BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: r0n op 14 September 2008, 22:41:48

Titel: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 14 September 2008, 22:41:48
Ik gebruik Peco wissels Code 55, ik heb gezocht op "Peco wissel kortsluiting" maar geen resultaat wat mijn vraag beantwoord. Vandaag heb ik enkele wissels geplaatst en elke keer als ik mijn wissel omzet dan heb ik kortsluiting. Alleen wanneer de wissels op rechtdoor staan gaat het goed. Bij het overzetten gelijk kortsluiting. Heeft iemand een idee hoe ik dit kan voorkomen? Ik rijd digitaal, maar dat mag naar mijn weten niets uitmaken.

Hoor graag of jullie meer informatie nodig hebben, aangezien ik niet bekend ben met dit probleem weet ik ook niet wat voor informatie jullie nodig hebben.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ronald Halma op 14 September 2008, 23:07:48
Vreemd, ik zoek op dezelfde term en krijg direkt resultaat, o.a. van het forum van de PH&LF (waar ik zelf ook lid van ben). Daar een draadje gevonden, hier (http://www.usamodelbouw.xsbb.nl/viewtopic.php?f=9&t=571827&start=0&st=0&sk=t&sd=a) te vinden.
Anders moet je bij Allan Gartner gaan kijken, die heeft een hele site voor dit soort zaken. Kijk daarvoor hier (http://www.wiringfordcc.com/) onder " turnouts".

Zaak is dat je van deze wissels de hartstukken polariseert. Op de genoemde links vindt je genoeg info hoe dat te doen.

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 14 September 2008, 23:30:08
ik had het stiekem gezegd alleen nog maar op het forum gezocht en niet op google. Bedankt voor de links. Jammer dat de tekst in het Engels is. Tis wel een heleboel tekst waar je mij heen stuurt. Zal mij er eens doorheen gaan worstelen. Ik heb al wat gelezen en hoop echt dat ik er uit kom. Dat ik moet isoleren is mij iig duidelijk, maar het omschakelen van polariteit snap ik nog niet... tis mij nog niet duidelijk of ik er nu een extra schakelaar bij moet gaan zetten oid... maar goed ik ga weer verder lezen.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 September 2008, 23:51:38
Hoe heb je die wissels ingebouwd? Peco code 55 wissels zijn allemaal van het type Electrofrog. Dat wil zeggen dat er in het wissel al een omschakeling van het puntstuk is ingebouwd. Maar om kortsluiting te voorkomen moet in beide spoorstaven achter het puntstuk een isolatie worden aangebracht. Heb je dat ook gedaan?
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: MRP_Peter op 15 September 2008, 07:07:02
@ Klaas:

De hele en halve engelse wissels van Peco code 55 rails zijn er ook in ' insulfrog' , evenals een aantal kruisingen al weet ik zo-even niet uit mijn hoofd welke nummers het zijn, maar ze zijn er wel.
De enkele wissels zijn er inderdaad alleen maar in 'electrofrog' te verkrijgen.

Met vriendelijke groet,

Peter.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 08:19:39
het zijn allemaal enkele wissels. Deze wissels maken al kortsluiting op het moment dat ik een wissel direct op het stroom zet. Zonder dat er andere bekabeling of andere rail stukken aan te pas komen. 
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 September 2008, 10:24:55
Da's raar. Vertel dan eens hoe je het aansluit.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 15 September 2008, 10:43:29
Waarschijnlijk sluit je de stroom aan op de verkeerde zijde. Je moet de aansluiting aan de zijde maken waar je het wissel inrijdt en niet aan de zijde waar die splitst. (moeilijk uit te leggen). Het puntstuk aan deze zijde wordt namelijk wisselend geschakeled met de liggen van de wisseltongen.

Dus aansluiten op de "inrij" zijde. Aan de andere kant moet je de middelste 2 spoorstaven issoleren. De 2 buitenste niet. Er zijn volgens mij situaties waarin dit niet hoeft. Echter als je dit consequent toepast zul je geen kortsluiting meer hebben.

Ik hoop dat e.e.a. duidelijk is.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 11:42:51
Ik snap wat je bedoelt met inrijden. Wanneer de wissel op rechtdoor staat gaat alles goed, wanneer ik de wisseltong omzet zodat de trein afbuigt krijg ik kortsluiting. Geen probleem natuurlijk om op de inrij spoorstaven stroom te zetten. Dit wordt alleen wel lastig wanneer je even verder de wissel precies andersom legt, want dan zit je als nog met een wissel die de verkeerde kant op staat.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 15 September 2008, 11:52:48
Nu met plaatje

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aansluitenpecowissel.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aansluitenpecowissel.jpg)

De rode streepjes zijn de isolatie. De groene de aansluiting op de rails. Als je nu na de isolatie nog een aansluiting maakt heb je nooit een stuk rail dat stroomloos wordt.

Peco wissel mag je trouwens nooit openrijden, dan krijg je kortsluiting.

Ik gebruik zelf alleen wissels en flexrails en heb ieder stuk rail opnieuw voorzien van stroom. Zo kan nooit een stuk stroomloos worden.

Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 12:07:04
is er dan nog een speciaal stuk waar ik moet isoleren (voldoet het splitsen van de railstaaf)? Want zoals het nu getekend is kan ik ook isolatortjes zetten op de plek waar het volgende stuk rails aangesloten wordt. Dat is mijn ogen hetzelfde effect als geen rails aansluiten waarbij ik dus wel kortsluiting krijg. alvast bedankt Hannes!
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 12:12:51
Beste Roon,

Als je inderdaad je volgende stuk rails niet strak aan de wissel legt of dat doet met plastic rail verbindingen is het goed.
Of hoort het in ieder egval goed te zijn  ;D
Zo heb ik het namelijk gedaan, de volgende stukken rail na de wissel er niet strak tegen aan gelegd en klaar (ja even de hele boel vast ballasten uiteraard en zorgen voor een nieuwe electrische verbinding met het stuk spoor na de wissel... maar dar spreekt voor zich denk ik  :-[)

mv.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 15 September 2008, 12:27:57
Het maakt helemaal niet uit waar je isoleert. als dit maar voor de volgende wissel is. Zijn het opstelsporen, dan hoef je helemaal geen isolatie aan te brengen. Daarom zei ik ook dat er uitzonderingen zijn op deze regel.

Zelf heb ik proef ondervindelijk ondervonden dat wel isolaties aanbrengen het beste is. (ik was namelijk een isolatie vergeten in een wisselstraat en moest dit afbreken en opnieuw opbouwen, wat makkelijker gezegd was dan gedaan.

Op deze manier zul je geen isolaties vergeten en zoveel werk is een extra isolatie ook niet.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 12:30:05
ik heb de linker:
(http://www.wiringfordcc.com/peco_code55_bottom.jpg)

Ik probeer mij nu door de Engelse tekst heen te worstelen. Ondanks ik mij zelf niet slecht in Engels noem heb ik met deze tekst toch enige moeite. Lijkt erop dat ik ook nog iets aan de draadjes onder de wissel moet doen wanneer ik hier (http://www.wiringfordcc.com/switches_peco.htm) de informatie lees.

Ook het doorzagen van de wissel komt aan bod en zal ik een schakeling moeten maken om de polariteit om te zetten. Eerlijk gezegd vind ik dat nogal een werkje voor een wissel... en jullie begrijpen wel dat ik er meer dan één heb.

@Mark
Ook zonder extra rails kan ik kortsluiting maken met mijn wissel. Dus het extra rails aansluiten is nog niet aan de orde... :S

@Hannes
Wanneer ik met alleen isolators de boel al kan rechtzetten dan zal ik toch geen kortsluiting moeten krijgen wanneer er nog geen enkele rail maar alleen de wissel onder stroom staat. Het is ook niet één wissel maar het zijn er zoals ik net al vermelde een paar meer.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 12:35:12
Maar hoe krijg je dat dan voor elkaar?
Je neemt een trafo en zorgt dat de "+" aan de ene (bijvoorbeeld de linker) spoorstaaf komt en de "-" aan de andere kant (bijvoorbeeld dan de rechter)... dan mag je echt geen kortsluiting krijgen bij een nieuwe wissel.  :-[

Even voor de duidelijkheid,.. je hebt dan 2 draadjes aan die wissel hangen (1 maal "+" en 1 maal "-" ) en bij voorkeur aan de "inrij kant" (onderkant op de foto hierboven)

Dan mag je ook geen kortsluiting krijgen bij het omzetten van de wissel.

(stomme vraag maar die wissel ligt toch niet op iets dat geleid?  :-[)

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ronald Halma op 15 September 2008, 12:36:31
Citaat
Lijkt erop dat ik ook nog iets aan de draadjes onder de wissel moet doen wanneer ik hier de informatie lees.

