Doel:€250.00
Donaties:€70.00

Per saldo:€-180.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-07-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Vonken op booster overgang. door Gerke
Vandaag om 14:54:25
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 14:53:14
Eindelijk! Lang verwacht en toch gekomen! De Klinknagelteller! door Klaas Zondervan
Vandaag om 14:30:15
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door HIJ
Vandaag om 13:56:10
2-3 nov 2019 modelbouwweekend in het Nederlands Transportmuseum Nieuw-Vennep door Bob R.
Vandaag om 13:39:33
Roco 2019 door ex-DR V100
Vandaag om 13:33:27
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door bollen neus
Vandaag om 13:10:02
Raadplaatje door Hlv53
Vandaag om 11:52:29
Functiemapping LoPi V4.0 DCC door ceuleer
Vandaag om 11:24:46
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 10:47:04
Bentheimer Eisenbahn, gisteren en vandaag door Hans Reints
Vandaag om 10:39:30
XPS-platen, waar per stuk verkrijgbaar? door Martin Welberg
Vandaag om 10:12:43
(Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen" door Hoontje
Vandaag om 10:06:22
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 09:38:34
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 09:17:39
BZN: Baan zonder naam in H0 door poftie
Vandaag om 08:42:17
Roco 1731 omgenummerd naar 1714 Veenendaal door gtw6016
Vandaag om 04:17:00
Projekt 083-338 door Hlv53
Vandaag om 04:16:57
Midland Industriebaan, NS Tijdperk IV, HO. door Hoontje
17 juli 2019, 23:18:11
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
17 juli 2019, 23:04:58
Hoe krijg ik een strakke aluminium-look? door 1200blauw
17 juli 2019, 22:58:27
Gezocht: lichtgeleider voor Henckens HO-dwergsein. door Patrick Smout
17 juli 2019, 22:51:32
Albulabahn in H0m door arnout
17 juli 2019, 22:47:50
DB bestelt Talgorijtuigen+loks voor Berlijn-Amsterdam, inzet huidig materieel door Thom
17 juli 2019, 22:25:51
Roco Line DKW wisseltong zit los, lipje afgebroken door laurent
17 juli 2019, 22:14:13
Ets ontwerpen en tekenen door Marc tramt
17 juli 2019, 22:02:43
Groei aantal passagiers intercity naar Berlijn vanuit Twente. #Treintrots door tuurtje
17 juli 2019, 21:51:11
ACME, website al even niet bereikbaar door gertjan_duivesteijn
17 juli 2019, 21:36:06
Artitec DE20, Kameel, gaat deze er komen? door Pauldg
17 juli 2019, 21:29:19
EifelBurgenBahn door Krokodil68
17 juli 2019, 21:24:04
  

Auteur Topic: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen  (gelezen 3302 keer)

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #15 Gepost op: 04 november 2018, 21:56:12 »
het lukte me niet te vinden wat je bedoelde...
maar kwam tijdens t zoeken wel dit met veel potentie tegen:
https://github.com/grizeldi/z21-drive

probleem is dat ik geen snars van Github en t zelf compilen / samenstellen van de code ken
kan ik niet ergens een kant en klaren WIN DEMO download van dit progje en zien of ik daar wat mee kan?

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1416
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #16 Gepost op: 05 november 2018, 20:21:26 »
Die lib is 4 jaar niet meer geupdate en lijkt niet meer dan de snelheid te kunnen sturen…

Voor loconet zou je ook https://www.perecli.com/rrauto/ kunnen gebruiken,
Daar zit een loconet library bij die je kan combineren met een MIDI io component (https://nugetmusthaves.com/Package/managed-midi) om de toetsen uit te lezen

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #17 Gepost op: 05 november 2018, 23:24:54 »
alleen de ZWARTE dure Z21 (met hoofdletter) ondersteund LOCONET...
de WITTE goedkope z21 (met kleine letter) ondersteunt enkel Expressnet (laat ik die witte hebben)

weet je daar wat vanaf wellicht? alvast bedankt voor je tijd en moeite :)
« Laatst bewerkt op: 16 november 2018, 21:23:29 door Bert van Gelder »

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1416
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #18 Gepost op: 06 november 2018, 20:42:02 »
Je zou het direct via xpressnet kunnen proberen...
https://www.nuget.org/packages/XpressNetSharp

Op een witte Z21 zit ook een directe LAN aansluiting. Als je je pc op een van de gele poorten van de meegeleverde router aansluit heb je exact dezelfde verbinding als je via WiFi hebt... dus je kan via wifi dezelfde dingen doen die je bedraad ook kan doen

