 1 bak met rijniveau 1 meter tov vloer, 1 bak rijniveau 0,9 meter tov vloer en 1 bak rijniveau 0,8 meter tov vloer.
Vervolgens ook even in de betreffende bakken kijken op welk niveau ik de schaduwstations ga leggen (in principe 12 cm onder het rijniveau). Dit zal in elk geval afhangen van vervolgens onder de testbakken te gaan liggen om te kijken of het op die hoogte ook werkbaar is en alles goed bereikbaar vanaf de zijkant.
Uiteindelijk hoop ik door deze 3 testbakken en het proefondervindelijk werken eraan de voor mij ideale hoogte voor de baan en de schaduwstations te ontdekken. Daarna zal ik gaan beginnen met het verdere plannen van de baan, en maken van de definitieve draagbakken voor de baan.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 24 februari 2020, 10:35:21
Ben benieuwd!
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 10:35:59
Aangezien het momenteel nog Baan-Zonder-Naam is, heeft de baan natuurlijk nog steeds een naam nodig.
Zoals reeds gezegd hiervoor zal er 1 grotere stad op de baan komen, en een kleiner dorpje.
Daar het rustig is bij de klant, hebben we wat tijd gehad om over de naam van de stad na te denken.
Mijn nickname is Falcon10, dat sinds menig tijd, en die naam heeft meerdere betekenissen/linken met mij zelf.
Logisch dus dat onze (hoofd)stad een naam krijgt met daarin het woordje Falcon. Nu bekt dat op zich niet echt Duits, en aangezien de baan zuid Duits georienteerd zal zijn, komen we snel bij het Duitse woordje : Falk(en).

Daarop voort gaand, komen we na even brainstormen op volgende namen :

Falkstadt, Falkenau, Falkenburg, Falkenberg, Falkenstein, Falkenich, Falkensee, Falkenfurt, Falkenheim.

Je zou in theorie nog overal Bad kunnen voorzetten, maar dat betekend eigenlijk dat er een kuuroord aanwezig is in het stadje. In theorie zou het kunnen, maar nog geen idee of dat ook effectief wordt op de baan. Afhankelijk van welke bovenstaande namen ik kies bekt het wel of niet.
Falkensee zou wijzen op aanwezigheid van een meer, er komt wel een rivier door de baan, maar geen meer, dus Falkensee ga ik al schrappen.
Heim komt van het Germaanse woord Heem of thuis, dus Falkenheim lijkt me een kanshebber en het klinkt ook nog.
Falkenburg verwijst dan weer naar een kasteel, wat er ook wel zal komen, maar vermoed dat er zo wel meerdere modelbanen noemen, net als Falkenberg en Falkenstein.
Falkenfurt dan weer, mja, om 1 of andere manier vind ik het ook niet echt klinken.

Blijft dus in theorie over : Falkstadt, Falkenau, Falkenich en Falkenheim.

Falkenau vind ik wel leuk klinken, is lichtjes verwezen naar Lindau. Waar we paar jaar geleden de Deutsche Alpenstrasse gedaan hebben.

Nuja, aangezien het kiezen van de stadsnaam niet onmiddellijk moet gebeuren, en er ook op het forum hier wel creatievelingen zijn, en mensen met goede ideeën of input ook een beetje de vraag naar jullie : enlighten me ! :)

Wat lijkt jullie een goede naam voor de stad op de baan ? Keuze uit alle voorgenoemde stadsnamen mag, maar hoeft niet. En als je andere leuke ideeën hebt, zeg gerust, en eventueel ook beetje waarom juist. Veel dingen in men dagelijkse leven krijgen namen of verwijzingen naar bepaalde zaken. Gewoon natte vingerwerk als stadsnaam heb ik dus liever niet. Om een voorbeeld te geven : Bad Haring ofzo is geen kanshebber, het dorpje bestaat wel effectief, het kuuroord totdaartoe nog, maar ik heb niets met Haringen ( ok, buiten dat ik duik, en eens graag een maatje eet, maar das niet voldoende reden :) ).
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Vink op 24 februari 2020, 10:44:37
Wat zou je zeggen van Finckenstein  ;D
Grapje.

Ik zou voor Falkenheim gaan.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: modelattic op 24 februari 2020, 10:47:25
Falk-Finckenstein  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Jeronimos op 24 februari 2020, 10:52:09
Je maakt er echt een FaBel van.  ;D 
Fa van Falcon, Bel van Belg.

Maar heb je een achternaam die op de een of andere manier te verduitsen valt? Of kun je iets met de namen van familieleden, kinderen?
Waarom laat je het niet bij Falken?


Aanvulling: het beroep valkenier is in het Duits Falkner. Kun je daar iets mee?  Bijv. Falknerstadt, Falknerheim.
Soms kan een stad iets speciaals hebben, zoals op deze bordjes
https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:Unistadt_erlangen.jpg (https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:Unistadt_erlangen.jpg)
https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:AB1.JPG (https://de.wikipedia.org/wiki/Gemeinde_(Deutschland)#/media/Datei:AB1.JPG)Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 24 februari 2020, 12:44:01
Zeker niet Basjuh maar ik doel op te veel ambitie. Verder is mijn suggestie oprecht bedoeld en als altijd hoeft iemand met een tip niets te doen. ;)
Ik snap je punt Ben :)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 18:17:33
Wat zou je zeggen van Finckenstein  ;D


Iets zegt me dat die Finck toch iets anders is  ;D
Misschien een idee voor een klein gehuchtje op jouw baan Wim ?

Nee Jeroen, men achternaam is niet echt te verduitsen. Het enige dat dan in de buurt zou komen is een duitsklinkende vloek, a la : Verdamft.
Kinderen hebben we ook niet, dus daar kunnen we ook niets mee.

We gaan het even wat laten bezinken, en ook aan de wederhelft eens vragen of zij iets in gedachten heeft of een voorkeur voor de reeds genoemde namen. Uiteindelijk doet zij voor een deel de aankleding van de baan mee, dus wie weet komt er iets geniaals uit haar hersenkronkels.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: d.vanaalst op 24 februari 2020, 19:41:13
Hoi Dennis,

De kans is groot dat de rails een combinatie van Roco en Piko A-gleis wordt.
Roco voor het visuele rij gedeelte. Ze hebben zowel korte wissels van 15° als mooie lange van 10°, net als lange rechte vaste rails van 90 cm als flexrail en ook verschillende soorten kruiswissels etc. Vindt ze ook best mooi qua uiterlijk.
De schaduwstations zullen Piko A-gleis worden. Iets goedkoper, dat daar allemaal korte wissels komen vind ik niet erg en zelfs ideaal voor langere parkeervakken in de schaduwstations te krijgen. Tevens zijn er overgangstukken beschikbaar tussen Piko A-Gleis en Roco.


Cool, goed om te horen dat j e er al over na hebt gedacht, stiekem had ik dat ook al een beetje verwacht;)

Groet Dennis
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 24 februari 2020, 22:00:50
Tja, de afgelopen jaren al wat onderzoekswerk gedaan.
Heb ook nog getwijfeld over Peco, maar die verschillende code83, code 100 etc dingen. Enerzijds te diepgaand naar men zin. Wil eigenlijk gewoon dat als ik in een winkel of beurs ben en ik zie het merk liggen dat ik enkel maar moet letten op : "er zit reeds namaak balastbed op of niet" en "het heeft koperkleurige rails of zilverkleurige" waarmee je zeker bent dat je steeds het juiste bij hebt.

Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.
Wordt nog vervolgd.

Komende paar dagen geen tijd voor de baan, de 3 hoogte testbakken zal dus ten vroegste iets voor donderdag zijn.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Frank 123 op 24 februari 2020, 22:17:49
Mooie ruimte en ben dan ook benieuwd naar wat het baanplan straks gaat worden.

En wat de grote betreft: lekker doen wat je zelf wilt. Als je snel klaar wilt zijn dan zou ik het klein houden maar ach... als je geen haast hebt en deze ruimte waarom dan ook niet groots uitpakken.
Ik heb voor mijn eigen baan ook ruim de tijd gepland. Ik zie over 5 jaar wel hoe ver ik ben  ;D

Succes met plannen  (y)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: mardig23 op 27 februari 2020, 17:36:31
Ik volg hier ook, en wat de naam betreft zou ik zeggen: keep it simple

Falconstien(en)

Falcon10 is de nickname en het is Falcon's 10 zijn 10 meter lange baan. = Falconstien of falconstienen

Wel een prachtige ruimte om mee te vertrekken zeg, good luck! (y)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 27 februari 2020, 18:26:00
Damn, das eigenlijk zo gek nog niet Mardig !
Ga ik eens nachtje over slapen.

Vandaag even tijd gehad om snel de testmodules in elkaar te flansen met de verschillende hoogtes.
Het resthout dat ik had liggen had een lengte van 3,20 meter, wat resulteerde in modules van 3,2m bij 80 cm ongeveer.
Dat zag er dan ongeveer zo uit in de testen :

Testhoogte 80 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220201.jpg)

Was eigenlijk net te klein.

Testhoogte 90 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220202.jpg)

Qua beeld niet veel verschil met 80 cm, maar de volgende foto maakt al wat duidelijk :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220203.jpg)

Al zittend op men kont komt enkel men haarkruin net boven het oppervlak uit. Zou ik mee kunnen leven, ook er naast staand voelde best wel ok.

Testhoogte 100 cm :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220204.jpg)

Ook niet veel verschil qua beeld, maar ook daar hebben we weer een selfie bij van opzij :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220205.jpg)

Was inderdaad goed. Moest men hoofd niet echt intrekken, al moet ik toegeven als ik er naast stond en deed alsof ik bovenop de baan aan het werken was, vond ik het precies toch ietsie te hoog. Daar aan denkend, zonet het kookeiland beneden in de keuken even gemeten, dat is 92 cm hoog, en is eigenlijk ideaal om op te werken heb ik het idee.
Komend weekend eens een iets kleinere testmodule maken op die hoogte en eens kijken of dat iets is, eventueel ook even met een testplaat bovenop, en misschien ook al even kijken of we 1 of 2 schaduwstations er tussen kunnen stompen om te kijken of dat werkbaar is of niet.

Even verder gaand op de hoogte van 1 meter, als we deze vlak naast het schuine dak zetten, dan komen we tot het volgende :
(https://falcon-its.be/baan/baan270220206.jpg)

Beetje plek tussen de radiator, een goede 15 cm, wat voldoende is voor de warmte, maar dan staat de baan natuurlijk vlak tegen het schuine dak, niet praktisch als je bv achteraan een treinspoor zou zetten, of huisjes van 20-30 cm hoogte ofzo.
Als we daar een beetje rekening mee houden, en zo een beetje de natte vinger gebruiken naar gissen en een meter bijnemen, dan kwam ik op volgend resultaat :

(https://falcon-its.be/baan/baan270220207.jpg)

Op ongeveer 60 cm van de zijkant, hebben we een vrije hoogte van 40 cm.
Dat lijkt me al een leuke hoogte om op de zogezegde achterkant van de baan te hebben als vrije ruimte tot schuin plafond, en bijkomend, dan hebben we dus een afstand van 60 cm tussen het schuine dak en de achterkant van de baan, waardoor we toch ook op een ietsie normale manier achter de baan kunnen om eventueel vandaar ook aan bepaalde zaken te kunnen werken.
Of om bv op het achterste spoor in het schaduwstation ook aan een ontspoorde wagon te kunnen etc.
Wil natuurlijk ook zeggen dat de breedte van de ganse baan met 1,20 meter ook zou minderen, wat de breedte op 4,8 meter zou brengen. Enerzijds spijtig, maar volgens mij ook geen drama, er zal in elk geval nog steeds een trein van ongeveer 2,5 meter in volle lengte zichtbaar zijn.

De slimerikken onder ons hebben ondertussen al door dat de baan in een U of O vorm zal tevoorschijn komen. Met de breedte en ruimte die ik ter beschikking heb, zou het ook kunnen dat ik voor een soort E-vorm van baan ga gaan. In principe kan ik dat zelfs aan de 2 zijkanten van de baan. Biedt natuurlijk opties voor mogelijkheden, maar we zien wel waar we naartoe gaan.
De initiele frames zullen in elk geval alleen maar U of O-vorm hebben, omdat daar de schaduwstations bij in verwerkt worden.
En ook zoals enkelen al aangaven : aangezien er veel ruimte is, het een groot project wordt, niet te gek ineens doen, anders komt het misschien nooit klaar.
An sich vermoed ik dat de ruwbouw onder de baan vrij snel kan gebouwd zijn, net als het leggen van de schaduwstations. De aansluitingen voor de verschillende digitale blokken etc, zal een ander paar mouwen worden. We zien wel hoe of wat. Ik wil me in elk geval niet laten verrassen.
Plan is allvast om komend weekend al een boel Piko A-gleis wissels te gaan bestellen voor de schaduwstations, zodat als de frames staan, deze vrij snel gelegd kunnen worden, waarna het kabel en bijhorend elektriciteitswerk hiervoor kan gedaan worden. Angst heb ik er niet voor, enige waar ik wel bang voor ben, is dat ik nog geen ervaring heb met digitale blokken, bezetmelders en digitale wisselaansturingen, maar de nproject website heeft eigenlijk een geweldig duidelijke uitleg voor de basis daarvan ( vindt je hier btw : https://www.nproject.org/nl/modelspoor-digitaal-en-dcc/digitaal-dcc-en-decoders ).
Wordt dus verder vervolgd !
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 27 februari 2020, 20:34:47
Ondertussen trouwens zitten kijken naar de bochten van Piko A-gleis en Roco Line, welke zullen gebruikt worden op de baan.
De schaduwstations worden Piko, en de zichtbare rijbaan Roco.
Bedoeling is om zeker in het zichtbare deel veel met flexrails te werken voor bochten, maar soms is het handiger om de vaste radius bochten te nemen, en zeker in het schaduwstation, en dat met name de helixen om er in en uit te rijden.
En daar viel toch een bijzonder verschil op tussen beiden :

Piko A-gleis :

R1 Bogen 30°, r = 360,00 mm
R2 Bogen 30°, r = 421,88 mm
R3 Bogen 30°, r = 483,75 mm
R4 Bogen 30°, r = 545,63 mm

Roco Line :

R2 Bogen 30˚, r= 358 mm
R3 Bogen 30˚, r= 419,6 mm
R4 Bogen 30˚, r= 481,2 mm
R5 Bogen 30˚, r= 542,8 mm
R6 Bogen 30˚, r= 604,4 mm

De oplettende lezer ziet reeds het "probleem" :

Piko R1 = Roco R2
Piko R2 = Roco R3
....

In principe niet echt een probleem, ware het niet dat een boel (stoom)lokomotieven dezer dagen een minimum straat R3 wensen.
Een Roco lok met die eis, zou dus eigenlijk nog perfect over een Piko R2 moeten kunnen.
Ik vermoed dat de R nummers bij Piko gebaseerd zijn op het principe : onze kleinste straal = R1
En dat Roco uitgegaan is van één of andere NEM norm, en hun kleinste straal hier eigenlijk gelijk is aan de R2 NEM norm ( als dat bestaat, nog niet achter gezocht ).

Anyway, losstaand van deze kleine "rariteit", en het feit dat ik dus eigenlijk liefst minimum Roco R3 wil in men bochten.
Dit wil ook zeggen dat de breedte van de baan minstens R4 ( helix ingaand en uitgaand spoor ) 545,63 x 2 moet zijn, wat dus eigenlijk neerkomt op ongeveer 110 cm.
Enerzijds niet echt een probleem, maar velen raden aan om de baan nooit dieper dan 70-80 cm te maken ivm bereikbaarheid van de baan achteraan.
110 cm wil dus zeggen : 30 cm meer.
Moet ik eens even over nadenken. Op zich is het naturlijk leuker als je baan dieper is, kan je er meer op zetten, dieptewerking beter verwezenlijk etc, maar brengt natuurlijk ook extra kosten mee ivm meer materiaal nodig om af te werken enz. En natuurlijk ook de eventueel moeilijkere bereikbaarheid van het achterste stuk van de baan.
Nu lijkt het er wel op dat ik zoals in men vorige post geschreven dat ik achter de baan 60 cm ruimte ga hebben, dus dan zou heel dit "probleem" eigenlijk komen te vervallen.
Misschien ook handig om dit dit weekend even uit te testen met het testframe dat ik ga maken.
Tot daar dit pleidooi !  ;D

Nog voor de geinteresseerden, de links naar de pdfs van Roco en Piko van hun railinformatie ( radiusen, wissels, toebehoren etc ) :

https://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=1&vw_name=download&vw_id=3125
https://www.roco.cc/uploads/service/downloads/81229_Rocoline_de.pdf
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 27 februari 2020, 22:43:53
Ik heb de R5 van Roco als kleinste bocht.
Dit omdat de VelaroD deze nodig heeft met de extra kappen bij de draaistellen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 06:44:34
Ik heb de R5 van Roco als kleinste bocht.
Dit omdat de VelaroD deze nodig heeft met de extra kappen bij de draaistellen.

Hoi Dave.
Bedankt voor die opmerking.
Wil dus zeggen in een helix dat jij zowel R5 als R6 hebt, en de diameter van je helix minstens 120 cm is ?
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 28 februari 2020, 07:53:46
Alleen R5 want ik heb enkelspoor naar t schaduwstation.
En ik heb geen helix, maar een lange helling.
Maar de bochten zijn inderdaad iets van 120 cm.

In mijn eerste idee wilde ik R3 gebruiken en helixen, het is dus veranderd  ;D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 09:54:42
OK, duidelijk.
Als ik trouwens naar jou draadje kijk, lijkt het alsof jij ook de volledige diepte van je baan (zoiets van 120 cm) gebruikt, gelijk aan de doorsnede van je R5 om naar het schaduwstation te gaan ?
Niet teveel problemen mee om het uiteinde van de baan te bereiken ?
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: erwin janssens op 28 februari 2020, 09:58:45
10.5 meter op 6 meter , waarom ga je dan gebruik maken van schaduwstations , om al je mooie en dure samenstellingen uit het zicht te zetten?
En een helix is mooi als je plaatsgebrek hebt of als je echt serieuze hoogteverschillen wil gaan maken om tussen de bergen te gaan rijden , maar ik lees dat je met mooie lange treinen wil gaan rijden , denk er dan aan dat je locs het redelijk zwaar gaan hebben als je een lange sleep over een helix naar boven gaat laten rijden.

Ik heb gebruik gemaakt van " zichtbare" schaduwstations , zeg eigenlijk maar gewoon opstelbundels maar die volledig apart liggen t.o.v de paradebaan , dan kan ik daar mijn treinen zetten en ondertussen nog genieten van al dat moois.

Ik weet dat een sporenplan maken ontzettend moeilijk is , ikzelf ben 4x helemaal opnieuw begonnen , op papier of in je hoofd is het allemaal knap tot je gaat beginnen , je loopt soms toch behoorlijk te vloeken , maar als je dan éénmaal een sporenplan hebt waar je helemaal tevreden van bent , dan kan de fun beginnen.

Ik blijf je hier zeker volgen en nog veel succes.... ;)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Hesselink op 28 februari 2020, 12:16:52
Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.

Om de keuze nog wat lastiger te maken ;)

Hier zijn nog enkele andere typisch Duitse uitgangen van plaatsnamen:

-tal
-feld(en)
-bach
-ach
-hall
-ingen
-ried
-weiler
-hofen
-hausen
-wangen
-stetten
-hofen
-hardt
-hausen
-kirchen
-wind
-stein
-bergen
-ich

Falken... am .... (riviernaam)

Sommige uitgangen zijn typisch voor een bepaalde streek in (Zuid) Duitsland, dus mocht je een bepaalde streek in gedachten hebben, dan kun je dat ook nog meenemen in de keuze. Je kunt het natuurlijk ook gewoon compleet negeren en iets kiezen wat je gewoon leuk vindt :)
Succes!

Groet, Wim
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Dave....... op 28 februari 2020, 13:33:02
OK, duidelijk.
Als ik trouwens naar jou draadje kijk, lijkt het alsof jij ook de volledige diepte van je baan (zoiets van 120 cm) gebruikt, gelijk aan de doorsnede van je R5 om naar het schaduwstation te gaan ?
Niet teveel problemen mee om het uiteinde van de baan te bereiken ?

