BeneluxSpoor.net forum
Vraag en antwoord => Algemeen => Topic gestart door: N-Sven op 06 August 2006, 17:00:23
-
Goedendag allen.
Een vraag (van een N-spoorder, maar de vraag telt voor alle schalen):
Zijn antislipbandjes nou echt noodzakelijk onder een modelloc?
Voorbeeld: ik heb zelf vier Minitrix 1100'en. Drie daarvan hebben bandjes, ééntje niet. Toch trekt die laatste zonder moeite een trein van 30 vierassers, meer dan genoeg voor een realistische inzet op een modelbaan.
Het zal ongetwijfeld de trekkracht verhogen, maar is dat nou zo nodig? De locs die het meeste baat hebben bij wat extra kracht zijn de kleintjes, de 2- of 3-assige modellen, maar die worden steevast zonder bandjes geleverd, omdat ze anders problemen krijgen met de stroomafname. De Fl* 1600 heeft 4 bandjes, dus ook maar 4 wielen zonder bandjes en die heeft geen problemen qua stroom. Ik heb ook een Fl* BR212 en die heeft 2 bandjes. Af fabriek reed dat ding erg bokkig, na een tijdje heb ik de wielen verwisseld, zodat de bandjes nu "kruislings" op één draaistel zitten ipv op één as en nu rijdt deze loc prima.
Ik merk ook dat de wagens en rijtuigen die de laatste jaren gemaakt worden veel lichter lopen dan de oudere exemplaren, betere lagering van de assen, betere wielen (denk ik), dus de locs zouden met die nieuwere wagens ook minder kracht hoeven te hebben.
Ook heb ik wel in RM gelezen dat locs die op een beurs als Eurospoor dienst hebben gedaan na een hele dag rijden aan nieuwe bandjes toe zijn. Ik heb een Roco BR215, deze rijdt al meer dan 20 jaar met dezelfde bandjes, geen enkel probleem. Ik heb nog nooit een bandje stuk gehad. Iemand anders hier wel?
Groet, Sven
-
Als het even kan vervang ik de wielen met asb'tjes door wielen zonder asb'tjes. Dat zal best wat minder trekkracht opleveren, maar de meeste locs blijven sterk genoeg. Ik zie voornamelijk nadelen aan asb'tjes.
1. Verminderde stroomafname.
2. Sommige asb'tjes vervuilen de rails.
3. Soms leiden ze tot hobbelig rijgedrag.
Het valt niet mee om asb'tjes nauwkeurig te plaatsen. Vaak zitten ze een tikkie scheef en dan treden bovenstaande problemen in verhoogde mate op.
In de VS gebruiken ze nooit asb'tjes. Wel eens de lengte van sommige modeltreinen daar gezien?
-
1. Verminderde stroomafname.
2. Sommige asb'tjes vervuilen de rails.
3. Soms leiden ze tot hobbelig rijgedrag.
Ben dus niet de enige die hier lasvanhad ;D
Gr.Jaap
-
Alleen, zonder asb-tjes, zul je eventuele hellingen wel veel minder stijl kunnen maken. Zeker in modelspoorland, waar ruimte vaak toch al beperkt is, heb je toch vaak stijle hellingen nodig.. ::)
-
Vergis je niet: het verschil tussen USA en Europa gebruik van treinen is heel anders. Daar heeft men ontzettend veel dieselmat. rondrijden en om een flinke trein te trekken zet men meerdere units achter elkaar, 4 is niet ongewoon. (Dat zie je in NL alleen met een 2200 kolensleep) Dan telt ook de gezamenlijke trekkracht van 4 modellocjes. In Europa is het niet ongewoon dat een enorm sterke electroloc de hele sleep trekt. In model zal die het moeilijk krijgen omdat die in verhouding niet dezelfde trekkracht zal hebben als de vier locjes. Tot zover voor N-spoor.
Voor spoor H0 snap ik al helemaal niet waarom er anti slip bandjes op zitten, daar kun je namelijk behoorlijk veel gewicht in stoppen. Het is natuurlijk wel essentieel dat alle assen aangedreven worden en dat je dus niet 1 motordraaistel hebt zoals ik alleen van FL* en M* ken. Ja, dan moet je compenserende maatregelen nemen.
Houd ook in het achterhoofd dat een evt. steiging de 3% niet overschrijdt, liever minder.
Maar het klopt wel, ik heb nu 32 USA locs en 0 met asb'tjes. Sommigen overstijgen desondanks elke verwachting tav. de trekkracht.
-
Ik heb 1 loc van brawa zonder ASB bandjes. Die komt een helling met een sleep van 6 assen niet omhoog.
Geef mij maar antislipbanden in combinatie met een goede aandrijving en een lok trekt dan gemakkelijk een sleep wagens van 120 to 170 assen.
Herhaaldelijk thuis als op de club vroeger uitgeprobeerd.
-
Laten we wel niet uit het oog verliezen dat het gewicht van modelspoor niet in gelijke verhouding staat met grootspoor.
Een lok van 100 ton zou in H0 dan (100/87/87) = 13 Kg moeten wegen! :o
Dat moet je ergens mee compenseren, en dat lukt alleen door de wrijving met de rail te verhogen met antislipbandjes.
En dan nog.. zal een grootspoorlok van 100 ton een heling van 3% trekken?
-
Volgens mij is een loc een driedimensionaal ding, en moet je dus 3x door 87 delen. Een loc van 100 ton weegt in model dan 152 gram.
-
Precies, je moet het gewicht 3 keer door 87 delen. En ik heb het even nagerekend, inderdaad 152 gram. Maar zet zo'n modelloc op de weegschaal en je ziet dat hij met gemak 2 keer zo zwaar is.
Maar dat is allemaal niet zo doorslaggevend. Het is zaak om een loc zo veel mogelijk gewicht mee te geven voor zo hoog mogelijke trekkracht.
Wat de asb's betreft: ik ben daar al jaren een uitgesproken tegenstander van. De redenen heeft Henk al gegeven. Ik heb een aantal Roco locs van hun rubbertjes beroofd door een paar assen bij te bestellen zonder rubber bandjes en die in de plaats er van te monteren. En voor een paar andere locs heb ik zelf wielen gemaakt zonder asb's.
