Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

VAM-materieel en de Roco nummers door Rick
Vandaag om 13:41:04
Fleischmann Profi-rails, wordt het nog gemaakt? door Harold34
Vandaag om 13:36:51
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door ruudns
Vandaag om 13:32:19
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 13:15:43
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door Joran
Vandaag om 13:13:26
S88 alleen signaal als de loc rijdt door Klaas Zondervan
Vandaag om 12:56:57
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 12:50:35
Raadplaatje door Klaas Zondervan
Vandaag om 12:46:45
Zware botsing met SNG-stel, 22-05-2020 door Thom
Vandaag om 12:41:25
Littfinski keerlus module: Schakelt met één lok niet, wel met de anderen door hgr
Vandaag om 12:26:48
Verlichting bij pendeltreinen door Gerke
Vandaag om 12:00:43
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door eezacque
Vandaag om 11:58:37
Baan in Los Angeles door NS264
Vandaag om 11:55:55
NL baan: Frotterdam in h0 door Ben
Vandaag om 11:52:49
NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door Reeks77
Vandaag om 11:18:27
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 11:17:43
Roco z21 verbinden met 10764 werkt niet ! door St00mboy
Vandaag om 11:16:43
wissel met decoder werkt maar één kant op door henk
Vandaag om 11:13:49
Station perron door Rob E.
Vandaag om 11:00:03
25 jaar geleden door Willem1951
Vandaag om 10:57:49
Rivarossi E424 oud model reparatie door Duizendpoot
Vandaag om 10:29:47
Testbaantje in een koffer, h0f door minibart
Vandaag om 10:09:04
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 09:43:25
Motordraaistellen, kant en klaar kopen of zelf bouwen? door Marc tramt
Vandaag om 09:15:35
Spoorbrug in Zaltbommel door Conner
Vandaag om 04:28:45
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door Rik
26 mei 2020, 23:48:10
Wat zou inbouwen decoder kosten: Fleischmann Sprinter en Mat ‘64? door VAM65
26 mei 2020, 23:09:21
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Juroen
26 mei 2020, 22:42:10
BNLS-module: "Grasland" door Edsko Hekman
26 mei 2020, 22:39:34
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
26 mei 2020, 22:27:19
  

Auteur Topic: Schakelsnelheid DR4024 instellen: Opgelost  (gelezen 480 keer)

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Schakelsnelheid DR4024 instellen: Opgelost
« Gepost op: 18 november 2018, 15:35:42 »
Hallo:
Nadat ik een start heb gemaakt om mijn Marklin wisselaandrijvingen te vervangen door servo aansturing loop ik nu tegen een programmeer probleem aan. Ik heb aangeschaft een startpakket van Digikeijs met een decoder DR4024 en 4 servo's. Later nog los bijgekocht een decoder en 4 losse servo's.
In het begin veel problemen gehad om de decoders te programmeren, maar dat is na enig volhouden toch gelukt.

Echter zie ik dat b.v. de engelse wissels niet mooi schakelen als dit te langzaam gaat, soms blijft een van de pootjes(rail) hangen en schakelt dan niet naar de juiste stand.
Ik wil daarom de schakelsnelheid verhogen en dit zou moeten gaan via CV 113-116
Hieronder de vermelding uit handleiding van de DR4024

CV 133-116
Bit   Functie                                                                                            Waarde
0-3   Stelt de servo-stapgrootte in.                                                             2
      Waarde 15 is snelst aan,                                                                     0-15
      waarde 0 is langzaamst.   
4-7   Stelt de servo-stapsnelheid in.                                                             0
      Waarde 15 kleinste en waarde 0 de grootste. 0 komt overeen met 50     (0-15)
      stappen per seconde. 1 met 25/s, 2 met 12/s, 3 met 5/s, 4 met 4/s.     *16
      etc.. Tot 15 met 1 stap / seconde.

Bij de laatste instelling in combinatie met bit 0-3 op 0, stapt de servo
tussen de twee uiterste standen in 126 seconden !


Met bovenstaande gegevens kom ik dus niet verder omdat steeds als ik per bit wil programmeren mijn IB aangeeft Geen Loc terwijl ik wel volgens de handleiding de decoder heb aangemeld met Loc 9999 op 128 stappen DCC.   
Het is mij ook niet duidelijk welke waardes ik nu precies moet ingeven om de servo's het snelst te laten bewegen.
Misschien kan iemand mij hier op het juiste pad helpen.

m.vr.gr. Jo


« Laatst bewerkt op: 18 november 2018, 19:18:08 door jodelo »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #1 Gepost op: 18 november 2018, 16:05:02 »
Hoi Jo,

