Doel:€250.00
Donaties:€122.50

Per saldo:€-127.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-01-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Twee centimeter sneeuw verwacht, dienstregeling gehalveerd......... door Wim Hesselink
Vandaag om 11:11:59
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Chris Westerduin
Vandaag om 11:10:59
Pimpen van Ford Focus en Golf Cabrio door AdLoc
Vandaag om 11:09:43
LA Yard in 0 door Joop_L
Vandaag om 11:06:07
Onbekende decoder door gvandersel
Vandaag om 11:05:47
MiniTrix 2019 door Wim Hesselink
Vandaag om 11:03:57
Rijnstraat door DE-II
Vandaag om 11:01:58
Raadplaatje door duikeend
Vandaag om 10:55:01
Artitec 2019 raad-draadje door Rondje_HO
Vandaag om 10:44:53
LS Models, STVA (NS) autotransportwagens door Rondje_HO
Vandaag om 10:38:59
ACME 2017 door Rondje_HO
Vandaag om 10:38:05
Exacttrain 2019 door 44
Vandaag om 10:33:33
Electrotren NS 1300 door Ben
Vandaag om 10:31:01
EifelBurgenBahn door Wim Hesselink
Vandaag om 10:10:34
Hoekdiorama door Piet Groot
Vandaag om 10:06:08
ESU 2019 door Bob R.
Vandaag om 09:46:54
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door Ronald Halma
Vandaag om 09:39:53
Communicatie Decoder Pro en Intellibox Basic door Timo
Vandaag om 09:22:43
Roco 1122 ruikt naar koolborstels en olie door Duvel
Vandaag om 09:05:35
Jos en Sven bouwen een nieuw H0e diorama voor Rail 2019 door grove den
Vandaag om 09:03:34
Nederlandse spoorwegen 1956 - 1969 door NS8714
Vandaag om 09:00:57
Tramfabriek 2019 door Sven
Vandaag om 08:37:56
Jagerndorfer 2019 door Falcon10
Vandaag om 07:00:32
BNLS-Werkspoor - Pimp my hondekop door Misha
Vandaag om 05:36:09
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door Tulpendaal
Vandaag om 05:26:06
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
23 januari 2019, 23:33:15
Ecos2 en Artitec Hondekop hebben ruzie door Wijbe
23 januari 2019, 23:17:09
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door rolfm
23 januari 2019, 23:05:01
omBC in messing. door EFM
23 januari 2019, 22:54:34
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
23 januari 2019, 22:45:53
  

Auteur Topic: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)  (gelezen 2161 keer)

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #15 Gepost op: 18 april 2018, 22:47:15 »
beste Arjen,

ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).

mvg, Jasper

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #16 Gepost op: 18 april 2018, 22:49:55 »
ik zal tevens morgen wat foto's sturen

Freek Heite

  • Offline Offline
  • Berichten: 263
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #17 Gepost op: 18 april 2018, 23:51:15 »
hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt
Worden daar dan slopers opgeleid ???

AB 7216

  • Offline Offline
  • Berichten: 887
    • Dwangrail.nl
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #18 Gepost op: 19 april 2018, 07:04:17 »
Omdat er nog op diverse plekken (oa Utrecht) deze CTA bakken in dienst waren, en de reserveonderdelen niet meer werden geleverd, is deze bak gebruikt als onderdelen leverancier.
Er werden op dat moment geen opleidingen meer gegeven aan deze installaties, waardoor dit ook mogelijk was.

Groeten Arjen
Anything good in life is either illegal, immoral or fattening.

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #19 Gepost op: 19 april 2018, 19:37:28 »
bij deze de foto's.








Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2613
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #20 Gepost op: 23 april 2018, 16:53:47 »
ja ik heb de hele bak thuis van de etiketten-variant van het CTA type 1 van Krone. in totaal 9 stappenmotoren per kant. hij komt van het opleidingscentrum in amersfoort af, dus alle computerkaarten die erin zaten zijn eruit gesloopt en er hangen her en der losse draden. dus ik vraag me af tot in hoeverre ik m weer werkend kan krijgen (aangezien 3 van de bestemmings-units ook niet aanwezig zijn).
In hoeverre je 'm weer werkend kan krijgen hangt vooral van je eigen kunnen af. Je kan dit analoog op gaan lossen, maar ik denk dat dat een beste berg IC's op gaat leveren. Met een microcontroller ben je beter af, maar eigenlijk zou je moeten weten hoe de aansturing verliep.

Van de grote blauwe borden viel me pas een tijdje terug, toen ik er een filmpje van zag, op dat er logica in de aansturing zat: alle info werd steeds in groepen van vier aangepast. Dat kan geen toeval zijn: digitaal komt dat namelijk heel handig uit.

Tenzij je het nodige inzicht hebt in in- en uitgangen, logische circuits en verwerkende elektronica denk ik dat je een heel eind kan komen met 'reverse-engineering' en dus uitvogelen hoe de aansturing mogelijk verliep, maar als je zelf al zegt dat er zaken verdwenen zijn omdat dit pluk-bakken waren, denk ik dat je beter van voor af aan kunt beginnen en de oude besturing moet vergeten.

Er is op Youtube iemand die diezelfde CTA's in bezit heeft en er geloof ik zelf allerlei zaken voor gebouwd heeft. Ik zal eens kijken of ik die nog kan vinden.

Jawel: gevonden: https://www.youtube.com/watch?v=zNximyeNWy4

Jasper65018

  • Offline Offline
  • Berichten: 61
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #21 Gepost op: 25 april 2018, 19:24:20 »
ik had die video gezien ja, ik denk ook maar dat het t beste is als ik even tijdens een vakantie ofzo eens ga uitvogelen hoe of wat die stappenmotoren aan die printplaten zitten, en hoe ik die werkend kan krijgen. mocht dat niet lukken, dan maak ik er een TV-meuvel of iets dergelijks van  ;)  de verlichting is in ieder geval geen probleem, die zal ik binnen no-time weer aan de praat hebben. in ieder geval iedereen bedankt voor de hulp!!

mvg. Jasper

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2613
    • Mijn van-alles website
Re: CTA-bak type 1, hoe werkend te krijgen? (stappenmotoren)
« Reactie #22 Gepost op: 27 april 2018, 14:06:02 »
De stappenmotoren zelf zijn relatief simpel aan te sturen: het internet barst van de schema's en zeker met de Arduino en de kant-en-klare libraries daarvoor is het kinderspel om een stappenmotor aan te sturen.

Het lastigste is de elektronica die ervoor zit. Als dat bedrijfs-eigen software is (wat ik betwijfel) wordt het moeilijk om uit te vogelen hoe dat werkte.
Dat er ook hardware ontbreekt maakt het echter wel erg moeilijk: als de belangrijkste zaken voor de stappenmotoren ontbreken, zul je zelf iets moeten verzinnen.