1: ik heb hele lange armen. ;D
2: ik kan er vanuit de achterkant nog wel bij.
3: de stad zelf wordt minder diep.

Maar het blijft keuzes maken hoor.
Ik heb bijvoorbeeld het schuine dak en die ene spant onderschat aan ruimte wat ze innemen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: basjuh1981 op 28 februari 2020, 13:58:13
Daarnet de wederhelft de verschillende stadsnamen laten zien.
Het gaat momenteel nog tussen 3 namen, zijnde : Falkstadt, Falkenau en Falkenheim.
Wordt nog vervolgd.
Falkenhayn is ook wel een aardige, dacht ik zo.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: St00mboy op 28 februari 2020, 14:44:26
Falkenfels?

Leen.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 17:53:54
Daar valt je mond toch van open hoor Wim  :o
Maar geniaal. En ik denken dat ik er bijna uit was, kan ik opnieuw beginnen :)
Er is hier toch iets speciaal op dit forum met mensen die Wim noemen  ;D

Heb trouwens snel even een schetsje gemaakt, uitgaande van de baan heel de zolder rond, 60 cm van de schuine dakzijden afblijvend, en dus 120 cm breed.
Dat zou ongeveer zoiets moeten geven qua baan ( in het blauw ) :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan1.jpg)

Op zich leuk, maar ook niet spannend. Natuurlijk geeft de 120 cm breedte wel een beetje een vertekend beeld.
Misschien eens nadenken om enkel aan de 2 "einden" van de baan naast de trap de 120 cm breedte nemen voor het de draai naar de schaduwstations, en vervolgens reduceren naar breedte 60 of 70. Waardoor tussen beide schuine zijdes meer plek vrijkomt, om in het midden eigenlijk ook nog een stuk baan te kunnen leggen.
Eens kijken of ik dat straks nog even uitgetekend krijg.

Erwin : bedankt voor je opmerking betreffende zichtbare schaduwstations, maar dat zegt me zelf minder. Ik vind een soort opstelsporen wel mooi voor een aantal passagierstreinstelletjes a la Lint, Flirt en de oude BR 6xx'en, maar om er hele treinen op te stellen zou me eerder storen.
Je opmerking deed me er wel aan denken dat ipv een helix ik ook zou kunnen werken met een hellend vlak naar beneden naar het niveau onder de zichtbare baan zelf. Daar waar je met de helix maar een lengte van 120 cm in geval van R6 nodig hebt, wordt dit natuurlijk wel langer als je een lang recht stuk wil doen. Uitgaand van 3 cm/meter, en we willen pak 15 cm zakken naar ons -1 niveau, is de lengte 5 meter. Daartegenover staat wel, dat voor die ganse lengte je maar 15 cm diepte nodig hebt, waar dit bij de helix ook weer 120 cm is.
Reden tot nadenken.  :D
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 18:52:56
Als de vrouw fritjes halen is, vliegt de tijd, maar heb je dus extra tijd om even verder te painten.

Variant 2 geeft dit als resultaat :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan2.jpg)

Links van de trap heb ik de breedte op 120 cm gehouden, net als de zijkanten waar we geen rekening moeten houden met het schuine dak.
Aan de lange rechte zijd rechts van de trap, en onderaan, hebben we dus een goede 60 cm speling tussen het schuine dak en de baan, en vervolgens een baanbreedte van 60 a 70 cm, wat ervoor zorgt dat we een extra lang stuk tot de schoorsteen kunnen maken van eveneens ongeveer 60 a 70 cm breed en ongeveer 6 meter vanaf de baan aan de zijkant.
Het geeft direct wel wat interessante mogelijkheden.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Ben op 28 februari 2020, 19:05:49

Reden tot nadenken.  :D


Nog meer reden tot nadenken: 15cm tussen nivo 0 en -1 is te weinig, maak er maar tenminste 25cm van. Dat kan prima met een helix als deze:

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/0LouPJ.jpg) (https://imageshack.com/i/pn0LouPJj)

(https://imagizer.imageshack.com/v2/1280x1024q90/923/LfMDar.jpg) (https://imageshack.com/i/pnLfMDarj)

Wat je ziet is Piko A boogstraal R3/R4 en de helling is ongeveer 2,4%.

En 120cm is breed, errug breed. En in de hoeken is het zelfs nog meer. Je gaat er niet bij kunnen tenzij je op je baantje wilt klimmen.....  ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Overet op 28 februari 2020, 19:10:08
Afgezien van de bochten bij de trap zou ik die 120cm diepte vergeten. Dat is niet werkbaar als je van één zijde toegang hebt.

Tom
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Wim Hesselink op 28 februari 2020, 21:30:30
Daar valt je mond toch van open hoor Wim  :o
Maar geniaal. En ik denken dat ik er bijna uit was, kan ik opnieuw beginnen :)
Sorry... ;)

Er is hier toch iets speciaal op dit forum met mensen die Wim noemen  ;D
We zijn inderdaad een slag apart...  ;D

Groet, Wim
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 28 februari 2020, 22:40:22
Ja, begrijp jullie dat die 120 cm niet echt werkbaar is tenzij aan 2 kanten bereikbaar.

Dus we hebben schema 3 voor de TV wat aangepast :

(https://falcon-its.be/baan/zolderbaan3.jpg)

Langs de zijkanten tegen de muur is de baan nu naar 70 a 80 cm gezet.
Het stuk in het midden van de zolder heb ik wel naar 120 cm gebracht, aangezien toch langs 2 kanten bereikbaar.
Hoeken hier en daar wat bijgeschuind, wat makkelijker is als er bochten komen op die stukken.
Het is niet definitief, als bepaalde bijgeschuinde stukken niet nodig zijn, kunnen het terug gewone rechte hoeken worden, maar het begint op een goede richting te lijken waar ik naartoe zou kunnen/willen gaan.
Het stuk aan de technische installatie rechts is nog wel een vraagteken dat nog wat verfijning nodig zal hebben, want de 2 panelen die nu eigenlijk door de baan bedekt worden zijn afneembare panelen om daar in te raken ( staat oa de ventilatieunit van de woning, zekeringkast en watercollector ).
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Remco_Nzo op 28 februari 2020, 22:58:33
Mooie ruimte en leuk plan.
Ik denk dat het nog beter wordt als je de looppaden - en dus de randen van de modules niet kaarsrecht maakt.

Bijvoorbeeld zoiets (https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelser.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/speelser.jpg) (bron youtube mpeterll)

Dus ter hoogte van het einde van je eiland in het midden 'dikker' worden en dan op die plek langs de wanden wat smaller worden.

Wat ik ook leuk vindt is dat mpeterll op dat middeneiland nog een 'divider' / achtergrond in de lengte gezet heeft. Dit is de zwarte lijn tussen de sporen. Dat heeft twee voordelen :
1) je kunt niet in 1 keer de baan overzien - daardoor lijkt hij groter. en
2) je krijg meer functionele rijlengte (aan de ene kant heen, aan de andere kant terug)

Remco.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Arjan6511 op 29 februari 2020, 08:19:32
Qua namen is ontzettend veel geroepen, zat nog wel te denken aan de toevoeging "Bad" zodat je bijvoorbeeld (a la Bad Schandau) "Bad Falkenau" krijgt. Dat is weer te herleiden naar het Engels "Bad Falcon" en dat herleid je weer naar het Nederlands "slechtvalk" > In het geval je van vogels houdt.

Voor het geval je het nog niet had gedaan: Overweeg of je boven het trapgat een brug kunt leggen waar je onderdoor kunt lopen, het zal je rijmogelijkheden doen toenemen. Bij mijn vorige baan in Emmerich was de hoofdbaan hoger aangelegd om meer ruimte te krijgen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2479_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2479_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2484_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_2484_2.jpg)

Met mijn lengte was het nog steeds kruipen overigens ;-)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 29 februari 2020, 12:53:25
Had in het verleden inderdaad al baanplannen gezien met zulke afrondingen Remco.
Het is iets waar ik over twijfel om ook toe te passen. Het maakt het geheel altijd iets minder "gemaakt".
Ook de dividerplaat om had ik al eens zien voorbijkomen op een baanplan, en biedt zeker interressante mogelijkheden.

De brug over het trapgat is ook een idee. Daar speelde ik al lang mee, maar is iets wat ik niet 100% zeker van ben.
Uiteindelijk is het gat een goede 90 cm breed. Nu niet dat dat onhaalbaar is ( men huidige brug waar ik nog aan zit te werken is ongeveer 120 cm ), maar met een trapgat eronder voel ik me er toch wat onzekerder bij als er iets over rijdt en heel de boel dondert naar beneden.
Ook kan je daar niet "gewoon" landschap maken, dus het is een beetje door het ijle dat je rijdt.
Ik hou hem zeker in het achterhoofd, het is nog niet afgeschreven, maar het is toch eentje wat niet noodzakelijk moet van me.

Zonet snel even naar de lokale treinboer gereden om wat Piko A-Gleis wissels te halen, zodat ik al wat kan beginnen passen met afmetingen ivm breedte van het schaduwstation.
Spijtig genoeg had hij er niet voldoende in stock, net als R6 bochten. Volgende week is het Houten, in principe stond deze editie niet op men planning, maar misschien toch maar even rijden om wat rails in te slaan en eventu nog wat ander spul.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Klaas Zondervan op 29 februari 2020, 13:06:09
Jouw trapgat heeft de ideale positie om er een brug over te leggen. Maar dan niet een modelbrug, maar een soort goot die je zo dicht mogelijk tegen het dak aan legt.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Remco_Nzo op 29 februari 2020, 14:49:15
Ik heb ook een trapgat brug, zo strak langs de kant dat het eigenlijk niet in de weg zit.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/trapgat.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/trapgat.jpg)

Hij is wel úitschroefbaar' gemaakt voor het geval er een nieuwe wasmachine of droger naar boven getild moet gaan worden. Met het gewone lopen op de trap zit hij niet in de weg.

Ik heb al 2 jaar het idee om er een 'stalen' halfhoge wand op te zetten, zeg maar zoiets als (https://photography.synthetictone.com/storage/cache/images/000/057/SyntheticTone-photography-25,medium.2x.1515639156.jpg)
Maar kennelijk gebeurd dat dempen van de put pas als het kalf verdronken is  ;D

Remco.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 08 maart 2020, 18:08:23
Aangezien we nog altijd niet uit de baannaam zijn ( ondanks nog goede tips afgelopen beurs in Houten door niet nader te noemen forumlid :) ), nog niet echt verder op de zolder hebben kunnen verder doen ivm andere zaken, ben ik vandaag even begonnen aan een klein zijprojectje, dat uiteindelijk ook zijn plaats zal vinden op mijn baan, zijnde : onze eigen woning.
Na de nodige tips en tricks ivm snijden van styreen hier op het forum, in Houten een goed scalpel gekocht en vandaag in gebruik genomen.
Uiteindelijk zijn we met de ruwbouwwerken klaargeraakt vandaag, en dat ziet er dan zo uit :

De voorzijde met de linkerzijgevel :

(https://falcon-its.be/brug/huis1.jpg)

En de achterzijde met de nieuwe aanbouw dat er dit jaar zou moeten bijkomen ( met als gevolg dat de treinhobby waarschijnlijk op een lager pitje komt te staan ) :

(https://falcon-its.be/brug/huis2.jpg)

Alles past echt goed ( schouderklopje voor mezelf  ;D ), wat nu moet komen zijn de ramen/deuren en het zadeldak en plat dak achteraan.
Ramen zal niet voor direct zijn, ik zou deze graag met een 3D printer doen, dus dat zal eerst uittekenen worden. Het dak heb ik klaarliggen, moet enkel nog op maat gesneden worden.
En tevens moet alles nog in de goede kleur gezet worden.
Vrouwlief was in elk geval aangenaam verrast, ze wist niet dat ik dit kleine projectje al enige tijd in gedachten had, en ze merkte dan ook halfweg de middag op : "is dat ons huis ?"
Was toch ook al leuk om te horen dat hetgene dat ik aan het maken was toch herkenbaar overkwam.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 22 maart 2020, 17:55:06
Aangezien er dezer dagen de weekend de ganse planning opeens leeg geworden is, kunnen we aan de modelhobby wat meer tijd spenderen.
Op de zolder zelf is er een extra kast van de zweedse meubelboer bijgezet, nog eentje te gaan, en dan kunnen we stilletjesaan verder aan het beginnen van frames voor de baan zelf.

Beneden in de woonkamer is tafel weer veranderd in een hobbystuk, waar momenteel gretig geplakt en geverft wordt.
Eén van de dingen die ondertussen helemaal op kleur is, is onze eigen woning in 1/87.

De voorgevel met de linkerzijgevel :

(https://falcon-its.be/baan/220320201.jpg)

En de achtergevel met de rechterzijgevel.

(https://falcon-its.be/baan/220320202.jpg)

Momenteel staat in het echt enkel het deel met het zadeldak, het achterste deel, waar een plat dak op komt, is een aanbouw, die initieel voor dit jaar gepland stond, maar met heel de corona toestanden en paar andere zaken, denk ik dat ik hem wijselijk naar 2021 verhuis.
Geeft ook wat meer tijd voor andere zaken, zoals eindelijk het begin aan de baan op zolder voor elkaar te krijgen.
Volgende zaken die gedaan moeten worden : de platte daken van de achterbouw, en vervolgens de ramen/deuren. Dit laatste wil ik met een 3D printer doen, is iets mooier dan zelf met styreen doen.

De naam van de baan zijn we nog altijd niet uit. Eerlijkheidshalve nog niet veel tijd voor gehad om verder over na te denken.
Wordt ooit wel eens een ei over gelegd :)
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Falcon10 op 10 juli 2020, 20:08:19
De kogel is ondertussen door de kerk. De baan, of het stadje op de baan, zal op de kaart te vinden zijn onder de naam :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim.jpeg)

Het heeft nog relatief veel nadenkwerk geweest om uiteindelijk toch die naam te kiezen ( al stond ie in het begin reeds bij 1 van de kanshebbers ), mede dankzij de vele andere suggesties van jullie. Waarvoor ook mijn dank.

Wat is er verder gebeurd ?

Wel onze 1/87 woning is wat verder afgewerkt : de aanbouw heeft een dak gekregen. Kortelings moet ik gaan beginnen met het uittekenen van de ramen en deuren in Sketchup ofzo, zodat ze vervolgens kunnen geprint worden in een 3D printer. Reuze benieuwd wat dat gaat geven.

Op de zolder zelf is er nog niet veel veranderd, maar Falkenheim heeft ondertussen een baanplan.
Probleem dat ik altijd gehad heb is dat ik wel weet wat ik op mijn baan wou hebben, maar het nooit goed uitgetekend kreeg.
Denk dat ik al een jaar of 20 af en toe eens een plan maak van een (toekomstige) baan voor tegen dat ik een eigen huis heb en plek voor de baan, echter ben ik nooit helemaal tevreden geweest van de resultaten van die plannen. Het was te "gemaakt", steriel, rechttoe-rechtaan, kwam niet realistisch genoeg over naar mijn zin, ... Nu dat realistische neem ik ook niet te nauw : Ik hou wel van een beetje buiten de lijntjes kleuren, maar het zou er op zijn minst toch een beetje geloofwaardig moeten uitzien. Sinds eind vorig jaar was ik dus al even op de achtergrond wat aan het kijken naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen van zelf onvoldoende creativiteit te hebben, en dan kom je bij betaalde diensten uit. Ik heb met een aantal contact gehad, gevraagd hoe zij werken om beetje feeling te krijgen met de andere partij. Uiteindelijk betaal je voor een dienst, en ik vind het belangrijk dat er dan een klik is, en dat die andere partij ook duidelijk
begrijpt wat ik wil.
Die zoektocht bracht me uiteindelijk bij iemand die van in het begin eigenlijk op dezelfde lijn zat als ik met wat ik voor ogen had en hoe het er ongeveer moest gaan uitzien. Het resultaat van een boel over en weer gemail mbt mijn ideeën, hoe die ingevuld konden worden, of hoe die net helemaal niet konden en dus geschrapt moesten worden of aangepast etc, bracht uiteindelijk een baanplan waar eigenlijk alles in zit wat ik voor ogen had met mijn treinbaan.

Ziehier, Falkenheim :

(https://falcon-its.be/baan/BaanFinal1.jpg)


Aangezien het een grote baan is ( ja, ik ga blij zijn als het maar een 10-jarenplan zal zijn, maar ach, wat moeten we anders doen ? ), is een beetje verduidelijking over de verschillende stukken misschien handig om jullie mee inzicht te geven in de baan en het idee er achter.
We gaan jullie proberen kort dus wat uitleg geven, al ben ik daar vrij slecht in, dus excuses als het toch lang zal zijn.

Falkenheim vindt je in het zuiden van Duitsland, ergens rondom München. Falkenheim heeft een groot centraal station, waar onder andere de internationale treinen naar Polen, Tsjechie, Oostenrijk, Italie, Belgie, etc ook stoppen. Dit centrale station zie je rechtsboven op het plan. De 4 hoofdsporen van het station verdwijnen onder iets ( nog geen idee of het een klassieke perronoverkaping wordt of iets modern ), welke verder aan het zicht wordt onttrokken en onder de stad door gaat en komen (fictief) terug bovengronds aan de andere kant van de stad ( beetje het Antwerpen Centraal principe ).

Centraal op de baan, en links van het station, vindt je de wisselstraten om op de betreffende stationssporen te raken, welke enkel toegankelijk zijn voor passagierstreinen. De goederentreinen worden via een tunnel ( net boven het station ) vlak naast het station omgeleid, zodat ze het passagiersvervoer niet storen.
Tevens is hier ook een opstelspoor naast het station, voor de regionale passagierstrein die het centrale station als eindstation heeft.
Als je de noordelijke hoofdbaan neemt, vlak aan het stadsdeel, kan je tevens ook nog op een kopspoor komen waar vroeger de posttrein werd uitgeladen of kleine goederen.
Via dit kopspoor kan je tegenwoordig op een centraal iets groter goederendepot komen. Waar dezer dagen moderne schuifwandwagons ontladen worden.

Links van de wisselstraten kom je eerst het stoomdepot tegen. De baan is eigenlijk vrij modern ( ik rij Vectrons en Traxx'en, maar ik hou ook van de klassiekers, dus er zal ook wel eens TP4 materiaal rondrijden ), maar ook stoomtreinen hebben hun charme. Het stoomdepot zal dan ook als een soort patremoniumvereniging met een welgefortuineerde sponsor in de baan geplaatst worden.

Als je op de centrale wisselstraat de noordelijke hoofdbaan neemt, die rondom het depot gaat, ga je langs het paradespoor helemaal naar het zuiden van de baan, alwaar je langs de 2 meter lange brug komt over een rivier. Deze verdwijnt vervolgens in de tunnel onder het oude middeleeuwse kasteel dat over de vallei van de rivier uitkijkt.

Neem je de zuidelijke hoofdbaan op de wisselstraat, dan zal je onder de voorgenoemde hoofdbaan onderdoor gaan en kom je in het ondergrondse niveau.
Tevens kan vanaf de zuidelijke hoofdlijn links uitgerangeerd worden naar de fabriek die aan de rivieroever een terein heeft. Nog geen idee wat voor fabriek het gaat worden.
Je kan hier ook verder uitrangeren naar 2 opstelsporen die onder de centrale wisselstraten liggen, en vandaar kan je verder naar rechts gaan, terug richting station, alwaar nog 2 industrieaansluitingen zich bevinden vlak onder het station. Het ene zal waarschijnlijk een brouwerij worden met spooraansluiting, en het andere misschien een schroothandel.

Het baanplan onder de hoofdbanen ziet er als volgt uit :

(https://falcon-its.be/baan/BaanFinal2.jpg)

Alle sporen aan het station komen terug samen achter het station en gaan via de helix naar 3 schaduwstations, S1A, S1B en 2SB naar de tweede helix.
Aan deze tweede helix kom je omhoog aan de linkse zijde van de hoofdbaan, de andere hoofdbaan gaat naast de helix verder onder de baan door, en komt via schaduwstation S2A vervolgens aan de derde helix, die de baan terug naar het bovengrondse deel brengt aan de tunnel onder het kasteel.

