Doel:€250.00
Donaties:€0.00

Per saldo:€-250.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 02-05-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Hoe Lima 4 assige rijtuigen van slepers te voorzien. door Dick55
Vandaag om 20:32:17
Maasburg: een Nederlandse modelbaan in 1:87 door Overlast
Vandaag om 20:28:05
Baanplan Nederlands/Duits grensstation door Benelux795
Vandaag om 20:27:23
Beschilderen of bespuiten modellen van de Hollandse ijzeren Spoorwegmaatschappij door Eelco Storm
Vandaag om 20:24:02
NTM goederenwagens in Spoor-0 door RutgerSHM
Vandaag om 20:20:54
BNLS-Werkspoor - Pimp my hondekop door AB 7216
Vandaag om 20:12:17
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 20:10:50
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 20:08:38
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Eelco Storm
Vandaag om 20:07:19
Roco digitaal met eerste lokmuis door VAM65
Vandaag om 19:19:51
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Huup
Vandaag om 18:44:03
Roco NS Vectron in NS-flow design door spock
Vandaag om 18:42:37
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 18:38:27
VERPLAATST: Blauwkapel afgesplitst, nu stoomlok op Weesperbrug door ex44
Vandaag om 17:47:27
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Hans Reints
Vandaag om 17:37:00
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 17:21:54
Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 17:12:46
Aansturing via Arduino werkt niet goed door bask185
Vandaag om 16:59:48
Rheinburg, TP V/VI door Dave.......
Vandaag om 16:48:16
Station Amsterdam Weesperpoort 1940-1975 door HeRo
Vandaag om 16:47:56
Tauernbahn [ÖBB] project door Eegtrain
Vandaag om 16:45:44
Restauratie TEE-treinstel, verplaatsing naar NTM en sponsoren gezocht. door Jeroen Mooij
Vandaag om 16:29:30
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 15:45:33
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 15:40:34
Stationsplein Baden Baden door Dion
Vandaag om 14:01:48
Nederdam, H0 1970 - 1990 door Peter J K
Vandaag om 13:52:21
H0 Rangeerbaanplan: Groezel door tijgernootje
Vandaag om 13:40:09
Vraagje Marklin 60760 decoder format door Bahn-AG
Vandaag om 12:38:09
Numansbaan, TT, 310x125 door tonp7
Vandaag om 12:35:07
Dg spoor 0 door FritsT
Vandaag om 11:19:06
  

Auteur Topic: Peco wisselaandrijving - voltage  (gelezen 1194 keer)

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Peco wisselaandrijving - voltage
« Gepost op: 21 mei 2021, 17:27:36 »
Vraag: welk voltage is officieel benodigd om een Pecowissel, met veer, met een Peco-aandrijving om te zetten?
(Antwoord hierop niet kunnen vinden bij het zoekprogramma)
Wil enkele nieuwe Pecowissels aansluiten met nog beschikbare aandrijfspoelen van hetzelfde merk.
Heb echter minimaal 20V nodig om ze te schakelen, door de kracht vd veer heen.
Kan dat kloppen? Toevallig heb ik ook ergens 20V, maar dat is niet gebruikelijk.
En......voordat ik aanpalende adviezen krijg: noch met Conrad noch met MTB heb ik bevredigende resultaten met het omzetten van Pecowissels met veer; gaat niet of uiterst moeizaam.
Ik vind de veer erg belangrijk, omdat deze de tongen goed aansluit. Bij genoemde andere merken aandrijvingen gaat dat in de loop van de tijd verlopen.

VvKan

  • Offline Offline
  • Berichten: 1420
  • Veroniek
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #1 Gepost op: 21 mei 2021, 17:49:02 »
Behalve voltage speelt ook mee hoeveel Ampere je voeding voor het omschakelen kan leveren.  Hou er rekening mee, dat minimaal 3 A heel gebruikelijk is voor deze omzetters.   20 V   moet ruim voldoende zijn.
Conrad en MTB zijn niet geschikt voor de originele Peco wissels.  Alleen als het veertje verwijderd is.
VERONIEK
0 0m H0 H0m TT Lenz ABC RailCom SBB BLS FO BVZ

Ronald Halma

  • Organisator US Convention Nederland
  • Offline Offline
  • Berichten: 12881
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #2 Gepost op: 21 mei 2021, 17:50:31 »
Als je bv een MTB gebruikt kan die veer er gewoon uit. De druk van het aanleggen is dan meer dan genoeg. EN ja, de Peco aandrijvingen moeten wel een behoorlijk spanning hebben om te kunnen schakelen.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 22586
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #3 Gepost op: 21 mei 2021, 20:43:33 »
Zoals Veroniek al schreef gaat het niet in de eerste plaats om de spanning, maar om de stroom.
Bekend gezegde in de elektrowereld: zonder spanning maak je niks klaar, maar het is de stroom die het werk doet.
Zou wel interessant zijn om te meten hoeveel er van die 20 volt overblijft als je daadwerkelijk een wissel aanstuurt.
15 volt zou voldoende moeten zijn, maar dan heb je wel een voeding nodig die dan ook 4 ampere levert, want zoveel stroom gaat er dan lopen. Die Peco spoelen zijn notoire stroomvreters.