Het is niet alleen Amerika waar ze bewijzen dat het zonder rubber bandjes ook kan. Op Engelse modelspoorbanen zul je ook veel moeite moeten doen om asb's te vinden.
-
Volgens mij is een loc een driedimensionaal ding, en moet je dus 3x door 87 delen. Een loc van 100 ton weegt in model dan 152 gram.
:-[ :-[ :-[
Ik was er al bang voor dat ik een rekenkundige blunder maakte.
Maarja, wie geen foute maakt leert ook niet toch ???
-
:-[ :-[ :-[
Ik was er al bang voor dat ik een rekenkundige blunder maakte.
Maarja, wie geen foute maakt leert ook niet toch ???
Als dat überhaupt een blunder is. Zou me niks verbazen als delen-door-de-schaalverhouding-tot-de-derde-macht (want dat doen we nu) ook niet klopt. Ten eerste verklein je het contactoppervlak tussen wielen en rails met de schaal in het kwadraat (dit even voor de wiskundigen onder ons!), ten tweede hebben we het niet over staal op staal maar over nikkelzilver, chroom of messing op nikkelzilver of iets anders, ten derde zijn de wielen van verreweg de meeste modeltreinlocs niet individueel afgeveerd en ten vierde vermoed ik dat de dynamica van het hele systeem fundamenteel anders in elkaar zit.... wijlen prof. De Pater zou het wellicht op de achterkant van een bierviltje hebben kunnen uitrekenen maar ik heb zo'n vermoeden dat je er tegenwoordig een promovendus op moet zetten gedurende een jaar of vier. Bovendien klopt het gewicht van je wagens ook niet, een Amerikaanse modelbouwer pleitte er ooit voor om N-spoorwagens te verzwaren met verarmd uranium (bijna anderhalf maal zo zwaar als lood, ik bedoel maar)
Met andere woorden: ik ben het eens met de stelling dat antislipbandjes eigenlijk ondingen zijn, maar probeer het alsjeblieft niet uit te rekenen ;D
Arjen.
-
Mijn opmerking over het nut van gewicht is niet gebasseerd op een wiskundige verhandeling maar op ervaring. Ik rij al jaren met LGB.
Even terzijde; deze firma voorziet zijn lokomotieven al jaren van 1 ASB. Waarom? Ik weet het niet!
LGB gebruikt bij sommige modellen dezelfde aandrijfunit. En verzwaart zijn locs met enorme brokken metaal afhankelijk van de beschikbare ruimte. Je merkt direct een verschil in trekkracht als er 300 gram meer gewicht in de loc ligt.
En dan heb ik het niet eens over een kilo extra gewicht ;)
Het einde van mijn betoog wat voor de grotere modellen op gaat, gaat zeker ook voor de kleinere schalen op. Gewicht helpt.
ASB-tjes helpen, maar "size matter's"
groet alex
-
Adhesie is afhankelijk van:
1. Klimatologische factoren.
2. Industriële factoren. (chemische neerslag)
3. Asdruk in relatie tot de wieldiameter.
4. Mate van aanvloeiing in het contactpunt tussen wiel en railprofiel.
5. Fluctuaties van het koppel bij elke omwenteling van het wiel.
6. Statische asdrukvariaties bij het aanzetten en tijdens het rijden.
7. Momentane (dynamische) asdruk variaties bij hogere snelheid.
8. Voorkomende wieldiameter verschillen tussen wiel en as.
9. Bij koppeling van assen overeenkomstige wieldiameter verschillen tussen de wielen van de gekoppelde assen.
;)
-
Hoezeer het gewicht in deze van belang is heb ik wel ervaren met bijvoorbeeld een NS1200 van Lima, versus Märklin. De Märklin variant trekt zonder problemen mijn 3% helling, de Lima blijft snel hangen/slippen. Beide hebben ASB, maar de M is wel héél wat zwaarder. Zelfs het opvullen van de L met lood, brengt niet het gewenste resultaat.
Dan speelt namelijk het materiaal van de ASB een rol mee. Bij L is dat een soort plastic, bij M rubber achtig.
Als dat überhaupt een blunder is. Zou me niks verbazen als delen-door-de-schaalverhouding-tot-de-derde-macht (want dat doen we nu) ook niet klopt. Ten eerste verklein je het contactoppervlak tussen wielen en rails met de schaal in het kwadraat (dit even voor de wiskundigen onder ons!), ten tweede hebben we het niet over staal op staal maar over nikkelzilver, chroom of messing op nikkelzilver of iets anders, ten derde zijn de wielen van verreweg de meeste modeltreinlocs niet individueel afgeveerd en ten vierde vermoed ik dat de dynamica van het hele systeem fundamenteel anders in elkaar zit....
De berekening /87/87/87 zou qua gewicht toch moeten kloppen, MITS we hetzelfde materiaal gebruiken.
Maar eh... 152 gram voor een lokje.. dat zal L eerder in de buurt komen dan M én zou daaruit blijken dat een echte lok een heling van 3% ook niet opkomt. De circel is dus rond! :D
DUS..
Wil je vlak rijden, dan zonder ASB.. dan is het realistischer.
Wil je hellingen trekken, dan met ASB.. gaat niet anders.
Of zouder er ook ASB bestaan voor echter loks ::)
Adhesie is afhankelijk van:
1. Klimatologische factoren.
2. Industriële factoren. (chemische neerslag)
3. Asdruk in relatie tot de wieldiameter.
4. Mate van aanvloeiing in het contactpunt tussen wiel en railprofiel.
5. Fluctuaties van het koppel bij elke omwenteling van het wiel.
6. Statische asdrukvariaties bij het aanzetten en tijdens het rijden.
7. Momentane (dynamische) asdruk variaties bij hogere snelheid.
8. Voorkomende wieldiameter verschillen tussen wiel en as.
9. Bij koppeling van assen overeenkomstige wieldiameter verschillen tussen de wielen van de gekoppelde assen.
;)
Wie nu nog denkt dat treintjes kinderspeelgoed is :-*
-
Of zouder er ook ASB bestaan voor echter loks ::)
Nee, wel een zandstrooiinrichting. Maar dat lijkt me minder geschikt voor de modelbaan.
Zeg, zou je mij een plezier willen doen en die M* 1200 op de keukenweegschaal zetten? Ben benieuwd naar het gewicht. Ik kon het op de M* site niet vinden. Alleen het dienstgewicht van het origineel, maar daar heb ik niks aan.