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #19 Gepost op: 06 november 2018, 22:14:11 »

oh boi heb t gedownload de NUPKG en t Project gelezen...
maar zit ik weer met t probleem hoe maak ik van Github bestand een werkbaar WinProgje... excuses!
als iemand mij een stuk opweg zou kunnen helpen ... thnx
« Laatst bewerkt op: 16 november 2018, 21:23:59 door Bert van Gelder »

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #20 Gepost op: 16 november 2018, 20:43:04 »
UPDATE: ik ben voor 90% tevreden met een tussentijdse oplossing...

situatie NU: z21 WIT (dus geen Loconet alternatief)
feitelijk speel ik een beetje vals en dat zal ik wat verder toelichten!
ik gebruik de 'Z21 Maintenance Tool' en open dan het tabblad/scherm 'Loco Controller'
hierdoor is het meteen duidelijk waarom ik MAAR 1 trein kan besturen (jawel 1voor1) maar niet tegelijk 2
omdat het eigenlijk bedoelt is al test besturing, tijdens het programmeren op bijv een testspoor
je kunt dan de volgende toetsen gebruiken:
PIJLTJES LINKS en BENEDEN is langzamer, PIJLTJES RECHTS en OMHOOG zijn sneller
S is STOP (nood / spanning eraf), G is GO (start / spanning op rails)
R is Reverse (Achteruit), F is Forward (Vooruit) rijrichting
dan is 0 functie Licht en respectivelijk 1/2/3/4/5/6/7/8
(helaas 9 en hoger kan niet, al hadden ze daar desnoods de F-toetsen voor kunnen gebruiken)

Doordat ik mijn Hercules DJ Steel USB Midi paneel via Notebook (Atom) met XP gamers edition draai
kan ik de inkomende Midi signale vertalen naar toetsenbord aanslagen
Dit doe ik met behulp van BOME MIDI TRANSLATOR (CLASSIC is gratis, maar omdat ik ook knoppen wil verlichten moest ik PRO gebruiken en die is 20minuten bruikbaar voordat je hem weer opnieuw moet starten, dus voorlopig Unlock ik die nog niet)

Het resulaat is dit: (ZIE VIDEO)
Alles werkt, maar door beperking in de z21 programma komt ik niet verder :(
https://youtu.be/jYt6kqJ8OKo

Op de volgende manieren zou mijn probleem opgelost kunnen worden:
1.ik heb inmiddels Roco/Fleischmann gevraagd of ze in een volgende update een 2e venster van Loco Controller willen toestaan
maar standaard heeft dit weinig nu, omdat de toetsenbord mappings beide treinen tegelijk de zelfde commando's zou geven
mits ze voor de 2e een aanpassing maken bijv. [ is Reverse ] is Forward (S stop G go kunnen hetzelfde blijven)
dan functie 0-9 zijn ZXCVBNM,./ (de onderste rij op het EU toetsenbord)
wat ze ook nog kunnen doen is ons de mogelijkheid geven zelf knoppen te mappen
(desnoods via de GUI of anders via CFG / INI of TXT bestand te editten)

2.een programma die de taak van 'Loco Controller' kopieert als het ware...
rechtstreek via Wifi van laptop naar 192.168.0.111 (standaard z21 adres)
waarschijnlijk via het XpressNet protocol (Loconet is enkel op de Z21 zwart)

3.de Notebook/Windows uit de som halen
en via Arduino / Raspberri Pi of dergelijken
direct Midi signale uitlezen van de DJ controller
omzetten naar Xpressnet commando's en deze via Wifi versturen

als toevoeging op punt2 weet ik dat JMRI en ROCNET het een en ander kunnen aansturen
maar *** wat is dat traag en onbetrouwbaar (kan door mn PC komen)
het feit dat simpelweg LOCO CONTROLLER had wel INSTANT kan verwerken
en zonder vertraging werkt net als de Z21 APP op iOS of Android
zegt mij dat het absoluut mogelijk is!

de vraag is alleen wie kan mij met 1 van de mogelijkheden of meerdere helpen?

