Doel:€250.00
Donaties:€107.00

Per saldo:€-143.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco levert verkeerd onderdeel 2400 door Chris
Vandaag om 15:38:32
Austria Express D 217 door MarcNL
Vandaag om 15:29:48
Het Veluws landschap door Rondje_HO
Vandaag om 15:28:12
Draglinebak en andere grijpmiddelen in h0. door WimM
Vandaag om 15:15:36
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Rondje_HO
Vandaag om 15:15:13
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door RdJ
Vandaag om 14:46:14
MB-module "Dolce far N-te" door Marc tramt
Vandaag om 14:44:14
Modulebaan, waar kun je schaduwstation maken, en andere vragen. door St00mboy
Vandaag om 14:36:08
V-IRM in 1:45 door Mitchell
Vandaag om 14:15:33
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Lobomotion69
Vandaag om 14:10:30
Kolomboor, wat is een goede keuze, hulp gevraagd! door arnaudns
Vandaag om 13:21:35
Roco Fccpps door Albert.H0
Vandaag om 13:20:43
25 jaar geleden door Willem1951
Vandaag om 12:43:17
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 11:45:03
Raadplaatje door tothebeach
Vandaag om 11:19:06
Bröckenbahn door Frank 123
Vandaag om 11:13:16
GATX zans knikketelwagon H0 door Daan!
Vandaag om 11:05:53
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 10:39:02
Intellibox IR 60 550, hoe te updaten? door Peter Spruit
Vandaag om 10:26:55
Vitrinekast ipv baan door steven346
Vandaag om 09:12:20
Artikeltje op nu.nl door Illya Vaes
Vandaag om 08:13:42
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Esufreak
Vandaag om 07:56:45
FS verschil livrei XMPR - XMPR1 door Falcon10
Vandaag om 06:39:47
De bouw van Rehausen. door Lobomotion69
Vandaag om 04:59:17
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Thom
Vandaag om 01:34:20
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:44:51
Wie herkent deze sfeervolle beschrijving? door Joost O
Vandaag om 00:24:12
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door NS1220
Vandaag om 00:14:36
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
18 juni 2019, 23:28:11
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
18 juni 2019, 23:20:44
  

Auteur Topic: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen  (gelezen 3189 keer)

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #30 Gepost op: 23 november 2018, 20:47:18 »
Is JMRI in combinatie met een programma wat hun protocol gebruikt een optie? dat scheelt een boel geknoei met libraries

http://jmri.sourceforge.net/help/en/package/jmri/jmrit/withrottle/Protocol.shtml


Een andere optie met simpel serieel protocol is dcc++
https://sites.google.com/site/dccppsite/videos/dcc-base-station
« Laatst bewerkt op: 23 november 2018, 21:12:35 door ivanzon »

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #31 Gepost op: 23 november 2018, 21:38:36 »

meer info en opties zijn altijd goed.. JMRI tot nu toe draaide enorm traag :(
maargoed ik gebruikte dan ook de GUI modus, misschien dat ik met een server node
en CLI (command line interface) eenvoudige commando's sturen kan...
stel dat deze vlot (liefst direct) reageren, dan is dit absoluut een mogelijkheid!
zal mij dr opnieuw eens in verdiepen (als het lukt want mn hoofd explodeert bijna van informatie)

die andere link moet ik nog even tijd voor nemen...
zie nu nog even niet 'de link' althans ik heb de filmpjes bekeken
maar krijg niet de indruk dat ik daar wijzer van wordt
kortom de rest van de pagina moet ik nog doornemen

alvast bedankt!
« Laatst bewerkt op: 23 november 2018, 22:29:24 door Bert van Gelder »

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3350
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #32 Gepost op: 26 november 2018, 08:56:36 »
Overigens als je de sources zoekt: https://github.com/networkfusion/XpressNetSharp (Op github). Je vroeg wat githup is, wel het is een site met een zeer grote verzameling software, waarvan de sources in public domain staan. Het is niet alleen software van amateurs zoals ik (ja, ik heb er ook een account), maar ook van grote bedrijven. Van Visual Studio is een groot deel van de source code te vinden op github (ja Microsoft is een van de grootste sponsors).

