Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door Forever Rocofan
Vandaag om 21:43:04
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Gerke
Vandaag om 21:42:09
Welke perronbreedte voor Roco line door Forever Rocofan
Vandaag om 21:38:17
's-Heer Heinkenspolder door Duikeend
Vandaag om 21:37:09
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Eric B
Vandaag om 21:36:12
Bouw NS 532 spoor 1 door FritsT
Vandaag om 21:35:57
Boek: treinsamenstellingen in Europa. Nachttreinen in model. door Euronight Jeroen
Vandaag om 21:35:46
Kranenberg, een exercitie in code 70 door Overet
Vandaag om 21:34:09
WeKra bouwt The Kraken. Een H0 attractie! door Tulpendaal
Vandaag om 21:31:52
Doornvliet door Eric B
Vandaag om 21:26:36
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 21:26:00
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Eric B
Vandaag om 21:24:47
OC 32, 3-lichtsein (CH) van Schneider aansluiten? door Remunj
Vandaag om 21:19:44
Groterdamse projecten door MartinH0
Vandaag om 21:13:33
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door meino
Vandaag om 21:12:48
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Edsko Hekman
Vandaag om 21:04:14
Digikeijs 4018, hoe programmeren als seindecoder door phdirk
Vandaag om 21:00:39
Simpel seinen aansturen door Klaas Zondervan
Vandaag om 20:45:07
Fleischmann Profi-rails, wordt het nog gemaakt? door henk
Vandaag om 20:36:44
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door bask185
Vandaag om 20:11:29
Toekomst van modeltreinbeurzen? door bernhard67
Vandaag om 19:28:12
Diorama houthandel Spoor-0 door bernhard67
Vandaag om 19:25:28
Jeugdsentiment (show je oude treintjes) door barry1972
Vandaag om 19:24:30
Digikeijs DR4018: Seinen aansturen door Bert_Apd
Vandaag om 19:14:26
Rijtuigen op De Meer door EN446
Vandaag om 18:49:02
Fleischmann lok1381 rijdt tegenovergesteld t.o.v. andere loks. door Gerke
Vandaag om 18:29:53
Buitenlust door Huib
Vandaag om 17:20:26
S88 alleen signaal als de loc rijdt door Remunj
Vandaag om 17:16:41
NS baan in Las Vegas door hvyfuji
Vandaag om 16:57:39
Raadplaatje door Hlv53
Vandaag om 16:45:26
  

Auteur Topic: Oudere Digirails DR4018 - eerste 4 outs niet bruikbaar ondanks reset CV8=8  (gelezen 2095 keer)

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #15 Gepost op: 24 februari 2020, 18:00:58 »
Hoi Bert,
Leuk dat je nog even reageert.
Ik schakel de DR4018 eerst met de MS2, om te begrijpen hoe het werkt. Ik kan alle kleuren schakelen, inclusief geel knipper en groen knipper. Ik heb geen cijferbak voor de snelheid, maar wie weet....
Daarna heb ik de werking van de MS2 overgenomen in Rocrail en daar werkt het nu ook. Ik kan in Rocrail dezelfde patronen definiëren als op de MS2. Als ik handmatig een kleur kies geeft het sein dezelfde kleur aan.

Overigens staat er Digirails op de decoder. En dat staat ook op de handleiding.

Groeten,
Albert.
« Laatst bewerkt op: 24 februari 2020, 18:02:46 door AlbertG »

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #16 Gepost op: 24 februari 2020, 18:15:51 »
Hallo Albert,

Begrijp ik nu dat de DR4018 uiteindelijk zowel op de CS2 als met RocRail goed functioneert zonder adresverschuiving?

Groeten,
Bert

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #17 Gepost op: 24 februari 2020, 20:40:06 »
Hoi Bert,
De adresverschuiving is er nog steeds zoals hierboven beschreven. Behalve dat werkt de decoder verder goed.
Er zou toch ergens iets moeten zijn dat verklaart dat het adres dat ik invoer toegekend wordt aan OUT5 en hoger.
Dus knopje indrukken op de DR4018, adres 17 schakelen en vanaf dat moment wordt adres 17 toegekend aan OUT5, poort 9.
En dat is met CV8=8 niet ongedaan te maken.