En daarmee is het officiele startschot gegeven van de baan. Het zal even duren voor ze klaar is. Zelfs al wel een paar jaar vermoed ik eer er effectief een trein een rondje zal kunnen doen. Ik ga er geen (streef)datum opzetten. Dat brengt alleen maar nodeloos druk, en het zal gewoon zijn als ik er tijd voor heb etc.
Denk dat anders de lol er wel eens snel zou kunnen af zijn.
Van de vorderingen aan de baan krijgen jullie in elk geval altijd een updateje als er nieuws is.
Maar denk dat ik al eens ga beginnen met een voorraadje rails te gaan aanleggen. Heb een donkerbruin vermoeden dat er wel enkele metertjes in gaan zitten.
Titel: Re: Falcons Baan-Zonder-Naam
Bericht door: Frank 123 op 10 juli 2020, 20:55:19
Imposant plan en mooi ontwerp. Succes en plezier met de bouw. We hebben de komende jaren weer wat te volgen. (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Reinout van Rees op 10 juli 2020, 21:22:01
Zo, de nieuwe naam staat boven je draadje! Bouw ze :)

Reinout-als-moderator
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 11 juli 2020, 17:48:00
Indrukwekkend!

Ben al een tijdje op je baanplan aan het kijken, fraai!

Wel verbaasde ik me over het enorme aantal wissels tussen depot en station, naast een enorme kostenpost ook een hoop werk en bron van storingen. Kom er nog eens op terug  ;)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: ArjanB op 11 juli 2020, 18:48:39
Denk dat als je al je treinstammen wilt laten rond rijden enook af en toe eens wat wilt rangeren met wat goedernwagentjes je best wel een leuk baanplan hebt. Hopelijk voldoende opstel mogelijkheden in je schaduwstation (meer is beter denk ik altijd)

Net wat Arjan6511 hierboven zegt die wisselstaat heeft wel erg veel englse/kruis wissels (of hoe je ze ook wilt noemen). Ik zou daar nog eens kritisch naar kijken en willicht kun je er met minder af  en met en wisselpaar ergens anders de zelfde rijmogelijkheden hebben. al vermoed ik dat de ontwerper het zo uit gedacht heeft dat er in dit plan geen bottleneck is.

Dat idee van een perronoverkapping is ook leuk en zorg ervoor dat de trein verdwijnen zonder dat je het eigenlijk ziet. Die bochten lijken me dan weer wel wat krap.

Die rivier lijkt me ook wat dominant. Misschien een idee om het wat smaller te maken met een weg aan 2 kanten.

Voor de rest is het wel een leuk plan dat goederenspoortje is ook leuk bedacht. Als de rest van je treinen automatisch rond rijden kun je daar mooi rangeren.

Benieuwd naar de updates. (y)

Arjan
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 11 juli 2020, 23:04:04
Hoi Arjan en Arjan,

Ja, de hoeveelheid (dubbele)kruiswissels tussen het depot en station zijn wel het bedenken waart. Ze zorgen er oa voor dat de 2 hoofdlijnen los van elkaar treinen kunnen laten rijden zonder dat ze elkaar belemmeren in hun traject. Ik vermoed dat dat inderdaad een werkje gaat worden om dat allemaal storingsvrij te krijgen. Het kostenplaatje lig ik eerlijk gezegd minder van wakker. De hele bouw van de baan wordt toch een meerjarenplan, dus de kosten daarvan zullen ook over meerdere jaren gespreidt kunnen worden.
Ik denk dat ik voor de lol ook eens het kostenplaatje ga bijhouden, vermoed dat oa die van het hout ook nog wel eens een grappig bedrag zal worden.

Betreffende de opstelmogelijkheden in de schaduwstations : er zijn 24 opstelsporen van tussen de 270 en 300 cm voorzien, en zo los met de vinger zouden er nog eens 10 treinen van diezelfde lengte gelijktijdig op de bovenbaan kunnen rijden. Of dat voldoende is voor mijn ganse collectie over x-aantal jaar, is een andere discussie.  ;D
Maar ik denk dat we daar als modeltreinliefhebbers ook eerlijk in moeten zijn, ik vermoed dat de meesten onder ons ook niet al hun treinen op hun baan krijgen. Is een goede reden om ze af en toe eens om te wisselen.
In theorie zou ik onder het schaduwstation nog een extra schaduwstation kunnen leggen, die volledig dezelfde raillayout heeft, dan kunnen er 48 gestokeerd worden. Echter dan kan ik niet de opbergkasten onder de baan zetten, dus dat gaan we niet doen.

Ja, de bochten achter het station richting het schaduwstation lijken krap, doch de bochten beginnen aan het begin van de overkapping, max 1 rijtuig zal volledig recht onder de overkapping staan. Dit zal maken dat het gebouw vlak onder het station, vanbinnen dus hol zal zijn, zodat de treinen daar ook deels al hun bocht in nemen. Tevens zakken de sporen daar ook al wat richting het schaduwstation.

De dominantie van de rivier begrijp ik, is inderdaad iets wat ik misschien moet herbekijken. De brug zelf is wel correct qua lengte, daar gaat niets meer aan veranderen. Op zich heeft het wel iets dat het zo breed is.

Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: HeRo op 12 juli 2020, 00:14:40
Grappig ,je doet hetzelfde als wat ik gedaan heb.
De spiraal met wisselstraat verstoppen in het station.
Ik heb dan nog een spiegel neergezet zodat de stationsoverkapping in de spiegel doorloopt.
Daaronder buigen de perrons naar rechts af met in de toekomst zijwanden en overkapping erboven.
Ben momenteel met de perrons bezig.

Mvg Robin
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: ArjanB op 12 juli 2020, 04:15:21
Citaat van: Falcon10 link=topic=92278.msg3222135124#msg3222135124 date=1594501444

Ik denk dat ik voor de lol ook eens het kostenplaatje ga bijhouden, vermoed dat oa die van het hout ook nog wel eens een grappig bedrag zal worden

Dat zou je kunnen doen maar ik weet niet hoe “begrijpelijk “ je partner is......  ;D en of je dat wilt laten zien....en of je het überhaupt zelf wilt weten

Arjan
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 09:28:20
Mogge,

Heb gisteravond met drank en zojuist met koffie nog eens naar het baanplan zitten staren, die wisselstraat is complex en allicht ook nog wel noodzakelijk, alleen juist door de hoeveelheid wissels geeft het een vrij onrustig beeld. Zal anders zijn als het fysiek is uitgelegd op de baan, in het baanplan vallen ze op door de gebruikte zwarte driehoekjes ;-)

Misschien is het een optie om juist dan het aantal wissels in de schaduwstations te beperken? Die zijn later moeilijker bereikbaar. Je zult dan "van bovenaf" meer moeten nadenken hoe je een trein naar beneden stuurt, maar dat moet nu ook al denk ik? Ik zie ondanks de wisselstraat geen optie om met een trein (die rechterspoor rijdt) vanaf het paradebaanvak op spoor 1 binnen te komen op het station. Mocht je dat wel willen betekent dat nog 2 wissels ter hoogte het lok-opstelspoortje net voor de perrons.
Ik neem verder aan dat een goederentrein die rondom het station moet zijn altijd vanonder de overkapping komt met lok voor?

Nog wat tav de scenery:

- Is er een reden dat de "baan" rechtsonder niet verder doorloopt maar abrupt ophoudt na de schroothandel en brouwerij? Als je het door kun trekken richting de muur, in 1 dezelfde lijn als de gebouwen die je nu schuin hebt afgesneden (met rechter kopspoor) kun je meer scenery kwijt, wellicht nog een extra kopspoortje en belangrijkste van alles: Je trekt het station, brouwerij en schroothandel verder uit elkaar waardoor een rustiger beeld ontstaat.
- Maak linksboven in hoek een tunneltje onder de paradebaan door om autoverkeer toegang te geven tot het depot, op een manier dat er achter de lokloods om een kasseienstraatje is. Als je het tunneltje goed maakt heb je op ooghoogte een heel leuk doorkijkje. Kleine dingen die het hem doen ;-) . Vergeet ook niet een personeelsbedrijf annex kantoor, een dienstengebouw.
- Als ik het sporenplan bekijk gaat het spoor linksonder bij het kasteel direct na ingang tunnel een boog in. Daardoor zie je bij treinen met bijvoorbeeld lange personenrijtuigen direct dat ze de bocht omzwiepen en dat wil je eigenlijk niet, doet afbreuk aan je paradebaan. Om de indruk te wekken dat het spoor gewoon rechtdoor gaat moet je dus nog een centimeter of 15 na ingang tunnel recht spoor hebben liggen voordat je de boog ingaat. Dat zou betekenen dat je brug iets naar links zou moeten, en voordat je me voor gek verklaard (voor zover nog nooit gedaan) lees mijn visie: Het gaat om een centimeter of 20. Voor de scenery op te lossen door de ingetekende weg te verplaatsen naar de andere oever. Aan de andere kant van de pijler (al zullen er bij een brug van mijn lichaamslengte vast meer pijlers zijn) is genoeg plek, ook kun je dan een toegangsweg maken naar de industrie linksmidden op de baan. Jij als watersporter weet ook dat een rivier aan de buitenbocht sneller stroomt, door de weg ook te verplaatsen naar het gebied waar door de eeuwen heen modder/zand is afgezet werk je daar optisch aan mee. Bijkomend voordeel: Doordat je je rots/helling (al dan niet met wijnranken) tot aan het water door laat lopen komt je kasteel/burcht nog imposanter over.
- Laat als laatste het weggetje naar het kasteel niet abrupt eindigen tegen de muur, zet er wat bomen voor en dan een haakse bocht, zoals je eigenlijk met de autoweg langs de rivier ook hebt gedaan. Geeft een mooier en ook rustiger beeld.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Ronald Halma op 12 juli 2020, 10:38:23

Ik denk dat ik voor de lol ook eens het kostenplaatje ga bijhouden, vermoed dat oa die van het hout ook nog wel eens een grappig bedrag zal worden.

Ja, dat denk ik ook wel ;) Ben zelf aan het plannen met een thuisbaan en als ik zie wat ik daar maken wil en wat daar aan plaat- en balkmateriaal in gaat.... dat is niet mis. Denk wel dat je in het algemeen bekeken niet moet bezuinigen in de opbouw. Dat is je basis voor al het andere en dat moet stabiel en goed zijn. Dan maar wat euri's meer ;)

Over je railplan; ik ben zeker geen expert maar heb er in mijn leven al heel veel gezien. Wat ik van de jouwe kan zeggen is dat je combinatie van Engelse wissels achter elkaar eigenlijk nergens meer gebruikt wordt... ik zie het wel op veel oudere foto's van de jaren 20 - 30 vorige eeuw waar deze combi's aan beide zijden van de grote waterplas gebruikt werden. In dat opzicht zou ik het plan nog eens kritisch opnieuw bekijken. En ja, of het modelspoortechnisch een succes gaat worden is natuurlijk de vraag. Bij goede exemplaren en mits netjes gelegd zou het geen probleem moeten zijn.

Ik ben benieuwd en sta in volgmodus :)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Hennik op 12 juli 2020, 11:41:08
Indrukwekkend mooi plan met interessante rijmogelijkheden!
Het aantal Engelse wissels is al een paar keer genoemd, en zonder ook maar iets op de rijmogelijkheden in te leveren, kun je zo al twee Engelse wissels helemaal weglaten. Ik heb het in onderstaand plaatje proberen weer te geven:
(https://abload.de/img/falkenheim22rkkt.jpg)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 12:08:35
Ja, helemaal goed  (y)

Dan ook de overloopwissel om van linksboven via rechterspoor naar onderste perronspoor inbouwen (ik noemde dit voor het gemak spoor 1).

Positie net na het wissel het kopspoor. Dat kopspoor lijkt me trouwens aan de lange kant (centimeter of 60? als je brug al 200 is) dus als je daar 1 of 2 loks wilt plaatsen kan er wel wat af. Als je dan het seinhuis aan kop van perron 4/5 verplaatst naar de vrije ruimte die Hennik heeft gecreëerd bij de wisselstraat kun je vervolgens de perrons langer maken waardoor dit beter tot zijn recht komt EN je hebt je krappe boog naar rechts-issue nog beter weggewerkt.

Zelfs voor perron 1 past dan nog wel een kopspoortje voor lok of versterkingsrijtuig.

Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: IJsselsteyn op 12 juli 2020, 12:32:34
Ik vermoed dat het geen kopstation is? Maar hoe zit het dan met die bogen aan de rechterkant? Die worden toch veel te krap?

Steijn
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Hennik op 12 juli 2020, 12:37:50
Nog een derde Engelse wissel die je m.i. zonder in te boeten op rijmogelijkheden gewoon weg kan laten:
(https://abload.de/img/falkenheim3j0ktg.jpg)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: GertMeering op 12 juli 2020, 12:41:31
Klopt , het is ongeveer het zelfde idee als de Stahlbahn ..
https://www.stahlbahn.de/cnt/post112.php

En zoals Ijselsteyn al gezegd heeft , lijkt het te krap bij jou baanplan.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 12:42:26
Zie zijn eerdere uitleg over dat deel van de baan.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 12:46:08
Nog een derde Engelse wissel die je m.i. zonder in te boeten op rijmogelijkheden gewoon weg kan laten:
(https://abload.de/img/falkenheim3j0ktg.jpg)

Ben benieuwd of hij de rekening van de maker van dit baanplan al heeft betaald  8)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Hennik op 12 juli 2020, 12:53:29
Dat is niet helemaal eerlijk Arjan. Hoe langer je naar een baanplan kijkt, en vooral ook vanuit verschillende invalshoeken, hoe meer mogelijkheden je ziet.
Ik kan me voorstellen dat iemand die dit commercieel doet, niet de mogelijkheid heeft om urenlang naar hetzelfde plan te blijven staren. Bovendien zal het plan al met de nodige revisies al meermalen heen en weer zijn gegaan.
E.e.a. doet niets af aan de basis van het plan, en die is gewoon hartstikke leuk, vind ik.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 13:00:39
Tuurlijk, was ook met smiley. En hier kijken we er met meerdere mensen naar en een ieder heeft zo zijn visie op de dingetjes die hem opvallen. Uiteindelijk kan het dan alleen nog maar mooier worden denk ik.

En dat railplan bij het schaduwstation met alle keerlussen had ik niet voor elkaar gekregen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: IJsselsteyn op 12 juli 2020, 13:06:27
Zie zijn eerdere uitleg over dat deel van de baan.


Tja, dan lijken de bogen mij extreem krap. Misschien alleen inzet van 1:100 lengteschaal?

Steijn
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Hennik op 12 juli 2020, 13:11:42
En dat railplan bij het schaduwstation met alle keerlussen had ik niet voor elkaar gekregen.

Keerlussen zie ik eigenlijk niet. Als het even kan, dan zou ik overwegen om er beneden ergens eentje in te voegen, zodat je een goederentrein ook eens de andere kant op kunt laten rijden.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 12 juli 2020, 13:45:21
Spiralen bedoelde ik  :-X
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 12 juli 2020, 17:14:48
Oef, wat een hoop reacties. Alwaar allen al voor bedankt ! Allemaal heel goede inbreng, en terechte opmerkingen.
Ga proberen op alles zowat ook te antwoorden.

Arjan 6511 :
- Het abrupte einde rechts van het station en de brouwerij/schroothandel is een goede opmerking. In principe is dat gedaan ivm de diepte die dan voor een deel heel diep wordt en moeilijk bereikbaar. De schuin afgesneden gebouwen idem. Dit ook deel sivm het bereikbaar kunnen houden van de wissels erachter richting de schaduwstations. Ik denk dat in principe er wel iets nog kan gedaan worden om dit deel verder naar beneden door te trekken tot tegen de muur. Daar is wel ruimte voor. Ik vermoed dat de 100% zekerheid hiervoor echter pas zal komen bij de bouw van de baan zelf. Eveneens zou de daarachter gelegen stad dan ook wat visueler kunnen gemaakt worden met echte gebouwen, waar die nu eigenlijk "abrupt" eindigd.
- Toegang tot het depot voor het personeel was inderdaad ook iets waa rik ondertussen al zo men vraagtekens bij had. Het tunneletje zou daa rinderdaad een goede oplossing voor kunnen zijn, ook het gebouw voor de diensten van het depot moet ik daar nog ergens kwijt zien te raken. Vermoed dat dit ook verder pas bekeken kan worden vanaf de baan in een verder stadium is. Ik overweeg daar om het links bovenste deel van de baan verder over de helix te trekken. Hierdoor komt de grote bocht van het hoofdspoor verder te liggen, wat ook meer ruimte geeft rondom het depot. Voor zover ik direct kan zien, heeft dat geen invloed op bereikbaarheid etc van dingen in de schaduwstations en de railspiraal.
- Ook correct jou opmerking over de bocht in de tunnel aan het kasteel. Op zich begint de tunnel onder het kasteel al redelijk ver voorbij de brug zelf. Ik denk dat door de tunnelingang 15 cm verder richting brug te plaatsen dit probleem verholpen wordt, en dit eigenlijk geen verder impact heeft op de rest van het baanontwerp.
- Goede opmerking over het egetje naar het kasteel.

Ronald, Hennik en een boel anderenbetreffende de opmerkingen van de vele kruiswissel :
Jullie hebben inderdaad allemaal gelijk :) Er staan er echt veel, in moderne tijden inderdaad zoals Ronald aangeeft, niet meer van deze tijd. Ben jullie dan ook al heel dankbaar met jullie inzichten om deze te verminderen. Heb zelf eerlijkheidshalve nog niet veel tijd gehad om op dit deel van de baan naar het uitfaseren van in principe onnodige kruiswissels te kijken.
Hennik, alvast dank om op te merken en duidelijk weer te geven welke weg kunnen zonder aan rijmogelijkheden in te boeten. Ik ga dit komende week ook eens verder bestuderen.

IJsselsteyn, met betrekking jou opmerking van de krappe bogen aan het station richting de schaduwstations :
De boogstralen op de zichtbare delen zijn 1500 mm, de ondergrondste heeft als kleinste 750 mm. Normaal zou het geen probleem mogen zijn. Al men trienen zijn exact 1:87, dus het zou moeten lukken. Al moet ik ook eerlijkheidshalve zeggen, dat ik met enkele sporen daar aan het station ook het ide eheb dat het wel eens krap kan worden. Ik denk dat ik hier oa één en ander op voorhand zal voor moeten uitproberen voor de effectieve bouw. Al vermoed ik wel dat het correct zal zijn en geen probleem zal vormen.

De opmerking betreffende de keerlus om een trein ook in de andere richting eens te laten rijden is ook terecht. Zelf vind ik het niet zo erg dat ze altijd allemaal maar 1 richting opkunnen, maar het kan inderdaad ook wel leuk zijn voor af en toe die afwisseling te hebben. Vervelend als je zelf dan steeds manueel de lok moet afkoppelen en aan de andere kant weer van de trein moet aankoppelen. Anderzijds ben ik blij dat er geen echte keerlussen inzitten, aangezien dit weer ander gedoe met zich meebrengt ivm ompolen etc en ondanks dat ik er nog nooit mee te maken heb gehad wegens gebrek aan een echte baan, is dat wel iets waar ik toch wat van huiver. Altijd geleerd dat kortsluiting nooit goed is ( en paar keer mogen ondervinden in de woning zelf ), als je dan kortsluitingdetectie leest in de betreffende modeltreinlectuur, hou ik daar toch men hart voor vast.

Een ander ding wat me trouwens vandaag te binnen kwam, was dat ik eigenlijk niet echt een soort spoor heb om treinen op de baan te zetten/samen te stellen. In principe kan ik daar wel natuurlijk het goederenopstelspoor voor gebruiken voor de wisselstraat. Aangezien dit industriespoor is, ga ik hier geen bovenleiding boven installeren. Op zich gaat dat dus ook. En is het misschien van mij wat muggezifterij ?Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 14 juli 2020, 10:12:08
Vanmorgen even wat tijd gehad om Hennik zijn vereenvoudigde wisselstraatbouw wat te bestuderen en uit te pluizen.
Als ik alles goed volg en bekeken heb, zijn inderdaad alle rijbanen nog altijd vanuit alle kanten bereidbaar/bereikbaar.  (y) Alvast super bedankt Hennik.
Enkel het onderste perronspoor kan niet naar de hoofdbaan linksboven, maar vermoed dat met een extra wissel tussen de wissel van het kopspoor aan het perron en perronspoor 2 en kruiswissel met nummer 3, ook dat euvel getakkeld kan worden.