Succes met het repareren van je PC.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7478
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #33 Gepost op: 07 januari 2019, 19:42:11 »
hoi,

Goed, je hebt wat frustraties als ik het vorige draadje wat geveegd is zo lees:

mijn hemel wat prehestorisch

is Citeren een beetje prehistorisch? Valt wel mee. Het is hoe je er mee omgaat ;)

EDIT: ik kan beter mn vragen in t Engels op Reddit posten en dan geld bieden voor een oplossing...  zit al weken op een doodlopend spoor, aan reacties in mn andere topic

Welke ideeën had je buiten de ideeën die je al had voor het koppelen met standaard software?

kreeg ik wel de indruk dat er mensen zijn die t weten maar vermoedelijk geen behoefte hebben aan concurentie

Dat is een behoorlijke aanname... Er zijn zat mensen die willen helpen. Wat jij wil is behoorlijk specifiek. Het aansturen van je USB Midi DJ paneel Daardoor zal je het een en ander toch behoorlijk moeten uitzoeken c.q. zelf opnieuw uitvinden. Zeker als je bepaalde apparaten met software aan elkaar wil knopen. Ik kan mij voorstellen dat een XpressNet bieb voor een programmeertaal je op weg gaat helpen. Kijk eens op deze webzijde: Deepwoods Software anounces the release of Version 2.1.43 of the Model Railroad System. Denk dat je anders te moeilijk denkt met allerlei oplossingen zoals eerst omzetten naar iets en de huidige z21 / z21start / Z21 software gebruiken om de commando's te versturen c.q. uit te lezen. Je kan beter een eigen programma bouwen die de USB-midi of het toetsenbord afvangt en deze omzet naar XpressNet commando's. Dan kan je beter het XpressNetprotocol over LAN gebruiken. Dan heb je alleen een programma dat rechtstreeks met je witte z21 babbelt via het netwerk.

Trouwens: Voor de meeste is de feestmaand december altijd behoorlijk druk en weinig tijd om te modelbouwen ;)

Groet Ronald.

Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #34 Gepost op: 07 januari 2019, 21:10:58 »
Wat library betreft kan je de loc besturen met https://github.com/networkfusion/XpressNetSharp
Voor die controller: is dat ding als HID Device te gebruiken? Dat maakt het uitlezen van de knoppen en stuk makkelijker

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #35 Gepost op: 07 januari 2019, 21:33:32 »
@Ronald & Ivanzon: dankuwel leesvoer voor morgen zal mn bevindingen daarna posten! thnx

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #36 Gepost op: 07 januari 2019, 22:31:08 »
Ik heb even naar die xpressnet library gekeken, is wel een heleboel async code met de daarbij horende irritaties, en de zoals gebruikelijk 5 versies achterlopende voorbeelden.

 Ik kan wel iets inelkaar flansen in een paar avondjes. Houd er wel rekening mee dat ik het niet kan testen omdat ik geen z21 hardware heb liggen

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #37 Gepost op: 08 januari 2019, 12:50:15 »
Ik heb even naar die xpressnet library gekeken, is wel een heleboel async code met de daarbij horende irritaties, en de zoals gebruikelijk 5 versies achterlopende voorbeelden.

 Ik kan wel iets inelkaar flansen in een paar avondjes. Houd er wel rekening mee dat ik het niet kan testen omdat ik geen z21 hardware heb liggen

ok aan jouw reactie te horen heb je dr 100x meer verstand van dan ik
aangezien ik echt meerdere WTF momentjes had tijdens t lezen die info...