Ik ga morgen een nieuwe DR4018 halen.

Groeten,
Albert.
« Laatst bewerkt op: 24 februari 2020, 20:47:27 door AlbertG »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #18 Gepost op: 24 februari 2020, 21:02:47 »
Ter controle, zowel tijdens het programmeren als tijdens het testen maak je 100% gebruik van dezelfde optie om de wissel te schakelen? Dus niet iets als programmeren via CS2, testen via RocRail ofzo.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #19 Gepost op: 24 februari 2020, 21:26:36 »
Timo,
Wat je schrijft klopt bijna. Ik programmeer en test met de Mobile Station 2, en niet een Central Station.
Zojuist deze tip nog even geprobeerd uit een ouder draadje van Bert:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=56765.msg3221426703#msg3221426703
Helaas zonder resultaat.

Overigens heb ik ook geprobeerd de DR4018 te resetten met de TamsMC. Loc met adres 9999, protocol DCC. Programmeren middels POM CV8=8, decoder reset, adresverschuiving blijft.
DR4018 aan het programmeerspoor van de TamsMC, CV8=8, decoder reset maar adresverschuiving blijft.

Groet,
Albert.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #20 Gepost op: 24 februari 2020, 21:47:07 »
Okay, maar op de MS2 voer je exact dezelfde handeling uit voor zowel schakelen/testen als programmeren?

En nadat de DR werkt met verschuiving, kan je dan OUT4 schakelen door adres -1 te schakelen?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #21 Gepost op: 24 februari 2020, 22:55:37 »
Hallo Albert en Timo,

Ter aanvulling nog even het volgende:

Overigens staat er Digirails op de decoder. En dat staat ook op de handleiding.

Het betreft dus in dit geval een van de eerste uitvoeringen van de DR4018 waarvan ik niet weet welke "beperkingen" deze heeft. Nadien zijn er in ieder geval een aantal aanpassingen in de hardware en firmware gekomen. Ik ben dan ook benieuwd of het probleem nog bij de huidige Digikeijs DR4018 zal optreden.

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 25 februari 2020, 04:47:24 door Bert_Apd »

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #22 Gepost op: 25 februari 2020, 16:30:40 »
Hallo Albert,

Ik zal proberen nog een aantal vragen van je te beantwoorden, waarbij ik me even baseer op een correct werkende Digikeijs DR4018.

Ik heb nu beginadres 1 ingevoerd.
OUT1 en OUT2 zijn buiten werking. OUT3, uitgang 5 reageert nu op adres 1 en zo kan ik doortellen tot maximaal 12. Dit verklaart ook dat OUT5 begint bij adres 5 op uitgang 9.

Pas bij een startadres van 17 of hoger doen OUT1 en OUT2 weer mee.
Bij startadres 17 reageert OUT1 poort 1 op adres 13 en zo kan ik weer doortellen.

We kunnen zo nog lang zoeken, maar de grote vraag blijft natuurlijk: waarom gaat de decoder niet in zijn geheel terug naar de fabrieksinstellingen bij CV8=8.

Allereerst het antwoord op je laatste vraag.

Bij een reset via CV8=8 gaat de decoder wel degelijk terug naar de fabrieksinstellingen: alle CV's worden gevuld met de waardes die behoren bij Preset 0 (wisseldecoder met 8 adressen) en de decoder krijgt conform de RCN-213 Normen als startadres het moduleadres [1.1]. Dit moduleadres behoort volgens de RCN-213 Normen bij het wisseladres 1. De decoder zal dus "luisteren" naar de wisseladressen 1 t/m 8, zijnde de moduleadressen [1.1], [1.2], [1.3], [1.4], [2.1], [2.2], [2.3] en [2.4].

Je kunt eenvoudig controleren of de DR4018 correct gereset is: hij moet reageren op de wisseladressen 1 t/m 8 (oftewel de moduleadressen [1.1] t/m [2.4]) en de uitgangen moeten een puls afgeven met een duur van ca. 800 msec.

