Doel:€250.00
Donaties:€157.50

Per saldo:€-92.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 30-06-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Märklin Hamo mP 3000 voorzien van nieuwe motor door henk
Vandaag om 09:38:43
Rollenbank zelf bouwen met 3D-geprinte materialen door 008200
Vandaag om 09:24:24
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pauldg
Vandaag om 09:22:46
NS Stoomverwarmingswagen door Edsko Hekman
Vandaag om 09:20:48
Raadplaatje door Nullem
Vandaag om 09:20:08
Een modelbaan in een garage...... zou dat kunnen? door Edsko Hekman
Vandaag om 09:16:04
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door AndréDev
Vandaag om 08:45:47
Toekomst van modeltreinbeurzen? door nkob
Vandaag om 08:45:27
Update: baan in de tropen door AndréDev
Vandaag om 08:42:04
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door MOVisser
Vandaag om 08:40:08
De fabriek - Spoor 0 door BartvD
Vandaag om 08:22:41
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door Marij Stoffels
Vandaag om 07:43:54
Gebruik natuurlijk/organisch strooimateriaal door RikM
Vandaag om 07:30:46
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland TP II, tijdperk 2e wereldoorlog. door Leolin
Vandaag om 07:28:31
Onze Deutsche Reichsbahn 1920-1945 (ook 2e wereldoorlog) door Bjor
Vandaag om 07:28:24
ARTITEC TANK TRANSPORT NS/NMBS. door Falkenberg
Vandaag om 07:12:02
Reichsbahn, periode 2e wereldoorlog door AndréDev
Vandaag om 02:27:44
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
Vandaag om 02:26:37
Modeltrein Express eigen productie (inmiddels bekend) door Wilma1970
Vandaag om 01:13:28
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door 4020 281-4
Vandaag om 00:51:38
trein ongeluk tsjechie door dennie
Vandaag om 00:29:56
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door MOVisser
Vandaag om 00:11:14
Franse rijtuigen, informatie gevraagd door Rondje_HO
Vandaag om 00:01:46
Dat overkomt mij niet. door MOVisser
08 juli 2020, 23:59:01
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
08 juli 2020, 23:25:36
NS 2100 spoor 0 door janw
08 juli 2020, 23:18:50
Is dit model bekend door Gert Arkema
08 juli 2020, 23:17:20
Nieuw boek over TBC stoomtram (Tiel-Buren-Culemborg) door Rob E.
08 juli 2020, 23:07:24
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
08 juli 2020, 23:04:52
Frans loodsje et cetera door PieterHa
08 juli 2020, 22:56:18
  

Auteur Topic: Oudere Digirails DR4018 - eerste 4 outs niet bruikbaar ondanks reset CV8=8  (gelezen 2306 keer)

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Ik  ben aan het experimenteren met seinen (losse LED's op een experimenteerbord) en loop daar tegen een probleem aan met de DR4018 (bouwjaar 2013 vermoed ik).

De eerste 4 outs kan ik niet bedienen.
Als ik kies voor preset 3 (ahobs) en ik programmeer het startadres 1 opnieuw dan begint adres 1 bij out 5. De eerste 4 worden dus overgeslagen. Ik kan de ahobs laten knipperen.

Als ik kies voor preset 7 (Nederlandse seinen) en de LED's aansluit op out 5 en 6 kan ik de seinen bedienen, te beginnen met adres 5.
De seinen op out 1 tot en met 4 kan ik niet bedienen ondanks dat ik startadres 1 opnieuw heb geprogrammeerd.
Bij preset 7 zou ik 16 adressen moeten hebben. Door de wissels 1 t/m 16 te schakelen zie ik dat de decoder alleen de eerste 12 adressen accepteert.

Het lijkt er op dat er ondanks resetten er toch instellingen niet teruggesteld worden.

CV8=8 heeft niet het gewenste resultaat.
Adres herprogrammeren werkt wel maar is geen oplossing.

Iemand suggesties? Iemand die het probleem herkent en opgelost heeft?
« Laatst bewerkt op: 03 maart 2020, 17:04:52 door 44. Reden: Op verzoek titel aangepast »

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #1 Gepost op: 21 februari 2020, 12:18:16 »
Als ik me niet vergis dan maak jij gebruik van een DR5000 centrale.

Welke waarde staat bij jou in de "DR5000-DCC eigenschappen" achter "Eerste wissel-module adres"? Een 0 of een 1?