-
En dan nog.. zal een grootspoorlok van 100 ton een heling van 3% trekken?
Maar eh... 152 gram voor een lokje.. dat zal L eerder in de buurt komen dan M én zou daaruit blijken dat een echte lok een heling van 3% ook niet opkomt. De circel is dus rond! :D
Kijk maar eens hoe de spoorwegen in de Alpenlanden funcioneerd.
Een 4-assige lok is toegelaten voor 600 ton aan de haak en dubbeltractie voor 1300 ton. Praten we toch over hellingen van tot 27 promile (toch bijna 3%)
Hermanus
-
Nee, wel een zandstrooiinrichting. Maar dat lijkt me minder geschikt voor de modelbaan.
Zeg, zou je mij een plezier willen doen en die M* 1200 op de keukenweegschaal zetten? Ben benieuwd naar het gewicht. Ik kon het op de M* site niet vinden. Alleen het dienstgewicht van het origineel, maar daar heb ik niks aan.
Beide even op de weegbrug gereden ;D
L-1200 = 146 gram
M-1200 = 449 gram
M is oud model waarbij onderplaat slechts een dunne plaat is, maar wel de kap gietijzer. Nieuwe model is volgens mij andersom!
-
Owwww, wat een veertje! Ik heb hier een piepklein machientje staan:
(http://home.versatel.nl/surava/benelux/up6044.jpg) (http://home.versatel.nl/surava/benelux/up6044.jpg)
En die weegt 700gr. Ik heb net de trekkracht gemeten: 190gr :o dat is ruim een kwart van zijn eigen gewicht...
Omdat ik dat een beetje veel vond heb ik het even nagekeken in de MR van Okt 2000, pag 17. en ja hoor, Jeff Wilson, associate editor kwam tot dezelfde conclusie: "Drawbar pull: 6.7 ounces" (www.onlineconversion.com kun je het zelf omrekenen) Dat is beestachtig veel, zonder asb'tjes...
Nu ben ik heel benieuwd wat een gemiddelde 6-assige M* loc (ik kies voor M* omdat ik ook wel weet dat een Lima met dat lage gewicht het echt niet gaat redden) scoort *met* asb'tjes. Mogen we de 1200 daarvoor gebruiken? Iemand met een nieuwe versie? Fleischmann modellen, ook welkom! Beetje komkommertijd vulling, lijkt me wel aardig. ;)
-
stig,
hoe heb je de trekkracht gemeten? Wel belangrijk als we het op dezelfde manier doen
-
Hoe je het meet is niet belangrijk, als je maar eerlijk grammen meet. En dat kan heel gemakkelijk. Als je een kleine mechanische keukenweegschaal hebt, die zijn wel eens horizontaal te gebruiken. Daar laat je je lok tegenaan rijden. Ik heb dat ook gedaan. Je meet dan gram indrukkracht. Let op dat je soms de weegschaal in de horizontale positie op "0" zet. Ik weet het, dit is een ruwe benadering. Maar in mijn geval was het redelijk accuraat. Ik heb de weegschaal in horizontale stand gecontroleerd met een Correx Gram Force Gage.
Let niet op de aanduiding, de trafo had ik dichtgedraaid om de foto te nemen.
(http://home.versatel.nl/surava/benelux/weegschaal.jpg) (http://home.versatel.nl/surava/benelux/weegschaal.jpg)
(http://home.versatel.nl/surava/benelux/wcorrex.jpg) (http://home.versatel.nl/surava/benelux/wcorrex.jpg)
Het fijne van de Correx is dat ie de piekwaarde weer kan geven met een aparte wijzer. (klik op foto, zie je het duidelijker. piekwaarde 70gr.)
Zorg er natuurlijk wel voor dat je met het duwen geen hekwerk of luchtslangen kunt beschadigen!
Wat je ook kunt doen is een touwtje aan de koppeling en die om een asje of viltstift een hoek van 90gr laten maken, dan touwtje aan weegschaal verbinden en de weegschaal naar beneden laten trekken. Dit dus als je weegschaal niet liggend kunt gebruiken.
Het is wel een beetje spielerei allemaal... ;D Veel plezier met Brainiac achtige wetenschap. I can do science, me!
-
Tja.. da's ook een manier...
heb er maar een brievenweger voor gebruikt dus :D
Meting is toch lastig. Op vol vermogen, maar dan slippen de bandjes dus toch (en slijten hard!) drukt ie 160 gram.
Probleem is dan het slippen.
zonder slippen, dus zoveel mogelijk vermogen net voordat ie gaat slippen, zit ca 100 gram.
-
Oh, da's helemaal niet gek. Leuk dat je het meteen geprobeerd hebt!
-
Je kunt de trekkracht ook meten zonder weegschaal of Correx.
De trekkracht wordt nl. vrijwel altijd begrensd door de wrijving van de wielbanden op de rails. Bevestig een stuk rail op een plank, en zet daar de loc op. Zet de plank voorzichtig steeds schuiner totdat de loc vanzelf de helling af begint te glijden. Meet het hellingspercentage waarbij dit gebeurt en dan weet je de verhouding tussen trekkracht en eigengewicht.
Ik heb deze test met diverse locs gedaan. Voor locs zonder asb's kom ik op ongeveer 15%, locs met asb's halen soms 50%. Het maakt dus heel wat verschil, en toch ben ik tegen asb's.
O ja, om het eigengewicht te bepalen heb je toch nog een weegschaal nodig. ;)
-
Alleen, zonder asb-tjes, zul je eventuele hellingen wel veel minder stijl kunnen maken. Zeker in modelspoorland, waar ruimte vaak toch al beperkt is, heb je toch vaak stijle hellingen nodig.. ::)
Dat klopt natuurlijk. Maar in 30 jaar modelspoorervaringen heb ik afscheid genomen van: asb, hellingen van meer dan 2 procent, R1-bogen, onbereikbare stukken baan en andere zaken die een ongestoorde treinenloop tegenwerken. Dan maar wat minder rails.
-
Dat klopt natuurlijk. Maar in 30 jaar modelspoorervaringen heb ik afscheid genomen van: asb,
Alleen vraag ik me nu af, wat je dan moet doen met de wiellen waar de ASB's op zaten? Met die uitholling erin voor de ASB, rijdt het toch ook niet lekker. ??????
-
Dat rijdt beroerd, denk ik. :D
Daarom vervang ik ook de wielen, soms complete wielstellen. Dat verschilt een beetje per merk en model. Bij Roco kun je in de regel zonder meer vervangende wielstellen bestellen, bij Fleischmann of Trix moeten de wielen worden vervangen. Soms laat ik de asb'tjes zelfs zitten. ;)
-
Owwww, wat een veertje! Ik heb hier een piepklein machientje staan:
(http://home.versatel.nl/surava/benelux/up6044.jpg) (http://home.versatel.nl/surava/benelux/up6044.jpg)
En die weegt 700gr. Ik heb net de trekkracht gemeten: 190gr :o dat is ruim een kwart van zijn eigen gewicht...
Omdat ik dat een beetje veel vond heb ik het even nagekeken in de MR van Okt 2000, pag 17. en ja hoor, Jeff Wilson, associate editor kwam tot dezelfde conclusie: "Drawbar pull: 6.7 ounces" (www.onlineconversion.com kun je het zelf omrekenen) Dat is beestachtig veel, zonder asb'tjes...
Nu ben ik heel benieuwd wat een gemiddelde 6-assige M* loc (ik kies voor M* omdat ik ook wel weet dat een Lima met dat lage gewicht het echt niet gaat redden) scoort *met* asb'tjes. Mogen we de 1200 daarvoor gebruiken? Iemand met een nieuwe versie? Fleischmann modellen, ook welkom! Beetje komkommertijd vulling, lijkt me wel aardig. ;)
Nou ik heb geen 1200 wel een V140 die weegt plusminus 450 gram is 16,6 cm lang en heeft 2 antislipbanden. Deze loc heeft op mijn baan een trein getrokken van 174 assen dat is meer dan 8 meter lengte. Ook trekt deze loc met gemaak een een steenkolentrein van 60 assen een helling van 5% omhoog.
http://www.marklin-users.net/applications/reviews/showreview.asp?ID=325
Ook heb ik een Franse Krokodil (BB12000), die 347 gram weegt en op het vlakke een trekkracht heeft van 210 gram dat is voldoende voor een trein met meer dan 120 assen. Motor is een klokanker en aandrijving op alle assen en vier antislipbanden.
Deze informatie komt uit een Modelleisenbahner test van mei 2003.
En wat ik heb gezien qua trekrkacht op mijn eigen baan klopt dit wel want dit is een zeer sterke loc, die eigenlijk niet veel weegt.
;D
http://trix.fr/model.html?nr=790
Een andere test van een Marklinloc namelijk de E44 in delta uitvoering nr 34440 komt uit de test tevoorschijn met een trekkracht van 231 gram op het vlakke voldoende voor een trein met meer dan 150 assen op een 10% helling heeft deze loc nog een trekkracht van 130 gram voldoende voor een trein met meer dan 80 assen. Ook deze loc heeft aandrijving op alle assen en vier antislipbanden, eigen gewicht is 541 gram. Bron Modelleisenbahner mei 2001. Dit was de eerste loc van Marklin met cardan aandrijving.
Ook deze loc heeft nog op de oude analoge marklin module baan hele zware treinen getrokken zonder enige moeite. Ook andere locs trekt hij met gemak weg.
1 ding staat vast een goede motor, cardan aandrijving en antislipbanden geeft een enorme trekkracht. Iets waar Marklin locs toch al vrij goed in waren maar in deze combinatie bijna onverslaanbaar zijn.
-
1 ding staat vast een goede motor, cardan aandrijving en antislipbanden geeft een enorme trekkracht.
Goede motor: heeft er weinig mee te maken. Je hebt pas een probleem als je motor zó zwak is dat de loc bij maximale rijspanning niet meer weg komt. Maar dat komt bij mijn weten vrijwel nooit voor, bijna alle motoren van fabrieksmodellen zijn flink overgedimensioneerd.
Cardanaandrijving: heeft er ook weinig mee te maken. Tenzij je hiervoor leest: "aandrijving op zo veel mogelijk assen" want dat maakt wél uit. Er bestaan ook locs met cardanaandrijving op één draaistel, en het is maar de vraag of die willen trekken.
Antislipbanden: geven over het algemeen inderdaad een verhoogde trekkracht. Maar ik heb ook de ervaring dat een loc zonder bandjes evengoed hard kan trekken mits het onderstel goed is ontworpen (die Amerikaanse modellen zijn inderdaad beesten). Omgekeerd trekt een loc mét bandjes maar met een gebrekkige wielophanging voor geen meter.
Arjen.
-
Davy, het aantal getrokken assen is absoluut niet interessant. Leuk dat je het erbij vermeld, maar het gaat om pure grammen trekkracht. Geen twee assen zijn hetzelfde, grammen wel. Overigens, wat gebruik je als norm voor je aantal grammen per as, want dat is bij elk getal weer anders als ik het door elkaar deel.
Maar dat asb'tjes de trekkracht verhogen is wel bewezen zo.
-
Het aantal vermelde grammen staat in de testen van het blad Modelleisenbahner. Marklin locs komen daar bijna altijd als trekkampioen tevoorschijn.
In datzelfde blad staat bij de test van mei 2001 dat de Piko 216 hobbyloc (466 gram) een trekkracht heeft van 73 gram en geen antislipbanden heeft.
Antislipbanden verhogen zeker voor 100 % of meer de trekkracht in grammen.
-
Trekkracht heeft simpelweg te maken met gewicht, verdeling daarvan en overbrenging. Meer niet. Een asb-tje is dus puur een zwaktebod.
Overigens valt t nut van een trekkracht van 100hoeveel?assen te betwijfelen bijeen doorsnee baan van 1,25 x 3,00m
Gr/H
-
Een zwaktebod zou ik asb'tjes niet willen noemen, soms heeft het zijn nut. Maar laten we nu eens appels met appels vergelijken. Laat nu eens een M* loc of Fl* loc, met alleen normale wielen testen en ze vallen allemaal door de mand.
Driewerf hoera voor Piko zou ik zo zeggen. 73gr. trekkracht is niet gek voor een 4-asser. Maar een pluim dat men de asb'tjes weggelaten hebben.
