Doel:€250.00
Donaties:€122.50

Per saldo:€-127.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-01-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Twee centimeter sneeuw verwacht, dienstregeling gehalveerd......... door MDK193
Vandaag om 11:57:10
beginnen met digitale besturing . door Pain0_8
Vandaag om 11:55:42
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 11:53:40
ESU 2019 door Maartenw
Vandaag om 11:45:20
Electrotren NS 1300 door Maartenw
Vandaag om 11:43:56
Raadplaatje door Nullem
Vandaag om 11:41:17
Pimpen van Ford Focus en Golf Cabrio door Falcon10
Vandaag om 11:38:01
Communicatie Decoder Pro en Intellibox Basic door Remunj
Vandaag om 11:32:20
LA Yard in 0 door Ronald Halma
Vandaag om 11:25:00
Hoekdiorama door Sven
Vandaag om 11:23:26
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door IPIO'er
Vandaag om 11:22:52
Zelf DCC besturen vanaf PC door gvandersel
Vandaag om 11:19:54
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Chris Westerduin
Vandaag om 11:10:59
Onbekende decoder door gvandersel
Vandaag om 11:05:47
MiniTrix 2019 door Wim Hesselink
Vandaag om 11:03:57
Rijnstraat door DE-II
Vandaag om 11:01:58
Artitec 2019 raad-draadje door Rondje_HO
Vandaag om 10:44:53
LS Models, STVA (NS) autotransportwagens door Rondje_HO
Vandaag om 10:38:59
ACME 2017 door Rondje_HO
Vandaag om 10:38:05
Exacttrain 2019 door 44
Vandaag om 10:33:33
EifelBurgenBahn door Wim Hesselink
Vandaag om 10:10:34
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door Ronald Halma
Vandaag om 09:39:53
Roco 1122 ruikt naar koolborstels en olie door Duvel
Vandaag om 09:05:35
Jos en Sven bouwen een nieuw H0e diorama voor Rail 2019 door grove den
Vandaag om 09:03:34
Nederlandse spoorwegen 1956 - 1969 door NS8714
Vandaag om 09:00:57
Tramfabriek 2019 door Sven
Vandaag om 08:37:56
Jagerndorfer 2019 door Falcon10
Vandaag om 07:00:32
BNLS-Werkspoor - Pimp my hondekop door Misha
Vandaag om 05:36:09
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
23 januari 2019, 23:33:15
Ecos2 en Artitec Hondekop hebben ruzie door Wijbe
23 januari 2019, 23:17:09
  

Auteur Topic: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)  (gelezen 2162 keer)

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Gepost op: 17 april 2018, 22:29:12 »
goedenavond!

ik weet niet of dit de juiste plek is om dit te vragen, maar ik heb een stappenmotor uit een cta bak. het enige wat ik er van af weet is dat het een bipolaire stappenmotor van berger en lahr is. voltage waarop het werkt is 42 (maar met een 9v batterijtje doet ie het ook). nu zou ik graag willen weten wat de beste manier is om de motor te laten draaien op de snelheid die op de motor aangegeven staat (250-300 rpm), aangezien daar nog een specifieke volgorde voor schijnt te zijn.

alvast bedankt!

mvg. Jasper
« Laatst bewerkt op: 18 april 2018, 17:50:12 door Jasper65018 »

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 303
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #1 Gepost op: 17 april 2018, 22:47:43 »
Heb je enig idee? Dat zou kunnen met een Arduino en een driver kaart. Maar ik weet niet of je dat wilt en waar je precies op zoek naar bent. Wat is de toepassing voor die stappenmotor.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #2 Gepost op: 17 april 2018, 23:03:23 »
de toepassing is dat ie de het rond draaien van een tandwiel die de unit door zn bestemmingen laat draaien (CTA bak type 1). ik heb weinig kennis van arduino's etc, en zou het (indien mogelijk) zo simpel mogelijk willen houden.

mvg. Jasper

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1862
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #3 Gepost op: 17 april 2018, 23:15:08 »
Simpeler dan met een Arduino zul je het voor jouw toepassing nauwelijks vinden denk ik... :)
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #4 Gepost op: 17 april 2018, 23:22:20 »
ik zal morgen op mn gemak een even mij erin verdiepen, in ieder geval bedankt voor het idee!

mvg, Jasper

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1226
    • El Carrilet
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #5 Gepost op: 18 april 2018, 00:27:30 »
Dat is wel mogelijk als je goed begrijpt hoe een stappenmotor werkt...

Hoeveel draden zitten er aan de motor? Het makkelijkst is misschien zoiets, met afstandsbediening. Het gaat niet automatisch, je moet zelf op het juiste moment op een knopje drukken.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Timo

  • Team encyclopedie
  • Online Online
  • Berichten: 4250
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #6 Gepost op: 18 april 2018, 09:24:11 »
Denk niet dat dat printje een 42V stepper gaat kunnen laten draaien.