Als ik nu goed gekeken heb, bevind de centrale wisselstraat zich tussen onderstaande rode lijnen op het plan :

(https://falcon-its.be/baan/WisselstraatVereenvoudigd.jpg)

Je hebt dan de hoofdbaan linksboven, linksonder, rechtsboven, en de perronsporen rechts.

Tevens als ik goed kan tellen hebben we dan nog maar 4 (dubbele)kruiswissels ? De rest zijn gewone wissels.

*edit*

Dit is dan dus met bovenstaande aanpassing toegepast :

(https://falcon-its.be/baan/WisselstraatVereenvoudigd2.jpg)

Eerlijkheidshalve vind ik het dan eigenlijk er minder realistisch uitzien.  ???
Of zie ik dat verkeerd ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Noordernet op 14 juli 2020, 11:02:15
Beste Falcon,

Mijn reactie gaat over de laatste alinea van Reactie 69. Ik adviseer je in ieder geval een plaats maken waar je treinen, locomotieven en afzonderlijke rijtuigen en wagens van en op de baan kunt pakken en plaatsen.

Ik ben een tijd lid geweest van een modelspoorvereniging. Leden pakten hun meegebrachte materieel uit op een spoor dat toevallig vrij was, parkeerden de verpakking op andere sporen en stonden anderen nogal in de weg. En de treinenloop werd opgehouden. Zoiets wil je vast niet.

Er zijn wel oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een kale plaat met een paar sporen en veel aflegruimte voor verpakkingen. Dat kun je visueel afscheiden van de zichtbare baan. Zoek even op ‘fiddle yard’, of ‘coulisse train’. En heb je geen ruimte voor zoiets? Dan zou ik de ontworpen baan iets kleiner maken.
Liever een kleiner concept dat werkt dan een groot ontwerp dat er leuk uitziet maar allerlei beperkingen heeft.

Ik ben natuurlijk wel heel benieuwd hoe het eindelijk wordt. Succes daarmee!

WolterTitel: Re: Falkenheim
Bericht door: tothebeach op 14 juli 2020, 11:46:58
Wat is de afmeting van het emplacement? Je kunt misschien rijlijnen meer naar buiten plaatsen, waardoor je minder engelse wissels nodig hebt. Onderstaand gepuzzel (schetsje in anyrail) heeft ongeveer alle rijmogelijkheden als jouw emplacement, allen kan je van de onderste twee sporen niet direct naar het depot. Maar als dat een museumdepot is, is dat ook niet noodzakelijk. De directie (DB-Rail ofzo?) hoeft daar geen rekening mee te houden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/falkenheim.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/falkenheim.jpg)

Het blijft wel een knooppunt, waarbij het lastiger is om verschillende treinen tegelijkertijd te laten rijden. Maar drie tegelijkertijd is mogelijk (maximum). Maar bij je laatste ontwerp gaat dat ook niet lukken.

Een ander ding wat me trouwens vandaag te binnen kwam, was dat ik eigenlijk niet echt een soort spoor heb om treinen op de baan te zetten/samen te stellen. In principe kan ik daar wel natuurlijk het goederenopstelspoor voor gebruiken voor de wisselstraat. Aangezien dit industriespoor is, ga ik hier geen bovenleiding boven installeren. Op zich gaat dat dus ook. En is het misschien van mij wat muggezifterij ?
Daarvoor zou ik  in je schaduwstation gaan kijken. Met een helix gaat het naar beneden, als naar boven, je hebt er dus ruimte genoeg om tussen in een trein op de rails te kunnen zetten. Als je daar een spoor naar de voorzijde van je baan kunt laten lopen, zo, dat de treinen kunnen vertrekken en aankomen. Wel zo plaatsen dat het ruim van de doorgaande sporen is, zodat je vingers geen passerende treinen van de rails stoten.

Groet,
michel
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: ArjanB op 14 juli 2020, 16:45:11


Als ik nu goed gekeken heb, bevind de centrale wisselstraat zich tussen onderstaande rode lijnen op het plan :

(https://falcon-its.be/baan/WisselstraatVereenvoudigd.jpg)

Ik vind deze oplossing wel aardig. aan de andere kant van het station kun je in principe alle kanten weer op en hetzelfde geld voor het uitrijden via de zichtbare wisselstraat. Een trein wordt naar het juiste perronspoor gestuurt om of linksboven of onder te vertrekken. Voor dat je dit bouwstadium het bereikt kun je er nog wel eventjes over nadenken. Voordat je het allemaal vast legt kun je altijd nog het een en ander uitproberen.

Rechtsboven bij de rode streep kun je ook nog een rechtse wissel plaatsen die naar het perron gaat ipv waar de wissel nu ligt. Dan is de boog iets vloeiender

Ik zou linksonder nog wel een overloop wissel plaatsen zodat je van het onderste perronspoor ook die richting op kan.

Arjan
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 14 juli 2020, 17:01:34
Noordernet :  Bedankt voor de tip. Is inderdaad een iets dat op die manieren nogal wel eens durft voorvallen op treinbanen, en inderdaad eigenlijk makkelijk te voorkomen.

Michel : Ook hele leuke opzet in vereenvoudiging. Ik ga het nog moeilijk krijgen met kiezen wat eigenlijk het leukst gaat worden.
Wat betreft het meerdere treinen laten rijden door de betreffende wisselstraat, tot zelfs 3 ( ik denk dat dat inderdaad de max zou zijn ), ik denk dat ik daar uit veiligheid mezelf de beperking ga opleggen dat er maar 1 per keer door gans de wisselstraten gaat. Ik kan dan gans de wisselstraat als 1 blok gaan aanzien in heel de digitale sturing. Ik vermoed als ik dat niet ga doen, dat het een heel raar iets van draden en toeters gaat worden onder de wisselstraat op vlak van bijkomende bezetmelders etc ( wat volgens mij al geen sinicure is bij een aantal opeenvolgende kort bij elkaar liggende wissels/kruisingen ). Geen ide eof iemand daar hier ervaring mee heeft wat dat geeft ?

Deze namiddag stond ik even op de zolder met alle papieren in hand om eens even te bekijken, denken, bezinnen. En dan sla je jezelf bijna voor het hoofd : ik heb ondertussen een 4 tal Malm Ikea kastne op zolder voor treinen in te stockeren. Mijn idee is altijd geweest deze onder de baan te stoppen : goed als extra steunpunt, de onderbouw is direct wat netter ( aangezien niet zichtbaar ) en mooie opbergruimte voor het treinmateriaal.
Nu waar zit dan het probleem denk je ?
De rijbaan is voorzien op ongeveer 90 cm ( dan is aan de boven en onderzijde van de baan op het plan nog een goede halve meter vrij om aan de zogezegde achterkant van de baan te raken ), en het schaduwstation gaat op 60 cm boven de vloer staan.
Malm kenners weten nu al het probleem : deze kasten zijn 77,5 cm hoog.  ::)

De baan verhogen gaat moeilijk, dan zou de rijbaabn op 107,5 cm komen te liggen, en dan heb ik geen ruimte meer achter de baan.
Dus heb ik even het plan weer eens bekeken van de schaduwstations, en daar provisoir de Malm kasten ingetekend op een manier waarop het wel mogelijk zou zijn :

(https://falcon-its.be/baan/schaduwmalm.jpg)

Niet de meest nette oplossing, de kasten zouden dus iets voorbij de zijdes van de rijbaan komen. Doch storen zo niet de rijbanen in het schaduwstation.
Al zie ik dat eerlijkheidshalve nog niet direct als een nadeel :
De linkse kast kan ik altijd eens wat "rommel" opleggen, of eens een lekker biertje opzetten tijdens het bouwen.
De 3 kasten aan de wisselstraat staan eigenlijk ideaal om een ander probleem te verhelpen : Een opstelspoor om treinen op samen te stellen/af te breken die op/af de baan moeten.
Ik moet enkel op het industriespoor een extra wissel bijzetten, die vervolgens afbuigt naar dit uitstekend stuk Malm kast, daar een verhoging op maken zodat dit spoor natuurlijk ook op rijspoorhoogte komt van 90 cm, en ik heb bijna 5 meter spoorlengte om te misbruiken naar behoeft eop dat moment.

Eigenlijk dus 2 vliegen in 1 klap.
Wat denken jullie daar van ?

Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 14 juli 2020, 17:16:00
Ik vind deze oplossing wel aardig. aan de andere kant van het station kun je in principe alle kanten weer op en hetzelfde geld voor het uitrijden via de zichtbare wisselstraat. Een trein wordt naar het juiste perronspoor gestuurt om of linksboven of onder te vertrekken. Voor dat je dit bouwstadium het bereikt kun je er nog wel eventjes over nadenken. Voordat je het allemaal vast legt kun je altijd nog het een en ander uitproberen.

Rechtsboven bij de rode streep kun je ook nog een rechtse wissel plaatsen die naar het perron gaat ipv waar de wissel nu ligt. Dan is de boog iets vloeiender

Ik zou linksonder nog wel een overloop wissel plaatsen zodat je van het onderste perronspoor ook die richting op kan.

Arjan


Ik vind deze ook beter, bij de onderste tekening uit de bijdrage van 1012u wordt minder de indruk gewekt dat het om 2 dubbelsporige lijnen gaat en doet afbreuk aan het geheel.

Ik zou nog wel even aan mijn opmerking denken om van linksboven rechterspoor op spoor 1 binnen te komen, die optie zit er nu nog (steeds) niet in. Zijn maar 2 wissels....

Verder ben ik het met Arjan B eens om het wissel voor het bovenste perronspoor eerder te leggen, dat maakt het lijnenspel richting het station ook mooier. Het seinhuis gaf ik al aan deze te verplaatsen naar bovenkant wisselstraat, ruwweg tussen de rode 1 en 2 op de tekening. Zo heeft men vanuit het seinhuis meer zicht op de te bedienen wissels van depot tot station ;-)

Wat ik nog niet realistisch vind ogen is het omloopspoor onder de wisselstraat. Iets te symmetrisch en "leeg". Nu de wisselstraat
dunner uitvalt is er naar mijn idee nog ruimte voor 1 kopspoor boven het omloopspoor, aftakkend na het linkerwissel. Je kunt hie wagens stallen, maar ook de versterkingsrijtuigen om bij te plaatsen bij treinen op het station. Mooier is als deze spoortjes iets lager liggen (al is het maar 1 centimeter) en je voor dit deel (en ook het depot) bijvoorbeeld een andere kleur balast gebruikt, bijbijvoorbeeld bruinig terwijl je op de hoofdbanen het modernere grijs gebruikt.

Andere optie waar ik al langer naar kijk zijn de 3 kopsporen boven de wisselstraat. Gezien het vele rangeerwerk denk ik dat je deze maar weinig helemaal vol zult zetten. Zat wat te speculeren om het onderste kopspoor weg te laten, het geeft dan ruimte voor de 2 goederensporen van rechts die je dan (deels) buiten de wisselstraat naar het paradebaanvak linksboven kunt leiden op een vrijere manier. Je scheidt dan wat meer goederen- en personenverkeer zoals in werkelijkheid ook gebeurt. Nadeel is toch wat meer wissels en weer wat tekenwerk. Kleinst nadeel is dat het seinhuis dan ook niet meer past,  ;D Daar zie ik dan wel (realistischer) mogelijkheden bij het groene streepje bij ingang depot, net bij het eerste wissel van de slakkenkuil.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 15 juli 2020, 20:37:01
OK, we hebben weer enkele aanpassingen doorgevoerd.
Dit is momenteel het resultaat :

(https://falcon-its.be/baan/WisselstraatVereenvoudigd3-1.jpg)

Aan het bovenste perron is de wissel dichter naar de wisselstraat gebracht.
Aan de industrieopstelsporen onder de wisselstraat hebben we een extra kopspoor gezet. Hier kan eventueel nog paar extra wagons gelost wordenof gerangeerd, of de diesellok s nachts zijn verdiende rust krijgen. Het seinhuis is hier vlak boven naartoe verhuisd.
Linksonderaan is een extra wissel gekomen, met een kopspoort dat op de Malm kasten komt te liggen, alwaar treinen op/af de baan kunnen gezet worden zonder het rijden op de baan zelf te hinderen.

Nog een aanpassing waar ik over twijfel is een extra omloopspoor boven de wisselstraat zelf, zoals op onderstaande schets :

(https://falcon-its.be/baan/WisselstraatVereenvoudigd3-2.jpg)

Hierdoor zouden treinen komende van rechtsboven, zonder de wisselstraat te hinderen, naar de hoofdbaan linksboven kunnen raken.
Enerzijds zie ik er het nut wel van in, maar maken we het dan weer niet complexer ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 16 juli 2020, 07:46:40
Het blijft een lastige, en daarom wil ik het binnenkort eens uittekenen. Eer je aan het leggen van deze wisselstraat toekomt...

Denk dat ik 2 tekeningen zal moeten maken:

1) Benadering kruis: Hoofdlijn linksonder naar rechtsboven kruist hoofdlijn van linksboven naar rechtsonder (beide vice versa) en wissels zijn nodig van om van hoofdlijnen te wisselen, en natuurlijk de vertakkingen naar depot en station;
2) Benadering evenwijdig: Hoofdlijn linksonder naar rechtsonder loopt kort evenwijdig aan hoofdlijn van linksboven naar rechtsboven (beide vice versa) en wissels zijn nodig van om van hoofdlijnen te wisselen.

Punt is dan wel dat je vrij dicht bij het originele ontwerp lijkt te komen, zo slecht was ie niet  ;D

Op dit moment neig ik naar benadering 2, vooral omdat een Intercity met een rijtuigje of 8 van linksonder in 1 vloeiende boog zo op spoor 1 het station binnen kan komen. Dat is, buiten de voorliggende goederensporen, toch echt wel een mooi gezicht. Door de aanpassingen van de wisselstraat in de afgelopen week is deze optie eigenlijk geëlimineerd, en ik denk dat dat toch jammer is uiteindelijk. 

Wordt vervolgd, zonder haast...
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 10 augustus 2020, 20:44:01
Even stilte geweest.
Ondanks dat er sinds de laatste post een corona versoepeling was, en we dus voorzichtig onze bubble wat mochten uitbreiden, en dus de weekends wat vulden, incl een tripje naar Aken om nog eens een treinwinkel van dichtbij te zien, is er toch wel een beetje veranderd al aan de zolder.
Sinds vandaag zijn namelijk alle afwerkplintjes en latjes geplaats. Hierdoor is de afkasting van de zolder eindelijk een feit.
Op de eerste pagina van dit draadje kon je al een overzicht zien van de zolder, en kan je aan de zijkanten van de rechte stukken hier en daar nog een serieuze spleet zien tussen de verschillende afkastingen. Deze zijn nu dus weggewerkt.
Het resultaat is dan als volgt :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim001.jpg)

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim002.jpg)

Het trapgat ziet er dan zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim003.jpg)

En in de hoek van het dak en aan het raam als volgt :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim004.jpg)

Ook de randen in het raamkader zijn reeds afgekit.
Ja, de latjes zijn inderdaad bruin/niet wit, maar dat is deel van het vervolg vervolgwerkje. Je kon het misschien al voorzichtig zien op sommige fotos : aan een deel van de afkastingpanelen is al wat geschuurd. Dit zodat alle panelen mooi vlak zijn om vervolgens heel de zolder, incl de latjes en plintjes met een laagje witte verf af te werken.
Daarna is ie helemaal klaar om aan de baan te beginnen.
De panelen van de 2 zijmuren zijn reeds afgeschuurd, net als het stukje vlak boven het trapgat. Het plafond, schuine zijden en de rechte zijkanten nog, en dan kunnen we gaan verven.
Ondanks de airco op de zolder ga ik dat verfklusje in elk geval pas doen als het goed wat frisser is. Het schuurklusje is trouwens ook geen loletje : ben 2 dagen al paar uurtjes bezig geweest, gevolg : 2 outfits klaar om te wassen, gans wit. Vrouwlief kan er gelukkig nog mee lachen.
Ik hoop voor eind deze maand in elk geval alles afgeschuurd te hebben.
In tussentijd heeft vrouwlief ook al wat opgeruimd op de zolder ( al is het merendeel van dozen op zolder van mij ), gevolg : 6 volle dozen van haar zijn richting containerpark gegaan dit weekend. Onder haar heilige woorden "als je het al 10 jaar niet van de zolder gehaald hebt, zal je het ook wel niet nodig hebben", kan ik haar eigenlijk geen ongelijk geven. Al denk ik dat ik dan ook wel zelf makkelijk wat dozen kan buiten kieperen. Al is dat toch altijd moeilijk iets weg doen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: mardig23 op 10 augustus 2020, 22:07:42
Hoi Falcon,

Als ik je kan helpen me doosjes weg te doen roep je maar. Dat stapeltje in het midden, naast de groen bal lijkt fameus in de weg te liggen :angel:

Zie er allemaal netjes uit hoor.  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Dave....... op 11 augustus 2020, 12:04:42
Ik heb tijdens het leggen van de rails nog dingen aangepast.
Dat iets wat er op de planner mooi uitzag, in de praktijk voor mij niet werkt.

Maar ik ben dan ook niet zo’n held met computers haha

Dus ik zou zeggen, leg dat extra spoortje en kijk hoe het eruit ziet.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 18 augustus 2020, 22:40:30
Kleine update.

Op de zolder zelf is nog niet veel veranderd : Hier en daar wel wat afgekit om spleten aan de afwerkplintjes etc weg te werken, alles mooi proper nu. Tevens de vijzen die hier en daar gebruikt zijn om alles vast te zetten met van dat plamuur oversmeerd, zodat ze niet meer zichtbaar zijn als alles geverfd wordt.
Tevens is het schuren van de "naadloze" panelen begonnen. Ook al zijn de afwerkpanelen naadloos, als je ze tegen elkaar aanklopt, komt er toch een klein opstulpingetje op dat je ziet. Ik kijk er altijd op ( op de ene plaat harder dan de andere ), dus het besluit is genomen om alle overgangen af te schuren.
Valt harder tegen dan ik dacht. Vooral boven je en aan de schuine zijden van het plafond is het zwaar : doordat je je rug bol kromt en vervolgens met beide handen druk zet op de schuurmachine ( met zacht schuurpapier ander gaat er teveel van de panelen af ), voel je na een 20 tal minuten al goed waar je ruggewervel steekt. Gevolg dat de eerste keer dat ik begon te schuren het na een goed uurtje al voor bekijken hielt. Deels omdat ik er al als sneeuwman uitzag, maar vooral omdat ik vervolgens 3 dagen niet teveel in huis gedaan heb wegens serieus last van de onderrug   ::)
Wordt dus stukje bij beetje nu verder gedaan.

Waar ik me wel ook op de achtergrond mee aan het bezighouden ben, zijn de voorbereidingen voor de baanbouw en het gedetaileerder plannen van het baanplan :

Dolle pret dus momenteel, en bezigheid gegarandeerd. Stiekem vind ik het allemaal wel leuk.

Tot een volgende update.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Reinout van Rees op 20 augustus 2020, 10:17:35
Plannen is leuk, ja :)

Bij de wisselstraat heb ik het idee dat het nog iets simpeler kan, daar waar de twee engelse wissels naast elkaar liggen. Daar heb je vlak achter elkaar twee mogelijkheden om van het derde (van onder geteld) spoor naar het tweede te komen. Is één wisselstraat van het vierde naar het eerste spoor niet handiger? Scheelt twee wissels.
Maar goed, het hangt ook af van de treinbewegingen die je eventueel tegelijkertijd wilt kunnen maken.

Reinout
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Ronald Halma op 20 augustus 2020, 14:08:25
Is één wisselstraat van het vierde naar het eerste spoor niet handiger? Scheelt twee wissels.
Maar goed, het hangt ook af van de treinbewegingen die je eventueel tegelijkertijd wilt kunnen maken.


Voor mijn gevoel igt er ook teveel aan wissels in.

10 wissels en 3 kruiswissels.