Nee hoor Roon, de oplossing die Hannes je getekend heeft is de juiste, meer hoef je aan de Peco's niet te doen. Gewoon isoleren bij de plek waar de nieuwe rail komt, is het meest simpele en het meest gemakkelijke.

Wil je het helemaal gelikt maken kun je in principe dat deel van de wissel incl hartstuk polariseren (mits je een electrofrog hebt en geen isulfrog!) via een extra schakelkontakt op je wisselaandrijving. Dan krijgt het hartstuk (puntstuk) altijd de juiste polariteit aangeboden. Staat ook op de genoemde site.

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 12:42:09
Ronald,

Het punt is dat Roon al kortsluiting kan maken met louter 1 enkele compleet losse wissel  :-[

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 12:48:39
nee... helemaal niets... ik pak een nieuwe wissel... haal de wissel eruit... ik stop de stekker van de transformator in de wandcontactdoos... en hou de twee draadjes allebei op een verschillende spoorstaaf. Wanneer de wissel op rechtdoor staat gaat alles goed en kan zelf een treintje een paar cm laten rijden. Op het moment dat ik de wissel omzet hoor ik een piep en zegt mijn multimaus dat er kortsluiting is.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 12:52:12

Goed, in het kader van dingen uitsluiten....
Kan je het zelfde ook nog eens met een andere trafo proberen en zo ook met een andere wissel?

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 13:03:04
Helaas dat is niet mogelijk... Ik heb de trafo een tijdje op een baantje aangesloten gehad met een Fleischmann wissel. Dit werkt helemaal zonder problemen. Ik heb maar 1 trafo
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Remunj op 15 September 2008, 13:03:42
Roon,

Zolas Mark ook al schrijft.
Hoe krijg je het voor elkaar om de multimaus een kortsluitmelding te laten geven als je de wissel alleen op een trafo hebt aangesloten.
De multimaus zit dan niet aangesloten.

Gr.
Eric

Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 13:06:44
jawel. die zit wel aangesloten... trafo hangt aan de multimaus natuurlijk... moet toch kijken of mijn treintje een paar cm naar voren en naar achteren kon rijden.

Baantje waar ik het eerder over had was een Fleischmann wissel... zat met mijn gedachten ergens anders denk ik.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 15 September 2008, 13:15:26
Roon,

Het beste is dus om ook even een andere wissel te proberen. dan weet je zeker dat het niet aan de wissel ligt.

Krijg je ook kortsluiting als je niets op de wissel hebt staan?? Sluiten de tongen goed aan als je de wissel omzet. Staat de lok wel goed op de wissel, niet met 1 as ernaast ofzo?





ps je hebt het over doorzagen van wissels. Dit geldt alleen voor de engelse wissel en alleen wanneer je 2 verschillende stroomkringen hebt. Je rijdt digitaal dus (afgezien van wanneer je een extra booster hebt) dit is voorlopig niet nodig.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 13:27:00
Van de Peco wissels heb ik er 5 geprobeerd. Dat lijkt mij wel voldoende. Had 3 Fleischmann wissels die geen problemen gaven maar dan ook van een hele andere fabrikant zijn.

Ja er is ook kortsluiting als ik er niets op heb staan. De tongen sluiten ook netjes aan. De lok staat ook goed op de wissel en alle assen staan er netjes op. Iets wat ik zelf heel goed gecontroleerd heb en dus met zekerheid durf te zeggen.

@Hannes
Op de website die ik eerder aangegeven had staat een howto die aangaf dat de wissel doorgezaagd moest worden. Dit zijn tips speciaal voor digitale banen zonder dat er een extra booster aan te pas komt.

Ik begin er echt steeds minder van te snappen. Of misschien beter gezegd dat ik er steeds meer van snap maar dat ik de oplossing steeds verder weg zie gaan.

Hierbij nog even een afbeelding
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wissel_2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wissel_2.jpg)
Stand van wissel 1: gaat goed krijg geen kortsluiting
Stand van wissel 2: Direct kortsluiting wanneer de wisseltongen de andere kant bereiken
Afbeelding wissel 3: Er zit iets onder het groene wat je bij wissel 4 beter kan zien. Is dat niet het probleem?
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 13:41:06
Nee de wissel moet gewoon te gebruiken zijn zonder dat je er iets aan hoeft te slopen of aan te passen!

Ik neem aan dat je de wissel met de hand om zet momenteel?
En dat wanneer je spreekt over direct kortsluiting bij het omzetten er geen voertuigen of iets op de wissel aanwzig zijn?

De theorie is simpel... de rode en de blauwe lijn mogen onder geen beding direct met elkaar in contact komen (ook niet in de gebogen stand van de wissel)
Maar als jij kortsluiting meet, lijkt dat toch het geval te zijn, hoewel ik me niet kan voorstellen dat Peco aan jou 5 niet goed functionerende wissels levert.  :-[

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 15 September 2008, 13:43:02
Dat wat jij groen getekent hebt moet een metalen draad zijn. Dit zorgt ervoor dat het hartstuk anders gepolariseerd wordt.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 13:43:49
dat lijkt mij dus ook sterk... helaas geen multimeter of iets dergelijks waar ik iets mee zal kunnen meten. Alleen dat groene lijntje wat ik in mijn afbeelding heb getekend baart mij iets zorgen. Die zit namelijk op 4 punten (2 railassen) vast gesoldeerd.

Als de wissel net uit het doosje komt is de wissel schoon, zit er geen ballast tussen en rijden er nog geen treinen op... ik kan hoe goed ik ook kijk nergens een plek ontdekken waar rood bij blauw komt.

Inderdaad zet ik de wissels nu nog met de hand om.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 13:48:36
Ik ben toch bang dat we de "fout" niet per defenitie bij de wissel moeten zoeken.  :-[

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 14:18:08
bij mij is ook een optie... :)
Zal net zo goed bij mij kunnen liggen alleen wat ik dan fout doe is mij geheel onduidelijk
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: santerdam op 15 September 2008, 14:36:33
Je schreef dat je geen multimeter hebt. Heb je toevallig wel een batterijtje, 'n paar draadjes en 'n lampje ? Op die manier kun je ook testen welke rails-delen aan elkaar hangen.

Sander
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Remunj op 15 September 2008, 14:38:00
Ik begin het idee te krijgen dat je iets verkeerd aansluit. 5 foute wissels lijkt me heel onwaarschijnlijk.
Kun je eens tekeken hoe je de wissel aansluit. Misschien dat het dan duidelijker wordt.

Gr.
Eric
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Lvdwerf op 15 September 2008, 14:44:03
En wellicht ook hoe ze in de baan liggen? dan kunnen we daar misschien iets uithalen.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 14:46:31
Heel simpel als test heb ik ze als volgt aangesloten:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wissel2_1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/wissel2_1.jpg)
Zie de 2 gele lijntjes

Zonder baan is er al kortsluiting... dus laten we de rest er nog maar even niet bijhalen... komt later wel als we dit probleem op hebben kunnen lossen.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Lvdwerf op 15 September 2008, 14:50:23
hmmmm magisch, en op deze manier geeft ie rechtdoor geen sluiting en afbuigend wel??
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: maartenvanderburgt op 15 September 2008, 15:20:20
Misschien het volgende aan de hand:

De Electrofrog wissels krijegen bij een losse wissel de stroom op het puntstuk vis de lipjes die tegen de wisseltongen aandrukken.
Wanneer bij het omzetten de ene wisseltong nog niet los van zijn lip en de andere wisseltong al contact maakt.......  kortsluiting.

Even testen: zet de wissel in de afbuigende stand. Sluit de spanning aan.
Kortsluiting of niet??
Kortsluiting: groter probleem.
Geen kortsluiting: zet de wissel nu met aangesloten spanning op de rechtdoor stand. Kortsluiting ?? Zie mogelijke oorzaak. Geen kortsluiting: des te beter, maar als je de wissel dan weer in afbuigen zet ??

Mogelijk zitten de tongen wat los op de wisselsteller vast, dus met speling, dus kan dan bovengenoemd probleem optreden.
(Overigens ben ik dit niet gewend van Peco)

Maarten.

Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 15:40:13
de veertjes zitten er nog netjes in en ga met een "tik" over. Er is dus geen sprake van dat ze los zitten. Wanneer de wissel in afbuigende stand staat en ik de stroom erop zet is er direct kortsluiting.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 15 September 2008, 15:50:06
Roon,

Idee:
Neem je wissels eens mee naar de railclub komende woensdag. Laat ze daar eens testen met een normale analoge trafo (Die hebben ze daar vast wel) (En ik ken de mensen daar niet, maar die zullen ook vast wel behulpzaam genoeg zijn mag ik aannemen) En test de wissels dan eens met een analoge trafo en eventueel een multiemeter als ze die daar ook hebben... Ik denk eerlijk gezegt namelijk niet dat de "fout" in de wissels zitten...

