Doel:€250.00
Donaties:€128.00

Per saldo:€-122.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-04-2024

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:01:55
Starten met messing kits door ingenium
20 april 2024, 23:58:14
Die Sauerlandbahn - Tijdperk III door Wim Vink
20 april 2024, 23:50:18
Nederland jaren 50 op basis van mijn roots door defender
20 april 2024, 23:49:07
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald Halma
20 april 2024, 23:03:55
h0 diorama USA “The Paintshops” door Ronald Halma
20 april 2024, 23:03:14
2nd Dutch US Convention, DRU Ulft NL 6/7 april 2024 door Ronald Halma
20 april 2024, 22:39:26
Ronald en Wanda's "Southern Comfort" swamp layout! door Ronald Halma
20 april 2024, 22:35:41
Kleine Baan in H0 (≤ 0.5m²) door NS264
20 april 2024, 21:32:42
modulebaan jaren 60 door cor_b
20 april 2024, 21:25:01
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door orientexpress
20 april 2024, 21:13:48
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door Hans van de Burgt
20 april 2024, 21:04:29
20 en 21 april MobExpo door AB 7216
20 april 2024, 21:01:08
Traintastic - modelbaan besturingssoftware (gratis en open source) door Wim Romijn
20 april 2024, 20:55:21
Keerlusmodule Digikeijs DR5013 gaat na willekeurig aantal rondes op kortsluiting door Bert_Apd
20 april 2024, 20:51:21
US diorama in H0 door basjuh1981
20 april 2024, 20:32:30
Doornvliet door rudi van der Craats
20 april 2024, 20:17:12
Bouw NTM Stationsgebouw Lemmer door Jelmer
20 april 2024, 19:48:55
Frans/Belgisch H0e baantje door NS264
20 april 2024, 18:55:39
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
20 april 2024, 18:50:10
Het betere bochtenwerk door VictorPM
20 april 2024, 18:37:23
Opstart / geluid door Ronaldk
20 april 2024, 18:29:45
Foamplaten door PkAlfisti
20 april 2024, 18:02:26
Dubbelom, een boekenplankspoorbaan in H0 door Frank 123
20 april 2024, 17:43:03
Bisonkit verdunner door Rob Ellerman
20 april 2024, 17:27:36
Titel aangepastL Sik problemen! door Ronald69
20 april 2024, 16:16:55
interface RocRail en fysiek rijweg gestuurd bedieningspaneel door Eric v C
20 april 2024, 16:07:36
Een kantoorbaan in schaal N door bord4kop
20 april 2024, 15:57:06
Cranicher Altbahn door Arjen52
20 april 2024, 13:34:22
Update: baan in de tropen door Eric v C
20 april 2024, 13:29:10
  

Auteur Topic: Peco wisselaandrijving - voltage  (gelezen 1693 keer)

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Peco wisselaandrijving - voltage
« Gepost op: 21 mei 2021, 17:27:36 »
Vraag: welk voltage is officieel benodigd om een Pecowissel, met veer, met een Peco-aandrijving om te zetten?
(Antwoord hierop niet kunnen vinden bij het zoekprogramma)
Wil enkele nieuwe Pecowissels aansluiten met nog beschikbare aandrijfspoelen van hetzelfde merk.
Heb echter minimaal 20V nodig om ze te schakelen, door de kracht vd veer heen.
Kan dat kloppen? Toevallig heb ik ook ergens 20V, maar dat is niet gebruikelijk.
En......voordat ik aanpalende adviezen krijg: noch met Conrad noch met MTB heb ik bevredigende resultaten met het omzetten van Pecowissels met veer; gaat niet of uiterst moeizaam.
Ik vind de veer erg belangrijk, omdat deze de tongen goed aansluit. Bij genoemde andere merken aandrijvingen gaat dat in de loop van de tijd verlopen.

VvKan

  • Gast
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #1 Gepost op: 21 mei 2021, 17:49:02 »
Behalve voltage speelt ook mee hoeveel Ampere je voeding voor het omschakelen kan leveren.  Hou er rekening mee, dat minimaal 3 A heel gebruikelijk is voor deze omzetters.   20 V   moet ruim voldoende zijn.
Conrad en MTB zijn niet geschikt voor de originele Peco wissels.  Alleen als het veertje verwijderd is.

Ronald Halma

  • Organisator US Convention Nederland
  • Offline Offline
  • Berichten: 15395
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #2 Gepost op: 21 mei 2021, 17:50:31 »
Als je bv een MTB gebruikt kan die veer er gewoon uit. De druk van het aanleggen is dan meer dan genoeg. EN ja, de Peco aandrijvingen moeten wel een behoorlijk spanning hebben om te kunnen schakelen.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25279
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #3 Gepost op: 21 mei 2021, 20:43:33 »
Zoals Veroniek al schreef gaat het niet in de eerste plaats om de spanning, maar om de stroom.
Bekend gezegde in de elektrowereld: zonder spanning maak je niks klaar, maar het is de stroom die het werk doet.
Zou wel interessant zijn om te meten hoeveel er van die 20 volt overblijft als je daadwerkelijk een wissel aanstuurt.
15 volt zou voldoende moeten zijn, maar dan heb je wel een voeding nodig die dan ook 4 ampere levert, want zoveel stroom gaat er dan lopen. Die Peco spoelen zijn notoire stroomvreters.

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #4 Gepost op: 21 mei 2021, 21:36:48 »
Dank voor de snelle reacties tot nu toe. Krijg de indruk dat de Peco-spoelen nou niet bepaald geliefd zijn en en niet vaak gebruikt worden.
Zal morgen eens meten hoeveel volt er overblijft bij 20V aanvoer; deze komt nu van een zeer klein trafootje, beslist geen 4A, maar dit werkt wel.
Ik begrijp, dat als ik een 4A-trafo ga gebruiken, 16V voldoende is. Dit zou mij wel uitkomen, want ik gebruik al 16V voor de MTB's en Conrads. Alleen die voedt ik nu met een zeer oude Märklintrafo uit mijn "kindertijd", ik dacht 1A.

Fre.d

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 2101
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #5 Gepost op: 21 mei 2021, 22:03:47 »
Die Peco wisselmotoren worden vaak aangestuurd d.m.v Capacitor Discharge Unit, Peco pl-35. Die geven de solenoid een korte schop met veel spanning. Je kunt ze in allerlei maten kopen of zelf bouwen.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25279
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #6 Gepost op: 21 mei 2021, 23:38:10 »
Die geven de solenoid een korte schop met veel spanning.
Meino, je vergist je ook. Een capacitor discharge unit geeft juist een korte puls met veel stroom.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 4051
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #7 Gepost op: 22 mei 2021, 09:10:34 »
Wil graag toevoegen dat je met 1 CDU meerdere wissels kan voeden. En als je een soldeerbout kan hanteren, kan je ze beter zelf maken (staat op internet beschreven, het is heel makkelijk) omdat geld is duur enzo :-P

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 2101
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #8 Gepost op: 22 mei 2021, 09:46:29 »
Klaas,

sorry dat ik me vergis en stroom en spanning verwisseld heb. Maar goed het gaat er om dat het vaak beter is om deze CDU's te gebruiken.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25279
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #9 Gepost op: 22 mei 2021, 11:01:51 »
Geeft niet Meino. Maar ik merk vaker dat mensen zich erg focussen op de spanning terwijl zeker bij magneetspoelen de stroom bepalend is voor wat er gebeurt.
Om die stroom te krijgen heb je uiteraard wel spanning nodig. Maar als de voeding de stroom niet kan leveren dan stort de spanning in elkaar. Als je een voeding van 20V hebt waar de spoel niet mee omgaat, dan weet je zeker dat de spanning in elkaar zakt. De omgekeerde redenering is: als de spanning niet in elkaar zakt, dan loopt er ruim voldoende stroom om de spoel te laten werken.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 2083
    • El Carrilet
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #10 Gepost op: 22 mei 2021, 11:12:52 »
Vraag: welk voltage is officieel benodigd om een Pecowissel, met veer, met een Peco-aandrijving om te zetten?
Volgens de Peco website is hun CDU voor 16 V, dat zou dus ook genoeg moeten zijn voor de wisselspoelen.
Een CDU maakt de spanning niet hoger dan de voedingsspanning, maar houdt die alleen wat langer vol met een hogere stroom, zonder dat de spanning in elkaar zakt. De CDU levert dus gedurende korte tijd meer vermogen dan alleen een 16 V voeding.
El Carrilet
"te dom om te poepen"
MH

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #11 Gepost op: 22 mei 2021, 11:34:50 »
Ik had net een uitvoerig antwoord geschreven; toen ik het wilde verzenden kwam er een melding, dat er ondertussen nog een nieuwe reactie was binnengekomen, en of ik die misschien wilde meenemen.
Heel attent, maar mijn verhaal was weg.
Nu dus mijn reactie even wat korter:
! De 20V van het kleine trafootje geeft op de meter geen krimp als het wissel schakelt
! Ik had nog een 3A-trafo van mijn eerste LGB-baan, die aangesloten, en daarmee reageert het wissel goed.
!Dus, ik ga de oude Märklintrafo vervangen door deze van 3A. Kan ik het bestaande wisselstroomnetwerk onder de baan blijven gebruiken!

Overigens: natuurlijk schakelen de MTBs het mooist, maar ik hoor toch nog graag vanachter mijn pc, waarmee ik de baan bedien, of een wissel inderdaad "omklapt".

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25279
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #12 Gepost op: 22 mei 2021, 11:52:58 »
De MTB's zijn wel stiller dan de tik van een spoel, maar je hoort ze toch wel.

BrightonBelle

  • Offline Offline
  • Berichten: 1222
  • Southern....de oude dan
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #13 Gepost op: 22 mei 2021, 12:59:25 »
Overigens: natuurlijk schakelen de MTBs het mooist, maar ik hoor toch nog graag vanachter mijn pc, waarmee ik de baan bedien, of een wissel inderdaad "omklapt".
Ieder zijn keuze in aansturing, maar wel grappig; computer besturing maar toch graag de audio feedback horen van oude peco spoelen.... ;D ;

Grtz Gerard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25279
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #14 Gepost op: 22 mei 2021, 13:17:19 »
Ik rij zelf analoog, maar mijn wissels hebben terugmelding en op mijn bedieningspaneel kan ik zien wat de werkelijke stand is.
Kunnen besturingsprogramma's dat ook, op het scherm laten zien wat de werkelijke stand is? En dus niet de stand volgens het laatst gegeven stuurbevel.