Doel:€250.00
Donaties:€102.50

Per saldo:€-147.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-07-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Beurs in Houten 29 augustus 2020 - de voor- en nabeschouwing door Rondje_HO
Vandaag om 12:35:31
Baanbouw Bosje77 door Reinout van Rees
Vandaag om 12:33:31
Raadplaatje door meino
Vandaag om 12:29:57
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door Hans van de Burgt
Vandaag om 12:29:27
Rheinburgh, TP V/VI door Edsko Hekman
Vandaag om 12:27:41
Corail rijtuigen. Welke heb ik nodig? door Rondje_HO
Vandaag om 12:21:12
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 12:07:17
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 11:50:55
Aantal draden ringleiding door bask185
Vandaag om 11:23:40
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 11:15:01
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Patrick1975
Vandaag om 11:12:57
Photos Toronto Canada door Ronald Halma
Vandaag om 11:12:33
Nieuw cilinderblok voor DJH/Modelloco NS 3900 door Gerke
Vandaag om 10:42:40
Corona, en de toekomst van modeltreinbeurzen? door Marty
Vandaag om 10:35:11
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
Vandaag om 09:55:34
Koploper Delft stopt (update 2020: online verder) door Remunj
Vandaag om 09:40:48
Nieuws over oud spul in Colombia door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 09:16:07
NS Stoomverwarmingswagen door AndrevdG
Vandaag om 07:53:44
RSU Stapje 2 een NS goederenwagen van MK: de 18 Luiker door AB 7216
Vandaag om 07:33:05
Projekt 083-338 door Ric
Vandaag om 06:50:20
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door Jacob Bax
Vandaag om 03:11:36
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 01:46:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:19:28
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
13 augustus 2020, 22:59:26
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door NS264
13 augustus 2020, 22:48:16
Zonexpres rond 1965 door Falkenberg
13 augustus 2020, 22:33:32
Automatische koppeling door Luit
13 augustus 2020, 22:21:23
De Wadlander, een eilandbaan. door Jelmer
13 augustus 2020, 21:44:30
Eén leuke of mooie trein/spoor foto van je vakantie. door borotof
13 augustus 2020, 21:27:04
TV: Verborgen verleden bij SHM door VictorPM
13 augustus 2020, 20:11:09
  

Auteur Topic: Schakelsnelheid DR4024 instellen: Opgelost  (gelezen 535 keer)

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Schakelsnelheid DR4024 instellen: Opgelost
« Gepost op: 18 november 2018, 15:35:42 »
Hallo:
Nadat ik een start heb gemaakt om mijn Marklin wisselaandrijvingen te vervangen door servo aansturing loop ik nu tegen een programmeer probleem aan. Ik heb aangeschaft een startpakket van Digikeijs met een decoder DR4024 en 4 servo's. Later nog los bijgekocht een decoder en 4 losse servo's.
In het begin veel problemen gehad om de decoders te programmeren, maar dat is na enig volhouden toch gelukt.

Echter zie ik dat b.v. de engelse wissels niet mooi schakelen als dit te langzaam gaat, soms blijft een van de pootjes(rail) hangen en schakelt dan niet naar de juiste stand.
Ik wil daarom de schakelsnelheid verhogen en dit zou moeten gaan via CV 113-116
Hieronder de vermelding uit handleiding van de DR4024

CV 133-116
Bit   Functie                                                                                            Waarde
0-3   Stelt de servo-stapgrootte in.                                                             2
      Waarde 15 is snelst aan,                                                                     0-15
      waarde 0 is langzaamst.   
4-7   Stelt de servo-stapsnelheid in.                                                             0
      Waarde 15 kleinste en waarde 0 de grootste. 0 komt overeen met 50     (0-15)
      stappen per seconde. 1 met 25/s, 2 met 12/s, 3 met 5/s, 4 met 4/s.     *16
      etc.. Tot 15 met 1 stap / seconde.

Bij de laatste instelling in combinatie met bit 0-3 op 0, stapt de servo
tussen de twee uiterste standen in 126 seconden !


Met bovenstaande gegevens kom ik dus niet verder omdat steeds als ik per bit wil programmeren mijn IB aangeeft Geen Loc terwijl ik wel volgens de handleiding de decoder heb aangemeld met Loc 9999 op 128 stappen DCC.   
Het is mij ook niet duidelijk welke waardes ik nu precies moet ingeven om de servo's het snelst te laten bewegen.
Misschien kan iemand mij hier op het juiste pad helpen.

m.vr.gr. Jo


« Laatst bewerkt op: 18 november 2018, 19:18:08 door jodelo »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #1 Gepost op: 18 november 2018, 16:05:02 »
Hoi Jo,