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 16:11:12
Ga ik woensdag zeker even proberen. Laat natuurlijk hier het resultaat weten ook als ik de fout blijk te zijn.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: maartenvanderburgt op 15 September 2008, 16:48:46
Dan weet ik het ook niet. Behalve dat digitaal nogal gevoelig is voor (ook minime) kortsluitingen.
Dus op naar de club ermee, ik ben heel benieuwd naar de uitslag.

Maarten.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 September 2008, 17:24:33
Zo te zien sluit je het goed aan.
Dat "groene" draadje vind ik wel intrigerend. Op de foto's te zien dient het om de 4 onderdelen van het puntstuk elektrisch aan elkaar te verbinden. Dat het via de zijkant loopt is volgens mij alleen maar omdat dat een makkelijke route is. Maar het zou kunnen dat het daar ongewenst contact maakt met de doorgaande spoorstaaf.
Wat ook nog kan -maar dat kan ik op de foto's niet zien- dat ter hoogte van de tongscharnieren er een ongewenste verbinding is tussen de doorgaande staaf en het centrale deel. En met het centrale deel bedoel ik dan het geheel van puntstuk en tongen, want dat hoort elektrisch allemaal aan elkaar te zitten.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 17:32:04
om niet te hoeven wachten tot aankomende woensdag zal ik eens wat batterijen opzoeken voor mijn camera. Weet zeker dat ik het daarmee goed in beeld moet kunnen krijgen. 
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 15 September 2008, 20:48:22
Raad eens met wie jullie hebben zitten overleggen deze middag "HET PROBLEEM". Ja ik dus....

Vanavond op zoek gegaan naar een paar batterijen om foto's te kunnen maken, maar niets kunnen vinden... Toen maar een paar met mijn telefoon een paar foto's gemaakt. Zat na te denken over wat jullie allemaal gepost hebben deze middag en heb de post er nog maar eens bijgepakt. Post voor post heb ik alle tips doorlopen. Tot ik tot een hele stomme conclusie kwam, een punt waaraan je aan jezelf begint te twijfelen, een moment dat er door je hoofd spookt ben jij wel klaar voor deze maatschappij... nu weer even serieus (mijn fout is al lomp genoeg).

Stroom gepakt aangesloten zoals op de foto met de twee gele lijntjes... stroom erop en de wissel stond recht. Wissel omgezet... wissel weer omgezet... huh... hoe kan dat nou?.... weer wissel omgezet... nog een keer, nog een keer... kortsluiting is er niet :S
Dan stroom op de meter baan die ik nu heb gezet, maar een keer vanaf de andere kant. Drie wissels zitten er in die meter nog maar eens proberen... 2 zitten er in de rijrichting en 1 tegenovergesteld.

Eerste wissel omgezet, en nog een keer... geen kortsluiting
Tweede wissel omgezet, en nog een keer... geen kortsluiting
Derde wissel omgezet... piep... blink blink in het display... kortsluiting dus
oeps en nu moet ik iedereen op het beneluxforum gaan vertellen dat ik stom ben geweest.

Jullie hadden de hele tijd gelijk en ik was er heilig van overtuigd dat ik ook op deze manier getest zal hebben. Het is mij nu ook duidelijk waar ik de isolator aan moet brengen en dat ik direct moet gaan beginnen met met voedingspunten aanbrengen op de baan omdat de stroom maar aan een kan wordt doorgegeven. Zal even in mijn ballast moeten gaan bikken maar dat overleef ik wel weer. Tis mijn straf om jullie de hele middag bezig gehouden te hebben.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Remunj op 15 September 2008, 21:41:38
Eind goed al goed (nou ja bijna dan als je klaar bent met bikken  ;D)

Gr.
Eric
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 16 September 2008, 20:02:44
toch doe ik nog even voor een laatste keer beroep op jullie. misschien dat jullie mij nog een keer op de goede weg zouden willen helpen. Momenteel ben ik twee modules aan het maken en ben aan het bedenken waar ik mijn isolators moet gaan plaatsen. Ziet iemand kan om op onderstaande afbeelding de isolators te tekenen?

(http://img378.imageshack.us/img378/1074/96241463ua2.th.jpg) (http://img378.imageshack.us/my.php?image=96241463ua2.jpg)

Natuurlijk zal er tussen alle isolators een voeding geplaatst gaan worden. Ik kom er niet echt uit namelijk en weet mij geen raad.

alvast bedankt
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 September 2008, 23:42:41
Roon, volgens mij is het al gezegd, maar misschien is het bij jou nog niet geland. Maar je moet elk wissel isoleren in de beide spoorstaven die uit het puntstuk komen. Voor de duidelijkheid heb ik één van je eigen foto's een beetje verbouwd. Op de plaats van de rode blokjes moet je isolerende lassen plaatsen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselisolatie.jpg)
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 17 September 2008, 10:09:37
ik snap de bedoeling nu, maar waarom zal ik direct op de wissels de isolators moeten zetten? Ik kan dit toch ook verder op het spoor doen? Zolang je maar niet een wissel vanaf de verkeerde kan stroom geeft. Hierdoor zal je stukjes zonder stroom in kunnen bouw die extra veiligheid geven wanneer het gaat om botsingen.

Denk ik nu weer verkeerd?
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ronald Halma op 17 September 2008, 10:30:12
Ja, behoorlijk. De stukjes van puntstuk tot aan isolator worden gevoed vanaf het wissel. Je doet er verstandig aan om de isolator's op de aangegeven punten te zetten die Klaas je aangaf. Als uitzondering mag je een centimeter of 10 extra nemen maar meer zeker niet.
Voor alle duidelijkheid; het zijn niet de "zelfdenkende" wissels van F*, verder moet je daarna zorgen dat op punten waar vanaf de wissel(s) een doodlopend stuk zit extra voedingspunten komen. Zo garandeer je dat het overal blijft rijden (mits je dat niet wilt, en je daar een schakelaar o.i.d tussenzet).

Nu kun je zelf toch wel bedenken waar je die isolatiepunten wilt hebben, toch? ;)

Grtz,  8) Ronald 8)
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 17 September 2008, 10:38:23
Roon,

Waarom ik b.v. die isolatoren meteen aan de punt doe zoals Klaas ook getekent heeft, is omdat daar de kans het kleinst is dat een trein stopt (in combinatie met een "verkeerde" wisselstand) en zo met z'n wiel je isolator overbrugt en alsnog kortsluiting maakt.  ;)

Even wat anders... ik keek net naar je baanplan... leuk ding!
Maar die rail aansluitingen van die kopspoortjes links onder op die wissels kan natuurlijk echt niet  ;D
De NS zou bijna jaloers worden op je spoorspat simulatie!  ;D

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 17 September 2008, 11:53:32
Peco verkoopt toch ook Y-wissels, dan lijkt het me geen probleem, toch?
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 17 September 2008, 13:18:00
@ Iedereen,
ok simpel dus de isolatortjes waar jullie het hebben aangegeven. Thanks voor de hulp

@ Mark,
je bedoelt de kruiswissel of niet? of bedoel je de niet vloeiende beweging? Het is allemaal flex dus dat verleg ik allemaal wel een beetje zodat het er wel gezond uit ziet...
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: mmhajvth op 17 September 2008, 14:45:48
Ik bedoel inderdaad de aansluiting van de kopsporen links onder in je plaatje, en dan inderdaad de aansluiting tussen die kopsporen en de wissels.

m.v.g.

Mark
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: KroKo op 17 September 2008, 15:34:16
Overigens staat in de handleiding van de wissel precies hoe ze aangesloten moeten worden;

1-Kop/staart aan kop/staart is goed.
2-Staart/kop aan kop/staart is goed.
3-Kop/staart aan staart/kop is fout en moet worden geisoleerd.

En er hoeft in principe maar een keer een isolatie las in beide staven te zitten. Dat mag vlakbij het ene wissel, vlakbij het andere wissel of in het midden.

In de praktijk is het vaak afhankelijk van de eventuele blokindeling. Een wisselstraat voldoed meestal aan regel 1 en hoeft dan niet geisoleerd te worden. Een inhaal spoor met twee wissels voldoet aan regel 3 en moet geiosleerd worden.

Met kop bedoel ik de kant met de gele streepjes, met staart de kant met de rode streepjes. Heb even het plaatje van Klaas gebruikt.8)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/wisselisolatie.jpg)

Erik
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Robin op 17 September 2008, 19:29:42
1-Kop/staart aan kop/staart is goed.
2-Staart/kop aan kop/staart is goed.
3-Kop/staart aan staart/kop is fout en moet worden geisoleerd.

Ligt het aan mij of spreken 2 en 3 elkaar nogal tegen???

