Doel:€250.00
Donaties:€40.00

Per saldo:€-210.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-08-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baan in Los Angeles door AndrevdG
Vandaag om 03:22:26
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door AndrevdG
Vandaag om 03:15:23
Bob Telford's Ashover Railcar voor H0e/009 door Sven
Vandaag om 01:33:51
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 01:15:42
Welke bloktreinen heb jij rijden? (filmpjes!!) door Marcel112
17 augustus 2019, 23:58:19
's-Heer Heinkenspolder door barry1972
17 augustus 2019, 23:42:21
Station Rekerdam door Joran
17 augustus 2019, 23:30:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door barry1972
17 augustus 2019, 23:22:53
Roco BR23, motor maakt veel geluid na decoderinbouw door Mechiel_
17 augustus 2019, 23:14:54
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
17 augustus 2019, 22:44:39
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door Piet Groot
17 augustus 2019, 22:32:02
Instellen iTrain door tonp7
17 augustus 2019, 22:25:12
Baanbouw Bosje77 door Wim Vink
17 augustus 2019, 22:22:08
Decoder foppen door weerstand ipv motor door MdBruin
17 augustus 2019, 22:20:03
Raadplaatje door V200-G2000
17 augustus 2019, 22:17:17
Modules van Kees Gorter door MOVisser
17 augustus 2019, 22:09:30
Fleischman 434x onderdelen, maar waar door ivanzon
17 augustus 2019, 21:35:45
Vloerbaan op een studentenkamer... door Rondje_HO
17 augustus 2019, 21:03:25
Zelfbouw rails en wissels H0, waar te beginnen door laurent
17 augustus 2019, 20:39:58
Projekt 083-338 door 44
17 augustus 2019, 20:39:11
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Joshua
17 augustus 2019, 20:34:52
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Hans Reints
17 augustus 2019, 20:20:13
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Joran
17 augustus 2019, 18:55:16
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
17 augustus 2019, 18:21:41
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
17 augustus 2019, 18:05:30
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
17 augustus 2019, 17:07:27
NL-baan in Canada door ArjanB
17 augustus 2019, 17:02:15
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door MOVisser
17 augustus 2019, 16:36:31
Het Veluws landschap door Harold Content
17 augustus 2019, 15:40:46
Bouw spoor nul modulebaan, Bahnhof Königshofen, tijdperk III door bernhard67
17 augustus 2019, 14:38:12
  

Auteur Topic: Hoe twee digitale banen te koppelen?  (gelezen 1270 keer)

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1484
Hoe twee digitale banen te koppelen?
« Gepost op: 11 juni 2019, 14:27:38 »
Hallo, vraagje naar wat mogelijke oplossingen voor een klein (luxe) probleempje op onze zolderkamer.

We hebben daar 2 digitale banen, de ene met Lenz centrale, bestuurd via koploper. De tweede via een roco MM die nog handmatig bestuurd wordt ( of dat in de toekomst ooit computer gestuurd gaat worden is niet bekend. )

Beide banen moeten afzonderlijk gewoon kunnen werken, als baan 1 draait moet het niet zo zijn dat baan 2 ook opgestart moet worden, of anders om.
Echter, we willen ook graag de banen koppelen zodat we een trein van baan 1 naar baan 2 kunnen sturen en andersom.

We hebben hier wel wat oplossingen voor, op moment schakelen we de roco baan over naar de lenz centrale ( die heeft meer vermogen ), koppelen de muizen handmatig om door ze in een andere connector te prikken, en kunnen werken en elke trein overal bedienen.

Vroeg me alleen af of meerderen deze situatie hebben, en welke oplossingen daarvoor gekozen zijn. Misschien nog handige tips om zelf ook toe te passen, zeker ook in combinatie met deels automatisch rijden.

Bedankt,
Roelco
« Laatst bewerkt op: 11 juni 2019, 22:41:03 door Bert van Gelder »

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9333
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #1 Gepost op: 11 juni 2019, 14:54:40 »
Voordat ik verder reageer:

Hoeveel Muizen zitten er aan de Roco baan ?

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1484
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #2 Gepost op: 11 juni 2019, 15:02:13 »
Dat varieert voor beide banen, 1, 2 soms 3.  Maar meestal zijn het er 2.

Roelco

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 813
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #3 Gepost op: 11 juni 2019, 19:03:49 »
Ik weet niet of het in koploper kan,metniTrain geen probleem.

Je zou een overgangsblok kunnen maken en deze met een dubbelpolig relais laten schakelen tussen de twee systemen.

Groetjes

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk

Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1166
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #4 Gepost op: 11 juni 2019, 20:21:19 »
Hoi Roelco,

Als je beide banen in Koploper hebt staan, zou wellicht de netwerkversie een mogelijkheid zijn. Je kunt dan zaken doorgeven van de ene naar de andere PC.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17302
    • Pagina van klaas
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #5 Gepost op: 11 juni 2019, 20:35:15 »
Je kunt ook in Koploper 2 databases maken, 1 voor alleen baan 1, en 1 voor de combinatie.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4450
Re: Hoe twee digitale banen te koppelen?
« Reactie #6 Gepost op: 12 juni 2019, 08:57:01 »
Zeker met één baan handmatig is het niet zo moeilijk (denk ik ;D). Het kan alleen niet* rijdend. Gewoon het spoor voorzien van een dubbelpolige schakelaar (of relais) en de boel omschakelen. Op de Lenz baan op de computer er een doodlopend (station)spoor van maken. Heen (laten) rijden, omschakelen en verder gaan met de muis. Andere kant op zelfde verhaal en de computer zal het dan gewoon zien alsof er een nieuwe loc op het spoor gezet is.

