Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-02-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door Niels B
Vandaag om 11:04:28
Frans diorama 1:48 door Wim Corduwener
Vandaag om 10:59:41
NS 6700 dierenserie etchmodels door zuylen
Vandaag om 10:58:55
Bahnstrecke 5867 door eichddraig
Vandaag om 10:27:29
Gemeentetram Eemstede door Piggelmee
Vandaag om 10:25:43
Raadplaatje door tothebeach
Vandaag om 10:13:30
Mardec, optocouplers raken defect. Suggesties? door AP3737
Vandaag om 10:08:53
NL-baan in Canada door Rondje_HO
Vandaag om 10:01:14
Info gezocht over de NS L5 door ronald2016
Vandaag om 09:59:27
Einde Fleischmann Profi Gleis aangekondigd. door Rondje_HO
Vandaag om 09:53:43
Het ontstaan van Trammenlandt door Marco EB
Vandaag om 09:45:43
Schaduwstation Zevenheuvelenbaan door spoorijzer
Vandaag om 09:34:56
Uhlenbrock goldcap condensator 71800 aansluiten aan decoder? door sneek
Vandaag om 09:10:28
21mtc brugstekker door Martijn de Kuiper
Vandaag om 08:57:23
Projekt 083-338 door dimo1_dimo1
Vandaag om 08:14:27
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door rob oude mulders
Vandaag om 08:13:08
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door tothebeach
Vandaag om 07:56:39
Noord-Hollandse Modelspoordagen door ca.gorter
Vandaag om 07:45:21
Open rijden wissels door AlbertG
Vandaag om 07:35:12
NS C-4704 coupƩrijtuig in messing. Spoor-0 door Tulpendaal
Vandaag om 06:33:16
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 06:17:46
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door jandejager
Vandaag om 04:28:42
RAIL 2020 21, 22 en 23 februari, Houten. door Syb030
Vandaag om 00:43:38
Doornvliet door cor_b
25 februari 2020, 23:25:07
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Besselspoor
25 februari 2020, 22:58:39
Spoor nul RijGroep NoordOost/Nederland door NS264
25 februari 2020, 22:37:33
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
25 februari 2020, 22:10:38
DR4018 eerste 4 outs zijn niet te gebruiken ondanks reset CV8=8 door AlbertG
25 februari 2020, 22:04:51
Ergensnergens in H0e door EricZmS
25 februari 2020, 21:50:33
Railterminal Greenport Venlo door Remunj
25 februari 2020, 21:26:51
  

Auteur Topic: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.  (gelezen 2598 keer)

arnout

  • Offline Offline
  • Berichten: 960
Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Gepost op: 22 februari 2019, 09:24:09 »
Goedendag,

Is het goed mogelijk om een Artitec DE1 om te bouwen van 2-rail naar 3-rail?

Gr Arnout.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18672
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #1 Gepost op: 22 februari 2019, 09:37:49 »
Denk het wel.
Sleper eronder en wat draadjes omsolderen op het kleine printje dat op de bodem onder het interieur huist. Verder een decoder inprikken als je een analoog tweerailmodel ombouwt.

Ik weet niet of de drierail de1 van Artitec ook andere wielen had, maar misschien is dat helemaal niet nodig. Verder kan je bij Artitec vragen of ze de originele sleper nog hebben. Die klik je er zo onder.
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2019, 10:03:37 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1310
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #2 Gepost op: 22 februari 2019, 09:47:20 »
Is sowieso mogelijk. Je hebt er eventueel volgende voor nodig.
1. Al dan niet de originele Artitec 3-rail onderdelen zoals wielen en sleper.
2. Kennis van electronica. 
3. Lef.

Indien de eerste 2 er niet zijn dan heb je meer nodig van 3. Voor 2. Kunnen we je hier op het forum wel helpen.

Om te beginnen zou ik eens in de handleiding kijken of de sleper op het draaistel te bevestigen is en  bij Artitec informeren naar de verkrijgbaarheid van sleper, wielen en misschien een draaistel  (Ik kan het nu even niet nakijken maar er reageert vast wel iemand).

Als de originele onderdelen er niet zijn dan moet je kijken of er alternatieven zijn.