Een van de twee klopt denk ik niet ;D

MVG, Robin
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 17 September 2008, 19:36:10
Eerlijk gezegd snap ik ook niet hoe ik dat rijtje met combinaties moet interpreteren.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: r0n op 18 September 2008, 09:17:32
Misschien dat je het uit zal kunnen tekenen omdat het mij ook niet helemaal duidelijk is... tekening spreekt bij dit soort dingen toch altijd meer
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 18 September 2008, 11:39:16
Niet te moeilijk doen, ALTIJD ISOLEREN, krijg je ook geen problemen en die paar extra isolaties kosten je kop qua geld en tijd ook niet.

Mijn stelregel voor mijn baan was, is en blijft:
Hou het simpel, je kunt nu wel iets moeilijks bedenken, maar snap je het volgend jaar of over een paar jaar nog??

Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ed K. op 18 September 2008, 12:08:21
Ik ben het helemaal met Hannes eens, op onze clubbaan gebruiken wij ook Peco wissels en die zijn allemaal geisoleerd.
Ik heb een tekeningetje gemaakt om duidelijk te maken waar de isolaties zitten.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/original_version_Wissel.jpg)

Gr. Ed
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 04 October 2008, 19:38:09
Goededag allemaal .

Ik wil beginnen aan mijn testbaan maar heb toch een vraag betreft de peco wissel

Het gedeelte achter op de wissel zie groene pijl. moet dat blijven zitten
Zo krijgen beide binnenste sporen dezelfde polariteit naar gelang de wisseltong staat. zie rode pijlen.

Groetjes Ferdinand

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco_code55_wissel_onderkant_1.jpg)


https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco_code55_wissel_onderkant_1.jpg


Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: T.Spat op 04 October 2008, 20:38:21
Dit is voor de hartstukpolarisatie, de twee binnenste staven krijgen idd
de zelfde polariteit, maar zoals bij tekening van Ed k. moet daar
isolatie komen en werkt het zonder probleem. :)

Een tip over het verbeteren van de stroomvoorziening staat in de
MIBA van september, gaat weliswaar over ho en zoals ik zie
is jouw wissel n, maar ze zitten hetzelfde in mekaar.

In het geval van het MIBA verhaal moet dat verbindingsdraadje wel
verwijderd worden, trouwens... ::)

mvg,

Tis
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 10:13:00
Hallo een goedemorgen,

Ik twijfel nog omdat mij door iemand werd gezegd dat ik mijn hartstuk moest polariseren via mijn conrad motor, maar als ik de wissel doen meten meet ik het volgende

https://images.beneluxspoor.net/bnls/PECO_code_55_WISSEL.jpg.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/PECO_code_55_WISSEL.jpg)

Dus mijn wisseltong zorgt voor de juiste polariteit op mijn hartstuk, alleen moet ik spoorstaven
A, B, C en D daar isoleren, dus hoef ik mijn hartstuk niet aan te sluiten, dat regelt mijn wissel zelf ???

Of zie ik het dan verkeerd.

Heb een engelse wissel, helaas insulfrog, maar die hoef ik dan alleen maar volledig te isoleren aan de spoorstaven ???

Met vriendelijke groeten Ferdinand
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: br194 op 08 October 2008, 10:18:12
Goede morgen Ferdinand,

Vanuit jou tekening gezien hoef je aleen maar spoorstaaf b en C van een isolatie schoen te voorzien (of door te zaggen/sluipen) om kortsluiting te voorkomen.

Willem
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 10:22:05
Ferdinand, volledig isoleren?? Dan staat er toch helemaal nergens geen spanning meer op. Gewoon meten dat is weten.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 10:28:27
Ferdinand, nou snap ik even niet meer waar je mee bezig bent. De uitkomten van je metingen verrassen me niet, ik had niet anders verwacht.
In dit draadje is al een paar keer gezegd dat je alleen de twee spoorstaven achter het puntstuk moet isoleren, dus in jouw tekening B en C. Dieper moet je het niet zoeken.

Je hebt gelijk dat de tongen zelf al de omschakeling verzorgen, dat is ook de opzet van Peco. Maar in de loop van de tijd wordt dat contact onbetrouwbaar door corrosie en vervuiling. Daarom wordt vaak een contact op de wisselaandrijving ingezet omdat dat betrouwbaarder is. Je moet allen oppassen dat het tongcontact en het aandrijvingscontact elkaar niet in de weg zitten. Als b.v. het aandrivingscontact al omschakelt terwijl het tongcontact nog tegen de verkeerde kant ligt, dan levert dat kortsluiting op.

Bij een wissel met insulfrog hoef je helemaal niks te isoleren. Het puntstuk is daar al geïsoleerd, dat zit in de naam insulfrog: geïsoleerd puntstuk.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 10:31:40
Ferdinand,

Je hebt gemeten en je resultaat in een tabel neergezet, daaruit kun je opmaken dat je de van polariteit wisselende spoorstaven van de rest van de daarachter aangesloten polariteit moet isoleren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg)

Mvg
Wim.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 10:38:30
Sorry heren dat ik zo NOOB overkom,

Wim, lees net terug, ahum is wel heel snel en kort door de bocht door mij geschreven excusses.

Willem bedankt voor je reactie


Klaas, oke das nu duidelijk, dus als ik Uw zeggen zou uitvoeren betekend hetdat ik het hartstuk los moet koppelen van de wisseltong ( electrisch gezien ) ,  dus met de dremmel aan de slag, om er zo ervoor te zorgen dat alleen mijn wisselaandrijving bepaald welke polariteit daar op komt.

[edit]
Ik bedenk me net dat de dremmel misschien iets te hard handig is, ik bereik eigenlijk toch hetzelfde daar mee doelende op scheiding hartstuk met wissel tong als ik de verbinding onder de wissel weg haal zie tekening groene pijlen

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco_code55_wissel_onderkant_1.jpg)


https://images.beneluxspoor.net/bnls/Peco_code55_wissel_onderkant_1.jpg


Dank U voor de snelle reactie

Ferdinand
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 10:39:45
Ferdinand,

Je hebt gemeten en je resultaat in een tabel neergezet, daaruit kun je opmaken dat je de van polariteit wisselende spoorstaven van de rest van de daarachter aangesloten polariteit moet isoleren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg)

Mvg
Wim.


Het is me helemaal duidelijk Wim, dank U.

Maar als er een wissel achter  C en D komt (  bv overloop wissel ),  dan moet ik wel C en D isoleren, want D komt dan aan het hartstuk te liggen van de andere wissel, enz enz en zo bouw je dan een wisselstraat op, als ik fout zit dan pak ik persoonlijk zelf de knuppel ter hand  ;D

Groetjes Ferdinand
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ed K. op 08 October 2008, 11:29:17
Ferdinand,

Als je bij elke wissel B en C isoleert, dan krijg je geen kortsluiting, behalve als je met een keerlus situatie zit, dan moet je D ook isoleren en een keerlusmodule toepassen.

Gr. Ed
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: MRP_Peter op 08 October 2008, 11:29:43
Beste Ferdinand,

Er is eigenlijk maar een ding wat je behoeft te onthouden bij Peco.
Alles wat aangeduidt is als insulfrog behoef je geen isolators te plaatsen(behalve bij keerlussen dan), en alles wat aangeduidt is als electrofrog moet je wel isolators plaatsen.
De enige 2 uitzonderingen die je bij gewone wissels hebt als ze electrofrog zijn is dat je geen isolators hoeft te plaatsen als de wissel een keuze is tussen doodlopende sporen, dan 'regelt' de wissel zelf welk spoor stroom (plus en min) krijgt door middel van de wisselstand, of.....als je een parallelspoor hebt, bij parallelspoor moet je dan elke keer beide wissels hetzelfde spoor laten kiezen, anders treed er nog kortsluiting op.

Maar zoals eerder genoemd, de wisseltong zelf kan in de loop van de tijd wat ge-oxideerd raken waardoor er slechter kontakt gemaakt wordt.

Met vriendelijke groet,

Peter.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 11:42:45
Ferdinand,

Er zijn twee manieren om de kortsluitprobleem tijdens het omzetten te ontlopen.

-of, je zorgt er voor dat het contact op de aandrijving alleen omschakelt op het moment dat beide tongen vrij liggen van de aanslagstaaf. Dit lukt overigens niet bij elke aandrijving.