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #21 Gepost op: 22 november 2018, 16:23:46 »
emailtje naar Roco/Fleischmann 0 antwoord! echt schandalig niet eens een ontvangst bevestiging etc
« Laatst bewerkt op: 22 november 2018, 16:30:24 door g60force »

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #22 Gepost op: 22 november 2018, 16:29:36 »
Je zou het direct via xpressnet kunnen proberen...
https://www.nuget.org/packages/XpressNetSharp

Op een witte Z21 zit ook een directe LAN aansluiting. Als je je pc op een van de gele poorten van de meegeleverde router aansluit heb je exact dezelfde verbinding als je via WiFi hebt... dus je kan via wifi dezelfde dingen doen die je bedraad ook kan doen
helemaal mee eens dat t kan en waarschijnlijk is het niet eens zo ingewikkelt..
ik heb behoorlijk wat verstand van zaken, maar op 1 of andere manier lukt t gewoon niet
daarbij heb ik hulp nodig.... hoe gaat ik die expressnet commando's sturen, en hoe kom ik dr achter welke dat zijn?
theoretisch kan ik de commando's utiezen als je een bedraad multimaus op een packetsniffer aansluit
die via de UTP aansluiting alles opvangt, dan moet t per knop en functie mogelijk ziijn
om alle te versturen opdrachten uit te pluizen,
terugkoppelingen na de maus wordt lastiger, zoals het tonen van de loc status
denk hierbij aan loknummer... licht aan/uit... geluid aan.uit ... rangeerstand aan/uit ...stand van wissels etc.
maargoed ik zou prima kunnen leven met alleen t sturen van de basis commando's!

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1894
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #23 Gepost op: 22 november 2018, 17:13:56 »
XpressNet is goed gedocumenteerd, zie https://dccwiki.com/XpressNet_Protocol en http://www.lenzusa.com/1newsite1/Manuals/xpressnet.pdf
Als je de XpressNet bus (ofwel RocoNet, dus de MultiMuis) wilt kunnen lezen/schrijven kun je dat bijvoorbeeld via een Arduino doen, zie http://pgahtow.de/wiki/index.php?title=XpressNet en https://github.com/nzin/xpressnet_arduino

Veel succes!   :)
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #24 Gepost op: 22 november 2018, 17:27:05 »

ah top.. komende dagen eens lezen of ik dr uit ga komen
mocht t niet lukken meld ik me wel weer :D danku!
« Laatst bewerkt op: 23 november 2018, 22:31:45 door Bert van Gelder »

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #25 Gepost op: 22 november 2018, 17:44:35 »
Edit ik heb ze allemaal even vluchtig doorgelezen, zal het nog eens rustig doen...
maar ik krijg de indruk dat ik em niet ga begrijpen :(
wellicht ben ik toch een heel stuk dommer dan gedacht
zal mogelijk iemand moeten zoeken die me opgang zou kunnen helpen
ik weet nu namelijk niet waar ik beginnen moet
terwijl mijn vraag en oplossing zo simpel lijkt

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5116
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #26 Gepost op: 22 november 2018, 18:06:46 »
Nou, ik vind het al heel erg knap wat je allemaal al wel uitgevogeld hebt :) Ik denk dat dit alles een groot aantal mensen al flink boven hun pet gaat. Mijzelf tenminste wel, ik ben al blij dat ik de z21 en de app gewoon aangesloten heb gekregen :) Ieder zijn interesse natuurlijk maar dat zou misschien verklaren waarom niet veel mensen je kunnen helpen. Hoewel er hier wel een aantal super-computer-techneuten rondlopen.

Met vr. groet, Martijn.

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #27 Gepost op: 22 november 2018, 18:24:02 »
dankje, ik kan als er genoeg intresse voor is een Jip&Janneke instructie van maken
zodat iedereen met een laptop, infeite een zoektocht naar een goedkope USB Midi controller kan gaan doen...
van simpel naar uitgebreid hoeft dat slechts 25-50euro te kosten en je ziet hoeveel knoppen en mogelijkheden dit kan bieden
zodra t gelukt is zelf of mbv xpressnet te werken, kan ik ook de overige ongebruikte knoppen als wisselschakelpunt gebruiken!
« Laatst bewerkt op: 23 november 2018, 22:28:10 door Bert van Gelder »

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3355
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #28 Gepost op: 23 november 2018, 14:17:32 »
Heb je Visual Studio van Microsoft voor het ontwikkelen van computer programma's op je PC staan? Indien ja, dan daarin de nuget package installeren in je project/solution. Hierna kan je via een object instantie eens voorzichtig kijken wat je allemaal kan.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

g60force

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re: Met toetsenbord minimaal 2 treinen tegelijk besturen
« Reactie #29 Gepost op: 23 november 2018, 14:52:26 »

mijn huidige tijdelijk (backup) PC niet..
mn game/design PC is al tijdje stuk
en heb niks anders dan pech met t repareren
mogelijk voor volgend weekend draait ie weer
anders geef ik die machine op
dan blijft er weinig over de snel genoeg is
anyways bedankt voor de tip
zodra t kan ga ik dat zeker eens proberen!
« Laatst bewerkt op: 23 november 2018, 22:28:46 door Bert van Gelder »