De draadjes van de wielen moet je samenvoegen en het draadje van de sleper op het vrijgekomen eilandje. Soms zijn er soldeereilandjes die verbonden of onderbroken moeten worden.

Tot slot een geschikte decoder er in.

Als je in Noord-Holland woont wil ik je wel helpen.

Ps. Een ac versie kopen is het makkelijkst

Succes Frits

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18672
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #3 Gepost op: 22 februari 2019, 10:02:39 »
Kennis van elektronica is echt overbodig. Enige ervaring met solderen is genoeg.
Er zijn verschillende versies van het kleine printje, maar het idee is hetzelfde. Er is duidelijk te zien waar de stroomafname is aangesloten. Je sluit de zwarte draden van de stroomafname aan op dezelfde plek als de rode draden van de stroomafname. De sleperdraad sluit je aan waar eerst een van de zwarte draden zat.



Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 1310
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #4 Gepost op: 22 februari 2019, 10:12:22 »
Misschien wat kort door de bocht om het " kennis van electronica" te noemen. Ik had mijn woorden zorgvuldiger moeten kiezen, "ervaring met electronica" was wellicht beter geweest. Ik heb er alweer spijt van dat ik heb gereageerd.

Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18672
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #5 Gepost op: 22 februari 2019, 10:31:49 »
 ???
Een zin als "kennis van elektronica" kan afschrikken. Dus ik laat even zien wat nu precies nodig is aan soldeerwerk bij de ombouw van dit model. Toevallig erg weinig. Leek me ook wel handig die foto's.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

arnout

  • Offline Offline
  • Berichten: 960
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #6 Gepost op: 22 februari 2019, 11:41:03 »
Bedankt voor jullie reacties. Heb ook een mailtje naar Artitec gestuurt en zal hun reactie even afwachten.

Mvg,

Arnout

Station_Dooiland

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
  • Hoop doet leven, Stroom doet rijden .....
    • Spoorzicht, mijn hobbywereld in woord en beeld.
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #7 Gepost op: 22 februari 2019, 11:42:16 »

Je hebt er eventueel het volgende voor nodig.
1. Al dan niet de originele Artitec 3-rail onderdelen zoals wielen en sleper.
2. Kennis van electronica. 
3. Lef.


Zelf ben ik ook in het bezit van de (blauwe) Artitect DE1 loc.
Deze is als digitale gelijkstromer aangeschaft. Punt 2 en 3 heb ik heel eenvoudig omzeild, door het door een ander te laten doen die er veel ervaring mee heeft  ;).

Na het plaatsen van de sleper is toen de originele decoder direct vervangen door een LokSound met de originele geluiden. Een aanrader bij deze loc, hij is het waard.

Echter bleek na terugkomst dat hij vooral last had van wissels en piepend en krakend gedrag bij R1 bochten. En aangezien ik een kleine baan heb, is de R1 bocht noodzakelijk. Ik herkende dit gedrag van locs en treinstellen die in het verleden al eens waren omgebouwd van 2-rail naar 3-rail. En wordt veroorzaakt doordat de aslengte bij 2-rail 0,4 millimeter langer is dan bij 3-rail (daarom rij ik wel met Roco en andere merken qua wagens en rijtuigen, maar vervang altijd de wielassen) en daardoor meer wringt in de bochten e.d.

De tandwiel-loze assen zijn op mijn verzoek dus handmatig 'verkleind'. Die 0,4 millimeter is echt wel merkbaar, al lijk ik daarmee een muggenzifter.
Degene die deze actie voor me uitgevoerd heeft, heeft bij Artitec de originele AC wielassen besteld en geplaatst.

Met groot succes. Het is een plaatje en hij rijdt als een plaatje en het enige geluid wat je nu nog hoort is dat van de Loksound. De wissels waren vanaf dat moment trouwens ook geen probleem meer.

Dus zeker aan te raden.

