Doel:€250.00
Donaties:€80.00

Per saldo:€-170.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 09-12-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Elco aansluiten op lok door NS1220
Vandaag om 18:01:03
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 17:46:29
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door Rondje_HO
Vandaag om 17:31:31
SSN naar Maastricht morgen 15-12 door Rondje_HO
Vandaag om 17:27:36
Eifelgeschiedenis door 44
Vandaag om 17:25:12
Combe Halt, Brits smalspoor door GD
Vandaag om 17:11:36
Neurenberg 2019; wat staat er op jouw verlanglijst? door NS1220
Vandaag om 16:51:32
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 16:50:03
MB-module: "Vakwerk is een vak apart" door TimoD
Vandaag om 16:49:05
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door NS1220
Vandaag om 16:48:50
Nieuw in de winkel ! door Floris
Vandaag om 16:35:16
Dahinterhofen im Bau door Basilicum
Vandaag om 16:30:37
De Rheingold in model naoorlogs door Carel Ruysink
Vandaag om 16:00:17
Hekwerk Roco 2200 door Carel Ruysink
Vandaag om 15:43:24
www.NLinModel.nl - Nederlands modelspoor overzicht door KNed
Vandaag om 15:05:07
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
Vandaag om 14:47:00
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Floris Dilz
Vandaag om 14:44:49
Wisseldigitaalgelijkblokspanning door NS1220
Vandaag om 14:44:16
NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald Hofmeester
Vandaag om 13:48:36
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 13:30:11
Iemand ervaring met Chinese decoders? door Fred Peters
Vandaag om 13:17:30
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Wim Vink
Vandaag om 13:03:18
E10 Lok geen rode sluitlichten? door Thom
Vandaag om 12:34:51
Alternatief ESU LokPilot micro decoder v4.0 54684 door wouter-
Vandaag om 12:17:13
Containerdraagwagens door reMARKable
Vandaag om 11:56:58
Gezocht styreen baksteenplaat schaal 0 door EricZmS
Vandaag om 11:53:18
Egyptisch smalspoor ( 0e ) door Jelmer
Vandaag om 11:46:50
Pfarrerwinkel bahn door Jelmer
Vandaag om 11:43:06
Minitrix BR185 verlichting verkeerd om door Timo
Vandaag om 11:41:14
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
Vandaag om 11:10:41
  

Auteur Topic: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel  (gelezen 1322 keer)

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Gepost op: 11 maart 2018, 21:48:48 »
Hallo,

Dit heb ik ooit ergens aangeschaft (of gekregen, dat weet ik niet meer), maar heb nooit mee gereden.
Lampjes branden wel, dus er is wel contact, maar motor draait niet, geen enkel geluid hoor ik.
Misschien dat jullie direkt kunnen zien wat er mankeert. Zie foto.
Merk het wel.
Georg


ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5063
  • ***
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #1 Gepost op: 11 maart 2018, 21:58:51 »
Zet eens een 9v batterij regelrecht op de koolborsteldopjes. Dan weten we of het de motor is of elders in de aansluitingen er naar toe.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #2 Gepost op: 11 maart 2018, 22:07:39 »
Gedaan, alleen lampjes branden, motor doet helemaal niks

Harryku

  • Hoofdconducteur/conducteur ZLSM
  • Offline Offline
  • Berichten: 216
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #3 Gepost op: 11 maart 2018, 22:12:29 »
koolborstels al gecontroleerd....zitten die er wel in ???.
m.vr.gr.
Harry.

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #4 Gepost op: 11 maart 2018, 22:40:50 »
Ja koolborstels zijn aanwezig, en nog lang niet versleten

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 1562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #5 Gepost op: 12 maart 2018, 07:20:27 »
Nadat je de wieltjes goed gereinigd hebt, en gecontroleerd hebt dat de contactveertjes in elke positie tegen de wieltjes aandrukken, volgt het schoonmaken van de motor.

Motor schoonmaken:

1. koolborstels uitnemen.
2. motorschild losschroeven.
3. ringmagneet met behuizing uitnemen.
4. motorschild, ringmagneet en behuizing grondig schoonmaken: ik gebruik hiervoor contactspray en wattenstaafje.
5. ringmagneet met behuizing terugplaatsen.
6. contactvlak van anker voorzichtig schoonmaken. Let erop dat de drie draadjes die van de spoeltjes aan het contactvlak zijn gesoldeerd niet worden verbroken. Ik houd bij het schoonmaken de tandwieltjes aan de achterzijde vast zodat het anker niet verdraait tijdens het schoonmaken. Ikzelf maak dat contactvlak met een wattenstaafje schoon, eerst met contactspray, daarna met brasso en een wattenstaafje.
7. drupje olie op de as en dan motorschild weer erop schroeven.
8. koolborstels met veertje vast op de koolborstel terugplaatsen. Druk de koolborstel met een kleine schroevendraaier aan op het ankercontactvlak. Je kunt het zien aan het asje dat meebeweegt tijdens het aandrukken.
9. dopjes op de koolborstels.
10. klaar, rijden maar.



Gereiningd koolborstel-contactvlak
« Laatst bewerkt op: 12 maart 2018, 14:51:45 door Hans Grasmaijer »
Tschüss Genossen,

Hans

Hauptsache wir haben Spaß

https://flmretrobahn.jimdo.com/

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3177
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #6 Gepost op: 12 maart 2018, 07:51:49 »
Zitten er ook wel goed verende veertjes achter de koolborstels?

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #7 Gepost op: 12 maart 2018, 12:21:10 »
Iedereen bedankt voor de reactie zover.
Ik zal stap voor stap alles nalopen, zoals bovenstaande beschreven.

Zak jullie laten weten of het gelukt is.

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1179
    • El Carrilet
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #8 Gepost op: 12 maart 2018, 12:33:27 »
Na schoonmaken contactvlakken anker doormeten met een multimeter.
Als je geen weerstand meet tussen twee  vlakken is dat deel doorgebrand. Als je een heel lage weerstand meet, is de isolatie doorgebrand en zit er sluiting in.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #9 Gepost op: 12 maart 2018, 15:30:35 »
Hoe doe je dat? Ik heb wel een multimeter, maar begrijp niet wat je precies bedoelt. Ik ben wel een beetje leek op dat gebied  ::)
kan je me via foto, link etc laten zien?

Georg

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #10 Gepost op: 12 maart 2018, 16:16:22 »
Ik heb het inmiddels een beetje uit elkaar gehaald. Als ik met mijn duim op die tand links naast de zwarte probeer te laten draaien, dan gaat het een behoorlijke kracht op zitten, is dat normaal? Het draait in elk geval wel.


72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1179
    • El Carrilet
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #11 Gepost op: 12 maart 2018, 17:52:48 »
Citaat van: Georg
Hoe doe je dat? Ik heb wel een multimeter, maar ...
Zie de foto van Hans G. Zet je multimeter op weerstandsbereik en zet de rode en zwarte meetpennen steeds op twee schoongemaakte kopervlakjes van het anker. Je moet dan 3x dezelfde waarde meten.

Ik heb hier een Lima anker liggen en daar meet ik een weerstand van 8,5 ohm tussen de wikkelingen.
« Laatst bewerkt op: 12 maart 2018, 18:35:13 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3177
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #12 Gepost op: 12 maart 2018, 18:21:22 »
Als je het anker weer inbouwt en je zet op de twee koolborstelhouders spanning dan moet de loc gaan draaien. Mocht dat niet zo zijn, zoals je al een beetje vertelde, kun je terwijl de spanning erop staat het anker verdraaien. Begint ie te draaien dan is waarschijnlijk een van de windingen doorgebrand. Draait ie helemaal niet, dan is er iets anders aan de hand. Is de kwartering ofwel zitten de drijfstangetjes wel ten opzichte van elkaar een kwart slag gedraaid? Want ik neem aan dat het om de Duitse stoomloc BR64 gaat? Dit omdat er eerst een andere loc te zien was van een electrische br 103.
« Laatst bewerkt op: 12 maart 2018, 18:24:07 door zuylen »

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5063
  • ***
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #13 Gepost op: 12 maart 2018, 18:29:00 »
Pak het zwarte tandwiel er ff tussen uit en test opnieuw na het schoonmaken van het anker. De koolborstels gaan soepel door de houders?
Als je het bovenste zwarte tandwiel verwijderd hebt, draait de motor dan wel soepel met de hand? Dan moet je het dus zoeken in de aandrijving. Drijfstangen los maken aan één kant en opnieuw draaien met de hand.
« Laatst bewerkt op: 12 maart 2018, 18:31:30 door ruudns »
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

oudebiels

  • Offline Offline
  • Berichten: 266
Re: Fleischmann 4064 rijdt niet, lampjes branden wel
« Reactie #14 Gepost op: 12 maart 2018, 19:11:35 »
Gedaan, alleen lampjes branden, motor doet helemaal niks

Wanneer je spanning direct op de dopjes zet en in de motor, of verderop in de aandrijflijn een mechanische blokkering is, zou de motor toch moeten brommen?
Als dat niet zo is, komt de spanning niet vanaf de koolborstelkapjes naar de wikkelingen van de motor.
Of zie ik dat verkeerd?

oudebiels