               

Gebruik je voor het programmeren/resetten/testen van de DR4018 ook nog een andere centrale, bijvoorbeeld een Fleischmann/Roco MultiMaus met bijbehorende Fleischmann/Roco versterker?
« Laatst bewerkt op: 21 februari 2020, 12:37:10 door Bert_Apd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #2 Gepost op: 21 februari 2020, 16:27:09 »
Hoi Bert,
Bedankt voor je reactie.
Ik programmeer de DR4018 met de TamsMC of Märklin MS2, beide via POM.
Ik had inderdaad een DR5000 maar die heb ik weer verkocht nadat het Youtube filmpje over de werking met Rocrail had gemaakt.

Toen ik de DR4018 aan de DR5000 had hangen als wisseldecoder had ik hetzelfde probleem. Ik kon alleen de laatste 4 outs gebruiken waarbij out4 wisseladres 1 had. Ik had verwacht dat dit probleem verholpen zou zijn na een reset.

Groeten,
Albert.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #3 Gepost op: 21 februari 2020, 18:10:24 »
Hallo Albert,

Toen ik de DR4018 aan de DR5000 had hangen als wisseldecoder had ik hetzelfde probleem. Ik kon alleen de laatste 4 outs gebruiken waarbij out4 wisseladres 1 had. Ik had verwacht dat dit probleem verholpen zou zijn na een reset.

Ik neem aan dat in jouw situatie OUT5 wisseladres 1 had, klopt dat?

Ik programmeer de DR4018 met de TamsMC of Märklin MS2, beide via POM.

Hoe stuur je je wissels (dus de DR4018) op deze centrales aan, via DCC of Motorola? Indien via DCC, heb je naast DCC ook het Motorola protocol actief?

Verder nog een vraag m.b.t. RailCom Support. Ik weet niet of deze optie ook in de TamsMC aanwezig is, maar kun je eens controleren of in de TamsMC een eventuele RailCom Support optie op de (default) waarde "3" (+ Accessory Decoder) staat? Met deze instelling worden de Accessory Decoders specifiek "gepolled" via een bepaald wisseladres, wat door de DR4018 als een wissel "schakel"commando wordt gezien.
De Märklin MS2 ken ik verder niet, mogelijk heeft ook deze een instelling voor RailCom Support voor Accessory Decoders.

De DR4018 ondersteunt geen RailCom voor Accessory Decoders...

Groeten,
Bert

« Laatst bewerkt op: 21 februari 2020, 18:20:30 door Bert_Apd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #4 Gepost op: 21 februari 2020, 20:28:45 »
Hoi Bert,
Je hebt gelijk, typefout van mijn kant. Out5 had adres 1.

Ik maak geen gebruik van Railcom. De TamsMC ondersteunt het wel maar ik heb geen boosters die daarvoor geschikt zijn.
De Märklin MS2 heeft geen Railcom ondersteuning.
Ik zie de relatie met mijn probleem ook niet.

Nu is de situatie als volgt:
Ik programmeer en bestuur via DCC, dat werkt prima
Ik heb de DR4018 gereset (CV8=8)
Ik heb via POM de DR4018 van start adres 1 voorzien (DCC).
Ik heb CV47 op preset 7 gezet (Nederlands sein).

Ik heb 3 LEDS aangesloten op resp de poorten 1, 2 (OUT1) en 3 (OUT2) waarbij de plus van alle 3 de leds op de C van OUT1 zit.
De LED op poort 1 brandt continu en ik kan daar geen verandering in brengen.
De DR4018 reageert wel op de adressen 1 t/m 5, de rode led op de decoder knippert bij het schakelen van de adressen.

Ik heb 3 LEDS aangesloten op resp de poorten 9, 10 (OUT5) en 11 (OUT6) waarbij de plus van alle 3 de leds op de C van OUT5. zit.
Ik kan de 3 LEDS schakelen alsof het een sein is via de MS2 via de adressen 5, 6 en 7

De DR4018 reageert alleen op de eerste 12 adressen.

Albert.

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #5 Gepost op: 21 februari 2020, 20:40:03 »
Ik boek vooruitgang.

Ik heb de DR4018 voorzien van startadres 20 (DCC)
Ik kan de LEDS's op 1, 2 (OUT1) en 3 (OUT2) nu bedienen via de adressen 13, 14 en 15
De LED's op 9, 10 (OUT5) en 11 (OUT6) kan ik bedienen via de adressen 21, 22 en 23.

De vraag is nu, hoe corrigeer ik die offset van 8 en waarom gaat die niet mee met een reset.

Albert.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #6 Gepost op: 21 februari 2020, 22:38:28 »
Albert,

Zou je het volgende even willen proberen?

- Laat de DR4018 staan op de huidige instelling Preset 7.
- Geef de DR4018 startadres 9 (DCC) door de Program-toets op de DR4018 in te drukken (rode led brandt) en vervolgens DCC wisseladres 9 te schakelen (rode led gaat uit).
- Controleer nu of de ledjes op de uitgangen 1, 2 en 3 te bedienen zijn via de wisseladressen 9 t/m 11.
- Controleer daarna of de ledjes op de uitgangen 9, 10 en 11 te bedienen zijn via de wisseladressen 17 t/m 19.

