Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Lofzang op een Fleischmann BR 01 door charp
Vandaag om 15:08:16
Bruggen-IG: de Hef in N schaal... door jowi
Vandaag om 15:02:46
Service Roco door trabiarie
Vandaag om 14:59:36
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 14:55:26
Gezocht: Roco motor 85113, of soortgelijk door RN232
Vandaag om 14:51:59
NS 6100 van GM&S door sander1985
Vandaag om 14:49:29
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
Vandaag om 14:36:31
Schroemershage door HidanNL
Vandaag om 14:19:46
Faller verdeelplaatje 18080X -verbindingen komen los door DannyG
Vandaag om 14:10:01
Roco z21: eerste ervaringen en problemen. door Zsjoske
Vandaag om 14:08:31
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Besselspoor
Vandaag om 14:03:15
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 13:55:44
tentoonstelling RAMMA in Sedan Frankrijk verschoven naar 2023 door hansberekvam
Vandaag om 13:51:46
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door jaco1988
Vandaag om 13:47:10
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door spoorijzer
Vandaag om 13:22:36
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door nighttrain1
Vandaag om 13:09:14
Pimp my Fleischmann BR01 164 ==> Lofzang op een Fleischmann BR 01 door charp
Vandaag om 13:04:41
Roco 2021, nieuws van de fabrikant. door Chris
Vandaag om 13:02:11
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door nighttrain1
Vandaag om 12:57:19
Brauhofen 2020, modelbaan in h0. door Overet
Vandaag om 12:55:29
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Rondje_HO
Vandaag om 12:47:17
Beschrijving Fleischmann stoomlok 562264 door Rondje_HO
Vandaag om 12:45:40
Roco tractie voor Lima mat '46 door Besselspoor
Vandaag om 12:40:07
Roco NS 2400, model 2020, materieelbespreking door Esperopt
Vandaag om 12:16:03
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Jeronimos
Vandaag om 11:51:13
NL baan: Frotterdam in h0 door Kees (NS Blokpost 54 Bruntendijk, Friesland)
Vandaag om 11:48:38
Fleischmann H0 1200 storing door Besselspoor
Vandaag om 11:45:57
Update: baan in de tropen door Rolando
Vandaag om 11:23:02
Projekt 083-338 door Wim Hesselink
Vandaag om 11:10:21
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
Vandaag om 11:08:34
  

Auteur Topic: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?  (gelezen 2108 keer)

Hans Kl

  • Offline Offline
  • Berichten: 644
  • Periode III - heden
9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Gepost op: 13 december 2007, 16:57:45 »
Hallo,

Ik word geplaagd door een raar probleem:
In totaal heb ik 10 s88 units onder de baan zitten.
Allemaal verbonden met UTP kabels, aangesloten op de Ecos.
Wanneer ik met 10 s88's draai , krijg ik valse meldingen binnen.
Dit geld voor vrijwel alle melders, van melder 1 tot 10, geen touw aan vast te knopen.
Koppel ik de laatste melder los, (dus terug naar 9) dan heb ik een 100% nauwkeurige terugmelding, geen een onterechte wijziging.
Zet ik nr 10 er weer aan, probleem structureel terug.
Nr 9 en 10 liggen DIRECT naast elkaar, stukje UTP van max 15 cm.
Plaats ik nr 10 naar de plaats van 1, en zet ik 1 op de plek van 10, zelfde probleem, dus de melder is in orde.
Hang ik de ex nr 10 als enige aan de bus, dan gaat het gewoon goed.
Koppel ik dan weer de andere 9 er weer aan, weer probleem.
Plaatsje 10 weer afkoppelen, alles weer in orde.

Ik heb al een 10k en 1k Ohm weerstand als afsluiting gebruikt.
De valse meldingen worden dan al een stuk minder, maar toch nog net niet helemaal goed.

Iemand nog een idee?

Groet,
Hans
DB TPIII-VI, Ecos/Koploper 2rail

Peter Korsten

  • Team systeembeheer
  • Offline Offline
  • Berichten: 8579
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #1 Gepost op: 13 december 2007, 17:00:38 »
Als je ze in een volkomen willekeurige volgorde zet, maakt het dan iets uit? Bijvoorbeeld, je neemt nummers 1 t/m 8 en nummer 10, maar niet nummer 9?

