Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Aansluiten verkeerslichten door luc_flanders
Vandaag om 21:17:31
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 21:17:27
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Frank103
Vandaag om 21:10:59
63410 via i train z21 licht laten schakelen door Harry de kaste
Vandaag om 21:10:22
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door Tulpendaal
Vandaag om 21:08:29
Haven/industrie rangeerbaantje in spoor 0 door sdz1976
Vandaag om 21:07:50
Projekt 083-338 door Noordernet
Vandaag om 21:02:53
Probleem Digirails 2400 V5.0 en 2426 door Gerke
Vandaag om 20:52:54
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 20:50:35
Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 20:40:00
Koppeling weg. Oplossingen? door henk
Vandaag om 20:34:11
Kleine boutjes vastzetten? door ruudns
Vandaag om 20:18:23
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door nkob
Vandaag om 20:16:02
Probleem met ingebouwde decoder. door jerrytrein
Vandaag om 20:11:53
Oeps door Eric B
Vandaag om 19:47:57
Old England door St00mboy
Vandaag om 19:42:12
De fabriek - Spoor 0 door sdz1976
Vandaag om 19:33:34
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 19:14:35
wisseladres invoeren LDT decoder in Intellibox II?? door Ben
Vandaag om 19:02:35
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door puntenglijder
Vandaag om 19:01:00
Langlauf tender ( Bayerische ) ombouwen naar Kurztender. door puntenglijder
Vandaag om 18:52:26
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door raymond erdtsieck
Vandaag om 18:52:04
Problemen met het instellen van de Ulhenbrock 63320 decoders door Josephes
Vandaag om 18:13:19
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 18:01:07
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door Klaas Zondervan
Vandaag om 17:21:46
Digikeijs DR4018, bij schakelen valt spanning op baan weg, knippert verlichting door Timo
Vandaag om 17:13:37
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door BartvD
Vandaag om 17:04:37
Bruggen-IG: De brug van Oosterbeek door Gerco van Beelen
Vandaag om 16:59:35
Videoserie: Rocrail voor beginners door AlbertG
Vandaag om 16:58:08
Dram Dhu Distillery in schaal 1:76 (00) door Wim1969
Vandaag om 16:54:24
  

Auteur Topic: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen  (gelezen 54693 keer)

Jacob Bax

  • Offline Offline
  • Berichten: 64
  • Hmm, worst!
    • Jacob's Website
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #60 Gepost op: 12 juni 2014, 23:59:31 »
Een booster heb je toch ook niet gelijk nodig, dat is toch pas als je met meer dan 4 loks gelijk gaat rijden?
HO, IB ll, Koploper.
Tijdperk: Nu en wat ik mooi vind