Indien de DR4018 na de reset niet reageert op de wisseladressen 1 t/m 4 maar pas begint op OUT1 met wisseladres 5 en zo doorloopt tot wisseladres 12, dan schakelt de gebruikte centrale (of toepassing via de centrale) niet conform de RCN-213 norm: de centrale "telt" in dat geval vanaf moduleadres 0 in plaats van moduleadres 1. Deze afwijkende telling vanaf 0 wordt/werd bijvoorbeeld toegepast door ROCO/Fleischmann. Op zich is dit geen probleem aangezien de DR4018 bij het (later) instellen van het eerste wisseladres het geschakelde moduleadres opslaat zodat dit verschil in adressering automatisch wordt gecompenseerd. Het spreekt voor zich dat de toekenning van wisseladressen aan de DR4018 daarom altijd dient te geschieden via de centrale waarmee later ook de wissels/decoders geschakeld gaan worden.

Tot zover de werking van de reset via CV8=8. Adresseringsproblemen bij een eerder ingestelde Preset en/of wisseladres kunnen dus niet door deze reset worden verholpen.

Wordt nu na een reset via CV8=8 vervolgens een nieuwe Preset ingesteld via CV47, dan vindt een nieuwe adresberekening plaats uitgaande van het eerder ingestelde startadres, in dit geval dus (nog) moduleadres [1.1].
Afhankelijk van de gekozen Preset zal de DR4018 een variabel aantal wisseladressen krijgen: minimaal één en maximaal zestien. In het geval van Preset 7 (4x NS Sein met elk 4 adressen) worden de volgende 16 adressen toegekend:

  - Sein #1: wisseladressen   1 t/m   4 (moduleadressen [1.1] t/m [1.4])
  - Sein #2: wisseladressen   5 t/m   8 (moduleadressen [2.1] t/m [2.4])
  - Sein #3: wisseladressen   9 t/m 12 (moduleadressen [3.1] t/m [3.4])
  - Sein #4: wisseladressen 13 t/m 16 (moduleadressen [4.1] t/m [4.4])

Wanneer na het instellen van deze Preset 7 vervolgens een nieuw eerste wisseladres wordt ingesteld, dan zal wederom een nieuwe adresberekening plaatsvinden, nu uitgaande van het op dat moment geschakelde wisseladres. Nemen we als voorbeeld het wisseladres 17 (moduleadres [5.1]) dan krijgt de DR4018 met Preset 7 de volgende 16 adressen:

  - Sein #1: wisseladressen 17 t/m 20 (moduleadressen [5.1] t/m [5.4])
  - Sein #2: wisseladressen 21 t/m 24 (moduleadressen [6.1] t/m [6.4])
  - Sein #3: wisseladressen 25 t/m 28 (moduleadressen [7.1] t/m [7.4])
  - Sein #4: wisseladressen 29 t/m 32 (moduleadressen [8.1] t/m [8.4])

Tot zover de toekenning van wisseladressen cq. moduleadressen.

Daarmee is echter nog niet verklaard waardoor bij jouw oude Digirails DR4018 met Preset 7 de door jou geconstateerde verschuivingen optreden.

Voorlopig kom ik (nog) niet verder dan de volgende mogelijkheden:

  - De adresberekening van de oude Digirails DR4018 is onjuist.
  - De adressering vanuit de centrale (of toepassing?) is onjuist.
  - ??

Aangezien ik niet in het bezit ben van een oude Digirails DR4018 kan ik zelf niets testen. Ik ben daarom benieuwd of de door jou gemelde problemen zich ook voordoen bij de door jou nieuw aangeschafte Digikeijs DR4018, waarvan ik de werking wel heb kunnen controleren: er treden daarmee op mijn centrales geen adresverschuivingen op.

Ik wacht jouw bevindingen met de nieuwe Digikeijs DR4018 even af.

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 25 februari 2020, 16:36:35 door Bert_Apd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #23 Gepost op: 25 februari 2020, 17:51:10 »
Okay, maar op de MS2 voer je exact dezelfde handeling uit voor zowel schakelen/testen als programmeren?

Dat klopt.

En nadat de DR werkt met verschuiving, kan je dan OUT4 schakelen door adres -1 te schakelen?

OUT5, poort 9 heeft adres 17. OUT1 poort 1 heeft adres 13. Het adres van OUT4 poort 7 heb ik niet getest maar zou logischerwijs adres 16 moeten zijn.

