In een radius van ongeveer 1,5 km rond een blikseminslag kan schade ontstaan door inductie. Tijdens de inslag ontstaat er een spanningstrechter in de grond en door de grond lopen de voornamelijk koperen leidingen. Door die spanningstrechter ontstaat er ook een magnetisch veld. Een geleider in een magnetisch veld wek een spanning op. Deze spanning wil je niet in je apparatuur hebben want dit is een spanning met een hoge energie in een krote tijd waardoor er flinke schade kan ontstaan.
De boom op jouw foto is geen slachtoffer van bliksem. Als een boom rechtstreeks wordt getroffen, dan loopt de volle bliksemstroom door de stam. De sappen in de stam worden dan zo snel opgewarmd dat er stoom ontstaat. Die stoom veroorzaakt dat de boom explodeert en de splinters liggen dan straalsgewijs rondom de boom, in alle richtingen. Ik heb een keer zo'n ontplofte boom gezien. Je moet bij onweer dan ook nooit in de buurt van een boom schuilen. Je wordt dan weliswaar niet direct getroffen, maar de splinters van zo'n ontploffende boom schieten dwars door je heen.
Dat overwegen dan nog correct werken is een gevolg, dat de overweg (en haar eigen electronica) nog prima werkt, maar dat de beveiliging is uitgeschakeld. De overweg gaat dan in storing, en dat is dan in de meest onveilige stand, dus met rinkelende bellen.
Dit is het spoor waar er kop gemaakt kan worden in beide richtingen.