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #4 Gepost op: 21 mei 2021, 21:36:48 »
Dank voor de snelle reacties tot nu toe. Krijg de indruk dat de Peco-spoelen nou niet bepaald geliefd zijn en en niet vaak gebruikt worden.
Zal morgen eens meten hoeveel volt er overblijft bij 20V aanvoer; deze komt nu van een zeer klein trafootje, beslist geen 4A, maar dit werkt wel.
Ik begrijp, dat als ik een 4A-trafo ga gebruiken, 16V voldoende is. Dit zou mij wel uitkomen, want ik gebruik al 16V voor de MTB's en Conrads. Alleen die voedt ik nu met een zeer oude Märklintrafo uit mijn "kindertijd", ik dacht 1A.

Fre.d

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1606
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #5 Gepost op: 21 mei 2021, 22:03:47 »
Die Peco wisselmotoren worden vaak aangestuurd d.m.v Capacitor Discharge Unit, Peco pl-35. Die geven de solenoid een korte schop met veel spanning. Je kunt ze in allerlei maten kopen of zelf bouwen.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 22586
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #6 Gepost op: 21 mei 2021, 23:38:10 »
Die geven de solenoid een korte schop met veel spanning.
Meino, je vergist je ook. Een capacitor discharge unit geeft juist een korte puls met veel stroom.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 2140
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #7 Gepost op: 22 mei 2021, 09:10:34 »
Wil graag toevoegen dat je met 1 CDU meerdere wissels kan voeden. En als je een soldeerbout kan hanteren, kan je ze beter zelf maken (staat op internet beschreven, het is heel makkelijk) omdat geld is duur enzo :-P

Bas

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1606
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #8 Gepost op: 22 mei 2021, 09:46:29 »
Klaas,

sorry dat ik me vergis en stroom en spanning verwisseld heb. Maar goed het gaat er om dat het vaak beter is om deze CDU's te gebruiken.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 22586
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #9 Gepost op: 22 mei 2021, 11:01:51 »
Geeft niet Meino. Maar ik merk vaker dat mensen zich erg focussen op de spanning terwijl zeker bij magneetspoelen de stroom bepalend is voor wat er gebeurt.
Om die stroom te krijgen heb je uiteraard wel spanning nodig. Maar als de voeding de stroom niet kan leveren dan stort de spanning in elkaar. Als je een voeding van 20V hebt waar de spoel niet mee omgaat, dan weet je zeker dat de spanning in elkaar zakt. De omgekeerde redenering is: als de spanning niet in elkaar zakt, dan loopt er ruim voldoende stroom om de spoel te laten werken.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 2087
    • El Carrilet
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #10 Gepost op: 22 mei 2021, 11:12:52 »
Vraag: welk voltage is officieel benodigd om een Pecowissel, met veer, met een Peco-aandrijving om te zetten?
Volgens de Peco website is hun CDU voor 16 V, dat zou dus ook genoeg moeten zijn voor de wisselspoelen.
Een CDU maakt de spanning niet hoger dan de voedingsspanning, maar houdt die alleen wat langer vol met een hogere stroom, zonder dat de spanning in elkaar zakt. De CDU levert dus gedurende korte tijd meer vermogen dan alleen een 16 V voeding.
El Carrilet
"te dom om te poepen"
MH

waterlelies

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #11 Gepost op: 22 mei 2021, 11:34:50 »
Ik had net een uitvoerig antwoord geschreven; toen ik het wilde verzenden kwam er een melding, dat er ondertussen nog een nieuwe reactie was binnengekomen, en of ik die misschien wilde meenemen.
Heel attent, maar mijn verhaal was weg.
Nu dus mijn reactie even wat korter:
! De 20V van het kleine trafootje geeft op de meter geen krimp als het wissel schakelt
! Ik had nog een 3A-trafo van mijn eerste LGB-baan, die aangesloten, en daarmee reageert het wissel goed.
!Dus, ik ga de oude Märklintrafo vervangen door deze van 3A. Kan ik het bestaande wisselstroomnetwerk onder de baan blijven gebruiken!

Overigens: natuurlijk schakelen de MTBs het mooist, maar ik hoor toch nog graag vanachter mijn pc, waarmee ik de baan bedien, of een wissel inderdaad "omklapt".

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 22586
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #12 Gepost op: 22 mei 2021, 11:52:58 »
De MTB's zijn wel stiller dan de tik van een spoel, maar je hoort ze toch wel.

BrightonBelle

  • Offline Offline
  • Berichten: 938
  • Southern....de oude dan
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #13 Gepost op: 22 mei 2021, 12:59:25 »
Overigens: natuurlijk schakelen de MTBs het mooist, maar ik hoor toch nog graag vanachter mijn pc, waarmee ik de baan bedien, of een wissel inderdaad "omklapt".
Ieder zijn keuze in aansturing, maar wel grappig; computer besturing maar toch graag de audio feedback horen van oude peco spoelen.... ;D ;

Grtz Gerard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 22586
    • Pagina van klaas
Re: Peco wisselaandrijving - voltage
« Reactie #14 Gepost op: 22 mei 2021, 13:17:19 »
Ik rij zelf analoog, maar mijn wissels hebben terugmelding en op mijn bedieningspaneel kan ik zien wat de werkelijke stand is.
Kunnen besturingsprogramma's dat ook, op het scherm laten zien wat de werkelijke stand is? En dus niet de stand volgens het laatst gegeven stuurbevel.