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #24 Gepost op: 25 februari 2020, 18:00:48 »
Ik wacht jouw bevindingen met de nieuwe Digikeijs DR4018 even af.

Hoi Bert,
Bedankt voor je uitgebreide uitleg over de adressering. Ik kom hier later nog op terug.
Ik heb vandaag een nieuwe DR4018 gekocht, versie 1.3 staat er op de doos.

Alle handelingen hieronder heb ik uitgevoerd met de MS2.
Ik heb eerst CV 47 = 7 geprogrammeerd. De 2 seinen werken zoals verwacht. Op OUT1, vanaf adres 1 en OUT3, vanaf adres 5.
Daarna heb ik nog een nieuw startadres 5 geprogrammeerd via de MS2. Dit werkt gewoon goed, zonder adresverschuivingen. Ik heb het startadres weer terug gezet op 1 en alles werkt nog steeds goed. Geen adresverschuivingen meer.

Groeten,
Albert.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #25 Gepost op: 25 februari 2020, 19:19:16 »
Hallo Albert,

Ik heb vandaag een nieuwe DR4018 gekocht, versie 1.3 staat er op de doos.
...
Geen adresverschuivingen meer.

Dan is het duidelijk... ;)

Het "pobleem" zit dus specifiek in de oude Digirails DR4018...  8)

Inmiddels heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat deze oude decoder (nog) niet conform de (latere) RCN-213 Norm werkt en specifiek compatibel was met de Fleischmann/Roco adresseringsmethode, waarbij, zoals eerder vermeld, als eerste moduleadres 0 gehanteerd wordt. Bij de berekening van adressen wordt bij deze decoder alles herleid tot moduleadres 0, waardoor bij gebruik van een RCN-213 genormeerde centrale een adresverschuiving van 4 adressen optreedt.

De Digirails DR4018 is functioneel echter wel bruikbaar, het enige wat gedaan dient te worden is bij het instellen van het eerste wisseladres het wisseladres + 4 te schakelen. Daarna werkt de decoder voor wat het normale schakelen betreft op de gebruikelijke wisseladressen.

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat wel.

Groeten,
Bert

RCN-213 Referentie > http://normen.railcommunity.de/RCN-213.pdf  Seite 4 von 8 :

Citaat
Aus Gründen der Kompatibilität zu existierenden Zentralen ist die erste angesprochene
Adresse 4 = 1000-0001 1111-D00R. Diese Adresse wird in Anwenderdialogen als
Adresse 1 dargestellt.
« Laatst bewerkt op: 25 februari 2020, 19:35:33 door Bert_Apd. Reden: Referentie naar en Citaat uit RCN-213 toegevoegd »

Rob Moerkerken

  • Offline Offline
  • Berichten: 523
  • Koploper, LocoNet, Digikeijs, TP IV
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #26 Gepost op: 25 februari 2020, 20:12:17 »
Wellicht kan je de 'oude' DR4018 nog een firmware update laten geven door Digikeijs.
Als ik jou was zou ik ze in elk geval even over contacten.

gr. Rob
Rob Moerkerken

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #27 Gepost op: 25 februari 2020, 22:04:51 »
Hoi Bert,
Allereerst enorm bedankt voor de hoeveelheid tijd die je er in gestopt hebt om me te helpen. Dat waardeer ik enorm.
Je uitleg over de adressering heeft me wel aan het denken gezet. Even een paar zaken op een rij:

1. De DR4018 heeft in het begin goed gewerkt als wisseldecoder aan de TamsMC met Rocrail. Gewoon knopje indrukken, wisseladres programmeren, klaar. Toen ik overgestapt ben op servo's is de decoder in de la verdwenen

2. Na de aanschaf van de DR5000 heb ik de decoder weer aangesloten.
2a. De DR5000 ingesteld op Loconet gebruikt in Rocrail de PADA adressering, net als de TamsMC, dus alleen wisseladressen.
2b. De DR5000 ingesteld op Z21 gebruikt in Rocrail de MADA adressering zoals je beschreven hebt met moduleadres [1.1], enzovoort.