Ik heb het vermoeden dat je een heel oude DR4018 hebt die zich alleen laat adresseren vanaf moduleadres 0 op hele moduleadressen.

Verder schreef je het volgende:

Citaat
Ik heb via POM de DR4018 van start adres 1 voorzien (DCC).

Hoe heb je via POM het start adres 1 in de DR4018 gekregen? Via POM op lok-adres 9999? En welke waarde heb je in welke CV gezet om dat te realiseren?

Bert
 
« Laatst bewerkt op: 21 februari 2020, 23:47:44 door Bert_Apd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #7 Gepost op: 22 februari 2020, 17:55:57 »
Hoi Bert,
Om even met je laatste vraag te beginnen: ik stel het startadres steeds in op de manier zoals je beschrijft. Knopje indrukken en wissel schakelen. En omdat ik geen programmeerspoor gebruik doe ik dat op het 'hoofdspoor'. De term POM heb ik hier niet goed gebruikt, excuses voor het misverstand.

Ik heb deze decoderooit gebruikt als wisseldecoder en hij heeft altijd goed gewerkt, geen problemen gehad met wisselnummers. Volgens mij is het ergens fout gegaan toen ik hem aan de DR5000 heb gehangen en met verschillende instellingen ben gaan experimenteren.

Ik ben met je voorstel aan de gang gegaan maar dat heeft verder geen effect gehad.
Ik heb mede daardoor wel het volgende ontdekt:

Ik heb nu beginadres 1 ingevoerd.
OUT1 en OUT2 zijn buiten werking. OUT3, uitgang 5 reageert nu op adres 1 en zo kan ik doortellen tot maximaal 12. Dit verklaart ook dat OUT5 begint bij adres 5 op uitgang 9.

Pas bij een startadres van 17 of hoger doen OUT1 en OUT2 weer mee.
Bij startadres 17 reageert OUT1 poort 1 op adres 13 en zo kan ik weer doortellen.

We kunnen zo nog lang zoeken, maar de grote vraag blijft natuurlijk: waarom gaat de decoder niet in zijn geheel terug naar de fabrieksinstellingen bij CV8=8.
Of is er een (verborgen?) CV die het uitschakelen van OUT1 en OUT2 kan verklaren.

Groeten,
Albert.


Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #8 Gepost op: 22 februari 2020, 18:14:36 »
Hoi Albert,

Er is geen verborgen CV waarmee je de uitgangen OUT1 en OUT2 kunt uitschakelen.

Ik ga ervan uit dat je het startadres van de DR4018 op dezelfde centrale instelt als waarmee je daarna ook de wisseladressen schakelt om te controleren of deze juist schakelen. Mocht dat niet zo zijn, meld dat dan even, dat zou namelijk de verschuiving kunnen verklaren

Zou je het volgende willen doen om een aantal dingen te kunnen controleren?

1. Reset de DR4018 nogmaals geheel via CV8 = 8
2. Nog geen startadres instellen.
3. Lees vervolgens op het programmeerspoor de navolgende CV's uit (POWER en SIGNAL beide op de programmeeruitgang aansluiten en vergeet niet een belasting in de vorm van een weerstand of gloeilampje tussen 1 en C aan te sluiten):
     - CV8
     - CV7
     - CV513
     - CV521
     - CV1
     - CV17
     - CV18
     - CV19
     - CV29

Ik ben benieuwd welke waardes uitgelezen worden.

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2020, 18:44:46 door Bert_Apd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #9 Gepost op: 23 februari 2020, 11:40:44 »
Hoi Bert,
Ik heb een gloeilampje geplaatst tussen poort 1 en de C op OUT1.
Ik heb de CV waardes uitgelezen maar je hebt er niets aan (denk ik) want als ik een CV waarde meerdere keren uitlees krijg ik verschillende waardes terug.
Hieronder per CV het resultaat van de eerste keer uitlezen, voor de reset en na de reset.
CV           Voor reset   Na reset
CV8               32                   0
CV7                 0                140
CV513       130                168
CV521        28                  0
CV1               223                 64
CV17       206                191
CV18        32                 85
CV19        34                     243
CV29          0                 42

Daarna heb ik op het programmeerspoor de decoder nogmaals gereset, CV47 van de waarde 7 voorzien en via de MS2 het startadres 17 geprogrammeerd.
Ik kan nu de seinen aansturen vanaf OUT1 te beginnen met adres 13. Waarom dat zo is zal wel een raadsel blijven.
Hartelijk dank voor je hulp maar ik ga er niet nog meer tijd in stoppen om het te veranderen tenzij je nog een hele goede tip hebt.