Laten we wel wezen de reden dat asb'tjes er zijn is omdat vroeger voornamelijk modellen op één draaistel aangedreven waren. En we in Europa het speelgoed stadium (spagettiebanen) nog nauwelijks ontstegen zijn... En de eerder genoemde reden dat men met 1 loc lange treinen wil trekken omdat het prototype dat ook doet.
-
Dat laatste kan best, mits... zie eerder bericht :):)
-
haha inderdaad! ;)
-
LOL
-
Antislipbanden weglaten zie ik eerder als een vorm van bezuiniging meer onderdelen kosten meer geld en het zorgt voor een betere stroomopname al speelt dat bij drie rail niet zo'n grote rol. Hoe dan ook een loc zonder antislipbanden komt in een spiraal van 2 a 3 % in de problemen. Dan komt hij niet meer boven met 15 vierassige steenkolen wagens. ;D
Het enige wat ik weet en wat ik in de praktijk heb gezien op de oude analoge Marklin module baan is dat 1 Marklin br 44 stoomloc hetzelfde kan trekken zonder problemen als 2 Fleischmann br 50 stoomlocs. Inclusief het nemen van een kleine hellng.
-
Beide even op de weegbrug gereden ;D
L-1200 = 146 gram
M-1200 = 449 gram
M is oud model waarbij onderplaat slechts een dunne plaat is, maar wel de kap gietijzer. Nieuwe model is volgens mij andersom!
Ik heb ooit de railtest voor Beneluxrail van de nieuwe 1200 geschreven (komt misschien hier nog eens op deze site??) en daarbij heb ik het gewicht van de nieuwe 1200 gemeten: 644 gram... De trekkracht heb ik helaas niet goed kunnen bepalen. Misschien kan ik dat nog eens doen met de methoden zoals hier beschreven.... Bij het nieuwe model is de onderplaat inderdaad heel dik. En de kap is ook nog eens behoorlijk zwaar...
Ik heb trouwens niet zoveel problemen met antislipbandjes... Ze zitten mij niet in de weg...
Koen
-
Bij draaistellocs zoals van Märklin, Fleischmann en Lima moet je wel bedenken dat ze maar op 1 draaistel zijn aangedreven. Dus alleen het gewicht op dat draaistel is bepalend voor de tractie. Het andere draaistel gedraagt zich als een meerijdende wagen.
-
Die draaistellocs hebben meestal maar twee aangedreven assen en dat scheelt een hoop trekkracht in vergelijking met locs die worden aangedreven op alle assen. Dat soort locs kunnen niet goed zonder asb'tjes, hetgeen voor mij reden is ze als het even kan te mijden.
Lukt niet altijd, mijn Sprinters hebben nog steeds hun asb'tjes. Die zijn overigens van heel goede kwaliteit en zijn door Fleischmann goed geplaatst. Een stuk beter dan bij Trix. Laatst twee 6400'en in dubbeltractie laten rijden. Kon voor het eerst in maanden mijn baan grondig gaan reinigen vanwege alle rotzooi die ze achterlieten. :( Wielen in bestelling, hetgeen helaas de nodige tijd vergt. >:(
Er zijn trouwens wel meer merken die asb'loze locs uitbrengen. Lima deed dat op het laatst ook. De IRM heeft geen asb'tjes en die zware MAK dieselloc van HGK ook niet. Die heb ik voor de lol wel eens een ovaaltje vol trein laten trekken. Dat was een meter of tien trein, gedeeltelijk in bogen. Geen probleem. Gaat met een asb-loze Roco RN232 of 1600 trouwens ook, maar je hebt er twee 1100'tjes voor nodig. :D Is leuk, maar gaat verder natuurlijk helemaal nergens over. Geen enkele loc heeft bij mij problemen met 10 vierassige rijtuigen of een goederentrein met 20 wagens. Verder kom ik echt niet op mijn baan.
Weet je wat trouwens ook helpt? Compensatie, zodat alle wielen altijd op de rails staan en bijdragen aan de trekkracht. Daarmee vergeleken zijn asb'tjes inderdaad een zwaktebod.
-
Nog een paar jaar en bij Marklin zijn locs met een draaistel aandrijving in de minderheid. Nu al heeft 1/3 van alle modellen met draaistellen aandrijving op alle assen. En niet zoals bij Roco en veel andere merken maar op drie assen voor AC modellen. En problemen met anti slip banden heb ik zelden. Ook lopen ze er bij mij bijna nooit af.
En ik heb 1 Brawa loc zonder antislipbanden maar die heeft dus grote problemen op mijn hellingen.
-
Antislipbanden weglaten zie ik eerder als een vorm van bezuiniging meer onderdelen kosten meer geld en het zorgt voor een betere stroomopname al speelt dat bij drie rail niet zo'n grote rol. Hoe dan ook een loc zonder antislipbanden komt in een spiraal van 2 a 3 % in de problemen. Dan komt hij niet meer boven met 15 vierassige steenkolen wagens. ;D
Daar heeft deze lok anders heel geen problemen mee...
(http://i68.photobucket.com/albums/i33/hcut/gods.jpg)
De lok is aangedreven op 4 assen, zonder ASB-tjes...
-
Dat is 1 lok. Maar daar staan ook loks tegenover die dit niet kunnen.
Maar aangezien dit toch een nietjes welles spelletje wordt heeft het geen zin deze discussie verder te voeren. Als praktijk man die vele honderden verschillende loks bij ons op de club heb zien rijden weet ik wel better. In de huidige modeltrein wereld zijn antislipbanden nog altijd een must.
-
Hoe zit dat dan met de vele Amerikaanse modellen? Bij mijn weten zijn de meesten niet voorzien van rubbertjes... En trekken toch vele vele vele (heel veel dus) wagentjes...
In de huidige modeltrein wereld zijn antislipbanden nog altijd een must.
Ik ben het hier dus maar gedeeltelijk mee eens... Hoe kleiner de schaal, des te meer het een must wordt. Vooral bij N en helemaal bij Z zijn rubbertjes een uitkomst.
Echter heeft M* bij Z daar een steekje laten vallen mijn inziens... Geen Rubbertjes, alleen eigen gewicht... En dus geen trekkracht. 10 rijtuigen met een op 4 assen aangedreven lok niet eens 1% kunnen klimmen vind ik toch wel heel erg. Nog mooier... De krokodil: Die kwam bij mij niet verder dan 4 2-assige wagentjes... Ondertussen is er wel een andere fabrikant die aangepast asjes voor de Z lokjes verkoopt... Met asb-tjes...