Tegen kortsluiting zou je aan beide einden van het blok nog een (al naar gelang de stand van de schakelaar) een spanningsloos stuk kunnen maken als beveiliging. Of een (stroom)detector om het blok af te schakelen als je (handmatig) te ver door rijdt. Wel wat complexer maar werkt ook voor geduwde treinen.

Als beide banen volledig automatisch rijden en ook samen volledig automatisch moeten rijden is het wat lastiger. Maar volgens mij zou de netwerkversie van Koploper dat moeten kunnen en naar wat ik begrijp iTrain ook.


Timo

*Okay, theoretisch zou het wel kunnen als je al rijdend overschakelt als de volle trein in het blok is en op beide centrale de loc (de goede kant op) rijdt.
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 813
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Hoe twee digitale banen te koppelen?
« Reactie #7 Gepost op: 12 juni 2019, 09:03:30 »
In iTrain is dat gewoon mogelijk om een blok automatisch om te schakelen, denk dat het in koploper ook wel kan op een andere manier . In iTrain hang je het relais aan het blok.als hij klaar is valt het relais af en heb je MM power in dat blok.

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
Er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1484
Re: hoe twee banen te koppelen
« Reactie #8 Gepost op: 12 juni 2019, 09:20:05 »
Hoi Roelco,

Als je beide banen in Koploper hebt staan, zou wellicht de netwerkversie een mogelijkheid zijn. Je kunt dan zaken doorgeven van de ene naar de andere PC.

Daar heb ik al wel aan gedacht voor als beide banen met de computer aangestuurd gaan worden. Voorlopig is dat voor 1 baan nog niet het geval. Die blijft de komende jaren nog wel handmatig gestuurd.

Je kunt ook in Koploper 2 databases maken, 1 voor alleen baan 1, en 1 voor de combinatie.

Klaas,

Dit heeft als nadeel dat de combinatie ook voorzien moet zijn van terugmelding, en digitale wissel decoders, en de kosten daarvan is op moment nog de reden om die niet computer gestuurd te maken.
Bovendien geeft dat een probleem met de plaats van de treinen.
Als de grootste van de twee alleen rijd dan komen de treinen op andere plaatsen te staan. Als je dan de combinatie zou opstarten weet die niet waar de treinen zich bevinden. En elke keer deze opnieuw juist in de computer te zetten wordt me wat te veel werk.

Waar ik voorlopig aan zit te denken voor een oplossing gecombineerd met automatisch rijden is vanuit baan 1 een aftakking te maken naar baan 2.
Die "simuleer" ik met 6 blokken als schaduw station. 4 blokken voor de treinen die bij die baan horen. 2 voor treinen die vanuit de andere baan daar heen gestuurd worden.
Koploper plaats de treinen in die blokken en zet ze dan op handmatig. Via relais wordt dat spoor dan overgeschakeld naar andere baan.
Daar kan dan met de treinen op die baan onafhankelijk met de hand gereden worden. Als 1 trein naar baan 1 moet dan wordt die klaar gezet op het overgangs-spoor. met een druk op de knop wordt dan aangegeven dat die weer automatisch mag gaan rijden. Per gesimuleerd spoor 1 knop. blok 1 tot 4 zijn de vaste loks die bij de baan horen. blok 5 is de eerste trein die daar binnen is gekomen, blok 6 de tweede.
Koploper weet dan welke trein hij weer op mag nemen in het automatisch rij schema.

in werkelijkheid betreft het dan maar 2 sporen, 1 heen en 1 terug.

Dat idee van Timo om dan een stukje spoor stroomloos te maken aan het eind is wel goed, zeker als de trein er handmatig opgereden wordt kun je wel eens vergeten hem te stoppen.
Geduwde treinen werken we niet echt mee tot dus ver.


Bij komende beperking die ik voor mezelf heb: Als ik met de treinen aan het rijden ben maak ik graag gebruik van een computer voor het automatisch rijden, maar wil daarbij zelf zo min mogelijk van de computer zien. Dus wil, tijdens het rijden geen toetsenbord of computer muis moeten gebruiken. En zolang er geen storingen zijn ging dat tot dus ver eigenlijk ook goed.

Heb gewoon een "ouderwets" schakelbord met drukknoppen en ledjes die mij laten zien wat er gebeurd, en daarmee, in samenwerking met de roco/lenz muizen wil ik de baan besturen, waarbij ook op baan 1 het rijden/rangeren binnen de stations met de hand gebeurd. En dan met een simpele druk op een knop moet de computer die trein weer meenemen in het automatisch rijden en daarbij de hoofdbaan en het schaduwstation onder controle houden.

Bedankt voor het meedenken tot dus ver.
Roelco

Ad Cleijsen

  • Offline Offline
  • Berichten: 473
Re: Hoe twee digitale banen te koppelen?
« Reactie #9 Gepost op: 12 juni 2019, 14:49:16 »
Hoi,

Je kunt eens kijken naar http://users.telenet.be/deloof/
Hans de Loof heeft de RCD2 ontwikkeld en daarbij meld een loc zich op een baan aan (of af). Dit is een stroomdetector met een extra soort van toepassing.

Als je Hans de vraag stelt, krijg je geheid keurig antwoord.

Groet

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1166
Re: Hoe twee digitale banen te koppelen?
« Reactie #10 Gepost op: 13 juni 2019, 17:21:25 »
Hoi Roelco,

Wat je beschrijft moet met Koploper goed kunnen. Je kunt dan voor het gedeelte waar Koploper de trein overgeeft naar handmatig rijden cq. terugneemt naar automatisch rijden nog met een extern paneel of handregelaar gaan werken, zodat de PC onzichtbaar kan blijven. Mogelijk heb je nog wat logische en/of speciale acties nodig om een en ander netjes om te schakelen.

Succes met het verdere puzzelen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer