Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mat '36 445 door janw
Vandaag om 01:42:22
Relaisbesturing of toch Arduino? door Te 2/2
Vandaag om 00:54:30
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Roy van Dijk
Vandaag om 00:54:12
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ReneN
Vandaag om 00:47:30
Verlengde VW door Bram S
Vandaag om 00:39:12
Ergensnergens in H0e door EricZmS
Vandaag om 00:15:07
Kopen in de VS door ingenium
Vandaag om 00:02:07
Analoog 1 lichtsluis, 2 signalen door Te 2/2
28 oktober 2020, 23:57:18
Advies merk draaischijf, ervaringen Roco 42615 gevraagd. door charp
28 oktober 2020, 23:56:08
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
28 oktober 2020, 23:50:27
Ronald bouwt een echte Micro Layout! door Reinout van Rees
28 oktober 2020, 23:43:56
Stoppen in een blok door RBlok
28 oktober 2020, 23:26:28
Station Rekerdam door Wim Vink
28 oktober 2020, 23:18:18
Old England door Edsko Hekman
28 oktober 2020, 23:11:03
NS modelbaan Hoekdam H0 door Edsko Hekman
28 oktober 2020, 23:04:03
Projekt 083-338 door 44
28 oktober 2020, 22:54:24
Esu v4 decoder door Karst Drenth
28 oktober 2020, 22:49:30
Artitec Plan E voor Kranenberg (code 70) door Karst Drenth
28 oktober 2020, 22:41:28
Fleischmann NS Sprinter 447103, moet gekoppeld zijn om te rijden? door Klaas Zondervan
28 oktober 2020, 22:35:26
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
28 oktober 2020, 22:23:06
Cubana door Hendrik Jan
28 oktober 2020, 22:22:49
Volker Rail neemt 3x 1700 over van de NS door ingenium
28 oktober 2020, 22:16:12
Bouw "Bahnhofsvorfeld" door dimo1_dimo1
28 oktober 2020, 22:13:16
Faller Motor 629 schakelen met Digikeijs DR4018 door 72sonett
28 oktober 2020, 22:08:16
DCCNext, een nieuwe DCC decoder! door Frycio82
28 oktober 2020, 21:42:53
Roco Plan V, sound. Ervaringen. door Bert van Gelder
28 oktober 2020, 21:41:35
Welke aanslag zit op mijn "zo-goed-als-nieuwe" lok? door Bert van Gelder
28 oktober 2020, 21:38:10
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 oktober 2020, 21:27:30
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
28 oktober 2020, 21:25:04
Sudexpress Vossloh 4000, functie-instellingen gezocht. door Olivier77
28 oktober 2020, 21:08:34
  

Auteur Topic: Spanning meten digitale baan  (gelezen 2594 keer)

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Spanning meten digitale baan
« Gepost op: 14 december 2019, 19:56:46 »
Hallo,

Als ik met mijn multimeter de spanning meet van de trafo of de baan, dan komt daar 18,1 V op het display te staan. De Uhlenbrock trafo zou 14V moeten leveren. Dit is een bekend verhaal over sinus en blok etc.

Nu mijn vraag: Is er een formule die hier toegepast kan worden om op het (bij benadering?) juiste voltage te komen? Of is dit te simpel gedacht?

In bovenstaand voorbeeld zou de formule zijn: 18,1V * 0,7735 = 14,0 V
« Laatst bewerkt op: 14 december 2019, 22:00:04 door Bert van Gelder »
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7816
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #1 Gepost op: 14 december 2019, 20:03:53 »
Hoi,

Kijk even op de pagina van Klaas Zondervan: Digitale Spanning Meten en het artikel in de Encyclopedie Encyclopedie: digitale Spanning meten

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #2 Gepost op: 14 december 2019, 20:27:01 »
Die artikelen zijn mij bekend, maar dan nog heb ik bovenstaande vraag...
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #3 Gepost op: 14 december 2019, 20:33:04 »
Om te beginnen: welke meter, en welk bereik?
Die trafo is nominaal 14V, maar dat gaat alleen maar op als de netspanning 230V is en als de trafo volbelast is.
Bij een lagere belasting kan de uitgangsspanning best 20% hoger zijn.

Verder is die 14V de z.g. effectieve waarde. De topwaarde is wortel2 keer zo hoog, dus 14x1,4 = 19,6V. Dat is de spanning die na de gelijkrichter over de bufferelco staat. Daar gaat het spanningsverlies over de gelijkrichter nog van af, dus het zou goed kunnen  dat je 18V meet.