Groeten,

Jan
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2019, 12:49:39 door Station_Dooiland »

Wijbe

  • Offline Offline
  • Berichten: 992
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #8 Gepost op: 22 februari 2019, 18:02:41 »
Vermoedelijk heeft Artitec niet meer aangedreven AC assen, de laatste zitten vermoedelijk in die van Jan  ;D

Zou de niet aangedreven wielen gewoon vervangen voor AC assen. Zijn redelijk universeel, even de oude wieldiameter en aslengte opmeten. Uit mijn hoofd heb ik toegepast: 10,4mm en 24,4mm. Volgens mij zijn de originele 10,2mm.
« Laatst bewerkt op: 22 februari 2019, 18:04:17 door Wijbe »
Met vriendelijke groet,
Wijbe

Station_Dooiland

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
  • Hoop doet leven, Stroom doet rijden .....
    • Spoorzicht, mijn hobbywereld in woord en beeld.
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #9 Gepost op: 22 februari 2019, 18:19:31 »
Vermoedelijk heeft Artitec niet meer aangedreven AC assen, de laatste zitten vermoedelijk in die van Jan  ;D

Sorry....  ;D

ceuleer

  • Offline Offline
  • Berichten: 208
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #10 Gepost op: 23 februari 2019, 12:54:41 »
Ik weet niet of de drierail de1 van Artitec ook andere wielen had, maar misschien is dat helemaal niet nodig. Verder kan je bij Artitec vragen of ze de originele sleper nog hebben. Die klik je er zo onder.

Ik zou het ook eerst eens proberen met de DC wielen.
ESU gebruikt ook maar 1 set wielen voor AC en DC.
Ik heb ooit een Mehano Reeks 51 tweedehands gekocht, en er zaten ook DC wielen en een sleper onder, en die persoon had nooit problemen gehad met het rijdgedrag op de 3-railsporen. Ik heb hem terug omgebouwd naar 2-rail.

Station_Dooiland

  • Offline Offline
  • Berichten: 32
  • Hoop doet leven, Stroom doet rijden .....
    • Spoorzicht, mijn hobbywereld in woord en beeld.
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #11 Gepost op: 23 februari 2019, 19:24:10 »
..... en die persoon had nooit problemen gehad met het rijdgedrag op de 3-railsporen. .....

Hetgeen ik aangaf, zijn niet echt problemen die het rijden tegenhouden.
Ze zijn hoogstens een vervelende bijkomstigheid.

Echter zal dit ook weer minder van toepassing zijn als je R2 of groter gebruikt voor je bochten.

Groeten,

Jan
« Laatst bewerkt op: 23 februari 2019, 21:31:35 door Station_Dooiland »

HeRo

  • Offline Offline
  • Berichten: 378
    • Bouwdraadje bij de buren.
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #12 Gepost op: 24 februari 2019, 12:01:01 »
Als 3 railer met veel omgebouwd DC materiaal gebruik ik regelmatig een wielen persje om de afstand op de assen iets aan te passen.

Onder mijn Artitec DE materiaal zitten ook Lilliput of Brawa slepers.Kun je met een boutje zo onder het draaistel monteren.

Groeten Robin
« Laatst bewerkt op: 24 februari 2019, 12:03:12 door HeRo »

Forever Rocofan

  • Offline Offline
  • Berichten: 1586
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #13 Gepost op: 24 februari 2019, 15:09:52 »
Hoi Arnout,

Ik zou even op zolder moeten kijken. Ik heb een dummy DE2 gekocht. De basis hiervan is volgens de doos een wisselstroom model. Misschien zouden we assen en onderdelen van het draaistel kunnen ruilen. Mijn dummy moet op een digitale tweerailbaan bij een werkplaats komen te staan, dus ik zou geholpen zijn met gelijkstroom assen.

Mocht je dit een idee vinden kun je me even PB sturen.

Groet Ruud B.
Verzamelaar van NS treinen in rood, blauw, bruin, groen en geel.

Martijn de Kuiper

  • Bestuur
  • Offline Offline
  • Berichten: 2293
Re: Artitec DE1 ombouwen 2-rail naar 3-rail.
« Reactie #14 Gepost op: 24 februari 2019, 16:05:23 »
Ruud

Mocht je er met Arnout niet uitkomen, wellicht heb ik namelijk een gelijkstroomdummy die eigenlijk 3 rail moet zijn.

Maar Arnout gaat natuurlijk voor, en ik moet het nog checken.

Martijn
Martijn