-of, volgens je eigen idee, je ontkoppelt het puntstuk van de tongen, zodat je alleen het puntstuk omschakelt. Let er dan wel op dat je in dat geval elke tong direct verbindt met de naastliggende spoorstaaf.
Dit is een oplossing die wat drastischer is, maar dit heeft wel mijn voorkeur. Bij mijn zelfgebouwde wissels doe ik het ook altijd zo.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 11:58:30
Ferdinand, aan je wissel hoef je niet te slijpen, bij het gebruik van een conrad aandrijving met ompoling doet de aandrijving wat hij moet doen.
Ga je wel slijpen dan moet je het wissel drastisch aanpassen en moet je tongen van een vaste spanning voorzien.
De situatie voor wisselstraten is toch ook niet echt moeilijk, kwestie van even in een tekening zetten en je zit wat er aan de hand is wat er moet gebeuren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco2.jpg)

Mvg
Wim.
 
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 12:07:20
bij het gebruik van een conrad aandrijving met ompoling doet de aandrijving wat hij moet doen.
Schakelt de Conrad aandrijving altijd kortsluitvrij om? Ik heb geen ervaring met deze combinatie, maar jij misschien wel.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 October 2008, 12:39:49
Klaas, laten we daar maar gewoon vanuitgaan, want anders was hier al best eens een draadje over geopend. En als Ferdinand het zeker wil weten dan even meten.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 12:55:45
Klaas
Citaat
-of, volgens je eigen idee, je ontkoppelt het puntstuk van de tongen, zodat je alleen het puntstuk omschakelt. Let er dan wel op dat je in dat geval elke tong direct verbindt met de naastliggende spoorstaaf.
Dit is een oplossing die wat drastischer is, maar dit heeft wel mijn voorkeur. Bij mijn zelfgebouwde wissels doe ik het ook altijd zo

Oke Klaas dan ga ik voor ontkoppelen van het puntstuk van de tongen, en als ik Uw verhaal goed begrijp is het niet voldoende dat de tong bij omzetting wissel tegen de spoorstaaf aankomt en daar zijn spanning van haalt.
Maar dus onder de wissel een draadverbinding tussen tong en naastliggende spoorstaaf aanleggen en dit dus voor elke tong.

Dan heb ik vanavond weer een leuke klus voor de boeg, even kijken of zoiets uitvoerbaar is bij de PECO wissel, aangezien de enigste 2 plekken waaraan ik kan solderen, zijn de draaipunten van de tongen onder de wissel.

Ga zo even slapen, heb helaas nachtdienst.

Laat zo snel mogelijk van me horen of de ingreep gelukt is. ;D

Bij deze alvast bedankt voor Uw meedenken :D

Met vriendelijke groet Ferdinand
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 13:00:56
Wim,

Helemaal duidelijk, even alles op papier zetten en je ziet waar de isolators moeten komen.
Ben er wel achter dat ik er veel te moeilijk over nadenk ;D

Met vriendelijke groet Ferdinand
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 13:54:42
Klaas, laten we daar maar gewoon vanuitgaan,

Wim, ergens gewoon vanuitgaan, dat is niet mijn stijl, dat weet je toch? ;D

Daarom heb ik zelf de proef op de som genomen. Twee ledjes aangesloten op het omschakelcontact van een Conrad aandrijving. Met de hand voorzichtig de aandrijving heen en weer bewogen, en dan blijkt dat het contact keurig halverwege de slag omschakelt, en dat in beide richtingen. In het midden is zelfs een punt waar beide kanten van het contact tegelijk open staan.
De conclusie is dus dat de Conrad aandrijving geen probleem zal opleveren.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 08 October 2008, 15:22:42
Om een beetje aanschouwelijk te maken wat er gebeurt bij de polarisatie heb ik een korte animatie (http://nl.youtube.com/watch?v=u5tUergwH54) gemaakt.

Bovenaan zie je een wissel waarbij de tongen meeschakelen met het puntstuk, zoals bij Peco Electrofrog gebeurt.
Bij het onderste wissel schakelt alleen het puntstuk om, de tongen zijn vast aangesloten.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 08 October 2008, 21:51:48
Hallo Klaas.

Ziet er mooi en duidelijk uit zeg die animatie helemaal toppie ;D.

Heb net 2 wissels aangesloten zoals jij het voorstelde dus met de wisseltong zijn eigen voeding, op de bevestigingspunten van de wisseltong ging het niet, want ben bang dat er dan nog weinig beweging in zit als ik daar ga solderen.
 
Maar heb nu net daar achter een stuk biels onder de staaf weg gehaald en daarop gesoldeerd.
Vanaf de bovenkant zie je er niks van.

Makkelijk is dat ik voor mijn testbaan dus niks aan de peco wissels hoeft te doen, alleen juist isoleren  ;D ;D
Maar mijn vaste baan ga ik de wissels uitvoeren zoals KLaas dat voorstelde.

Dus resumé, puntstuk wordt electrisch gescheiden van wisseltong en krijgt zijn polarisatie van de wisselaandrijving, en de wisseltongen geven we een directe voeding voor een zekere contact met oog op langere duur.

Heb nog 2 engelse wissels besteld en deze zullen wel electrofrog zijn,( en maar eens kijken hoe ik hier mee moet omgaan ) want ben bang dat de engelse wissel die insulfrog is op mijn vaste baan problemen gaat geven.

Alvast allemaal bedankt voor Uw hulp, en hoop dat ik er nog vaker gebruik van mag maken.

Met vriendelijke groet Ferdinand.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: nscargo2008 op 07 March 2009, 23:51:28
hallo allemaal

Ik heb vandaag dan ook eindelijk me peco rails binnen
meteen neer leggen en proberen, en ja hoor ik heb precies het zelfde probleem ,maar ik ben beginner , dus nu de vraag , kan iemand via de foto aangeven waar ik moet isoleren, ik rijd trouwens digitaal , teminste das de bedoeling
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_1502.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/DSC_1502.jpg)

of gewoon op elke wisseltong isoleren?

groeten stefan ;D
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Remco. op 08 March 2009, 00:00:06
Ferdinand,

Je hebt gemeten en je resultaat in een tabel neergezet, daaruit kun je opmaken dat je de van polariteit wisselende spoorstaven van de rest van de daarachter aangesloten polariteit moet isoleren.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg)

Mvg
Wim.


Hier lijkt me. Dus in jouw situatie bij die wissel op de voorgrond.

Gr. Remco
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 08 March 2009, 12:54:07
Stefan,

Dat is dus precies wat in dit draadje beschreven is. Lijkt me niet nodig dat we alle antwoorden nog een keer typen. Samenvattend: gewoon bij elke wissel isoleren op de hierboven in rood aangegeven punten.


Groeten, Marcel
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: bas den boer op 08 March 2009, 13:15:54
je hoeft niet elke wissel te isoleren, als je het bij wissels doet waar het niet hoeft loopt je loc niet mooi over de wissel(hij hapert dan). als je op je hoofdbaan een aftakking wilt maken hoef je niet te isoleren. las het goed is heb je bij je wissels een papiertje gekregen. daar staat alles heel duidelijk beschreven hoe je het moet doen. ;)

groetjes, bas
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 08 March 2009, 13:41:57
Bas,

Het hoeft inderdaad niet bij alle wissels, maar als je het bij een doodlopend spoor niet doet, dan staat er dus geen spanning op dit spoor afhankelijk van de stand van het wissel. Dat betekent dat locverlichting en eventuele binnenverlichting op dit spoor dus ook niet werken. Zoals in dit draadje al meer dan eens gezegd: als je gewoon overal isoleert, dan gaat het altijd goed.

Het haperen van locs op een wissel als je achter het wissel isoleert snap ik niet. Voor de verbindingen in het wissel maakt het helemaal niets uit of je wel of niet isoleert. Voor de (geïsoleerde) stukken achter het wissel maak je een nieuwe aansluiting, dus daar is de stroomvoorziening alleen maar beter dan wanneer je niet isoleert.

Groeten, Marcel
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: nscargo2008 op 08 March 2009, 18:47:55
dus gewoon ringleiding leggen en alle wissels op de aangegeven punten isoleren
ik snap het ( hoop ik )  ;D
ringleiding lijkt me dus wel heel belangrijk voor de stroomtoevoer

marcel heb jij ook een baan met peco rails  ??
zag dat je toevallig in eindhoven woont , misschien eens afspreken , wie weet kunnen we ideen wisselen


groeten stefan  ;D
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 08 March 2009, 20:11:02
Nope, nog niet.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: bas den boer op 08 March 2009, 20:11:14
@Marcel
eerst heb ik mijn wissels zo gedaan zoals in dit topic word beschrijft maar dat liep bij mij voor geen meter, treinen die niet mooi over de wissels liepen, dan weer wel stroom op de wissel en dan weer niet. Toen even een goed naar de uitleg gekeken van peco. Na een paar keer proberen en lezen erg achter gekomen hoe het moet. Sinds dien geen last meer gehad.

groetjes, bas
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Marcel (BR643 Talent) op 08 March 2009, 20:21:54
Ik geloof je wel, maar ik snap alleen niet hoe dat dan komt.
Titel: Re: Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: bas den boer op 08 March 2009, 20:28:29
wat dat er stroom weg valt?
dat snap ik ook niet, ik heb het op gemeten met een multimeter en je ziet dat het stroom opeens weg valt. begrijp er niks van.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 06 August 2009, 00:40:37
Hallo,

ben beetje nieuw hier (heb al wel veel gelezen, maar nog niet gepost), en kwam bij het zoeken dit draadje tegen. Ik zit dus met een gelijkaardig Peco probleem.

Bij een overloop wissel (om op tegenspoor te gaan rijden) krijg ik steeds kortsluiting, deze ontstaat altijd wanneer de loc de scheiding tussen beide wissels overschrijdt. Logisch, want ik rijd tweerail gelijkstroom, digitaal via MRdirect. 
Nu heb ik al enkele pogingen gedaan om een en ander op te lossen met het plaatsen van de nodige geisoleerde railassen, maar volgens dit eerder geplaatste schema lukt het niet. (https://images.beneluxspoor.net/bnls/ferdinandpeco.jpg)


Ik blijf kortsluiting krijgen, behalve wanneer ik de beide parallelle sporen isoleer (de ene keer de sporen 1, de ander keer probeerde ik de beide sporen 2 te isoleren) doch dan is er steeds een stuk van het wissel stroomloos en stopt de lok.

Nu weet ik best dat middernacht niet het beste tijdstip is om zo iets aante pakken, doch het is veel te warm om te slapen en zo doe ik nog eens iets nuttig. (als het lukt natuurlijk).

Wat doe ik fout, is het wel mogelijk om zonder bijkomende schakeling deze verbinding te realiseren? Ik meen ergens gelezen te hebben dat het wel zou kunnen, maar natuurlijk heb ik de link niet opgeslagen zodat ik er nog niets mee ben.

mvg. Frank AKA "Gardevil"
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: santerdam op 06 August 2009, 01:05:21
Het is inderdaad laat en warm  :)

Omdat je 2-rail rijdt, is het allereerst van belang om het gehele baanplan te bekijken. Het zou zomaar kunnen dat je door de overloopwissel een keerlus laat ontstaan. En dat verklaart dan meteen de kortsluiting.

Het beste kun je een apart draadje openen omdat ik denk dat het niet noodzakelijk te maken heeft met het hier besproken probleem. Laat in dat nieuwe draadje eerst je baanplan maar zien.

Sander
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 August 2009, 09:15:19
Logisch, want ik rijd tweerail gelijkstroom, digitaal via MRdirect. 
Laat dat gelijkstroom er maar tussenuit. Je rijdt tweerail digitaal. Dat heeft met gelijkstroom weinig te maken.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 06 August 2009, 12:43:47
Gaat dat van die keerlus dan nog op? Want daar zat ik nl. voordien ook al aan te denken, doch gelet digitaal dacht ik dat dit op te lossen was door isolatie en het wisselen van spanning op de wisseltongen.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Peter van der Leek op 06 August 2009, 12:46:10
Als je goed isoleert dan zou het moeten werken, keerlus of niet.
Maar het lijkt me wel verstandig als je eerst je baanplan post :)
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: KroKo op 06 August 2009, 13:17:17
Klopt niet helemaal Peter.

Als je een hondebot maakt dan krijg je sluiting als je ergens in het midden een overloopwissel maakt. Dan creer je twee keerlussen.

Erik
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 06 August 2009, 13:26:29
Ik probeer het baanplan uit te tekenen, maar het gaat eigenlijk om niet meer dan een ovaal, gebogen in een hondebot, waarbij de beide delen van het hondebot naast elkaar liggen.

                                                               
                                                           /-----\
                                         /-------/ -/----1-----\-------\
                                         i            /                    \          i
                                         i      /--/------2-------\        i                        i
                                         i      i                         i         i
                                         \___/                         \_____/ 

deze situatie dus.
1 en 2 zijn stationssporen, waarbij aan de bovenzijde van 1 nog een ecxtra stationsspoor aftakt met wissels op spoor 1. Nu wilde ik vanaf spoor twee op tegenspoor op spoor 1 en het extra wisselspoor gaan rijden. Ik blijf echter in de knoei zitten met de isolatiestukken.


toch al bedankt voor alle hulp en waarschijnlijk tot vanavond, want nu moet ik toch echt gaan werken :(:(:(:(
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: KroKo op 06 August 2009, 13:54:51
Inderdeed een hondebot. Je hebt dus twee keerlusmodules nodig, 1 voor de linker lus en een voor de rechter lus. Zo als je het nu hebt krijg je inderdaad sluiting op het moment dat je een van de overloop wissels berijd.

Erik

Kijk ook eens hier:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,15962.0.html

en hier:
http://www.nproject.org/nl/modelspoor/oplossingen-voor-keerlus-problemen-met-de-modelbaan.html
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: santerdam op 06 August 2009, 13:59:22
Dit is inderdaad, zowel links als rechts, gewoon een keerlus als je via de wissels van spoor 2 naar spoor 1 wilt gaan. De oplossing is te vinden door keerlus modules toe te passen in beide lussen. Isolatie's horen daarbij danook thuis in de lussen en niet bij de wissels.

Sander
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: maartenvanderburgt op 06 August 2009, 14:55:43
Herhaling van wat al gezegd is:  bij goede isolaties (dus overal in beide railstaven) en een correcte aansturing van de spanning op de ingestelde rijweg heb je niet temaken met de keerlussen.
M.a.w. je stelt tijdelijk de rijweg over de andere sporen in, die op dat moment losgekoppeld zijn van de rest van de baan. Dus geen keerlus maar een gewoon ovaal gemaakt. Na het verlaten van het station moet een toestand intreden, waarbij de wisselstraat geisoleerd is en wederom (elektrisch gezien) alleen een ovaal ontstaat.

Maar ik denk dat keerlusmodules eenvoudiger zijn.

Maarten van der Burgt.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 06 August 2009, 15:14:50
Maarten,

dat wordt dan wel heel lastig. Als je van spoor 1 naar 2 wil of andersom, dan moeten de keerlussen spanningloos gemaakt worden (of een klein stukje, 10cm is al genoeg) en de polariteit van spoor 2 omgedraaid worden, zodat deze gelijk is aan 1. Eenmaal op het andere spoor moet alles teruggedraaid worden.

2 keerlusmodules is veel makkelijker, als je 1x iets vergeet zit je alweer met kortsluiting.

Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 07 August 2009, 20:37:53
LOL, makkelijke wordt het er niet op  ;D

Ik heb denk ik een andere oplossing gevonden. Heb vanmiddag twee kruisingen besteld, die ik in plaats van de beide overloopwissels ga plaatsen. Daarbij leg ik een extra spoor zodat ik ipv 3 - 4 stationsspopren heb, 2 in elke richting. Gedaan met keerlussen enz.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 07 August 2009, 23:22:32
Gedaan met de keerlussen?? Daar ben ik nog niet van overtuigd, teken dat eens in een sporenplannetje.
Je keerlus zit namelijk niet bij je overloopwissels, die zit heel ergens anders.

Mvg
Wim
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 08 August 2009, 14:01:16
Volgens mij bedoeld hij een overloop spoor dat het tegenliggende spoor alleen kruist. Geen extra verbindingen. Dit kan wel, echter is het belangrijk dat de 2 kruisende sporen van elkaar gescheiden zijn. Ook wanneer je er met een wagon overheen gaat, mag deze het kruisende spoor niet raken. Gebeurd dit wel, dan heb je toch weer kortsluiting.

Ik zou dit extra spoor niet laten kruisen, maar onder spoor 2 maken. Dan heb je spoor 1 met omloopspoor en spoor 2 met omloopspoor. Zo heb je zeker geen sluiting meer.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 August 2009, 14:11:44
Nou Hannes, nu zie je wel heel erg veel leeuwen en beren op je pad hoor. Gelukkig is de constructie van de vaste kruisingen zo gemaakt dat het probleem wat jij denkt te zien niet voorkomt.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 08 August 2009, 14:18:32
Het is idd. de bedoeling het sporenplan ietwat aan te passen, doch door het gebruik van kruisingen (peco insulfrog type) zou er geen sluiting meer mogen ontstaan, omdat de beide lussen van elkaar gescheiden blijven.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 August 2009, 14:22:58
En teken dat aangepaste sporenplan dan even als je wil. Kunnen we je gelijk vertellen of het kortsluit probleem is opgelost.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 08 August 2009, 14:37:00
Doe ik, maar dan wel ff geduld, want ik moet eerst naar een BBQ en morgen heel de dag werken.  :-\
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 08 August 2009, 14:44:27
In de tussentijd even je huidige situatie getekend.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gardevil.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Gardevil.jpg)

Maar daar hoef je helemaal niets te isoleren. Je moet alleen alle bovenste sporen aan dezelfde draad aan sluiten en alle onderste sporen.
Als we voor boven de kleur rood nemen en voor de onderste zwart, wijst het vanzelf denk.

Je kortsluit probleem verplaats je hier mee naar de plaatsen waar het makkelijker op te lossen is namelijk naar de beide keerlussen.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 08 August 2009, 16:23:22
Gelukkig is de constructie van de vaste kruisingen zo gemaakt dat het probleem wat jij denkt te zien niet voorkomt.

Wim,

Misschien kwam het er niet helemaal lekker uit, maar wat ik bedoelde is:
Peco levert kruisingen met en zonder geleidende puntstukken en dus heb je bij gebruik van een kruising met geleidend puntstuk direct kortsluiting.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Zsjoske op 08 August 2009, 18:08:47
@Hannes

Misschien kwam het er niet helemaal lekker uit, maar wat ik bedoelde is:

Bij mij gaat het er ook niet echt lekker in   ???

Peco levert kruisingen met en zonder geleidende puntstukken en dus heb je bij gebruik van een kruising met geleidend puntstuk direct kortsluiting.


De kruisingen met een niet geleidendpuntstuk kun je zo in je sporenplan leggen, hoef je niets aan te doen, zijn twee volledig geisoleerde railstukken.

Kruisingen met een geleidenpuntstuk moet je volledig geisoleerd in je baan leggen (lees 8 iso's) er komen dan ook 4 draden onder de kruising vandaan welke je moet verbinden met de aandrijving van de voorliggende wissel, deze bepaald de polarisatie van de kruising. Staat uitvoerig in de bijsluiter  8)

Gr. Jos
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 08 August 2009, 21:36:34
Hoi,

toch nog ff de tijd gevonden om een (summier) sporenlan te tekenen, het is normaal uitgebreider, maar de rest is niet van toepassing voor de keerlussen.

(http://img151.imageshack.us/img151/2381/keerlus.gif) voor groot formaat http://img151.imageshack.us/img151/2381/keerlus.gif (http://img151.imageshack.us/img151/2381/keerlus.gif)
en van het gedeelte met de kruisingen.
(http://img20.imageshack.us/img20/299/keerlus2.gif) voor groot formaat http://img20.imageshack.us/img20/299/keerlus2.gif (http://img20.imageshack.us/img20/299/keerlus2.gif)

Volgens mij nergens geen sluiting meer bij het gebruik van kruisingen met geisoleerde puntstukken.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Hannes op 09 August 2009, 10:21:00
Okee,

mijn fout, niet goed genoeg gelezen.

In mijn idee bestaan er kruiswissels waarbij de 2 kruizen op dezelfde stroomkring aangesloten zijn, maar ik zal het wel mis hebben.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 August 2009, 14:06:47
Gardevil, in je laatste plannetje zit inderdaad geen keerlusprobleem meer. Maar de situatie is niet erg realistisch.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 09 August 2009, 14:08:33
Hoe zou ik het dan 'realistisch' kunnen oplossen, zonder keerlusprobleem, ik zie het niet echt zitten om ook nog eens met keerlusmodules aan de slag te moeten. 
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 09 August 2009, 14:24:58
Ik denk dat je dan gekozen hebt voor het verkeerde rail systeem. Dan was 3-rail een betere keus voor je geweest. Maare wat is nu het probleem met die keerlussen dan, vertel dat dan eens, waarschijnlijk kunnen we dat per ommegaande voor je oplossen.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 09 August 2009, 15:01:23
Geen probleem, ik zie het alleen niet zitten om nog een boel electronica bij in te bouwen. (als je twee modules een boel noemt natuurlijk  ;) ) Ik denk er nog over na. De enige vraag is of de keerlusschakelingen de volledige keerlus moet omvatten, of enkel de eerste railstukken en wat is het vgevolg voor andere treinen die in dezelfde keerlus rijden. Ik spreek hier in mijn geval toch al vlug over twee keerlussen van elk een tiental meter enkel, dus als hje de terulopende rail erbij neemt ongveer 20 meter per lus.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 August 2009, 15:23:33
De echte keersectie in een keerlus moet minstens de lengte van de langste trein zijn. Langer is niet nodig, en ook onwenselijk. Er is nl. een restrictie aan verbonden: je mag niet tegelijkertijd een trein de keersectie in laten rijden en een andere er uit laten rijden. Naarmate de keersectie langer is wordt de kans dat dat gebeurt steeds groter.

Wat ik bedoeld met niet realistisch: je laat een spoor kruisen met een tegenspoor, zonder dat daartussen een wisselmogelijkheid bestaat. Dat zullen ze in het grootbedrijf nooit doen.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 09 August 2009, 15:30:08
.....

Wat ik bedoeld met niet realistisch: je laat een spoor kruisen met een tegenspoor, zonder dat daartussen een wisselmogelijkheid bestaat. Dat zullen ze in het grootbedrijf nooit doen.

Op die manier. Nu lig ik niet wakker van het grootbedrijf. Wat ik wil is eigenlijk volledig automatisch bedrijf met een kleine sectie waar ik wat kan rangeren. Ik hou eigenlijk meer van scenerybouw maar vind het zo lullig staan wanneer er bv. maar eeen trein rijdt, die dan ook nog steeds dezelfde route volgt en niet stopt in de stations.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 09 August 2009, 15:34:55
Als je met meerdere treinen rijdt moet je er wel rekening mee houden dat die elkaar op de kruising kunnen tegenkomen. Heb je daar dan al een oplossing voor?
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 09 August 2009, 17:04:05
Ik ben momenteel aan het experimenteren met MRdirect en daar gekoppeld Koploper. Zou volgens mij moeten volstaan.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 09 August 2009, 23:09:13
En hoe lang zijn je treinen dan? En hoelang zijn je station sporen?

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 09 August 2009, 23:11:57
Mijn kortste stationsspoor is ongeveer 4.00 meter, mijn langste trein voorlopig 2 meter
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 09 August 2009, 23:23:18
Ok, dan kan de keerlussectie dus 420 cm lang zijn. Dat is dan ook gelijk een blok in Koploper, en de rest van de 20 meter van je keerlus verdeel je in meerdere blokken van ook ongeveer 450 cm. Dan kan er dus alltijd maar 1 trein in je keerlussectie (blok) en is volgens mij weer een probleem uit de wereld.

Waar ik bang voor ben is dat je geen idee hebt hoe het een en ander in zijn werk gaat, en dat je daardoor angstig bent.

Mvg
Wim.


Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: gardevil op 10 August 2009, 16:23:09
Bang is niet het juiste woord. Ik experimenteer graag, dus dat is het probleem niet, alleen hou ik me eigenllijk liever bezig met scenery dan met treinbedrijf. Ik vind het zo lullig staan waneer je een volledige stad maakt, met station en al, waarbij geen enkel of slechts 1 trein rijdt.

Vandaar dit ik volledig automatisch bedrijf prefereer, zodat ik meer tijd kan besteden aan het bouwen e.d. En aangezien ik nu al ff met de electrische kant van de zaak bezig ben, begint het te kriebelen om te gaan bouwen.

Ik had al de bedenking gemaakt dat ik idd. de keerlusdetectie per blok kon aansluiten. Ik zie wel verder. Misschien ga ik toch nog wel voor de kerlusschakeling.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Remunj op 10 August 2009, 16:29:58
Als je een volledig automatisch bedrijf prefereert zul je ook je baan in blokken moeten indelen en bezetmelders moeten aanbrengen. Dan is het toevoegen van twee keerlusschakelingen een fluitje van een cent en een kleine extra inspanning.

Je kunt dan je baanplan realistischer maken en een veel afwisselender treinenloop krijgen.
Eigenlijk is er dus geen probleem meer  ;D

Gr.
Eric
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 10 August 2009, 16:42:49
Aan de hand van je eerste sporenplan, rijden er 4 tot 5 treinen, als je de lussen van 20 meter lang in 4 a 5 blokken verdeeld. Verder denk ik dat de lengte van de lussen een beetje uit balans is met de lengte van je stationssporen. Maar het is geheel je eigen feestje natuurlijk.

Het blok waarmee en waarin je de kortsluiting opheft die ontstaat door de overloopwissels, kun je zo lang maken als je wil. En per blok kan en mag daar één trein in rijden. In de voor en achterliggende blokken kunnen zich ook treinen bevinden. Voor het laten rijden van minimaal 1 trein moet er dus altijd een vrij blok zijn. Hoe meer vrije blokken je hebt destemeer treinen er in verhouding in beweging kunnen zijn.

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 10 August 2009, 17:23:15
Een goede dag allemaal,

Heb op mijn testbaan een engelse wissel toegevoegd peco code 55 ( elctrofrog ) en bij de hartstukken volldig geisoleerd.