De klassieker... je blijft die dingen hardnekkig "kruiswissel" noemen. Dat is fout, ze heten "Engels wissel". Een kruiswissel is een combi van 4 wissels met daarussen een kruising ;) Ja, ik ben een miereneuker misschien :) maar met de juiste termen is het ook voor iedereen even duidelijk.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Karst Drenth op 20 augustus 2020, 19:32:14
Citaat van: Reinout van Rees
Bij de wisselstraat heb ik het idee dat het nog iets simpeler kan, daar waar de twee engelse wissels naast elkaar liggen.

Citaat van: Ronald Halma
Voor mijn gevoel igt er ook teveel aan wissels in.

of niet genoeg :P of niet de correcte ;)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselstraat-falcon10.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselstraat-falcon10.png)

Mijn twee senten-bijdrage. Dit is een constructie die je heel vaak ziet in het echie ;) Bovendien kun je hiermee van elk spoor naar elk spoor (in dezelfde rijrichtinh natuurlijk ;) )

Bovendien voorkom je veel geslinger als je vanaf de bovenste twee sporen komt of daar naar toe gaat. Naar elk van de 4 horizontale sporen voert dan slechts 1x een afbuigende engelsman.

Rechts boven heb ik nog een engelsman toegevoegd om inderdaad ook van linkonder naar rechtsboven v-v te kunnen komen.

Grtzz,
Karst
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 20 augustus 2020, 20:53:47
Bedankt allen voor het meedenken met de wisselstraat.

Reinout : je hebt deels gelijk. Er liggen inderdaad 2 op dat punt 2 engelse wissels om van spoor te veranderen. Echter ( heb het zelf voor zekerheid wel gedubbelcheckt :) ), is deze nodig om alle bewegingen in alle richtingen te kunnen doen. Ik verklaar me nader :
Het is een Duitse baan, dus rechts rijden.
De 2 schuine sporen linksboven zijn van het deel dat rondom het station komt.  De 4 horizontale sporen links zijn de 4 sporen van het station, en de 4 sporen rechts zijn richting de schaduwstations, en zijn eigenlijk 2 keer 2 losstaande sporen van elkaar, naar aparte schaduwstations.
De bovenste engelse wissel is volgens jou eentje te veel, echter is deze nodig om als je van rechts, 2de spoor van onder geteld uit de schaduwstations komt en naar het bovenste spoor links ( het schuine ) wilt gaan. Op een andere manier raak je er niet.

Ronald : ik ga er op proberen te letten dat ik er engelse wissels van maak, maar beloof nog niets :)

Karst : ook bedankt. Maar met jouw schema komen er heel veel engelse wissels bij, 7 in totaal, en die jongens/dames probeer ik te minimaliseren, is ook de reden waarom de wisselstraat voor het station versimpeld is geweest, aangezien die dingen blijkbaar wel wat kuren durven vertonen.

Heb wel trouwens nog een kleine aanpassing gedaan :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim007.jpg)

Als je van het spoor rechts boven kwam uit het schaduwstation, raakte je niet op het tweede spoor vanonder telend links. Nu dus wel.
De ganse lengte van de straat is zo nog steeds onder de 2 meter, wat geen probleem is als we ons aan het plan houden.

Vandaag tevens een klein mijlpaaltje : De zolder is helemaal afgeschuurd.
Hiervoor had ik de hulp van men vader.
Het magische moment van de controle of de laatste plaat goed afgeschuurd is door er met de vinger over te wrijven om te voelen of er geen verschil meer zit tussen 2 platen heb ik nog net op de gevoelige plaat kunnen vastleggen :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim006.jpg)

Trouwens leuke anekdote van tijdens de schuurwerkzaamheden :
Op een gegeven moment zei men vader : "ja, gijle doet gepensioneerden toch wat aan hoor. Genieten van de oude dag, en dan mogen ze weer komen werken".
Waarop ik reageerde : "Ja, had je maar nooit een treintje moeten kop voor men verjaardag toen ik klein was he"  ;D

Nu dus nog een paar plintjes afkitten, eens goed stofzuigen, en als ik het goed voorheb kan de zolder dan geverfd worden.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Hesselink op 20 augustus 2020, 21:47:03
Een deel van de engelse wissels zou je door halve engelse wissels kunnen vervangen, omdat niet alle afbuigende verbindingen nodig zijn. Dat scheelt weer wisseltongen.  :)
Groet, Wim
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 10 oktober 2020, 21:51:15
De schilderwerkzaamheden zijn ondertussen volop aan de gang, enkel nog de 2 schuine dakkanten moeten een witte laag krijgen, waarna er aan het frame van de baan kan begonnen worden.
Tevens is er al wat opgekuist in rommel die al jaren op de zolder stond in dozen. Waardoor we al 2 visites naar het containerpark hebben kunnen doen.
Als de schilderwerken helemaal klaar zijn, komen er nieuwe fotos van de zolder.

Ondertussen ben ik wat gedetailleerder naar het baanplan beginnen kijken, en het aankleden er van.
Zo ben ik oa op een pijnpunt gekomen waar ik niet direct een oplossing voor zie.

Het betreft dit deel van de baan :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim1012020.jpg)

Het deel aan het station en het goederenspoor er achter dat naar een een brouwerij en schroothandel gaat.
Pijnpunt is daar het perron aan het station, waarachter het goederenspoor naar deze 2 gebouwen gaat.
Je wil niet dat roekeloze passagiers zomaar van op de straat naast het goederen spoor wandelen naar het perron en vice versa.
Je zou dus bv een soort hek op het perron kunnen zetten, maar dat lijkt me ook redelijk mja, spartaans. Het zou dan echt een soort industriehek moeten zijn, want een gewoon hekje van 50cm hoog ofzo, daar kruipen onze echte reizigers toch ook altijd over.
Het betreft dus het stuk waar ik een rode lijn gezet heb.
Ohja, hoogteverschil zit er nauwelijks op, dus een soort muur om het hoogteverschil tussen perron/goederenspoor en de straat te overbruggen en zo een afscheiding te maken gaat ook niet.
Iemand ideeen hoe dit realistisch aan te pakken ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: nkob op 11 oktober 2020, 09:43:33
hek werkje op het perron
wordt vaker toegepast
met vriendelijke  groet kees
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: ArjanB op 11 oktober 2020, 17:26:21
Ik neem aan dat het nivo van het perron toch hoger ligt dan het goederenspoor op straat nivo.

Je zou prima een decoratief hekwerkje of een heg op de perronrand kunnen zetten. ik heb zoiets gedaan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0511_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0511_2.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0509_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0509_3.jpg)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0508_3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_0508_3.jpg)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 18 oktober 2020, 20:46:37
Afgelopen dagen beetje de linkerzijde verder aangekleed op het baanplan.
De diepte is wel wat groot door dit deel ook aan te kleden, maar aangezien het bos wordt voor het grootste deel, ben ik van plan dit te doen op een verborgen mangat.

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim18102020.jpg)

Enerzijds zou ik het uitrijspoor op de linkerkant daar willen aankleden met iets meer, nu is het er zo "kaal" met enkel gras en bos.
Maar anderzijds : less is more. Dus misschien is het maar beter zo ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Dave....... op 19 oktober 2020, 04:04:31
Mijn ervaring is dat het op een tekening er vaak veel ruimer uitziet dan in het echt.
Dus lekker leeglaten, iets bij/opbouwen kan altijd nog.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: nkob op 19 oktober 2020, 09:19:02
wat herten ,jachthut en een jager
groet kees
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 19 oktober 2020, 09:51:13
Hoi,

Mooi baanplan.

Is het een optie een uitneembare module te maken voor de ingang?

Je kan dan minder diep bouwen en rondgaan met je trajecten.

Op die afneembare module een mooie brug of iets van een rivier.

Gr Koen.Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 19 oktober 2020, 11:00:58
Dave : Heb je eigenlijk een goed punt. Tegen dat we zover zijn, is het misschien handiger om dan te kijken hoeveel ruimte er dan is, en zoals Kees ook aangeeft, een jachthutje ofzo.

Koen : Uitneembare module aan de ingang/trap ga ik denk ik niet doen. Zeker niet met treinbaan op. Het huidige baanplan zelf vind ik perfect, en zowel links als rechts van de ingang komen 2 helixen, dus gaat het heel ingewikkeld maken. Misschien dat een uitneembare module met gewone landschapsaankleding wel zou kunnen, maar initieel staat dat niet op de planning.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 19 oktober 2020, 14:18:39
Citaat
Het huidige baanplan zelf vind ik perfect

Het was ook mijn enige aanmerking, vind hem ook supermooi getekend en uitgewerkt.

Ben iig benieuwd naar de daadwerkelijke uitvoering.

Gr Koen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: tijgernootje op 19 oktober 2020, 16:38:14
Mocht de leegte links echt gaan storen als je bent begonnen in die hoek,maak er evt een soort /heuvelberg van daar.
Dan kan je evt bv een halfrelief kolen complex tegen de wand mikken met liftschacht,dan ziet het er al gelijk heel anders uit  ;)
(Behoeft verder geen aansluiting ofzo,maar voor t beeld met lagerstaand wat bos en gras ervoor,is voor t oog minder egaal/kaal  ;D )
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 19 oktober 2020, 22:16:50
Deze avond klein beetje tijd gehad om het plan verder aan te vullen, dit door de stad rechtsonder aan te vullen.
Ook dit deel zal deels op een afneembare module (moeten) om goed aan het uiteinde van de baan daar te raken. Dit deel zit boven de rechtse helix die van het grote station naar de schaduwstations gaat.

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim19102020.jpg)

Of de stad in die vorm op de uiteindelijke baan gaat komen weet ik nog niet, het was een beetje een oefening naar mezelf toe om te kijken of ik me er in kon vinden, en eerlijk gezegd, op zich vind ik het wel te pruimen. Heb al enkele ideeën om de stad op sommige plaatsen ook zo effectief te kunnen maken.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 20 oktober 2020, 13:26:13
Hoi,

Ik zou zeggen, lekker gaan bouwen en de rest wat overblijft tzt aanpakken/invullen.

Ik zit ook helemaal mee in het stedelijk gebied bij het station.

Gr Koen.

Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 20 oktober 2020, 19:47:59
Na het werk even binnengesprongen bij de lokale houtboer, die eigenlijk recht over ons woont om even te informeren over enkele zaken ivm het hout voor de baan.
Vervolgens thuis al wat verder uitgetekend ivm de steunen voor de baanplaten.
Besloten om vertikaal ( gezien van bovenaf op de baan ) deze steunen te gaan plaatsen, zoals aangeduid met roze fluostift hieronder :

(https://falcon-its.be/baan/Falkenheim20102020.jpg)

Dit zou neer komen op 17 steunen waar de baan op gedragen zal worden.
Dit voor het schaduwgedeelte. In theorie dus x2, wat dan 34 steunen in totaal zou betekenen.
Voor de 17 steunen komen we op net geen 50 lopende meter, voor de 34 steunen, komen we aan net geen 95 meter.
Elke steun zou 1 meter van de vorige af staan, op een paar plekken zal het wat meer of minder zijn ( bv aan de onderste klimspiraal links van de trap, daar zal het +-1,3 meter zijn, links van de klimspiraal rechstonder zal het ongeveer 80 cm zijn, en helemaal rechts tegen de muur zelfs maar een 50 cm.

Naar de poten toe ben ik er nog niet helemaal uit, een voorzichtige telling komt ongeveer op 65 stuks van elk 90 cm hoog, ook weer goed voor ongeveer 60 lopende meter.

De platen die er op zouden komen, zouden CDX platen zijn, deze meten normaal 244x122 cm. De buurman wist te zeggen dat deze 18 mm dik zijn ( wat misschien toch wel iets te dik is ? ), maar dat die eigenlijk nauwelijks meer kosten dan die van 9 of 12 mm, en doorzakken al helemaal niet. Al lijkt me 18 mm toch misschien iets teveel van het goede ?
De berekening van de benodigde platen heb ik nog niet gedaan.
Wat natte vingerwerk doet me denken aan een 14 tal per laag, dus 28 in totaal.
Ik hoop voor het weekend een beetje een correcte berekening te hebben voor de steunen en palen, zodat ik deze kan gaan bestellen, net als het benodigde aantal platen CDX voor de schaduwstations.
Wat enken jullie trouwens over die 18 mm dikte ? Is dat overdreven ? Of geen probleem ?

*edit* Dit is dus CDX plaat :
(https://www.modde.be/media/catalog/product/cache/image/800x600/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/P/M/PMUL.jpg)
Moest het zelf ook daarstraks even opzoeken, want kende het ook niet, is dus gewoon een soort multiplex.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Overet op 20 oktober 2020, 20:08:05
CDX-platen zegt mij niets en google weet het ook niet. Heb je een linkje of een foto?

Een plaatdikte van 18 mm is wel fors. In de tekening heb je de dwarsdragers gemarkeerd. Komen er ook langsdragers, of een raamwerk?

Het is niet nodig om de volledige baan met platen vol te leggen. Het is voldoende als je een ondergrond aanbrengt daar waar sporen of scenery komen.

Tom
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: nkob op 20 oktober 2020, 20:16:17
Ik zou op buurman zijn advies afgaan
groet
kees
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Overet op 20 oktober 2020, 20:26:43
Google.be weet er wél raad mee. Het gaat om watervast verlijmd multplex, geschikt voor buitengebruik.

Tom
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 20 oktober 2020, 20:38:28

Een plaatdikte van 18 mm is wel fors. In de tekening heb je de dwarsdragers gemarkeerd. Komen er ook langsdragers, of een raamwerk?

Het is niet nodig om de volledige baan met platen vol te leggen. Het is voldoende als je een ondergrond aanbrengt daar waar sporen of scenery komen.

Bedoeling is inderdaad ook dat er nog langsdragers en een raamwerk omheen komt.

En ook zoals je zelf aangeeft om niet de volledige baan vol platen te leggen ( toch niet het schaduwstation ).
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 20 oktober 2020, 21:31:03
Hi,

18 mm is zeker stevig genoeg maar wat mij betreft te.. heb zelf een basis frame met een raster van 60x75 cm. Daar ligt 9 mm multiplex over waar de rails op ligt. Sterk genoeg voor deze overspanning en gewicht van sporen en treinen en grote voordeel dat je het bij hellingen direct kunt doorzetten van horizontaal naar de helling waardoor je een soepele hellingsovergang krijgt. Bij te steile knik heb je namelijk kan dat de wielen los van het spoor komen in deze knik.

Ik zou de langsdragers dus wat dichter op elkaar zetten en een wat dunnere plaat gebruiken (scheelt ook een hoop gewicht dat naar boven getild moet worden en het zaagt een stuk makkelijker).

Gr Frank

Ps: mooi baanplan trouwens  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 20 oktober 2020, 21:50:14
Voor mij ook geen ander materiaal meer dan mulitplex of aanverwante soorten.

Wat Frank zegt:

- licht om te sjouwen.
- makkelijk te zagen in elke vorm met elke vorm van zaaggereedschap.

CSX, CDX ook wel bekend als Underlaymentplaten in Nederland.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: cor_b op 20 oktober 2020, 21:53:23
Die CDX (underlayment vloerplaten) zijn best wel zware platen ,ik zou voor 9m/m populieren plaat gaan.

Cor
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Patrick1975 op 20 oktober 2020, 22:58:20
Begin er toch niet aan. Undelayment heb je natuurlijk ook in kwaliteit gradaties, maar niet geschikt voor onze mooie hobby. Het trekt enorm en is alleen geschikt als constructie plaat voor in de bouw.
Neem inderdaad berken of populieren multiplex.

Gr.Patrick
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: mass am see op 21 oktober 2020, 08:05:02
Hoi,

Bas en ik hebben 18 MM populieren plaat gebruikt de constructie is zo gebouwd dat ik overal kan staan en het is beter dan spaanplaat want het maakt bijna geen geluid.mvgr Evert en Bas
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 21 oktober 2020, 09:32:22
OK, duidelijk de CDX plaat heeft dus wat nadelen, en ondanks dat het een soort multiplex is, kan dus toch best gegaan worden voor populier of berk multiplex.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Dave....... op 21 oktober 2020, 10:10:53
Ik heb 9 en 12 mm.

12 omdat de bouwmarkt perongeluk de verkeerde maat had besteld.
Ik heb ‘t afgenomen omdat ze het vervelend voor me vinden en het voor de prijs van 9mm kreeg.

Dat is gelijk mijn punt, 9 is genoeg en goedkoper.
Watervast verlijmd is wel handig 
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Ronald Halma op 21 oktober 2020, 11:38:24

Naar de poten toe ben ik er nog niet helemaal uit, een voorzichtige telling komt ongeveer op 65 stuks van elk 90 cm hoog, ook weer goed voor ongeveer 60 lopende meter.

65 poten????? Beetje overedreven, vind je niet? Dat kan best een heel stuk minder hoor :)

EDIT onder die 17 steunen kun je langsliggers maken en daar enkele poten onder zetten. Blijft een een ander goed toegankelijk, met al die poten zal dat niet echt lukken.
Verder gewoon Populieren gebruiken, sterk genoeg en vooral licht.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 21 oktober 2020, 12:54:20
Dank al voor de feedback heren.

Heb het schema wat elektronisch aangepast :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim21102020.jpg)

De rode bollen zijn ideeën waar de poten te plaatsen ( uitgaand dat we niet op elke kruising van de steunbalken en dwarsbalken een poot zetten, waardoor we aan ene serieus aantal poten komen ). Ik heb de poten momenteel enkel op de buitenzijden en hoeken gezet van de baan zelf. Meestal is om de 2 meter een poot geplaatst in een paar enkele gevallen zal de afstand tussen 2 poten 2,5 meter zijn, en in 1 geval 3 meter.
De steunbalken en dwarsbalken zou ik dmv halfhoutverbindingen op/in elkaar willen maken om zo een dragende constructie te verkrijgen.
Zouden daarvoor de getekende poten voldoende zijn om dit frame dan te dragen ? Of toch maar voor zekerheid elke meter een poot eronder ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 21 oktober 2020, 13:04:48
Als ik uit ga van een module bak die 1,20 mtr draagt zou een afstand van ongeveer een meter genoeg moeten zijn.

Ipv balken dan wel spanten zagen.

Bij de Bnls modulebaan zijn de zijspanten 12 en de voor en achterkant 9 mm populierenmix.

Kijk maar eens bij Frank(123) zijn recente baanopbouw.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Klaas Zondervan op 21 oktober 2020, 13:14:21
Je hebt langs de buitenranden ook poten getekend. Zitten daar geen muren waar je de balk aan kunt vastbouten?
Halfhoutverbindingen zou ik niet doen. Je verzwakt dan beide balken op de kruising. Beter 1 laten doorlopen en  de andere daar met hoekijzers of klossen tegenaan zetten.
Er zijn stukken waar de baan 2 meter diep is. Zo lang zijn je armen niet dus je zult er soms op moeten klimmen. Op die plekken moet je extra aandacht besteden aan de poten. Daar niet verder dan 1 meter uit elkaar zetten.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Peter Kleton op 21 oktober 2020, 13:26:18
Ik heb de poten van mijn 0 baan die bij de rand staan, niet direct onder de rand , maar ca 30 cm naar binnen gezet ,omdat je anders ,wanneer je bij de baan staat er steeds tegen aanstoot.
Groeten ,
Peter
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Ronald Halma op 21 oktober 2020, 13:58:01
Ik denk meer dan genoeg mits je die langsdragers gebruikt.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 21 oktober 2020, 18:43:43
Klaas : aan de linker en rechterkant van de baan staat de baan eigenlijk tegen de muren. Onder en boven niet, daar staat ze 60 cm van de muur af.
Peter : goede opmerking van die 30 cm. Iets waar e eigenlijk niet aan denkt.

Zonet even nieuwe versie gemaakt.
Ik zat me altijd op 1 of andere manier te miszien op dat er iets niet klopte.
En nu weet ik wat het was : ipv het schaduwstation deel als een apart deel van het zichtbare rijgedeelte te zien, zag ik deze altijd samen, en dat is dus fout.
Ik moet dus eigenlijk 2 frames maken : 1 voor het schaduwstation, dat maar deels bedekt zal worden met populier multiplex ( enkel waar de sporen zijn ), en daarbovenop komt vervolgens een 2de deel dat het zichtbare rijgedeelte zal dragen. Echter moet ik voor deze laatste al wel rekening houden met de poten waar dat frame moet op komen te rusten. Merendeel van die poten zullen de poten zijn van het schaduwstation deel, doch een aantal zullen wat anders staan.
Het frame voor het schaduwstation is ietsie anders dan het bovenste frame, omdat er ook een aantal Malm kasten (donkerblauwe rechthoeken) onder de baan gaan staan om oa treinspul in op te slaan. Aangezien deze iets van een goede 70 cm hoog zijn, en het schaduwstation deel op 60 cm boven de vloer komt te liggen, moeten hier min of meer poten rondom gezet worden om het frame te ondersteunen. Voor het rijbaan gedeelte, zullen een paar kortere poten op de Malm kasten zelf komen om vervolgens daar het frame verder op te laten rusten.