Lijkt er op dat je IB niet in POM bit-wise wil programmeren maar alleen via het programmeerspoor. Ook niet zo heel erg, van bit naar decimaal getal kan jij ook gewoon berekenen. ;) En nu was ik eigenlijk begonnen met dat uitleggen maar misschien gewoon te ingewikkeld. ::) Ik zal het hieronder nog plaatsen maar zal eerst een meer directe manier beginnen zonder details :p

De standaard waarde is schijnbaar 2 en dit komt neer op zoals er ook naast staat 2 voor de stapgrootte en 0 voor de stapsnelheid. Stapsnelheid staat al op zijn snelst (en geeft ook het soepelste verloop) dus die kan je negeren. Blijft de stapgrootte over die je tot max 15 kunt verhogen. Dus je kunt CV113-116 ergens een waarde tussen 2 (wat het nu is) tot 15 (maximaal mogelijke snelheid) geven in byte modus.

Maar aan de andere kant, juist het mooie van de servo is de lage snelheid ::) Ik denk dat het beter is als je in de wissel kunt vinden waarom hij blijft hangen en dat verhelpt (y)


Timo


Verdere detail uitleg:


Ieder bitje heeft een waarde en als je dit op telt heb je het decimale getal. Net als 23 bestaat uit 20 + 3. Zie daarvoor de tabel onderaan. Tel daarvoor ieder bitje dat je aan (ofwel 1 wilt) de waarde bij elkaar op. Wil je dus bitje 2 en bitje 6 aan hebben dan komt dat overeen met 4 + 64 = 68. Andersom kan ook, zo bestaat 145 uit 128 + 16 + 1 ofwel bitjes 0, 4 en 7.

Maar je kan ook Google om hulp vragen, bitje 2 en 6 aan komt neer op 0b01000100. Bitje 0 staat rechts en bitje 7 links. De 0b ervoor geeft alleen aan dat het op een bit-notatie gaat in plaats van decimaal. En dat kun je Google vragen om naar decimaal om te zetten. Of andersom.

Of wat de handleiding nu al aan geeft mag je ook de som van de twee delen nemen waarbij je het tweede deel maal 16 moet doen (vandaar de * 16). Zou je dus een stapsnelheid van 5/s willen met een stapgrootte van 2 dan:
- 5/s heeft waarde 3
- 3 x 16 = 48
- 48 + 2 = 50
- je programmeert 50

Bit          Waarde
Bit 01
Bit 12
Bit 24
Bit 38
Bit 416
Bit 532
Bit 664
Bit 7128


Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #2 Gepost op: 18 november 2018, 16:17:29 »
Hallo Timo:
Bedankt voor je uitleg, heel veel snap ik niet van de bitjes en bytes. Ik ga de stapgrootte eens proberen te verhogen en zien wat dit oplevert.
De wissel had ik al nagekeken en die werkt soepel. Met de Marklin wisselaandrijving schakelt hij geheel soepel.
Het lijkt net of hij nu het duwtje van de veer net iets te laat krijgt waardoor hij blijft hangen. Zou eigenlijk niet moeten maar hij doet het toch.

Ga morgen ook nog met een 2de engelse wissel proberen en zien of daar dit probleem zich herhaalt.

gr. Jo


UPDATE:
Hoi Timo:
Zojuist wat met de instellingen gespeeld en de stapgrootte naar 5 gezet. Hierbij schakelt de wissel soepel.
Heb jou uitleg nog een paar keer goed gelezen en kom tot de conclusie dat als ik de bitwaardes bij elkaar optel ik de te programmeren bytewaarde krijg.
Als ik het goed heb is dus Byte waarde 5, bitwaarde 0+2 Klopt dit ?
Bitwaarde zou dus uitkomen op 00000101 dit zou moeten kloppen. Als dit klopt begrijp ik langzaam hoe het werkt.
Heb me hier nog nooit mee beziggehouden dus even een leermoment.

Gr. Jo
« Laatst bewerkt op: 18 november 2018, 16:55:00 door jodelo »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #3 Gepost op: 18 november 2018, 16:57:37 »
Hoi Jo,

Mooi dat het nu werkt! (y)

En je conclusie over bits en bytes is ook helemaal correct! (y)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

jodelo

  • Offline Offline
  • Berichten: 16
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen
« Reactie #4 Gepost op: 18 november 2018, 17:17:37 »
Hoi Timo:

Mooi dat het klopt, ik ga me hier nog eens goed in verdiepen want ik kom dit toch steeds vaker tegen.
Bedankt voor je hulp en duidelijke uitleg.

Voor mij mag dit draadje op opgelost, zie er hier nergens de mogelijkheid voor, of ik kijk er overheen.

gr. Jo  (y) :-\

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18876
    • Pagina van klaas
Re: Schakelsnelheid DR4024 instellen: opgelost
« Reactie #5 Gepost op: 18 november 2018, 17:20:54 »
Dat doe je zoals ik nu heb gedaan: in de titel van het draadje het woord opgelost toegevoegd.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.