Maargoed... We hadden het over H0.
-
>> niet meer van toepassing <<
-
Amerika is geen Europa. De diversiteit qua modellen in Europa is 10 keer zo groot dan de 10 verschillende diesels die men in de VS heeft en de honderden kleurvarianten daarop weer. En diesels en eloks kan je nog wel maken zonder antislipbanden en nog redelijk sterk misschien ook nog. Maar dit principe gaat niet op voor stoomloks. Ik heb een brawa stoomlokje zonder antislipbanden en op de club heeft een ander lid een wat grotere brawa stoomloc hetzelfde probleem. Bovendien hebben ac modellen door de sleper veel meer weerstand te overwinnen.
Bovendien zal je op Amerikaanse banen bijna geen hellingen vinden. Het populairste motief in Europa is nog steeds een Duitse baan (de dubbele hoofdbaan met een nevenbaan en die klimt bijna altijd), dan wel een Zwitserse baan en die banen hebben meestal ook hellingen.
Het aantal mensen in Nederland dat een vlakke Nederlandse baan heeft is een minderheid.
-
Eeeeh, in de VS reden ook stoomlocs hoor, heel veel verschillende typen, zowel kleintjes als grote. In model allemaal zonder asb.
Maar je moet wel uitkijken wat je op je baan doet. Geen klimmuren, geen R1 bogen en geen haakse wissels. Maar ja, daar hou ik toch al niet van.
Voor mijn doeleinden kan ik prima zonder asb'tjes toe.
Een trein is metaal op metaal.
-
Op onze Nederlandse banen treffen we zowel de Roco Hippel als de Sik aan die beide geen ASBtjes hebben.
Persoonlijk heb ik met deze lokjes nooit problemen ondervonden.
Mijn nieuw te bouwen Kleinspoor NS 1500 heeft ook draaistellen zonder ASBtjes, op zich geen probleem als het gewicht wat op de rails komt maar voldoende is.
Gideon
-
De diversiteit qua modellen in Europa is 10 keer zo groot dan de 10 verschillende diesels die men in de VS heeft en de honderden kleurvarianten daarop weer.
Misschien lijkt de diversiteit wat kleiner voor jou, maar in Europa komt het ook gewoon neer op 4 of 6-assige diesel- of electrolocs.
Bovendien zal je op Amerikaanse banen bijna geen hellingen vinden.
Wat een onzin. De railspiraal hebben die gasten uitgevonden. Anders had men nooit de Mushroom layouts kunnen maken.
-
Op onze Nederlandse banen treffen we zowel de Roco Hippel als de Sik aan die beide geen ASBtjes hebben.
Persoonlijk heb ik met deze lokjes nooit problemen ondervonden.
Mijn nieuw te bouwen Kleinspoor NS 1500 heeft ook draaistellen zonder ASBtjes, op zich geen probleem als het gewicht wat op de rails komt maar voldoende is.
Gideon
Mijn ervaring met een sikje is anders dat hij niet meer als 2 wagentjes trekt.
Ik heb een Br 140 zonders ASBjes en die krijgt bij een flinke trein al moeitemet trekken, hetzelfde met mijn mehano thalys, hij kan 1 of 2 ASBjes missen maar meer dan komt hij niet meer vooruit. (de thalys is compleet met alle 10 de bakken)
Een trein kan best zonder maar ik houd het bij antislipbandjes.
Emiel,
-
Ik houdt het bij antislip, anders komen de meeste modellen gewoon niet de hellingen op. sterker nog bij de roco 2225 heb ik een extra as met asb besteld, opdat hij nu met wagons erachter ook gewoon de hellingen op kan.
Mijn ervaring met de sikjes van roco zijn dan ook slecht wat trekkracht betrefd, 1 of 2 wagons en hij blijft staan op zijn plek.
en dan nog de verschillende soorten materialen waarvan de ASB's gemaakt zijn: die van lima en Rivarossie zijn te hard en heb ik meteen vervangen voor marklin bandjes, die van roco zijn wel OK.
Hoe ver moet je gaan, de modellen hebben toch ook geen zandstrooier om het echt te maken, eigenlijk dus een beedje een onzin excuus dat het echter is, het blijven modellen en zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken die in het groot wel zijn en in het klein niet.....
Dus een beedje een non discussie als het om echtheid gaat, je kan het wel hebben over trekkracht verbetering wel of niet.
Groet,
Arkadas
-
Trekkracht is eigenlijk ook een non-discussie. Met asb'tjes vast meer trekkracht. De vraag is of we die extra trekkracht wel nodig hebben. Dat is afhankelijk van het model en de opbouw van de baan. Zoals ik de hobby bedrijf in ieder geval niet.
De redenen om de asb'tjes dan ook maar te verwijderen heb ik aan het begin van het draadje genoemd: de negatieve invloed op stroomafname, vervuiling en rijeigenschappen.
Verder vind ik metaal op metaal wel een prettiger idee, ja. ;)
-
Ik ben mijn baan nog aan het bouwen en verwacht pas tegen het einde van het jaar aan écht rijden toe te komen. Er komt één helling in van 5 meter die negen centimeter lager uit moet komen, minder dan 2% dus.
Het idee om de stroomafname van met name mijn Roco 1100 te verbeteren spreekt me wel aan dus ik ga het maar gewoon proberen.
Al hij de sleep van zeven plan D´s netjes naar boven trekt ben ik tevreden.
Groeten,
Ernest
-
Een M* 3000 komt ook geen 3% op met 15 4-assige ertswagens. Ondanks twee antislipbanden.
En als een Roco sikje bij jullie niet meer dan twee wagens trekt, zou ik wel eens wilen weten waarom die van mij er dan zeker tien trekt (tweeassers), ook tegen een lichte helling in een boog.
Maar goed. Met een overtuigd M*-er is het slecht discussieren over dit soort zaken. Word ik alleen maar S van.......