- Peter
***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** 40

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #2 Gepost op: 13 december 2007, 17:18:07 »
Bekend probleem, is weinig tot niets aan te doen, dat zijn nu eenmaal de nukken van het S88 terugmeld systeem.

Soms gaat het goed maar soms gaat het ook niet goed. Afsluit weerstanden moet je sowieso niet gebruiken, veroorzaken meer ellende dan dat ze oplossen.

Wat eventueel nog een mogelijkheid is, maar weet niet of dat bij een ECoS nodig is, maar dacht het wel, is het aantal S88 modules op de juiste wijze aangemeld en klopt het aantal met wat er aangesloten is, dus heb je 20 of meer S88 modules bij de ECoS aangemeld??

Mvg
Wim.

Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Hans Kl

  • Offline Offline
  • Berichten: 644
  • Periode III - heden
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #3 Gepost op: 13 december 2007, 18:26:28 »
Peter,
Dit maakte niet uit.

Wim,
Ecos staat netjes ingesteld op 10 S88's.

Maar...
Ik vermoed dat ik de boosdoener nu te pakken heb!
Ha!
Ik sloot elke keer braaf alles weer aan op de melder.
Nu heb ik de 10de melder even nergens op aangesloten, behalve de s88 bus.
Nu geen rare meldingen meer.
Massa aangesloten naar de stroomdetectoren (en dus NIET de poortjes nog)
Deze gaat naar een paar stroomdetectoren en via een lange utp kabel (waar ook het digisignaal doorheen gaat) naar een keerlus printje. (voel hem aankomen)
Fout fout fout foute boel weer.
Massa weer los.
Weer goed.
Alleen de stroomdetectoren aansluiten, massa voor de keerlus niet.
Nog steeds goed.
Ik vermoed dat de massa kabel naar de keerlusprint het probleem is, vanavond kabeltje maar eens een extra kabeltje trekken waar dan alleen de s88massa + contactjes doorheen gaan van de keerlus print.

Groet,
Hans
« Laatst bewerkt op: 13 december 2007, 18:34:47 door Hans Kl »
DB TPIII-VI, Ecos/Koploper 2rail

Dave van der Locht

  • Offline Offline
  • Berichten: 1064
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #4 Gepost op: 13 december 2007, 18:55:20 »
Bekend probleem, is weinig tot niets aan te doen, dat zijn nu eenmaal de nukken van het S88 terugmeld systeem.

Deze conclusie wordt wel erg vroeg gemaakt zonder andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Ik kan nog wel wat mogelijke oorzaken en oplossingen bedenken, ook nog wel wat tips hier en daar...

Regelmatig wordt 'de schuld' in de schoenen van het S88 systeem geschoven zonder verdere analyse, dat hoeft absoluut niet en we kunnen ook gewoon verder kijken naar mogelijke oorzaken en oplossingen daarvoor i.p.v. direct het S88 systeem de grond in te boren...

Ik zal hier echter in dit topic niet verder op in gaan, ook gezien het feit dat Hans zelf de mogelijke boosdoener gevonden heeft. Mocht het desondanks nog problemen geven, dan kunnen we nog altijd verder kijken toch?

Groetjes,
Dave
« Laatst bewerkt op: 13 december 2007, 19:03:39 door Dave van der Locht »
Beter een gat in een trein, dan een trein in je gat.

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #5 Gepost op: 13 december 2007, 20:29:40 »
Dave,

Ga er maar gerust vanuit, dat deze conclusie is op basis van jarenlange praktijk ervaring, en dat het niet zomaar een conclusie is die uit de lucht gegrepen is.

Mogelijke oorzaak is de lengte van de totale draad. Ook is de lengte van de draden naar de rails hiervan op invloed.
Mogelijke oplosing voor dit moment de bedrading anders leggen, dus een andere route, of inkorten.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #6 Gepost op: 13 december 2007, 20:33:50 »
Peter,
Dit maakte niet uit.

Wim,
Ecos staat netjes ingesteld op 10 S88's.

Welk aantal heb je bij de ECoS aangemeld??


Verder is het zo dat de massa aansluiting van de S88 NOOIT verbonden mag zijn met de MASSA (commonground) van de Rails, doe je dit wel dat gaat het gegarandeerd fout.

Mvg
Wim.


Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Hans Kl

  • Offline Offline
  • Berichten: 644
  • Periode III - heden
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #7 Gepost op: 13 december 2007, 20:42:55 »
Hoi Wim,

10 volle (16 porten) s88's.
Je kan ook 10 8 ports doen, maar dat werkt natuurlijk niet...of 20 halve..
De massa is niet met de rails verbonden, maar met die van de opto's zoals het moet.
Ecos heeft ook geen commonground, dus dat zou levens gevaarlijk zijn.

Mvgr,
Hans
DB TPIII-VI, Ecos/Koploper 2rail

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #8 Gepost op: 13 december 2007, 20:46:00 »
Is de massa van de rails verbonden met de opto's is dat wat je schrijft?


Mvg
Wim.
« Laatst bewerkt op: 13 december 2007, 20:52:13 door Wim Ros »
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Hans Kl

  • Offline Offline
  • Berichten: 644
  • Periode III - heden
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #9 Gepost op: 13 december 2007, 21:35:39 »
Wim,

Nope, gewoon via het schema wat hier ooit op benelux heeft gestaan.
Zolang ik de gewraakte kabel loslaat, gaat het allemaal goed.
Dus morgen andere kabel trekken.

Mvgr,
Hans
DB TPIII-VI, Ecos/Koploper 2rail

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #10 Gepost op: 13 december 2007, 22:27:37 »
Over welk schema heb je het, kun je daar naar verwijzen??

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #11 Gepost op: 13 december 2007, 22:34:30 »
Wim,

Nope, gewoon via het schema wat hier ooit op benelux heeft gestaan.
Zolang ik de gewraakte kabel loslaat, gaat het allemaal goed.
Dus morgen andere kabel trekken.

Mvgr,
Hans

Wat bedoel je met andere kabel trekken, voor de S88 massa moet je geen aparte kabels trekken.
De massa aansluitingen mogen NIET met de baan massa verbonden worden, en mogen ook niet onderling met elkaar verbonden zijn.

De massa aansluiting die op een S88 module zit is ALLEEN voor die module.

Mvg
Wim.

Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

RenevKL

  • Offline Offline
  • Berichten: 127
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #12 Gepost op: 13 december 2007, 23:01:32 »
Dat is vreemd (maar misschien begrijp ik het verkeerd), toen ik van de 6021/6051 overstapte naar de ECoS werkte bij mij de S88 bus helemaal niet meer  (6021 los koppelen en ECoS aankoppelen).  Na het maken van een massa verbinding van een (1) 60880 S88 decoder naar de massa van de rails werkte alles weer prima. Ik begreep dat dit te maken had met de galvanische scheiding van de S88 bus in de ECoS.  Later ben ik voor de detectie trouwens overgestapt op Loconet van HDL, puur omdat de techniek mij aansprak en er hier iemand was die mij dat adviseerde. De bedrading is een stuk overzichtelijker geworden en ben van al die bossen draad af die naar de centraal opgestelde S88's toe lopen.

Rene
« Laatst bewerkt op: 13 december 2007, 23:03:22 door RenevKL »

**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 304
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #13 Gepost op: 13 december 2007, 23:09:19 »
Toch kan ik de conclusie dat s88 problemen geeft wel onderschrijven. Bij het uitbreiden van mijn baan werden de problemen met het terugmeldsysteem ook groter. Die heb ik er wel softwarematig grotendeels uit weten te krijgen, maar dat is symptoonbestrijding en niet het probleem oplossen. Wat nog veel vervelender is, ook mijn wissels hangen hier aan en dat veroorzaakt erg nare effecten. Talloze treinen zijn al het verkeerde spoor op geschoten, en het is geen prettig effect als je op beide spoelen van een wissel spanning krijgt. Gelukkig is dat nooit gebeurd als er een trein overheen reed.
Daarom ben ik nu bezig om te bouwen naar LocoNet, tot nog toe geeft dat geen problemen.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

ReesCees

  • Gast
Re: 9x s88 100% ok, 10x s88 raar?
« Reactie #14 Gepost op: 13 december 2007, 23:13:34 »
Hans,

Ik had het zelfde probleem maar door de eerste s88 (in de lijn) niet aan te sluiten was het probleem ook opgelost.

Het rare bij de ECoS is dat je op moet passen waar je een nieuwe s88 er bij zet in de display. Het schijnt bij de laatste update al veel beter te werken (en dat is zo).

Kees-Jan

(we hebben wel weer contact, draadloos).

Kees-Jan