3. Na de verkoop van de DR5000 heb ik de decoder aangesloten op een DCC++ centrale (Arduino met motorshield). Deze gebruikt ook de MADA adressering.

4. Ik heb de decoder aangesloten op de Märklin MS2 met Gleisbox en deze gebruikt weer de PADA adressering.

Vanavond heb ik de decoder weer aangesloten op de DCC++.
Ik heb CV47 preset 5 geprogrammeerd. Dan heeft de decoder maar 1 adres en wat blijkt: De decoder werkt op moduleadres [1.1]. Ik heb in Rocrail een wissel aangemaakt met adres [1.1], knopje ingedrukt, wissel bediend, klaar. Via dit wissel kan ik nu de LED's die aangesloten zijn aan- en uitzetten.

Daarna heb ik de decoder gereset (CV8=8) en CV47 op preset 7 gezet.
Vervolgens knopje ingedrukt voor wisseladres programmeren. Wissel [1.1] bediend en wat blijkt: OUT3, poort 5 heeft nu PADA adres [1.1].
Dat zou er op kunnen wijzen dat OUT1, poort 1 MADA adres [0.1] heeft maar dat adres kan ik niet bedienen. Dat is ergens ontstaan in het experimenteren met de DR5000/DCC++ en het is blijkbaar niet ongedaan te maken.

In het weekend hang ik hem nog wel een keer weer aan de MS2 om wisseladres 1+4 te proberen.

@Rob,
Bedankt voor je reactie.
Ik heb een bericht naar Digikeijs gestuurd maar op basis van eerdere ervaring verwacht ik daar niet zoveel van.

@Timo,
Bedankt voor je hulp.

Hartelijke groeten,
Albert.

Uitleg over adresseren in Rocrail: Klik

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #28 Gepost op: 28 februari 2020, 15:09:31 »
Hallo Albert,

Even een aanvulling op mijn verkregen informatie met betrekking tot de Digirails "versie" van de DR4018.

Inmiddels ben ook ik in het bezit van een originele "oude" Digirails DR4018 en heb daarmee een aantal testen op mijn DR5000 gedaan. Daarbij heb ik geen adresseringsprobleem en/of verschuiving van adressen kunnen constateren. Ik heb diverse Presets (dus ook Preset 7) geprobeerd met zowel begin(wissel)adres 1 en 17 maar de adressering blijft steeds correct, zowel bij adressering volgens RCN-213 (vanaf moduleadres 1) als vanaf moduleadres 0.

Ik heb - gelet op de diverse verschillende "centrales & toepassingen" die je blijkbaar door elkaar gebruikt - toch het vermoeden dat je het beginadres schakelt via een "centrale" of "toepassing" die (absoluut) adresseert vanaf basis moduleadres 0 en dat je vervolgens de seinbeelden schakelt via een "centrale" of "toepassing" die adresseert vanaf basis moduleadres 1... Juist de verschillende adresseringsmethoden die mogelijk zijn via RocRail (en blijkbaar DCC++) kunnen dan ongemerkt een adresverschuiving veroorzaken.

... Dat is ergens ontstaan in het experimenteren met de DR5000/DCC++ en het is blijkbaar niet ongedaan te maken.

Ik kan me niet voorstellen dat je via het experimenteren met de DR5000/DCC++ wijzigingen in de firmware van de DR4018 hebt weten aan te brengen waardoor een "reset" via CV8=8 een "gemodificeerde" fabrieksinstelling tot gevolg zou hebben...

Heb ik het nu begrepen dat de "nieuwe" DR4018 in alle situaties wel correct werkt en er daarbij inderdaad geen enkele adresverschuiving optreedt?

Groeten,
Bert

jerrytrein

  • Offline Offline
  • Berichten: 4829
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #29 Gepost op: 28 februari 2020, 16:44:46 »
Ik heb dat verschuif probleem ook
Tams MC
roco wissel decoders en digi decoders
Als op de tams de digikeys als 1e staat geen probleem
Als deze als 2e of later staat een verschuiving van 4 ,en na de 5e decoder zelfs 8 plaatsen opschuiven
Ookde roco decoders
Het ligt puur aan de Tams centrale
Gisteren nog met een keuhn wd10
Moest dus 8 wissel adressen overslaan
Als besturing Koploper