8)
Groet,
Huibert, die zn arguus al gegeven heeft
-
Bijna vergeten zeg.... Een asb-tje heeft wèl nut, namelijk als aandrijfriempje van een DE-I of II.... :D
-
Bijna vergeten zeg.... Een asb-tje heeft wèl nut, namelijk als aandrijfriempje van een DE-I of II.... :D
Toch wel zeker een exemplaar van M* he!? ;D
-
Hallo,
Op een drierailbaan zul je wat eerder asb's nodig hebben dan op een tweerailbaan i.v.m. de weerstand van de sleper(s). Als een loc op de baan staat zie je de asb's toch niet, dus heb ik er geen moeite mee.
Aan een modelloc zijn veel materialen niet echt, heb ik ook geen problemen mee. Nu heb ik hier drie locs met plastic wielen ( Electrotren 1300, Roco Sik en Hippel ), dit zou ik ook niet erg vinden, maar alle drie hebben hoogteslag in de wielen, dat zie je dus tijdens het rijden en dat vind ik minder.
De Sik heb ik van geheel metalen wielen voorzien en dat loopt veel strakker. De Roco 2200 heeft ook geheel metalen wielen, die loopt ook mooi.
Groeten Jan.
-
Plastic wielen? Kun je dat uitleggen voor mij? Ik ben namelijk op Europees treinen gebied alleen in het bezit van een 2200 en kan me dus geen beeld vormen bij plastic wielen onder de electrotren 1300 en die andere locs. Of bedoel je simpelweg een plastic hart, om de as te isoleren ???
-
Een M* 3000 komt ook geen 3% op met 15 4-assige ertswagens. Ondanks twee antislipbanden.
En als een Roco sikje bij jullie niet meer dan twee wagens trekt, zou ik wel eens wilen weten waarom die van mij er dan zeker tien trekt (tweeassers), ook tegen een lichte helling in een boog.
Maar goed. Met een overtuigd M*-er is het slecht discussieren over dit soort zaken. Word ik alleen maar S van.......
8)
Groet,
Huibert, die zn arguus al gegeven heeft
Je bent dus niet op de hoogte hoe sterk zo'n 3000 Marklinlocje wel is.
Dat ding heeft aandrijving op alle assen. Ik heb er 1 met een 6080 decoder.
Ik heb dus je bewering gecontroleerd op mijn tweede helling. Deze is gemiddeld 3,3% en er zit een halve R2 en R1 bocht in.
Ik heb het eerst getest met vijf 4 assige steenkoolwagens. Geen enkel probleem.
Daarna met tien 4 assige steenkoolwagens. Geen enkel probleem je hoort wel dat de motor harder moet werken.
Daarna met vijftien 4 assige steenkoolwagens. Pas dan vertoont de loc heel af en toe lichte vormen van beginnend doorslippen. Toch trekt de loc het geheel netjes naar boven.
Daarna met zeventien 4 assige steenkoolwagens. Dan is er een begin van doorslippen maar de loc komt zonder te stoppen of echt vaart te minderen boven.
Meer heb ik niet geprobeerd. Maar ik weet zeker dat het met twintig 4 assige steenkoolwagens ook gelukt zou zijn.
De snelheid die ik heb gebruikt was rijstap 6 (van de 14) vanuit stilstand onderaan de helling terwijl een gedeelte van de sleep op de helling naar beneden al stond. Van die 3000 locjes (tegenwoordig 30000 en uitgevoerd met een vijfpolige motor) zijn er meer dan 5 miljoen van gemaakt en het zijn hele sterke locjes. Dat heb ik hier wel bewezen.
Vraag Klaas maar die kan je vertellen hoe steil die oude Marklin locjes kunnen klimmen. ;D
-
Mijn Bemo-locs met vier assen en twee motoren hebben geen ASb's. En als-ie op een helling gaat slippen leg ik toch gewoon een tandrad-helling aan! ;D ;D
- Paul
-
Kijk, da's leuk. Maar naar Arosa rijd men toch echt puur op adhesie naar boven. 60%o. Ok, veel kun je d'r niet meer aanhangen dan...
-
Kijk, da's leuk. Maar naar Arosa rijd men toch echt puur op adhesie naar boven. 60%o. Ok, veel kun je d'r niet meer aanhangen dan...
Gelukkig is mijn voorbeeld de BVZ/FO/MGB die in tegenstelling tot de RhB (die naar Arosa rijdt) wel tandradaandrijving hebben.... :P
- Paul
-
Plastic wielen? Kun je dat uitleggen voor mij? Ik ben namelijk op Europees treinen gebied alleen in het bezit van een 2200 en kan me dus geen beeld vormen bij plastic wielen onder de electrotren 1300 en die andere locs. Of bedoel je simpelweg een plastic hart, om de as te isoleren ???
Hallo Stig,
Bij deze drie locs is het hele gedeelte tussen de as en de wielband van plastic. Er zullen ongetwijfeld wel meer locomotieven zijn die dit hebben.
B.v. de Roco 1100 heeft alleen een plastic busje tussen as en wiel.
Groeten Jan.
-
Ok, dus toch wat ik vermoedde. Wat jammer dat je nu met waggelende locs zit...
-
Pff, ik heb wat losgemaakt toen ik dit draadje startte. Zoals ik in de titel al liet merken gaat het mij meer om het nut van ASB's. Dat een loc er meer trekkracht van krijgt wist ik al. Zijn er hier mensen die wel eens 2 dezelfde locs waarvan slechts één met bandjes is uitgerust naast elkaar hebben getest, met nadruk op het nut, dwz. noodzaak voor een waarheidsgetrouwe inzet op de modelbaan. Onder mijn Mx 1100's blijken ze totaal niet nodig. Het exemplaar zonder de bandjes kan erg lange treinen trekken (ik heb trouwens geen hellingen).
Weet er ook iemand in hoeverre de ASB's de stroomafname beïnvloeden? De FL* 1600 (N-schaal) heeft 4 bandjes en geen problemen met stroomafname. Raakt bij een modelloc echt alleen het loopvlak van het wiel de rail of is er ook veel contact tussen de flens en de rail?
Mvg Sven
-
Je bent dus niet op de hoogte hoe sterk zo'n 3000 Marklinlocje wel is.
Niet naar conclusies huppelen, Davy. Ik rij al veertig jaar Märklin, dus ik weet wel degelijk waarover ik het heb. Mijn (analoge) 3000-en halen niet wat jouw digitale kennelijk wel kan.
Mogelijk is het digitale de oorzaak van het verschil.