Anyway, nieuwe versie dus, van het schaduwstation deel :

(https://falcon-its.be/baan/falkenheim211020201.jpg)

Begonnen zal worden met de oranje steunbalken en daarbijhorende poten, de blauwe dwarsbalken zullen vervolgens onderling tussen de oranje blaken het frame gaan verstevigen.
Ga hier denk ik eens verder een avondje over bezinnen, en dan hopelijk jullie niet meer vervelen met een nieuwe versie van het frame ( toch niet van het schaduwstation deel :) )
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 21 oktober 2020, 18:58:03
Hoi,

Beter nu op tijd inzien dan tijdens de bouw.

Het frame is iets waar je niet meer naar om wilt hoeven kijken.

Gr Koen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 21 oktober 2020, 19:49:01
Hi Falcon,

Om toch nog maar even over je frame te beginnen... hoeveel poten je nodig hebt is mede (of vooral) afhankelijk van de uitvoering van de liggers en dwarsliggers die er op komen. Mijn basis bestaat uit 3 frames van 2,44 x 1,5 meter. Totaal dus ca 7,4 x 1,5 en er staan in totaal 8 poten onder (op de hoeken van de 2 buitenste frames en middelste frame hangt er tussen). Door de hoogte van de ribben waarvan de frames zijn gemaakt en een extra diagonaal (schoor) bij de poten is dit sterk en stabiel zat.

Succes, Frank
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 25 oktober 2020, 17:37:08
Vandaag weer een klein mijlpaaltje : De zolder is helemaal geschilderd ( nuja, bijna, nog de panelen van de nutsvoorzieningruimte in het hoekje, maar dat kan nog altijd tussen de soep en patatten ). Het resultaat ziet er nu dus als volgt uit :

Aan de ene kant :
(https://falcon-its.be/baan/251020201.jpg)

En aan de andere kant :

(https://falcon-its.be/baan/251020202.jpg)

Vandaag had ik echter geen hulp van men vader, maar van de wederhelft, die hier in haar hoekje het laatste deel van het rechte deel aan het afschilderen is :
(https://falcon-its.be/baan/251020203.jpg)

Afgelopen week ook nog bij de buurhouthandel geweest voor offerte van het hout voor het frame en het -1 schaduwstation deel. Hopelijk kan ik dat komende week gaan bestellen, en dan kunnen we daar aan gaan beginnen.
Vermoedelijk zal dan ook de "rommel" op de zolder wat minder zichtbaar worden : het merendeel zijn dozen met allerlei in voor de modeltreinbaan, een kleine hoeveelheid is nog wat rommel allerlei die we daar stokeren, en nog een boel is hout allerlei dat kan gebruikt worden voor de verder afwerking van de baan etc.
Het modeltreinspul zal zowat allemaal verdwijnen in dozen die onder de baan komen, of in de Malm kasten die hier bij onder geintegreerd worden. En dan wordt heel de boel ook weer wat overzichtelijker.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 25 oktober 2020, 17:57:34
Hoi,

Mooie hobbyruimte zo.
Goed verlicht en geventileerd, ook niet geheel onbelangrijk.
Altijd goed een paar extra handen van wie dan ook!

Heb je wel bij je ontwerp gedacht aan een achtergrond?
Zo ja dan heb je wel rekening te houden met je schuine dak en de tafelhoogte.

Gr Koen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 16 december 2020, 21:08:34
Al even geleden dat ik iets gepost heb, maar dat wil niets zeggen.
De zolder staat klaar voor de baan, en de bestelling van het hout voor de onderbouw is gedaan.
Dat gezegt zijnde, kreeg ik deze week telefoon van de overbuur ( de lokale houttoko ), dat de onderbouw zo goed als klaar was, en of ik eens even kon binnenspringen om te komen kijken of het zo beetje is wat ik wil/in gedachten had. Ze hadden zelf een stukje in elkaar gezet om een idee te geven.

In de krochten van de houtzagerij kwam ik dan uiteindelijk dit werkje tegen :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw1.jpg)

Dit is een stuk met daarbovenop 2 platen van 2,4 meter, dus net geen 5 meter lang en 1 meter breed.

De voorzijde zal er als volgt uit zien :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw2.jpg)

Aan de achterzijde ziet het er zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw3.jpg)

Hier heb ik expres geen afwerking laten plaatsen aan de bovenste draagplaat. Dit zodat er makkelijk aan allerlij ( waarschijnlijk bedrading ) gewerkt kan worden.

Zo ziet de zijkant er uit, met detail op de poten en dwarslatten voor de ondersteuning.

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw4.jpg)

In de poten is een groef uitgefreest waar de dwarslatten in passen, op de bovenste dwarslat komt de bovenplaat natuurlijk, op de onderste dwarslat komt nog een draagplaat voor het schaduwstation niveau -1.

Detail van de groef met de bovenste dwarsplaat en de bovenplaat :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw5.jpg)

En ook nog even van dichtbij aan de onderste dwarsplaat :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw6.jpg)

Normaal zal komende vrijdag alles geleverd worden, en dan kan ik tijdens de kerstdagen stilletjesaan de bovenbouw in elkaar beginnen steken.
De rommel die aan de ene zijde van de zolder staat, moet naar de andere kant verhuizen, zodat ik aan de lege zijde kan beginnen opbouwen, vervolgens kan die rommel terug naar de andere zijde, onder de gebouwde baan, of in de Malm kasten als het modeltrienspul is.
Tevens ook nog een boel schroeven gaan halen, want ik heb een donkerbruin vermoeden dat we er wel enkel zullen gaan gebruiken.

Ik heb er al vast zin in !  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 16 december 2020, 21:35:01
Mooie constructie  (y) succes en plezier met de opbouw.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Overet op 16 december 2020, 21:45:07
Ik zou overwegen om nog schoren toe te voegen om de tafels in lengterichting te stabiliseren.

Tom
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Vink op 17 december 2020, 09:41:11
Ik sluit me aan bij Tom.
Er gaat niets boven stabiliteit en veiligheid  ;)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Dave....... op 17 december 2020, 10:36:14
Dat ziet er erg strak uit!
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 17 december 2020, 10:45:45
nou, absoluut!
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: NS264 op 17 december 2020, 11:49:29
Hopelijk kun je nog aan de juiste materialen komen :(

Maar het ziet er degelijk uit om mee te starten.

Gr Koen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 17 december 2020, 20:58:15
Schoren had ik inderdaad ook nog in gedachten om er tussen te doen.
Beter iets teveel stevigheid dan te weinig.
Aan de juiste materialen raken moet normaal ook nog wel lukken : in Belgie zijn momenteel de doe het zelf zaken nog open ( hopen dat ze morgen natuurlijk hier weer niets anders beslissen ). Maar ik hoop alvast dit weekend al een poging te ondernemen om al enkele stukjes in elkaar te gaan monteren.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 18 december 2020, 17:17:09
Vandaag kwam de houttoko langs om het hout te leveren :

(https://falcon-its.be/baan/onderbouw18122020.jpg)

Dus we kunnen kortelings reeds een deel van de onderbouw beginnen in elkaar steken.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 19 december 2020, 17:55:10
Eerste weekenddagje vrij, dus we hebben even een paar uurtjes gehad om aan de baan te beginnen.

We gaan met heel de baan beginnen in de linkerachterhoek, waar oa de klimspiraal naar boven komt.
Eerst dus wat plek gemaakt in die hoek, en dak konden we beginnen aan de eerste 6 poten.

(https://falcon-its.be/baan/baan191220201.jpg)

Jawel, de volle zes poten staan in elkaar gevezen :

(https://falcon-its.be/baan/baan191220202.jpg)

Niet zoveel lijkt het, maar opruimen duurt altijd langer dan heel de boel vol zetten.
En tevens, aangezien het de eerste keer is dat ik eigenlijk een frame voor een treinbaan in elkaar moet steken, wil ik ook dat het goed is.
Gaatjes dus steeds voorgeboord, 2 keer nagemeten voor ik de dingen vastzette etc. Dus dan gaat de tijd wat sneller en het effectieve werk trager.

Tevens zijn dan de eerste "problemen" boven gekomen :

- De eerste platen die ik nog beneden heb staan, zijn van het zichtbare rijniveau. Bij levering ngo niet bij stilgestaan, maar als ik die er nu direct opzet, ga ik nog dolle pret beleven om de rails op niveau -1 van de schaduwstations te leggen, net als alle elektronica. We zullen dus bij de houttoko eerst ook wat platen moeten gaan vragen die op maat van het -1 niveau gezaagd zijn.
- Ik ga ook even de schaduwstations eerst al even moeten uitleggen en bekijken : de poten zijn redelijk breed, dus passen alle banen wel mooi tussen de 2 poten van 1 frame ? Ook is er aan het klimspiraal linksachter een speciaal dingetje :

(https://falcon-its.be/baan/BaanFinal2.jpg)

Zoals je kan zien komen daar 4 sporen toe : 2 ervan gaan op de klimspiraal, 2 andere gaan verder naar de onderste zijde van de baan naar de ander eklimspiraal daar om daar terug op het rijniveau te komen.
Hier zal ik dus met 2 zaken moeten rekening houden : de breedte van de balken van de poten, en de hoogte van de dwarsbalk die de plaat van het rijniveau ondersteund.

Dolle pret dus reeds, en we hebben nog geen rail gelegd  ;D

Wordt in elk geval vervolgd.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: MOVisser op 19 december 2020, 18:03:41
Mooi project.

Ronald Visser
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: eichddraig op 19 december 2020, 19:02:24
Het lijkt me sowieso handiger eerst het schaduwstation-niveau aan te leggen, alle sporen en elektronica daar installeren en het sporergebeuren uitvoerig testen vóór het bovenste niveau wordt neergelegd.
Dat scheelt een hoop geknoei in hoekjes waar je nu wél goed bij kan.   ;)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: tijgernootje op 20 december 2020, 14:09:33
Dat is wel de meest logische volgorde,een huis bouwen begint ook niet met het dak maken en dan proberen dat te laten zweven zodat de rest eronder gebouwd kan worden  ;D
Qua elektronica,wat is het idee ?
Als je weet wat je wil kunnen op dat gebied als je baan straks klaar is,dan zou ik daar nu al rekening mee houden dat je wensen later wat uitbreiden,dus zorg ervoor dat je optie's inbouwd om die uitbreiding ook uit te kunnen voeren.
Dat voorkomt dat je later veel moet slopen om dat mogelijk te maken en in te bouwen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 20 december 2020, 15:36:56
Ed en Floris : jullie hebben volledig gelijk : eerst het schaduwstation deel. Ik vermoed dat ik nog dikwijls genoeg ga vloeken bij het maken van de baan, dus als we het toch een aantal keer kunnen voorkomen, lijkt me wel leuk.
Qua elektronica : Heel de baan gaat digitaal worden. Met digitale wisselaandrijving en bezetmelding. Beide zaken ben ik nog niet helemaal uit. De wissels op het schaduwstationsniveau en de sporen zijn allemaal Piko Agleis. Deze zullen de gewone wisselaandrijving van Piko krijgen en aansturing via ESU Switchpilots. De bezetmelding ben ik nog niet uit of ik hier ook de ESU oplossing ga kiezen. Deze verplicht je ook direct aan een ESU Ecos bedieiningseenheid. En daar ben ik nog niet uit.
De andere bezetmelder die me aangeraden is, en die ik vroeger ook al eens snel bekeken had is die van Floodland, de BMD16N-SD. Stukje goedkoper dan de ESU oplossing en meer bezetmelders per module als ik goed voor heb.
Nu op zich, de modules kan ik achteraf nog aankopen, maar de voorziening van de bedrading etc er voor kan ik wel al voorzien natuurlijk. Los of ik nu ESU kies of Floodland.
Wat ik nog niet goed weet is of ik per blok ook een begin en eindblok ga voorzien voor optrek/afremstuk. Heb er nog niet veel huiswerk naar gedaan, want wil dit dan ook zeggen dat je eigenlijk 3 blokken op je decoder verbruikt, ipv 1 als je zonder optrek en afremstuk werkt ? Misschien dat in de schaduwstations deze optrek en afremblokken niet nodig zijn, daar mogen de trien "abrupt" stoppen. En enkel dan op het zichtbare rijbaanniveau dit soort blokken instellen ? Wat is jullie ervaring hier mee ?

Anyway, ondanks dat zondag bij ons sinds Coronatijd een beetje wandelvoormiddag is geworden, is er ook wel iets gedaan op zolder :

Vandaag even wat teken, reken en meetwerk gedaan.
Tussen de palen van de baan hebben we ongeveer 77 cm vrij, waar dus de plaat van het schaduwstation tussen komt en die effectief vrij beschikbaar is voor de sporen.
Als we dan even het snel uitgetekende schaduwstationplan daar naast leggen, krijgen we dus dit :

(https://falcon-its.be/baan/schaduwstations.jpg)

Tussen ongeveer 45 en 100 cm zou het schaduwstationemplacement breed zijn, dat wil dus zeggen : 100 - 45 = 55 cm breedte.
Lijkt me voldoende om dat tussen de 77 cm te krijgen.
Ik zou er zelf een 2 of 3 sporen extra in 1 van de stations door durven leggen. Maar dat ga ik pas bekijken als de onderbouw er ligt, dan kan ik dit ook beter effectief zien met de realiteit.
Is alvast een opluchting van men hart. Op zich had het geen drama geweest, had ik gewoon de balk tussen de poten wat langer moeten maken, maar dat is dus niet nodig.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 24 december 2020, 13:07:44
Zo, vandaag nog even tijd gehad om nog wat poten in elkaar te zetten :

(https://falcon-its.be/baan/baan24122020.jpg)

De eerste 13 stuks zijn welgeteld 1 meter breed, de andere 6 zijn iets smaller.
Met deze 19 poten, kan zo goed als de ganse linkse zijde van de zolder zijn frame krijgen om daar de platen op te leggen, waarna dus de schaduwstationsporen gelegd kunnen worden.
De schaduwstationsporen kunnen in principe ook zo goed als volledig gelegd worden : alle wissels en flexrails liggen al enige tijd ook ergens op de zolder.

Eerstvolgende werk zal nu worden om de linkse zijde van de zolder op te ruimen ( lees : alle rommel naar de rechtse zijde van de zolder verhuizen ), zodat de poten dus gezet kunnen worden.
Teven dan aan de houttoko platen laten zagen voor de schaduwstations. De platen die ik momenteel heb zijn net 1 meter breed en komen bovenop de poten te liggen voor het rijbaan niveau. De platen voor de schaduwstations komen tussen de poten, dus deze moeten wat smaller zijn. En aangezien ik geen zin heb om de platen van 1 meter wat smaller te zagen, moet ik wel even wachten.

In tussentijd kan ik al wat geen rekenen voor de nog overige benodigde poten. Aangezien een deel van het rijbaanniveau komt te liggen op Malm kasten, zullen een aantal poten aan 1 kant enkel het schaduwstationgedeelte moeten dragen, maar niet het rijbaanniveau, omdat dat hoger op de Malm kasten zal rusten. En aangezien we liefst zo weinig mogelijk resthout willen hebben, beter goed rekenen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Vink op 24 december 2020, 13:22:13
Dat ziet er super stevig uit Bart  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 26 december 2020, 18:28:52
Als een boel zaken klaar liggen en je er zin in hebt ( en na de wekelijkse wandeling toch nog fut hebt ), dan kan je niet blijven stilzitten.
Door wat na te denken kwam ik tot de conclusie : waarom niet gewoon het stukje poot uit de plaat van 1 meter breed uit te zagen, en dan kan de plaat van 1 meter breed gewoon tussen de poten in, en komt de voor en achterzijde gewoon gelijk met de voor en achterzijde van de poten.  ;D

Zo gezegd, zo gedaan, en opeens staat de eerste 2,4 meter schaduwstation op poten :

(https://falcon-its.be/baan/baan261220201.jpg)

(https://falcon-its.be/baan/baan261220202.jpg)

Het staat nog niet stevig-stevig : de plaat moet ik nog vast vijzen in de dwarsplaten tussen de poten, maar omdat de plaat momenteel nog iets gebogen staat eerst gewoon op de uiteinden wat gewicht gelegd zodat ze terug recht kan worden. Daarna enkele schroeven er in en dan staat ze al iets steviger.
Dan zal het nog altijd wel niet super zijn, pas als ik aan de voor en achterzijde planken over de lengte van de baan vastzet, dan pas zal ze mooi stevig staan. Ik ben nog aan het nadenken of ik dat nu al ga doen. Nadeel is dat ik dan enkele centimeter minder plek heb om langs de voor en achterzijde onder de baan te kunnen werken aan de elktrische bedrading etc. Dus daar ga ik misschien toch nog maar even mee wachten. Momenteel staan gewoon de andere, reeds gemaakte poten tegen de vrije kant van de baan om ze tegen de muur aangeduwd te houden.
Als de baan helemaal op lengte is, staat ze in elk geval tussen de 2 muren van het huis geklemd, en kan ze zeker niet omvallen  ;D

Komende dagen hoop ik de volgende plaat met bijhorende 3 poten aan deze te zetten. Echter moet ik hier rekening houden met de Malm kasten, waar ik dus rekening moet houden dat de poten ingekort moeten worden en enkel het schaduwstation gedeelte ondersteunen. Het rijbaan deel wordt ondersteund door de Malm kasten zelf. Het is zo simpel als het klinkt, ik moet enkel ook even uitpassen ivm het aantal sporen in het schaduwstation dat ik de diepte van de plaat zelf goed uitzaag etc. Want we hebben geen zin om een lange plaat om zeep te helpen.
Hopelijk in de loop van komende week nog een update. Want ondanks dat het bijna oudjaar is, werk ik nog komende week gewoon door op mijn werk wegens te veel werk spijtig genoeg ( of is dat net goed ? Niet voor spoorgerelateerde activiteiten alvast ). En natuurlijk moet ik ook vrouwlief nog af en toe wat aandacht geven, haar af en toe naar de zolder roepen om te komen helpen, geldt niet als quality time  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 27 december 2020, 11:58:53
Wat doe je als je toch niets echt gepland hebt op een winderige zondag ?
Gewoon verder meten, plannen en opruimen voor het volgende werkje aan de baan.

Meten is weten zij mijn vader vroeger altijd, en hij heeft gelijk. Vroeger nooit bij stilgestaan, maar als je af en toe eens wat klust in je eigen woning en elders, dan leer je dat soms met schade en schande. Sindsdien heb ik die gulden regel ook maar overgenomen.
De baan zou gemeten van de schouw die in het midden van de zolder ongeveer staat, 2 meter verder staan. Na even meten wil dat zeggen dat dat op 50 cm van de schuine kant van het dak is. Min het plintje tegen de muur daar wil dat zeggen, op ongeveer 48,2 cm. Aangezien de reeds gemaakte plaat met de natte vinger was gezet, even nagemeten, en blijkbaar moet ie dus nog beetje naar achter richting muur. Op de grond al even alles afgemeten, en met tape aangeduid waar de poten van de eerste plaat moeten komen te staan :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220201.jpg)

Perfect 48,2 cm. Daar wil ik het wel voor doen.
Je ziet het niet helemaal goed, maar we hebben dus 3 stukken paarse tape al op de grond geplakt en daar een lijn op 48,2 cm gezet :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220202.jpg)

Straks even vrouwlief lastig vallen om de plaat met haar 3 poten naar haar definitieve plek te schuiven.