Lijkt er op dat je IB niet in POM bit-wise wil programmeren maar alleen via het programmeerspoor. Ook niet zo heel erg, van bit naar decimaal getal kan jij ook gewoon berekenen. ;) En nu was ik eigenlijk begonnen met dat uitleggen maar misschien gewoon te ingewikkeld. ::) Ik zal het hieronder nog plaatsen maar zal eerst een meer directe manier beginnen zonder details :p

De standaard waarde is schijnbaar 2 en dit komt neer op zoals er ook naast staat 2 voor de stapgrootte en 0 voor de stapsnelheid. Stapsnelheid staat al op zijn snelst (en geeft ook het soepelste verloop) dus die kan je negeren. Blijft de stapgrootte over die je tot max 15 kunt verhogen. Dus je kunt CV113-116 ergens een waarde tussen 2 (wat het nu is) tot 15 (maximaal mogelijke snelheid) geven in byte modus.

Maar aan de andere kant, juist het mooie van de servo is de lage snelheid ::) Ik denk dat het beter is als je in de wissel kunt vinden waarom hij blijft hangen en dat verhelpt (y)


Timo


Verdere detail uitleg:


Ieder bitje heeft een waarde en als je dit op telt heb je het decimale getal. Net als 23 bestaat uit 20 + 3. Zie daarvoor de tabel onderaan. Tel daarvoor ieder bitje dat je aan (ofwel 1 wilt) de waarde bij elkaar op. Wil je dus bitje 2 en bitje 6 aan hebben dan komt dat overeen met 4 + 64 = 68. Andersom kan ook, zo bestaat 145 uit 128 + 16 + 1 ofwel bitjes 0, 4 en 7.

Maar je kan ook Google om hulp vragen, bitje 2 en 6 aan komt neer op 0b01000100. Bitje 0 staat rechts en bitje 7 links. De 0b ervoor geeft alleen aan dat het op een bit-notatie gaat in plaats van decimaal. En dat kun je Google vragen om naar decimaal om te zetten. Of andersom.

Of wat de handleiding nu al aan geeft mag je ook de som van de twee delen nemen waarbij je het tweede deel maal 16 moet doen (vandaar de * 16). Zou je dus een stapsnelheid van 5/s willen met een stapgrootte van 2 dan:
- 5/s heeft waarde 3
- 3 x 16 = 48
- 48 + 2 = 50
- je programmeert 50

Bit          Waarde
Bit 01
Bit 12
Bit 24
Bit 38
Bit 416
Bit 532
Bit 664
Bit 7128


Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #2 Gepost op: 18 november 2018, 16:17:29 »
Hallo Timo:
Bedankt voor je uitleg, heel veel snap ik niet van de bitjes en bytes. Ik ga de stapgrootte eens proberen te verhogen en zien wat dit oplevert.
De wissel had ik al nagekeken en die werkt soepel. Met de Marklin wisselaandrijving schakelt hij geheel soepel.
Het lijkt net of hij nu het duwtje van de veer net iets te laat krijgt waardoor hij blijft hangen. Zou eigenlijk niet moeten maar hij doet het toch.

Ga morgen ook nog met een 2de engelse wissel proberen en zien of daar dit probleem zich herhaalt.

gr. Jo


UPDATE:
Hoi Timo:
Zojuist wat met de instellingen gespeeld en de stapgrootte naar 5 gezet. Hierbij schakelt de wissel soepel.
Heb jou uitleg nog een paar keer goed gelezen en kom tot de conclusie dat als ik de bitwaardes bij elkaar optel ik de te programmeren bytewaarde krijg.
Als ik het goed heb is dus Byte waarde 5, bitwaarde 0+2 Klopt dit ?
Bitwaarde zou dus uitkomen op 00000101 dit zou moeten kloppen. Als dit klopt begrijp ik langzaam hoe het werkt.
Heb me hier nog nooit mee beziggehouden dus even een leermoment.

Gr. Jo
« Laatst bewerkt op: 18 november 2018, 16:55:00 door jodelo »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #3 Gepost op: 18 november 2018, 16:57:37 »
Hoi Jo,

Mooi dat het nu werkt! (y)

En je conclusie over bits en bytes is ook helemaal correct! (y)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #4 Gepost op: 18 november 2018, 17:17:37 »
Hoi Timo:

Mooi dat het klopt, ik ga me hier nog eens goed in verdiepen want ik kom dit toch steeds vaker tegen.
Bedankt voor je hulp en duidelijke uitleg.

Voor mij mag dit draadje op opgelost, zie er hier nergens de mogelijkheid voor, of ik kijk er overheen.

gr. Jo  (y) :-\

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19303
    • Pagina van klaas
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen: opgelost
« Reactie #5 Gepost op: 18 november 2018, 17:20:54 »
Dat doe je zoals ik nu heb gedaan: in de titel van het draadje het woord opgelost toegevoegd.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.