Stel dat jij al het volgende voor elkaar krijgt:
1.(keyboard)toets voor het kiezen van het actief lokadres bijv.1/2/3/4/5/6/7/8/9/0
echter het liefst vrij te programmeren (zie reden hieronder)
2.vrij in te stellen (joystick)knop voor bijv. verlichting (normaliter is dat het cijfer 0)
zodat wanneer er 2 vensters open staan (per trein 1 aparte input kan geven)
3.een vrij in te stellen joystick Axis voor snelheid (ipv de standaard muiswiel en pijltjes)
helemaal top zou een kalibratie erbij wezen

als de bovenstaande al zou lukken, vermoed ik dat de rest van de code zelf kan
op basis van het bestuderen van jouw code en het aanpassen (hoop ik)

Ben zelf vanwege ziekte al 10jaar uitgeschakeld
maar ik kan dus bijna op elk moment dat jij wilt testen
even vlug het gecompileerde progje draaien en je t resultaat melden

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #38 Gepost op: 11 januari 2019, 21:41:23 »
Gaat wat langer duren, De z21 kan alleen via een hardware interface in Xpressnet communiceren, en het is zonde van het geld en deal  aanwezige netwerk mogelijkheden om daar een extra component tussen te zetten. Gelukkig is er een goede documentatie van het z21 protocol waar ik een library mee kan bouwen...
En ik heb ook nog het voordeel dat ik daar een emulator voor heb in JMRI waarmee ik kan testen

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #39 Gepost op: 12 januari 2019, 14:30:58 »
Gaat wat langer duren, De z21 kan alleen via een hardware interface in Xpressnet communiceren, en het is zonde van het geld en deal  aanwezige netwerk mogelijkheden om daar een extra component tussen te zetten. Gelukkig is er een goede documentatie van het z21 protocol waar ik een library mee kan bouwen...
En ik heb ook nog het voordeel dat ik daar een emulator voor heb in JMRI waarmee ik kan testen

maar 1 ding snap ik dan niet hoe kan het dan dat ik met JMRI (en andere software) welliswaar met beperkingen toch kan communiceren met de z21 terwijl ik geen Hardware Xpressnet gebruik? Of betekend het dat ik al tijden op t verkeerde spoor zit en JMRI en de z21 standaard software helemaal niet via Xpressnet communiceren?? dat zou een hoop verklaren, praten die dan in het standaard z21 protocol ofzoiets? ben bang dat ik mijzelf weer in verwarring breng excuses!

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1413
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #40 Gepost op: 13 januari 2019, 08:23:08 »
Op basis van de broncode van het Xpressnet voorbeeld lijkt dat een simpele 'converteer binnenkomende stream naar bus signalen' actie specifiek voor de Lenz 23151

Die z21 is een stuk geavanceerder, die gebruikt meerdere manieren van communicatie tegelijk: X-Bus voor het rijden en besturen van seinen (hetzelfde protocol als de Multimaus), R-Bus voor terugmelders.Railcom, CANBus en LocoNet.

Praktisch communiceer je dan over 1 verbinding met 5 verschillende apparaten. Als je in JMRI 'Z21 traffic' aan zet zie je wat er over de lijn heen en weer gestuurd wordt.
Voor het rijden is dat praktisch gezien het omzetten van de UDP stream naar X-bus commando's, hetzelfde wat de 23151 doet maar met 1 stap erbij om te kijken of de binnenkomende data wel voor die bus bedoeld is

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #41 Gepost op: 13 januari 2019, 13:10:22 »
Moderator: niet op CITAAT drukken a.u.b als je op het laatste bericht reageert. Anders komen alle berichten dubbel te staan...
enorm bedankt voor deze jip&janneke uitleg :)
dus als ik t goed begrijp heb ik aan X-bus commando's genoeg
omdat het mij puur om de besturing gaat...
infeite zou mijn ultieme doel gewoon een PC MULTIMAUS EMULATOR zijn
(om t zo even te noemen)
ik heb me rot gezocht online meerdere mensen vroegen zich dit af
maar niemand heeft het!
het zou fantastisch wezen om bijv. een grafische schil te hebben
die optisch wat lijkt op de layout van een Multimaus
maar waar je per knop en draaifunctie noem maar op
zelf een toetsenbord/muis/joystick/gamepad aan kunt mappen!

Dan zou ik meteen klaar wezen
voor al mijn toekomstige projecten daar op basseren OMFG

is dat haalbaar of ga ik ineens 10stappen te ver?
« Laatst bewerkt op: 13 januari 2019, 13:40:37 door Bert van Gelder »