Maar goed, belangrijkste bij steppers is niet zo zeer de spanning maar de stroom. En de complexiteit zit hem er in of je alleen full step wilt of micro step. Eerste is vaak wat grof en luidruchtig.

Met een Arduino inderdaad goed te doen. Er zijn tal van mooie drivers beschikbaar voor steppers. Van hele complexe (maar hele stille) tot hele makkelijkere waar je alleen de richting en een pulsje per stap in hoeft te stoppen. Dat kan je heel mooi doen met een Arduino maar zelfs ook met een simpele 555.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 303
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #7 Gepost op: 18 april 2018, 10:42:46 »
Ik denk dat het belangrijk is om eerst te weten wat je precies wilt doen met die CTA bak. Is het alleen je bedoeling om de stappenmotor te laten draaien, dan is misschien die stappenmotor controller (van 72zonet) voldoende. Maar wil je meer controle over de CTA bak, zodat de bak automatisch een nieuwe bestemming toont, en dat je de bak misschien wilt integreren in bijv een modelspoorbaan, dan denk ik dat je dat met iets programmeerbaars moet doen. Dan is een Arduino met een Adafruit motorshield V2 denk ik de simpelste oplossing. Ook omdat ik niet verwacht dat voor de werking van de CTA bak je microstepping nodig hebt.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

MRdirect

  • Offline Offline
  • Berichten: 118
  • Marco Roede
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #8 Gepost op: 18 april 2018, 15:20:09 »
Voor de aansturing van een stappenmotor kan je ook eens kijken naar de GCA145 en GCA146 interfaces van Peter Giling. Zeker als je naar bepaalde standen wil bewegen.
MRdirect met S88lpt-interface / MRD-LNET met LocoNet, Edits-Booster.
Rosoft servo-wisseldecoders, Henk Kooiman draaischijf met eigen ontwerp decoder

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1226
    • El Carrilet
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #9 Gepost op: 18 april 2018, 17:23:27 »
Citaat van: Timo
Denk niet dat dat printje een 42V stepper gaat kunnen laten draaien.
Citaat van: Jasper
... voltage waarop het werkt is 42 (maar met een 9v batterijtje doet ie het ook).
Citaat van: Aliexpress
Motor type om drived: 2- fase 4- lood-draad (3- 24 v van de stappenmotor kan rijden de rotatie, maar op verschillende koppel)

Al het met 9 V al werkt, werkt het op 24 V ook, en dat kan die driver aan begrijp ik uit de kromme vertaling.

Citaat van: Timo
... en een pulsje per stap in hoeft te stoppen. Dat kan je heel mooi doen met een Arduino maar zelfs ook met een simpele 555.
Ik denk dat een 555 en een Arduino te hoog gegrepen is voor de TS.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: Stappenmotor CTA-bak, hoe toerental te regelen?
« Reactie #10 Gepost op: 18 april 2018, 17:49:28 »
bedankt voor al jullie antwoorden! ik vraag mij nu af of het ook met een arduino te doen is als je er 9 bij elkaar hebt. de units in de CTA bak zijn namelijk allemaal onderling verbonden, alleen heb ik geen idee hoe ik deze (aan beide kanten) weer werkend kan krijgen. ik ga de titel veranderen naar 'cta bak werkend maken' aangezien dit is waar het naartoe gaat. ik heb weinig verstand van deze cta bakken (type 1) en ik hem toch graag werkend wil maken. als iemand er meer verstand van heeft zou ik het graag horen!

mvg. Jasper

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #11 Gepost op: 18 april 2018, 18:26:38 »
de stappenmotoren zijn bipolair met 4 draden die er van af komen, ze zitten alleen op printpaatjes met allemaal weerstanden etc, die in de bak met 10 pinnetjes klikken.

mvg Jasper

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 303
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #12 Gepost op: 18 april 2018, 19:10:56 »
Betekend dat, dat er 9 stappenmotoren inzitten?

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2613
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #13 Gepost op: 18 april 2018, 19:13:30 »
Ik denk dat het nu handig wordt om preciezer te gaan vermelden (desnoods met een foto) over welk type CTA we het hebben.

Ik dacht namelijk aan het eerste type met rolfilm. Daarvan kon ik me een beetje moeilijk voorstellen dat er stappenmotoren aan te pas zouden komen, maar ik weet ook niet alles.

Echter krijg ik nu de indruk dat het over de modernere etiketten-variant gaat...

AB 7216

  • Offline Offline
  • Berichten: 887
    • Dwangrail.nl
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #14 Gepost op: 18 april 2018, 19:31:57 »
Even een vraagje, heb je alleen maar een boekje met stappenmotor, of heb je de gehele bak thuis?
Voor de gehele bak heb ik eventueel nog wel programmatuur voor.

Groeten Arjen
Anything good in life is either illegal, immoral or fattening.