Echter nu de vraag, ik heb 4 draden ik er onderuit komen, 2 voor hartstuk en zo te zien 2 voor het gedeelte bij de wisseltongen, heb aardig wat gesurft op IE maar nog niet het bevredige antwoord kunnen vinden, en zal zoals vaak weer heel simpel zijn en zal ik te moeilijk denken ;D

Hoe moet deze nu precies aangesloten worden betreft polarisatie ???

Alvast bedankt Ferdinand (y)

Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 10 August 2009, 18:44:42
Volgens mij staat het antwoord op jouw vraag gewoon in de gebruiksaanwijzing van Peco, en anders staat het op hun site.
Nog meer weer een deze site van stal (http://www.wiringfordcc.com/switches_peco.htm).
Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Peter van der Leek op 10 August 2009, 21:53:46
Discussie stevig opgeschoond.
Ik zou het zo ontzettend fijn vinden als we de heren Santerdam en Wim Ros eens 1 weekje niet in elkaars haren vinden........ zo ontzettend fijn......

En voor wie de basis forumregels nog niet kent: vanaf hier on-topic!
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: pijltje op 15 September 2009, 22:28:20
de aanwijzingen van peco kun je ook hier vinden.
Uitvoerig beschreven, en deze keer niet in het engels maar in het Duits, misschien dat men daar wel wat mee kan.

http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/200000-224999/210615-an-01-de-N_Finescale_Code55_N10_Kreuzung.pdf (http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/200000-224999/210615-an-01-de-N_Finescale_Code55_N10_Kreuzung.pdf)
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 27 September 2009, 22:12:02
Hallo,

Treinen lopen nu soepel over de engelse wissels, kunnen er kruipend overheen  (y)

De gewone peco wissels ga ik aanpassen, is wel wat werk, maar het zal geen kwaad doen, vooral niet in een later stadium, als de wisseltongen misschien niet goed contact meer maken.

Dit is als test voor de testbaan, grote baan begint pas eind october  ;D

Afb 1(http://i128.photobucket.com/albums/p194/ferdinand2503/Pecowissellargebovenrkant_1.jpg)

Bij de witte pijl heb ik de staven door geslepen, het kleine stuk rechts van de pijl wordt nu gevoed door het hartstuk.
Links van de pijl wordt gevoed door de rode en blauwe draad zie andere foto, deze 2 voeden tevens ook de wissletong

Afb 2 (http://i128.photobucket.com/albums/p194/ferdinand2503/Pecowissellargeonderkant.jpg)

Geel gaat naar de polerarisatie van de ServoSwitch
Rood gaat naar S88SD16-N
Blauw naar ringleiding


Heb gesoldeerd op de schanierpunt onder de wisseltong, omdat ik de wisseltong rechtstreeks de voeding wilde geven, en zag geen andere manier, de wisseltong gaat nog steeds soepel om, weet niet of dit de juiste manier is maar werkt wel.

Of heeft iemand een andere idee om de wisseltong te voeden, zodat ik niet afhankelijk ben dat hij de spanning haalt van de rail waar hij tegenaan drukt, kwam er namelijk achter dat soms dat niet goed ging, omdat de conrad motor de wisseltong niet goed aandrukte ( met de servo heb ik daar momenteel geen last van )

Groetjes Ferdinand
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Wim Ros op 27 September 2009, 22:31:29
Ferdinand,

HIER (http://www.wiringfordcc.com/switches_peco.htm) staat het helemaal beschreven compleet met tekeningen en foto's

Mvg
Wim.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 27 September 2009, 23:00:56
Hallo Wim

Deze had ik gelezen, alleen zijn de voorbeelden van een small en middel wissel de SL-E391F en de SL-E395F

Ik heb de large model de SL-E388F, en hier loopt de jumper weer anders, zie voorbeeld van mijn afbeelding.

Groetjes Ferdi
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 27 September 2009, 23:51:35
Hallo

Dus ik zou het zo moeten doen zie afbeelding
(http://i128.photobucket.com/albums/p194/ferdinand2503/Pecowissellargeonderkant_1.jpg)

Rood streep en blauw streep een jumper maken, en de paarse streep de jumper doorknippen

Echter dan krijgt de wisseltong z'n spanning nog steeds van de railstaaf,waar hij tegenaan drukt, en ik zou graag deze z'n eigen voeding geven.

Heb m'n aangepaste wissel bekeken waar de tong schaniert, maar ziet er toch niet hoopvol uit :-[

Groetjes Ferdi
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Karst Drenth op 27 September 2009, 23:58:56
Hoi Ferdinand,

Waarom werkte het niet als je ook de beide ! tongen ( samen met het puntstuk ) op de polaristaie van de ServoSwitch aansluit ??

Het lijkt mij, dat de originele uitvoering van dit wissel beide tongen PLUS puntstuk allemaal doorverbonden heeft.
Zoals al gezegd, zorgt de ServoSwitch voor het eerst stroomloos maken van puntstuk etc. laat dan het wissel omlopen, poolt het puntstuk om en laat de spanning weer toe. Kun je volgens mij nooit sluiting krijgen ??? En... hoef je niet te slijpen in je wissels...

Grtzz,

Karst
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 28 September 2009, 00:26:44
Hallo Karst.

Na het lezen van jou reactie, toch weer eens gaan meten, heb 2 defecte wissels  ???  ???

Had namelijk gemeten ( Ohms en met de bekende piep ), en wat bleek het stuk tussen wisseltong en hartstuk ( weet niet hoe ik het moet verwoorden, het gedeelte waar ik in gefreesd hebt ) niet verbonden was met de wisseltong, andere gepakt en precies hetzelfde, vandaar dat ik met dit verhaal kwam.

Nu maar eens 3 andere uit de verpakking gehaald, en wat blijkt, hartstuk, het stuk tussen wisseltong en hartstuk en wisseltong zelf
zijn gewoon verbonden, dus kan inderdaad alles via het hartstuk doen met jouw ServoSwitch  :P  (y)

Dat scheelt al heel wat werk zo

Bedankt voor je reactie

Groetjes Ferdinand
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 September 2009, 09:37:56
....het stuk tussen wisseltong en hartstuk ( weet niet hoe ik het moet verwoorden, het gedeelte waar ik in gefreesd hebt )....
Het stuk spoorstaaf tussen de wisseltong en het puntstuk heet de tussenspoorstaaf. ;)
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 28 September 2009, 10:06:18
Dank je klaas, dus tussenspoorstaaf

En zag dat hartstuk puntstuk moet zijn :P

Gek dat bij die 2 wissels de tussenspoorstaaf en wisseltong niet elecktrisch verbonden waren  ???

Vandaar dat ik op het verkeerde been gezet werd, had maar gelijk een 3de en 4de wissel erbij gepakt om te meten pffff, had veel
ongemak gescheeld

Allen weer bedankt voor jullie hulp (y)

Groetjes Ferdi
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Klaas Zondervan op 28 September 2009, 10:57:19
Gek dat bij die 2 wissels de tussenspoorstaaf en wisseltong niet elecktrisch verbonden waren  ???
De verbinding daartussen verloopt uitsluitend via het scharnierpunt van de tong. En als daar een beetje oxidatie optreedt, of slijtage, dan ben je dat contact kwijt.
Het kan best zijn dat het contact terugkomt als je een beetje aan de tong rommelt.
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 28 September 2009, 11:10:33
Hallo Klaas,

Ik heb het geprobeerd wat je zei. alleen noppes geen verbinding tussen deze 2 delen, pfff zijn nieuwe deze 2. ???

Ik zal deze 2 voor de testbaan gebruiken als ik ze aangepast hebt, zodat ik ze normaal kan gebruiken

Bedankt :)

Ferdinand
Titel: Re:Peco wissels en kortsluiting
Bericht door: Ferdinand Paternoster op 28 September 2009, 11:15:52
De verbinding daartussen verloopt uitsluitend via het scharnierpunt van de tong. En als daar een beetje oxidatie optreedt, of slijtage, dan ben je dat contact kwijt.
Het kan best zijn dat het contact terugkomt als je een beetje aan de tong rommelt.

Dat was eigenlijk de reden om de tongen een directe voeding te geven voor straks op m'n vaste baan, als er oxidatie optreedt dat ik dan niet afhankelijk zou zijn betreft de verbinding die loopt via de scharnierpunten.

Dus had een wissel aangepakt en de voeding van de tongen op m'n schanierpunt gesoldeert, omdat ik geen andere mogelijkheid zag.
Tong scharniert nog wel, maar niet meer zoals voorheen ( denk dat het geen kwaad kan ivm de kleine slag die hij maakt op dat punt )

Ik weet dat hij minder zou gaan scharnieren omdat je met solderen dit punt eigenlijk fixceert


Groets Ferdi