PS: ik snap niet hoe je aan die 14V komt. Bij Uhlenbrock zie ik 2 trafo's die resp. 12 of 15V en 12 of 17V leveren.
« Laatst bewerkt op: 14 december 2019, 20:44:58 door Klaas Zondervan »
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #4 Gepost op: 14 december 2019, 20:51:58 »
Hi Klaas,

Ten eerste betreft het een Fleischmann trafo model, die zwarte die vroeger standaard bij TC zat.
Staat SEC I - 14V op. SEC II zou 14,5 moeten zijn.
De multimeter is een Extech EX330. Komt bij Conrad vandaan.
Bereik begrijp ik niet zo goed wat je bedoelt... Ik zet de draaiknop op AC, maar dat bedoel je waarschijnlijk niet.



Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #5 Gepost op: 14 december 2019, 20:56:52 »
Ja, dat bedoel ik wel, waar zet je die knop op.
Ik ga even bij Conrad kijken.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

NS1220

  • Offline Offline
  • Berichten: 2402
Re: spanning meten digitale baan
« Reactie #6 Gepost op: 14 december 2019, 21:18:29 »
de groeten van Jacob
Modelbouwer in H0 en H0e. Tijdperk ongeveer '65~'75.
Vervoer van goederen met gewone wagons en 20' containers op platte wagens.
En iets in LGBschaal:
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88776.0

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #7 Gepost op: 14 december 2019, 22:37:58 »
Dan heb je het wel over een andere prijsklasse.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #8 Gepost op: 14 december 2019, 23:38:53 »
Een multimeter met True RMS, die wil ik dus!
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19316
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #9 Gepost op: 15 december 2019, 07:40:36 »
Voor de heb altijd leuk, maar voor alleen het meten van digitale spanning nogal overkill.
Welk probleem heb je eigenlijk? Waarom wil je precies weten hoe hoog de spanning uit de trafo en de centrale is?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #10 Gepost op: 15 december 2019, 10:41:10 »
Hallo Allemaal,

Dank voor de input. Ik ga dus voor een multimeter die digitale stroom op een goede manier kan meten en weergeven. Ik ben een baan aan het bouwen die uit ongeveer 120 secties gaat bestaan. Ik test regelmatig of alles goed gesoldeerd is etc. En als ik dat doe, dan vind ik het storend als ik een verkeerd getal in het display zie staan. (ook al maakt dat voor de test niet uit).
Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6711
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #11 Gepost op: 15 december 2019, 11:40:34 »
Met klaas zijn schakeling kan je dus prima de digitale stroom meter.
En is het zo belangrijk dat je de precieze stroom tot tig decimalen achter de komma wilt weten?
Als je het ongeveer weet is dat toch prima.
En als het je er alleen om te doen is om te weten of je goed gesoldeerd hebt al helemaal niet van belang.

Zonde van je geld om een dure multimeter te kopen.
Elke huis tuin en keuken multimeter voldoet voor onze hobby.  :angel:
Kan je het geld beter gebruiken om leuke spillen voor op je baan te kopen.
Die dure multimeter ligt na het bouwen toch maar in een hoekje te verstoffen.
Gr.
Eric

emanje

  • Offline Offline
  • Berichten: 298
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #12 Gepost op: 15 december 2019, 12:02:28 »
Hi Eric, Henk, Klaas,
Zo duur zijn ze toch niet, die multimeters? Als ik er eentje koop, dan kan ik toch net zo goed eentje met de juiste functionaliteit aanschaffen?

Hasenwald  |  H0 Profi  |  IB II  |  Power 4  |  Koploper  |  BMD16N-SD  |  LDT S-DEC-4-DC

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7816
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #13 Gepost op: 15 december 2019, 15:38:25 »
Hoi,

Lees even klaas zijn reactie over het meetbereik. Die is mogelijk te laag voor de multimeter die je hebt gekozen.

Ik ben een baan aan het bouwen die uit ongeveer 120 secties gaat bestaan. Ik test regelmatig of alles goed gesoldeerd is etc.

Maar waarom "piep" je die dan niet? Dan krijg je bij de meeste multimeters een weerstandswaarde te zien. Dat zegt meer dan een voltage. Je kan dan meten zonder centrale aan te hebben. En ook controleren of er ergens een onjuiste verbinding zit. Voltage meten is eigenlijk alleen nodig als je ergens denkt dat er geen of nauwelijks spanning op zit.

Groet Ronald.
« Laatst bewerkt op: 15 december 2019, 15:40:20 door Ronald Koerts »
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19744
    • Pagina van klaas
Re: Spanning meten digitale baan
« Reactie #14 Gepost op: 15 december 2019, 15:53:16 »
Lees even klaas zijn reactie over het meetbereik. Die is mogelijk te laag voor de multimeter die je hebt gekozen.
De meter van emanje is auto-ranging.

En om te zien of je iets goed hebt aangesloten kun je een verbinding inderdaad doorpiepen. Maar je kunt ook per sectie spanning meten op de AC stand van de meter. De aanwijzing is dan niet nauwkeurig, maar als je op elke sectie ongeveer hetzelfde meet zal het wel goed zitten.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.