Groeten,
Albert.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #10 Gepost op: 23 februari 2020, 12:17:14 »
Hallo Albert,

Met die uitgelezen CV-waardes kan ik inderdaad niets, die zijn allemaal incorrect, zowel voor als na de reset. Ik kan daarom ook niet vaststellen welke firmware-versie er in jouw DR4018 aanwezig is.

In principe zou ik de verschuiving van 4 adressen kunnen verklaren wanneer je het eerste wisseladres van de DR4018 zou instellen op een andere centrale dan de centrale waarmee je de adressering uittest, maar dat is blijkbaar niet het geval. Het verschil zou dan kunnen ontstaan doordat de ene centrale de decoders adresseert vanaf moduleadres 0 terwijl de andere centrale de decoders adresseert vanaf moduleadres 1 (dit is de officiële RCN-213 standaard). In deze situatie ontstaat een adresverschuiving van 4 wisseladressen. Maar als je alles op één en dezelfde centrale uitvoert kan dit verschil niet optreden, of er moet een defect in de DR4018 zitten...

Ik kan je alleen maar aanraden je testjes met seininstellingen voort te zetten met een andere DR4018. Uit eigen ervaring weet ik dat de DR4018 bij correcte programmering zonder problemen werkt...

Mocht je nog een andere DR4018 in je bezit hebben dan hoor ik graag hoe het verder is gegaan.

Groeten,
Bert


« Laatst bewerkt op: 23 februari 2020, 12:48:03 door Bert_Apd. Reden: Onjuiste RCN referentie gecorrigeerd »

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #11 Gepost op: 23 februari 2020, 13:26:39 »
Hoi Bert,
Bedankt voor je hulp en je uitleg.
Afgezien van de verschuiving van adressen werkt de verder DR4018 prima.
Ik kan de seinen bedienen met de MS2 in de kleuren rood, geel, groen, geel knipper en groen knipper.
In Rocrail heb ik dat ook werkend, maar de opeenvolging van seinen op de baan nog niet.

Een AHOB werkt ook. Meer instellingen heb ik niet geprobeerd.

Dit is de enige DR4018 die ik heb, maar ik denk dat ik er binnenkort eentje bijkoop.

Hartelijke groeten,

Albert.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #12 Gepost op: 24 februari 2020, 10:24:47 »
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet alle tekst gelezen heb maar

Ik heb via POM de DR4018 van start adres 1 voorzien (DCC).
Niet doen! ;D Dan kan je altijd last hebben van de 4 verschuiving. Tussen fabrikanten is er namelijk een beetje onenigheid wat nu echt adres 1 is. Ga gewoon voor de standaard methode, knopje op de DR4018 indrukken, wissel schakelen die je aan OUT1 wilt toekennen, ledje op de DR4018 gaat uit, klaar. Die methode werkt altijd.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

AlbertG

  • Offline Offline
  • Berichten: 339
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #13 Gepost op: 24 februari 2020, 14:11:26 »
Hoi Timo,
Bedankt voor je reactie. Ik had dat in antwoord op Bert al gecorrigeerd. Ik programmeer het adres niet via CV, maar zoals je beschreven hebt. Aangezien de DR4018 aan het spoor gekoppeld is heb ik dat per ongeluk POM genoemd maar dat is niet juist.
Maar helaas werkt deze methode niet meer correct op mijn DR4018 en CV8=8 biedt ook geen oplossing.

Groeten,
Albert.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1500
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8
« Reactie #14 Gepost op: 24 februari 2020, 14:41:56 »
Hallo Albert,

Gelet op het feit dat de DR4018 afgezien van de verschuiving normaal werkt, heb ik toch nog steeds het vermoeden dat er een andere oorzaak van de adresverschuiving is.

Daarna heb ik op het programmeerspoor de decoder nogmaals gereset, CV47 van de waarde 7 voorzien en via de MS2 het startadres 17 geprogrammeerd.
Ik kan nu de seinen aansturen vanaf OUT1 te beginnen met adres 13. Waarom dat zo is zal wel een raadsel blijven.

Zoals je hierboven aangeeft geef je de DR4018 via de MS2 het startadres 17, waarna de rode led dooft. Schakel je daarna de genoemde wisseladressen (13 en 17) via het schakelbord van de MS2 of via de wissel- of seindefinities van RocRail?

Nog een aanvullende vraag: Wat staat er op jouw DR4018: Digirails of Digikeijs?

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 24 februari 2020, 15:44:32 door Bert_Apd. Reden: Aanvullende vraag toegevoegd »