De volgende plaat moet liefst zo gelijk mogelijk op de eerste plaat aanschuiven, en ik had al wat zitten nadenken hoe dit te doen. In principe wordt dat probleem vanzelf verholpen als ik de lijsten rondom de plaat doe, en deze vastzet in de plaat en poten van de verschillende platen. Maar ik ben ook aan het nadenken om deze dingen te gebruiken :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220203.jpg)

De plaat is 18 mm dik, geen idee of het wel een goed idee is om een 3 tal gaten in de zijkant van de plaat te boren, er 3 van die dingen in te duwen en het omgekeerde te doen aan de plaat die hierop gaat aansluiten. Enerzijds lijtk het een perfect idee, maar je hebt niet echt veel speling in de plaat moest je toch beetje scheef boren. Wat denken jullie ? Doen, of wijselijk zo laten ?
Van vroegere meubels heb ik nog wat van die dingen op overschot, dus direct moet ik er nog geen gaan bijkopen, al zal dat wel op een gegeven moment nodig zijn.

(https://falcon-its.be/baan/baan271220204.jpg)

Eveneens deze voormiddag wat plek gemaakt op de zolder :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220205.jpg)

De linkse kant waar het eerste stuk van de baan komt, is zo goed als vrij, en klaar voor de 2de plaat om aan te sluiten op de eerste. De tweede plaat zal ongeveer een meter even breed worden als de eerste plaat, en dan zal er een stuk uit moeten om 3 Malm kasten naast elkaar te plaatsen. Zoals in een vorige post al aangegeven zal hier wel eerst enig reken en meetwerk aan te pas komen, want ik mag er niet meer uithalen, dan de ruimte die ik nodig heb om de sporen in het schaduwstation te kunnen leggen.

De andere zijde van de linkse kant van de zolder ziet er momenteel zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220206.jpg)

Hier staan de 4 Malm kasten die onder de baan komen verborgen tussen een berg spielerij. En nee, niet alle Malm kasten zijn reeds volgeladen, maar nee, ik vrees dat heel de berg er ook niet volledig nog zal inpassen. In de achterhoek zie je trouwens ook nog de bruine panelen die de technische ruimte verbergen. Deze moet ik nog steeds wit verven zoals de rest van de zolder. Werkje waar ik mee ga wachten tot ik een paar platen van de baan heb liggen, zodat ik de verschillende panelen er van gelijktijdig naast elkaar kan leggen, en direct allemaal een laagje kan geven ipv 1 voor 1.

Deze middag gaan we de 2de plaat nog naar de zolder sleuren, er is nu plek om ze even te leggen zonder dat ze in de weg ligt, en dan kan ik ook wat gaan uitpassen met de schaduwstationsporen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 27 december 2020, 15:40:48
En aangezien de 2de plaat dan toch naar boven gebracht is, snel even verder gedaan.
In de 2de plaat de poten aan 1 zijde reeds uitgezaagd, en even het schaduwstation provisoir uitgelegd :

(https://falcon-its.be/baan/baan271220207.jpg)

Met de 9 sporen die naast elkaar komen van het schaduwstation komt het erop neer dat ik ongeveer 40 cm van de 1 meter brede plaat niet zal gebruiken, en daar dus de Malm kast kan inschuiven. Op zich is dat niet slecht, doch meer opstelsporen is altijd leuk, en als we in 2 opstelsporen per schaduwstation bijleggen, zouden we nog ongeveer 25 cm overhouden.
Ik ga dit nog eens even met een railplanprogramma, samen met de Piko cataloog even nakijken en natekenen, samen met de Morop regels ivm vrijhouden van afstand naast de sporen. Dit om rekening te houden in de bochten die hier en daar in het schaduwstation tussen de verschillende sporen liggen, om zeker te zijn dat we nergens 2 lange wagons tegen elkaar doen schuiven bij het nemen van de bocht.
Als dit zou gaan zouden de 2 extra opstelsporen per schaduwstation willen zeggen dat ik in totaal 8 extra opstelsporen kan verkrijgen, daar er in totaal 4 schaduwstations onder de rijbaan liggen.
In het ergste geval ga ik maar 1 extra opstelspoor per schaduwstation doen, wat toch ook weer 4 extra opstelsporen betekend op de ganse baan.

Geen idee of mijn medebouwers hier op het forum hier ook zo over denken, maar momenteel is het nog dolle pret om de baan op deze manier te zien groeien en het plannen is ook nog steeds leuk. Vermoed dat dit snel kan veranderen vanaf de eerste bouwproblemen tevoorschijn komen van zaken waar bij het plannen niet echt rekening mee gehouden is. En vermoedelijk komen die vroeg of laat toch nog boven.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: ArjanB op 27 december 2020, 15:57:35

Het lijkt mij het slimste om je sporen in het schaduw station te maximaliseren. Beter te veel sporen dan te weinig. Die sporen komen tzt toch wel vol...

Arjan
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: puntenglijder op 27 december 2020, 16:34:16
Erg mooi Bart.

Veel succes met de verdere bouw. (y)

Kees.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 27 december 2020, 18:54:03
Bedankt Arjan en Kees.
Net even de naslagwerken er op nageslagen.
Piko Agleis heeft een hart tot hartafstand van net geen 6,2 cm, als je gebruik maakt van wissels en de bijhorende R9 bocht, die overeenkomt met de 15° wisselafbuiging.
Volgens de NEM norm liggen in stations de sporen tussen 2 naast elkaar liggende sporen in Ho 5,1 cm van elkaar hart op hart. Op zich niet erg dat we in de schaduwstations iets meer hebben.

Onze calculatie van de 9 sporen, zoals initieel voorzien in de schaduwstations = 9 x 6,2 = 55,8 cm
Daar doen we nog eens 3 cm bij ( hart tot hart hebben we nog niet de 2 keer halve hart tot hart van de 2 buitenste sporen, wat ongeveer 1,5 cm is )
Dat maakt dus 55,8 + 3 = 58,8 cm en dat ronden we mooi af naar 60 cm, en 1 cm extra just to make sure = 61 cm.

Doen we die berekening met  10 sporen, dan komen we op :
10 x 6,2 = 62 cm daar weer 3 cm bij = 65 cm, ook hier weer een extra cm, brengt het op 66 cm

Gaan we naar de 2 extra sporen, dan komen we op de berekening :
11 x 6,2 = 68,2 cm. Ook hier weer 3 cm bij en nog eens een extra centimeter, brengt het totaal op 72,2 cm.

Nu, onze beschikbare breedte van de plaat :

Onze plaat is 1 meter breed, ofte 100 cm, maar onze poten zijn 67 mm dik/diep. Voor zeker te zijn, nemen we 1 mm extra speling, dus 6,8 cm.
Bij het -1 niveau waar geen opstelsporen zijn, lopen ofwel 2 ofwel 4 sporen naast elkaar, en daar zijn aan weerszijden van het stellage poten, waar we dus 2 x 6,8 cm moeten aftrekken van de beschikbare ruimte, wat neerkomt op 100 - ( 6,8 x 2 ) = Er is dan 86,4 cm beschikbaar ( niet rekening houdend met ruimte nodig dat de wagons tegen de poten schuren ). Ruim voldoende dus voor 2 of 4 sporen, daar moeten we ons geen zorgen om maken.
Onze schaduwstationsporen is echter een andere zaak. Vooral omdat aan 1 zijde de Malm kasten ingebouwd worden. Voordeel is dat we daar maar aan 1 kant de poten door het -1 niveau moeten steken. De andere poot rust op de Malm kast, en dus de poot waar het -1 niveau op rust, moet maar tot onder de plaat van het -1 niveau.
Onze berekeing brengt ons dan op 100 - 6,8 = 93,2 cm beschikbaar voor de schaduwstations.

Bekijken we dat weer met onze berekeningen van de breedte van de hoeveelheid sporen, dan passen 11 sporen zonder problemen er tussen :

93,2 - 72,2 = 21 cm overschot, waar de Malm kast zou ingeschouven kunnen worden

Voor de 10 sporen zou het 93,2 - 66 = 27,2 cm

De beslissing of het 10 of 11 sporen worden, moet ik even bekijken als we verder zijn in het opstellen van heel het -1 niveau van de baan :
Normaal worden de opstelsporen in de schaduwstations net geen 3 meter. Dit zodat ze treinen met een lengte van ongeveer max 275 cm aan kunnen.
Echter door 1 of 2 opstelsporen per schaduwstation toe te voegen wil dat ook zeggen dat de totale lengte van de verschillende schaduwstations langer wordt. En dit moet ik natuurlijk wel bekijken of dat blijft passen met de beschikbare lengte van heel de baan op het -1 niveau.
Er is hier en daar wel speling om dat te doen, maar ik moet opletten dat ik bv niet met het schaduwstation onder de helixen kom, of dat ik bijvoorbeeld het schaduwstation op een helling breng. Dat wordt dus een beslissing die ik pas later kan maken, als het frame van het -1 niveau wat meer opgebouwd is. Wordt wel wat "lollig" omdat zolang ik nog niet weet of het 10 of 11 sporen worden per schaduwstation, ik de gaten in de -1 plaat niet kan zagen waar de Malm kasten ingeschoven worden.
Je zou bijna een punthoofd beginnen krijgen van al dat rekenen en plannen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: eichddraig op 27 december 2020, 19:15:09
Bij bijvoorbeeld 9 sporen heb je niet 9 x een tussenruimte, maar slechts 8 x  ;)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 27 december 2020, 20:24:58
Heb je inderdaad gelijk Ed.
Berekeningen dus allemaal -1 keer de hart tot hart afstand.
Handig toch zo'n forum waar mensen je mee helpen in het maken van juiste en goede keuzes  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 27 december 2020, 21:36:52
Goed bezig Bart  (y) (y)

Inzake de bezetmelders.. heb er op mijn baan (in aanbouw) ook voor gekozen om de blokken in het schaduwstation die maar een kant op bereden worden (alle opstelsporen) te voorzien van 1 meldsectie per blok. Uiteraard aan het einde van het blok. Omdat ik al mijn meldsectues ca 46 cm lang maak is dit voldoende om de treinen met enkel deze stop sectie tijdig te stoppen. Zeker als je de rijsnelheid niet te hoog zet.

Zichtbare deel krijgt wel 3 melders per blok (binnenkomst, remmelder bij het voorsein en stopmelder bij het hoofdsein).

Benieuwd naar het vervolg van je project.

Gr Frank
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 29 december 2020, 18:09:30
Goed punt Frank.
De banen in het schaduwstation worden allemaal maar in 1 richting gereden, dus ik zou dat ook kunnen toepassen.
Aangezien de treinen toch nooit de andere richting zullen oprijden, lijkt dat een perfect idee.

Voordeel van een paar dagen epr week verplicht thuiswerken ivm Corona is dat eenmaal de PC uit staat, je direct iets anders kan doen ipv eerst een uurtje met de wagen bollen.
Komt dus goed uit om gewoon dan de zolder op te gaan en aan de baan te werken.

Vandaag eerst begonnen aan het uittekenen van het stuk dat uit de 2de plaat moet gezaagd worden om vervolgens de Malm kast er bij tussen te plaatsen.
Na wat uitpassen met de sporen, bleek 1 extra spoor in het schaduwstation buiten de voorziene 6 perfect haalbaar zonder dat de kast te ver uitsteekt van de baan zelf. Op dit deel van het schaduwstation zullen de 10 sporen die er naast elkaar komen te liggen dus perfect passen. Het uit te zagen deel zie je nog net afgetekend op de foto :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220201.jpg)

Eenmaal het stuk uitgezaagd en de poten er onder te zetten geeft dit dan volgend geheel :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220202.jpg)

Rechts steekt de baan wel een stukje uit zonder een ondersteunende poot, maar aan het begin van de volgende plaat zal vrijwel direct een ondersteuningspoot komen ( alle poten komen op 1 meter van elkaar ). Ja, dat wil zeggen dat momenteel de plaat misschien een beetje doorbuigt, maar dat wordt vanzelf verholpen eenmaal ik de platen aan elkaar aansluit met deuvels er tussen en als aan de voor en achterzijde ook nog eens een verstevigingspaneel wordt tegen gezet. Gewoon momenteel niet op duwen/leunen/steunen is wel belangrijk.

De achterzijde ziet er zo uit, de tweede plaat moet wel nog op de perfecte afstand van het dak afgezet worden, maar dat zal misschien maar een centimeter ofzo nog zijn :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220203.jpg)

Dwars op de baan is dit het zicht op het schaduwstation :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220204.jpg)

Bovenop de Malm kast is dus nog een 15 cm plek voor wat tussen te schuiven, al zal daar ook waarschijnlijk nog wel wat van elektronica komen van het bovenste rijgedeelte.

Echte problemen hebben we niet echt ondervonden, enkel de overgang tussen de eerste en de tweede plaat is nog niet helemaal correct :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220205.jpg)

Blijkbaar staat de plaat een beetje krom. Voor de zekerheid gemeten of ik niet per ongeluk de hoogte van de steunen voor het schaduwstation niet te kort had gezaagd/gemonteerd ofzo, maar dat was niet zo, het is effectief de plaat die wat krom staat. Momenteel ligt er wat gewicht op, om ze vanzelf meer ind e juiste positie te brengen, maar zoals gezegd : er komen nog deuvels in de zijkanten van de platen om ze in elkaar te schuiven, en op de zijkanten komt dus nog een paneel over gans de lengte om het mooi af te werken en ineens dienst te doen, om ook dit soort zaken op te lossen. Komt dus vanzelf goed.

En om te checken of ons rijbaan gedeelte wel goed ligt bovenop de Malm kast, meten we dat even na met een waterpas.
Het verdikt is onverbidelijk :

(https://falcon-its.be/baan/baan291220206.jpg)

Ik kan er alvast mee leven  ;D

Volgende job : plaat nummer 3 een stuk afzagen, zodat Malm kast 2 naast Malm kast 1 kan komen en vervolgens ook de derde plaat aan het geheel kan gezet worden.
En ook nog even de rechtse kant van de zolder wat plek maken, want alle rommel die links stond, staat nu zowat rechts voor de eerste 2 platen te kunnen plaatsen. Het gaat nog lollig worden op de zolder.

Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Overet op 29 december 2020, 18:43:36
Ik moet zeggen dat deze constructie best afwijkt van wat gangbaar is. 'Normaal' maak je een robuust raamwerk uit latten of stroken multplex dat van zichzelf vlak en strak is. De bovenzijde wordt dan geheel, of alleen daar waar sporen zijn gepland, voorzien van een relatief dunne plaat.

Uw constructie moet het qua sterkte vooral hebben van de 18mm topplaat. Zeker gezien de lengte van de baan vrees ik dat dit gaat leiden tot een golvend oppervlak en dus golvende sporen en treinen.

Tom
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: eichddraig op 29 december 2020, 18:43:45
Waarom de redelijk ingewikkelde oplossing met deuvels en niet gewoon een (dun) plaatje hout aan de onderkant om de platen te koppelen?
Een plaatje triplex van ca. 5 mm dik bijvoorbeeld.
Bij deuvels hoef je in elke plaat maar een halve mm te verlopen met boren en de platen hebben 1 mm hoogteverschil bij koppelen.  :-\
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 30 december 2020, 22:13:51
Tom en Ed, ja, het is wat ingewikkelder.
Ik heb een paar deuvelcentreerpunten aangeschaft, speciaal om de deuvels zo recht mogelijk op elkaar te kunnen aansluiten.
Als het toch niet goed genoeg gaat, kan ik nog altijd aan de onderzijde een houten plank vastzetten, al hoop ik dat te vermijden, zodat ik zonder te veel gedoe de elektriciteitskabels etc hier kan laten doorlopen. In geval het deuvel verhaal dus toch niet het gewenste resultaat geeft, is er niets stuk, enkel een paar gaatjes in de zijkant van de plaat dus.

Vandaag was het voor mij een dagje op de fabriek werken.
Dat wil dus zeggen pas een uurtje later thuis, en natuurlijk, ondanks een zoals rond de eindejaarsperiode heel rustige ochtendspits ( lees : geen ), moest er s avond 1 of andere k*tmongool die waarschijnlijk onnodig is gaan shoppen terwijl je eigenlijk in Belgie enkel essentiele verplaatsingen/aankopen mag doen, op de Antwerpse ring ergens oprijden. Met een gezellige file als gevolg, dus een langere reistijd als gevolg om thuis te komen.

Desondanks toch weer 1 extra plaat bij kunnen plaatsen :

(https://falcon-its.be/baan/baan30122020.jpg)

Er staan nu dus al 3 platen, van elk 2,44 cm, dus een goede 7 meter 30.

Beneden staat nog 1 plaat klaar die er achter moet komen, maar eer ik daar aan begin, wil ik de bestaande 3 platen stevig aan elkaar plaatsen, met de voorgenoemde deuvelmethode.
Dit omdat de 4de plaat achter de schouw door moet komen, en tevens komt in deze 4de plaat ook nog een stuk van de 3de Malm kast, maar wordt de plaat van het -1 niveau terug een meter breed. De kasten moeten dus goed aan elkaar aansluiten, en de plaat moet mooi op maat gezaagd worden, zodat de 3de kast er ook tussen past. Achteraf is verplaatsen moeilijk omdat de 3 platen een solide geheel zouden moeten gaan vormen.
Wordt in elk geval een werkje dat ik niet alleen kan doen, want de platen moeten wat over en weer gezet worden, netjes tegen elkaar aan geduwd worden etc, dus ik ga beroep moeten doen op mijn blonde wederhelft haar goodwill.
Aangezien morgen nog een werkdag is voor mij en in de namiddag we beginnen met wat moet doorgaan voor oudjaaravond, zal het waarschijnlijk pas voor dit weekend zijn dat we dit karweitje gaan proberen tot een goed einde te brengen.
Het leuke trouwens nu alles wat vorm begint te krijgen is dat de berg modeltriendozen nu ook stilletjesaan min of meer in de kasten begint te verdwijnen, en de andere rommel toch netjes in de plastic opbergdozen, die je oa momenteel al achteraan onder de eerste plaat ziet staan. Er zitten wieltjes onder, dus makkelijk om er snel terug in/uit te rijden. Voor wie ze ook wil : het zijn de standaard grote dozen uit de Action.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 30 december 2020, 22:18:34
ziet er strak uit en mooi zoals de kasten opgenomen zijn in je onderbouw.

Goede jaarwisseling.. (y)

Gr Frank
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: eichddraig op 30 december 2020, 22:57:53
Niet om je tot iets anders aan te zitten dan je van plan bent, maar zou je niet handiger, met deze opstelling met ruimte achter de baan, geen draden naar onderen brengen, maar onder de rails door naar achteren en de bekabeling op die achterplank waar je het over had aan te brengen met een kabelgoot of zo.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Vink op 31 december 2020, 01:01:05
De laatste foto met de kasten onder de baan oogt bijzonder gaaf  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: W. Thomas op 31 december 2020, 11:56:33
Kun je die kasten ook naar voor schuiven, zo op het oog lijkt het alsof je er nu niet aan komt achter deze kasten in geval van een ontsporing. Of is er nog speling tussen de wand en de baan.

Verder ziet de onder bouw goed uit, ook een hele mooie lengte.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: mardig23 op 02 januari 2021, 14:55:58
terwijl je eigenlijk in Belgie enkel essentiele verplaatsingen/aankopen mag doen,

Dat is niet helemaal correct hé, Falcon. Je mag gaan en staan waar je wilt in België. Het verbod op niet-essentiële verplaatsingen was in maart en april...
Je mag tevens vrij winkelen, ook niet-essentieel, zolang je dat alleen doen, met muilkorf, en max. 30 minuten!
Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze persé op hun dak op de ring moeten in de weg gaan liggen ::)

Voor de rest kan ik alleen maar zeggen dat ik erg onder de indruk ben van de baanopbouw. Zeer mooi werk!
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: nkob op 02 januari 2021, 17:25:27
Ziet er strak uit !!
Komen in de achterplaat openingen om bij de rails te komen ?
groet kees
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 03 januari 2021, 17:15:00
Ed : eigenlijk heel goed idee om de draden naar de achterzijde van de baan te brengen waar ruimte is. Ik hou het in het achterhoofd tegen dat ik aan het spoorleggen begin.

W Thomas : normaal is het niet de bedoeling dat de kasten nog uit de baan uitgeschoven gaan worden. Tussen wand en baan is nog 50 cm speling om achter de baan te kunnen kruipen. AL moet ik toegeven dat ik nog niet zeker ben of ik de kasten wel vast ga maken aan de baan zelf. Op die manier kunnen ze altijd nog tussen de baan uitgehaald worden, doch zal het rijbaangedeelte ook steunen op de kasten, dus de vraag zal dan zijn in welke mate de stabiliteit van de rijbaan niet in het gedrang komt.