Kennelijk zorgt de decoder voor een betere aandrijfkarakteristiek, waarmee alleen maar bewezen is wat ik eerder al beweerde: "Trekkracht heeft simpelweg te maken met gewicht, verdeling daarvan en overbrenging. Meer niet. Een asb-tje is dus puur een zwaktebod."
Groet,
Huibert
-
Ik zou niet weten wat het verschil zou moeten zijn een 6080 decoder geeft geen enkele meerwaarde ten opzichte van een analoge.
-
Raakt bij een modelloc echt alleen het loopvlak van het wiel de rail of is er ook veel contact tussen de flens en de rail?
Als het goed is niet. Kijk maar eens naar het loopvlak van het wiel. Dat loop schuin waardoor de loc altijd in het midden van de 2 loopvlakken wil lopen. Enkel bij bochten zal de flens de rails echt aanraken. Op rechte stukken zou ik er niet op rekenen. (Theorie!) Maar misschien dat als je hem echt op de baan neerzet dat de flens toch wel het spoor raakt, eigenlijk nog nooit zelf naar gekeken... (Praktijk!) Dit bovenstaande (Theorie) geldt overigens ook voor het grootspoor, alleen daar ligt het spoor al scheef naar elkaar toe...
Groeten,
Herman
-
In het grootbedrijf is alles er op gericht om er voor te zorgen dat de flens zo weinig mogelijk de spoorstaaf raakt.
En ook in model moet je er niet op rekenen. De flenzen hebben bijna een halve millimeter speling tussen de spoorstaven. Dus zelfs al zou de ene flens tegen de staaf lopen, dan zal de andere zeker geen contact maken.
Ergo, een wiel met rubber bandje kun je voor de stroomafname afschrijven.
Dat is één van de redenen waarom ik ze niet wil.
-
Dan zul je dus de gehele as moeten vervangen (aannmende dat die los te bestellen zijn), alleen het bandje er af geeft een lelijke sleuf in het wiel en dientengevolge ontsporingen in wissels.
Gr. Henk
-
Henk,
je moet inderdaad de hele as vervangen. Maar als je het hele draadje had gelezen had je gezien dat dat al een keer is genoemd.
Een alternatief is om alleen de wielen te vervangen, maar dan heb je wel behoorlijk gereedschap nodig om de wielen op een nette manier van de as af te krijgen en er weer op te persen.
-
Nog een bewijs dat je voor trekkracht antislipbanden nodig hebt. Ik heb met een serie 290 loc (V90) Marklin 37900 een sleep van 60 wagons laten trekken omgerekend in assen 174. De lengte was ruim 8 meter.
De loc heeft de nieuwe sinusmotor aandrijving op alle assen. Niet slecht voor een lokje die een eigen gewicht heeft van 270 gram.
-
Onzin
De doorsnee rijdt niet met zulke treinen. Afgezien daarvan: zie eerdere opmerkingen over t 'overbodig zijn van ASB-tjes, mits'. Paar pagina's lang al.
Je mist de clou Davy!
Gr/H
-
Ja maar als ik dan modellen zonder antislipbanden zie rijden dan is het bij de meesten modellen met 40 of 60 assen bekeken. Uitzonderingen daargelaten en is er ook nog een helling dan is de trekkracht heel vlug op. Heb zovaak al locs zien weigeren op hellingen. Reden geen antislipbanden.
O ja ook analoog rijdt mijn 3000 met 60 assen een helling omhoog. getest op onze anloge spiraal op de club.
-
Onzin
De doorsnee rijdt niet met zulke treinen. Afgezien daarvan: zie eerdere opmerkingen over t 'overbodig zijn van ASB-tjes, mits'. Paar pagina's lang al.
Je mist de clou Davy!
Gr/H
Bovendien lange treinen met 1 loc zijn niet leuk. Je moet er twee (of meer voor zetten). Heb ooit eens zo'n 35 staalwagens achter elkaar gezet (voor de mensen die er waarde aan hechten: een as of 160) met een Roco Ludmilla ervoor. Ging prachtig, maar had pas echt lol toen ik twee voor zette, of 3 6400'en. ;D Die het hoogstwaarschijnlijk ook wel zonder antislipbandjes hadden gekund. Maar die hele trein was onzin. Ik maakte één keer een snelle stop en heel de trein donderde om door zijn eigen gewicht. Dus als je idioot lang gestoorde treinen wilt maken, dan moet je echt antislipbandjes hebben. Anders kan je meestal ook wel zonder, zo niet, dan moet je je meestal wat afvragen over ligging van de rails en hellingshoeken. Of de tractie zelf. ::) Heb zelf een stoomloc waarvan de wielen soms stoppen te draaien, een antislipbandje zou de oplossing kunnen zijn. Zo'n moonwalkende loc is ook geen gezicht. :(
Laat ik duidelijk zijn, ik heb geen bezwaar tegen antislipbandjes, ze zijn wel eens leuk als je macho wilt uithangen (heb die van mijn eurostar ook lekker opgegumd), maar welke argumenten er nu voor het gebruik worden genoemd, slaan totaal nergens op.
Henk
-
Ja maar als ik dan modellen zonder antislipbanden zie rijden dan is het bij de meesten modellen met 40 of 60 assen bekeken. Uitzonderingen daargelaten en is er ook nog een helling dan is de trekkracht heel vlug op. Heb zovaak al locs zien weigeren op hellingen. Reden geen antislipbanden.
O ja ook analoog rijdt mijn 3000 met 60 assen een helling omhoog. getest op onze anloge spiraal op de club.
Wat moet jou 3000 nou met 60 assen? Leuk hoor dat je die kolentrein er achter gooit, heb ik ook eens gedaan met mijn glaskasten, prachtig hoor met slippende wielen weg en dan de helling op, maar ik ga niet verwachten dat dat ding het ook werkelijk omhoog trekt.
Als dat je standaard is, ben je zeker het type dat met z'n oude mini zo'n amerikaanse caravan de helling op wilt trekken en dan begint te klagen datie niet omhoog komt, vervolgens vindt dat er een kabelhaspel voorop de auto moest zitten, zodat je die helling wel zou kunnen nemen (mits er dan bomen staan, anders wordt het ook moeilijk). Ik zou zeggen, koop dan óf een auto die er wel voor geschikt is, of neem een kleinere caravan.
Henk
-
Ik denk dat we met deze draad ook ondertussen over de kern van de zaak heen zijn.