Karl : mja, al die regels dezer dagen en hoe ze veranderen, ik volg het eerlijk gezegd niet meer, kom amper huis uit buiten de weekendwandeling en paar dagen in de week om naar men werk te gaan voor dingen die ik niet van thuis uit kan doen.

Kees : Als de sporen van het schaduwdeel liggen, zal er waarschijnlijk hier en daar nog wat extra gaten komen in de multiplex platen om nog beter bij de sporen te kunnen. Om een voorbeeld te geven, de 2 linksachterse platen, worden voor een groot deel in gebruik genomen door een helix met diameter van bijna 2 meter. Nu is dat dus volledig multiplex plaat, maar het is dus logisch dat daar vooral in het midden een gaatje in gemaakt wordt om in de helix te kunnen kijken moest daar iets mis gegaan zijn.

Anyway. Gisteren was het wandelen, maar vandaag was er tijd om aan de baan verder te doen. Aangezien ik het vandaag niet alleen kon redden ivm juist plaatsen van de platen tegen elkaar, had ik een lompe mooi kracht nodig om te helpen bij het verplaatsen/vasthouden/ondersteunen etc van de platen.

Zoals in de vorige post al aangegeven ging ik de platen dmv deuvels aan elkaar proberen zetten. Achteraf zal een soort sier/ondersteuningsplaat aan de voor en achterzijde van de baan ook verder zorgen dat de platen mooi op gelijke hoogte zitten. Er waren enige opmerkingen of dit wel een goe idee was ivm hoogteverschillen etc.
Voor zij die geen deuvels kennen : houten stokjes van ongeveer 3 a 4 cm lang, afhankelijk de diameter of waar je ze koopt. Gaatje boren, houtlijm erin, gevolgd door een deuvel et voila :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120211.jpg)

Vervolgens zorgen dat je aan de andere kant op de andere plaat op dezelfde hoogte en afstand etc terug een gaatje boort, beetje houtlijm induwen en vervolgens alles tegen elkaar aanschuiven zodat het in elkaar floept.
Als dat allemaal vrij correct gedaan is, ziet je verbinding er zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120212.jpg)

Ik zeg : da heb je goed gedaan *** !  ;D
De truck om het goed te krijgen, is het gebruik van deuvelcentreerpunten. Zijn eigenlijk metalen dopjes die je in 1 geboord gat kan steken, met aan de andere kant een scherp puntje. Als je alles  mooi tegen elkaar uitlijnt en dan een tik geeft aan de andere kant, krijg je in de plaat een mooi puntje waar je vervolgens je gat moet boren om de deuvel mooi tegenover elkaar in elkaar te kunnen laten schuiven. Als je dan ook nog eens niet schots en scheef dit gaatje boort, dan komt alles dus mooi uit.

Ik gebruik 3 deuvels per plaatverbinding, wat normaal voldoende is, uiteindelijk moet je plaat al goed steunen op de poten, en zoals reeds gezegd komt er nog een sierlijst voor die de platen mooi verder vastzet aan de poten. Nu ik had al gezegd dat de eerste plaat aan het uiteinde een beetje doorgebogen was. Dus daar moest een beetje kracht gezet worden om de beide platen mooi in de deuvels te schuiven. Aangezien ik de plaat wat verder wilden ontlasten/rechttrekken heb ik bij de overgang van plaat 1 en 2 wat geholpen om de kromming verder recht te krijgen. Dit door gewoon de sierlijst die normaal over de ganse lengte gaat komen, al even in het klein te doen tussen de 2 platen. Dat ziet er dan dus zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120213.jpg)

Met 2 schroeven per plaat, en dat zowel aan de voor als achterzijden, + de 3 deuvels in de plaat zelf, zal de plaat wel stilletjesaan mooi recht komen te staan. Ik heb oo knog wat gewicht ( niet te veel ) op de verbogen plaat gezet, dus komt ie normaal wel goed.

Wat staat er nu ondertussen ?
Wel, van de zijkant ziet het er nu zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120214.jpg)

De 3 platen staan nu volledig tegen elkaar aan, en ook de poten staan vastgezet tegen de plaat.
Momenteel heb ik de draagbalken voor het rijbaan deel nog niet terug vastgemaakt aan de poten en op de kasten laten steunen, dit met het idee dat dit momenteel makkelijker is voor de sporen te leggen in het schaduwstation. Achter deze plaat komt nog 1 plaat en 1 kast, dus dat wordt de volgende stap.

Het meest linksachterste deel van de baan ziet er zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120215.jpg)

Je ziet het net niet/wel, maar de meest linkse poten worden nog door een blokje van 2 cm ook 2 cm van de muur afgehouden. Dit doordat onderaan een plint van, jawel, 2 cm staat, waardoor de poot dus wel gelijk staat met de plint onderaan, maar anders nooit mooi recht tegen de muur zal staan. Door dit kleine blokje dus wel.
Verder beginnen de Action boxen nu echt wel hun nut te bweijzen. Handig als alles netjes en mooi onder de baan geschoven kan worden.

En om af te sluiten overzichtje van het geheel momenteel :

(https://falcon-its.be/baan/baan030120216.jpg)

Dit deel van de baan staat nu zoals het ook definitief komt te staan : alles staat nu welgeteld 48 cm van de achterzijde van het dak ( plint van 2 cm, weet je nog ;) ), dus eigenlijk op 50 cm van de wand. En ondanks dat de sierlijsten aan de voor en achterzijde van de baan nog niet gedaan zijn, staat het geheel momenteel als een blok. Gisteren kon je nog wel aan de platen wat schuiven en doen, nu met de poten vastgevezen, de deuvels etc is het 1 mooi geheel geworden. Waarschijnlijk als je het echt wil verschuiven dat het nog gaat, maar per ongeluk met je kont ertegen, het zal geen millimeter meer van plek veranderen. Mooi dus.

Ik hoop komende week ergens nog de laatste plaat ( die ik momenteel in huis heb ) en de 3de kast bij aan de baan aan te sluiten, doch dat zal afhangen of ik het rechtse deel ( waar nu nog een boel spullen bijeen geduwd zijn ) opgeruimd krijg, en ook vrouwlief even een avondje op zolder kan krijgen voor wat hulp. Tevens ook al zien dat ik nieuwe platen bestel bij de houttoko, en dan kunnen we verder de andere stukken baan en poten op te stellen.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Arjan6511 op 03 januari 2021, 17:27:01
Nou, dat gaat als een raket, goed bezig  (y)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: eichddraig op 03 januari 2021, 19:13:45
 (y)  Als je die sierlijst, zoals jij hem noemt, een cm of 4 boven de plaat laat uitsteken, heb je gelijk een vangrail voor (of tegen?  ::) ) ontsporende treinen  ;)
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 04 januari 2021, 22:25:59
Goed idee Ed.

Vandaag niets speciaal gedaan : weer wat platen besteld bij de houttoko, om de volgende delen van het -1 niveau te kunnen leggen.
Wel een ander kleinigheidje voor elkaar gekregen :

(https://falcon-its.be/baan/04012021.jpg)

Aan de trap onder de zolder staat nu officieel het bord van de stadsnaam  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 04 januari 2021, 23:05:11
Zie dat ... een heus plaatsnaam bord..... krijg ik hier niet voor elkaar.... moet de hobbyzolder delen met mijn echtgenote die ook nog een hobbyplek wou hebben (en ze heeft het washok en het aanrecht al  :o)

Ps laatste niet doorvertellen..... :angel:

Maar schiet lekker op met je onderbouw...
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 09 januari 2021, 16:43:17
Mistige zaterdag, geen plannen, en de houttoko had afgelopen week weer een 6 tal platen geleverd, dus we konden op zolder gaan verder werken.
Vorige keer waren we hier ongeveer geëindigd :

(https://falcon-its.be/baan/baan090120211.jpg)

Wat is er veranderd ? Een boel verhuisd. Met als gevolg dus de bovenstaande foto.
Er liggen tijdelijk een paar planken op het rijbaan niveau, wat dozen voor de baan, en ook een boel planken en latten liggen nu aan de linkse zijde voor de baan.
Reden van de rommel daar, is dat we dus verder gedaan hebben aan het rechtse deel van de baan.
En dat ziet er dus zo uit :

https://falcon-its.be/baan/baan090120212.jpg

Zoals je kan zien is de derde Malm kast bij in de rij komen staan, en helemaal achteraan is de plaat die tegen de rechtse muur van de zolder staat ook geplaatst.
Daarnaast zie je nog een rek met wat rommel in dat ook nog eens zal moeten verdwijnen ten behoeve van de rechtse zijde van de treinbaan.
Het rechtse baandeel ziet er als volgt uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan090120213.jpg)

Niet zo heel bijzonder, ziet er gewoon uit als de kant aan de linkse zijde. De plaat is ook gewoon 244 cm lang en 1 meter breed.
Vooraan zie je nog het laatste stuk van de Malm kast, deze komt een 15 cm in de laatste plaat.

Zoals je al kon zien op de laatste foto is er nog een gat tussen de meest rechtse plaat en de rest van de reeds gemonteerde baan.
Dat is dus een stukje van een 40 cm :

(https://falcon-its.be/baan/baan090120214.jpg)

Hier ga ik gewoon tussen de poten aan weerszijden een paar draaglatten schroeven, en daarop vervolgens een stuk van 40 cm breed op vastzetten. Door de sierlijst, die ook aan de achterzijde van de baan komt, wordt het een stevig geheel. Tevens gaat deze plaat niet echt gewicht dragen, dus gaat nooit doorzakken ofzo. Reden dat we dat vandaag nog niet gedaan hebben is omdat de meest rechtse plaat nogal bol staat. Deze wordt gedragen door 3 paar poten, en het middenste paar zweeft 1 cm in de lucht. Er staat ondertussen wat gewicht op om ze op de grond te krijgen, en zo ga ik ze even laten staan zodta ze recht trekt. Pas daarna ga ik het tussenstuk van 40 cm tussen beide baandelen monteren.

En zoals meestal kon ik dat ook vandaag weer niet zonder de hulp van mijn bevallige wederhelft.
Ze vroeg zich nu af of er in al die kasten al treintjes etc zaten, dus bij het openen van 1 van de schuiven om dat te zien, vond ze natuurlijk 1 van de leukste wagonnetjes die ik in men collectie heb :

(https://falcon-its.be/baan/baan090120215.jpg)

En daarmee sluiten we de werkdag van vandaag weer af.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Jelmer op 09 januari 2021, 17:44:27
Hard gewerkt vandaag!

En dat wagentje, tja mijn modelbaan moet kindvriendelijk blijven ook al vervoer ik wel tanks en bier.

Groeten,
Jelmer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 09 januari 2021, 19:38:51
Goede hulp ...  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Vink op 09 januari 2021, 23:53:47
Goede hulp is altijd meegenomen  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 10 januari 2021, 15:46:21
Afgelopen week heeft Ronald in zijn draadje een Brawa Kof II omgebouwd naar digitaal.
Nu had ik zelf al een tijdje een Brawa Kof in men collectie die ik nog moest ombouwen, en bij het zien van Ronalds ombouw, bleek dat niet zo moeilijk te zijn.
Een microdecoder zoals hem had ik nog niet klaar liggen, maar als ik de lok al kon demonteren, dan lag alles kaar om deze week een decoder te halen en in te bouwen.

De betreffende Brawa Kof, is trouwens 42502 :

(https://falcon-its.be/baan/baan100120211.jpg)

Uit zijn doosje ziet ie er zo uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan100120212.jpg)

Even het dak eraf doen, wat vrij makkelijk gaat, en dan kan daar de decoder komen :

(https://falcon-its.be/baan/baan100120213.jpg)

Mareh, dat klopt niet. Dat lijkt wel een digitale decoder.  ???

Verder het doosje leegmaken, bracht ook nog meer info :

(https://falcon-its.be/baan/baan100120214.jpg)

Blijkt dus dat ik waarschijnlijk enige jaren geleden dus al eens ene digitale decoder er in gestoken heb, maar nog niet in men databank gestoken.
Vandaar dat ik dus dacht dat het lokje nog niet digitaal was.
Even op het programmeerspoor gezet, adresje ingestoken, en alles in orde.
Wel moet ik even nakijken, door zijn weinige gewicht neemt hij de rollenbank slecht stroom op, vermoed dat dat ook wel kan zijn doordat de rollagers zachtjes roest hebben, misschien deze dus eens goed kuisen.

Anyway, een klusje sneller opgelost en met minder kosten dan verwacht.  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Frank 123 op 10 januari 2021, 17:08:16
Soms valt het mee.....  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Ronald81 op 10 januari 2021, 20:56:03
Mooi karretje, die Köf!  (y)

Hier nog een tip voor de binnenkant:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=46784.msg3221651090#msg3221651090

Groet,

Ronald
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: tijgernootje op 11 januari 2021, 17:53:06
Reden dat we dat vandaag nog niet gedaan hebben is omdat de meest rechtse plaat nogal bol staat. Deze wordt gedragen door 3 paar poten, en het middenste paar zweeft 1 cm in de lucht. Er staat ondertussen wat gewicht op om ze op de grond te krijgen, en zo ga ik ze even laten staan zodat ze recht trekt
Goede hulp ...  ;D
Wellicht kun je die goede hulp aanwenden om als gewicht op die kromme plaat plaats te nemen  ;D  ;)
(geintje moet kunnen  :angel: )

Maar dat tussen stuk (daar waar nu dat gat van 40 cm zit) is het niet handiger om dat ook met deuvels aan de andere delen vast te maken ?
Evt een stuk hoekprofiel eronder schroeven,langer dan de 40 cm om vervorming te voorkomen.
Better safe then sorry zeg maar,korte stukken hout kunnen namelijk makkelijker krom trekken.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 16 januari 2021, 16:27:48
Hopelijk bij onze noorderburen ook wat lichte sneeuwval momenteel. Hier is de tuin in elk geval mooi wit aan het worden.
Aangezien het weer weekend is hebben we weer even verder kunnen doen op de zolder.

Eerst en vooral het gat in het eerste deel van de baan :

(https://falcon-its.be/baan/baan160120211.jpg)

Aan beide kanten hebben we een houten balkje van 40x40 onder de plaat van het schaduwstation vastgezet. Aan beide kanten zijn de balkjes ook nog eens vastgemaakt aan de dwarsbalk tussen de poten. In theorie moet er al iets raar gebeuren eer dit balkje dus gaat loslaten. Er kan nu het laatste stuk plaat op ( is trouwen blijkbaar 50 cm breed ). Ik ga hier momenteel nog geen plaat voor stuk zagen, vermoed dat ik binnenkort wel ergens een stuk van 50 cm ga over hebben, en dan kan ik dat er mooi mee opvullen, en is het 1 plaat, ipv 2 stukjes plaat die ik nu al op overschot heb.

Tevens is dan de eerste plaat van de tweede rij gezet geweest :

(https://falcon-its.be/baan/baan160120214.jpg)

Dit stuk bevat 1 plaat op een lengte van 2 meter, welke op 3 paar poten staat.
De plaat zelf staat ook weer een beetje bol zoals je kan zien, de poten die het dichtstbij staan, zweven een centimeter boven de grond, maar dat wordt ondertussen weer verholpen door er wat gewicht op te zetten.

Van dichtbij ziet dat er zo ongeveer uit :

(https://falcon-its.be/baan/baan160120213.jpg)

Best een leuk vierkantje van 2 op  2 meter. In dit deel komt de eerste helix langswaar de treinen van het schaduwstation naar het rijbaandeel komen.
Ook gaat hier 1 paar sporen van de schaduwstations achterdoor de spiraal, naar de andere kant van de baan die we nog moeten maken, om daar via een andere helix boven te komen.
Grappig om te weten dat in dit vierkant dus eigenlijk 1 grote circkel van sporen komt met een diameter van bijna 2 meter.

Nog een overzichtje van het volgende deel :

(https://falcon-its.be/baan/baan160120212.jpg)

Hier komt nog een stuk van 1 meter breed naast, gevolgd met een opvulstuk tot vlak tegen de afkasting van de technische ruimte, die nog altijd niet in de witte verf gezet is.
Alle rommel moet natuurlijk beetje mee verhuizen om af en toe plek te maken om de nieuwe delen te zetten, dus let niet op de rommel  ;D

Komende week wel wat houten dwarslatten bestellen bij de houttoko. Zodat ik weer dwarslatten kan maken voor tussen de poten te zetten. Er staan nog 5 platen beneden, dus daar kan ik wel nog even enkele weken mee voort.
Tevens misschien al eens beginnen nadenken over hoe ik de helix wil maken : Ga ik dit doen met de techniek van houten latjes tegen elkaar zetten zoals bv ook in de encyclopedie wordt uitgelegd, of gewoon een paar cirkels uitzagen van 2 meter diameter ( wat vermoed ik moeilijk wordt, aangezien ik geen weet heb van houten platen van 2x2 meter :D ).
Waarschijnlijk ook best dat ik daarvoor geen multiplex plaat van 18 mm dik gebruik, dat zou nogal stroef kunnen worden.
Hoe hebben de andere forumbewoners hier hun helix gemaakt ?
Wordt in elk geval wel weer vervolgd.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Debvd op 16 januari 2021, 17:11:11
Goed bezig (y)

Maar eehhhh hoe ga je die rails leggen in de helix leggen erop kruipen? ??? ???
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 16 januari 2021, 18:18:49
Hoi Bjorn.
Nee, gaat nogal onpraktisch worden.
Uit de platen die nu reeds liggen gaan stukken terug uitgezaagd worden zodat ik in de helix kan gaan staan.
Gaat iets makkelijker worden denk ik, en minder gymnastiekoefeningen op de treintafel nodig  ;D
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Wim Hesselink op 18 januari 2021, 09:00:40
Hoi Bart,

Best een leuk vierkantje van 2 op  2 meter. In dit deel komt de eerste helix langswaar de treinen van het schaduwstation naar het rijbaandeel komen.

Ga je niet in de problemen komen met die dwarsbalk? Ik neem aan dat het station op een plaat bovenop die dwarsbalk komt te liggen. Vervolgens rij je de helix in, maar na 1 ronde kom je dan tegen die dwarsbalk aan... Zie ook het plaatje hieronder:
(https://live.staticflickr.com/65535/50848161741_6484c284fd_z.jpg) (https://flic.kr/p/2kth7XP)Bart Falkenheim baan160120213 (https://flic.kr/p/2kth7XP) by Wim Hesselink (https://www.flickr.com/photos/153110387@N08/), on Flickr

Groet, Wim
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 18 januari 2021, 19:50:19
Hoi Wim,

Dat is inderdaad een goede opmerking, die ik zelf ook al had zien aankomen toen ik de eerste plaat gelegd had, waar de roodomcirkelde dwarsbalk zit.
De dwarsbalk zal inderdaad daar verdwijnen. Echter ga ik dat pas doen als de houtplaten voor de helix gemaakt zijn en geplaatst worden.
Daarna ga ik de dwarsbalk inkorten in de mate nodig, en op de plaat van de schaduwstations ( die er nu dus op ligt ), een steun bijzetten om de verkorte dwarsbalk in te steken. Dit zodat de bovenliggende plaat goed ondersteund wordt, en niet enkel op de poten rust.
Normaal zou ook als de dwarsbalk er uit gehaald wordt alles mooi stevig en stabiel moeten blijven, maar beter een steuntje en dwarsbalk teveel dan te weinig.
Maar terechte opmerking, dat die dwarsbalk een probleem zal geven als ik hem zo ga laten steken.
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: tijgernootje op 19 januari 2021, 16:37:33
Dwarsbalk dunner/minder hoog maken,stuk spiraal opbouwen en de dunne versie dan laten zakken ten overstaan van zn huidige plek kan wellicht ook nog ?
Titel: Re: Falkenheim
Bericht door: Falcon10 op 19 januari 2021, 19:08:53
Dat is inderdaad ook 1 van de mogelijkheiden tijgernoot.
Momenteel zijn de dwarsbalken 11 cm hoog, dus die kunnen makkelijk een pak minder hoog gemaakt worden en toch voldoende stevigheid geven.
Maar die dingen kunnen dus pas getest worden vanaf we aan de helix beginnen.