dh3201

  • Offline Offline
  • Berichten: 1985
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #61 Gepost op: 17 augustus 2014, 15:14:14 »
Laat ik mij als vitrinekijker en af en toe laminaatrijder (geen ruimte voor een vaste baan en ook geen intenties om dat te willen) ook eens op het digitale pad oriënteren.
Nu zijn de meeste van mijn treinen nog analoog, en ik weet hoe ik die een rondje kan laten rijden, (duh  :P )
Gisteren mijn tweede digitale model gekocht (de eerste was een groene plan T van Roco die het analoog ook goed doet), een tweedehands 1134 van Roco. Digitaal rijdt ie prima, analoog hapert het omschakelen van rijrichting (dit heb ik voor aanschaf gezien, dus niet achteraf pas ontdekt). Voor de vitrine maakt dat niet uit en de prijs was ook mooi, vandaar dus maar wel gekocht.
Eventueel kan de decoder nog worden vervangen door een overbrugging of zo.
Aan de andere kant dacht ik vandaag: waarom niet eens aan digitaal beginnen?
Maar ja, hoe en wat. Zoveel verschillen, zoveel mogelijkheden. En wat heb ik dan nodig?
Zoals gezegd heb ik geen intenties om een vaste baan of modules te gaan maken en blijft het bij af en toe een baantje op de vloer uit te leggen. Waarbij het digitale aspect alleen de aansturing van de treinen gaat behelzen, maar wel zelf met het handje aan de knoppen. En ook het liefst echte knoppen, dus geen virtuele knoppen op tablets of computer.
Het voordeel van digitaal is dan dat als ik klaar ben met het rijden van de ene trein, deze gewoon kan stoppen en vervolgens met een andere trein kan gaan rijden, zonder dat ik (zoals bij analoog) de te stoppen trein eerst op een apart stroomloos te schakelen spoor moet wegzetten.
Er zal hoofdzakelijk maar één trein tegelijkertijd rijden (al zou dat wel twee gekoppelde locs of gekoppelde treinstellen kunnen zijn). Dus een booster om tig treinen tegelijkertijd te kunnen voeden lijk ik niet nodig te hebben.
Qua eventuele startset (wat vaak als aanrader voor beginners wordt aangeraden) is het probleem vaak dat er ofwel materieel in zit die je niet interesseert, of 'verkeerde' rails (ik heb RocoLine zonder bedding), dus of dat nou het gunstigst is?
Als het digitaal rijden me gaat bevallen, zou ik meer materieel (modern Roco/Artitec materieel is meestal al voorbereid, toch?) met een decoder kunnen voorzien.
Ook blijft er materieel analoog. Per keer dat ik een baantje neerleg om te gaan rijden zal ik vooraf een keuze maken of ik digitaal of analoog ga rijden en bijpassen materieel uit de doosjes of uit de vitrine pakken om mee te gaan rijden. (Ik heb nu toch al meer dan er op een eenvoudig baantje past, dus ik zal toch altijd moeten kiezen).
Oke, to the point nu: wat heb ik nodig als ik digitaal zou willen gaan?
Niels

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6468
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #62 Gepost op: 17 augustus 2014, 16:04:13 »
In jouw geval om af en toe eens met een digitale loc te kunnen rijden, koop een multimaus setje en je hebt alles wat je nodig hebt. Worden hier op het forum regelmatig aangeboden en als je naar een willekeurige treinenbeurs gaat vindt je ze ook bij bosjes.
Leg een stuk rails, sluit de multimaus aan, loc op de rails, en rijden maar. (y)
Gr.
Eric

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1041
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #63 Gepost op: 17 augustus 2014, 18:21:11 »
Er zal hoofdzakelijk maar één trein tegelijkertijd rijden (al zou dat wel twee gekoppelde locs of gekoppelde treinstellen kunnen zijn).

Oke, to the point nu: wat heb ik nodig als ik digitaal zou willen gaan?
Een  Intellibox heeft de mogelijkheid om meerdere locs met verschillende adressen onder één knop te besturen. Ze moeten dan wel (ongeveer) hetzelfde rijkarakter hebben.
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6468
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #64 Gepost op: 17 augustus 2014, 18:42:03 »
Martin, zoals DH3201 al schrijft gaat het hoofdzakelijk om met 1 trein tegelijk te rijden.
Dan is een IB wel een ontzettende overkill.
En met een MM kan je ook prima in multitractie rijden.
Waarom moeilijker doen dan nodig is.
Gr.
Eric

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7737
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #65 Gepost op: 17 augustus 2014, 19:52:09 »
Oke, to the point nu: wat heb ik nodig als ik digitaal zou willen gaan?

Niet meer dan een Multimaus-setje. Dus de trafo, versterker en de multimaus zelf. Dat is meer dan voldoende in jouw geval. Eigenlijk voor de meeste mensen die beginnen.

Een  Intellibox heeft de mogelijkheid om meerdere locs met verschillende adressen onder één knop te besturen. Ze moeten dan wel (ongeveer) hetzelfde rijkarakter hebben.

Dat kan ook gewoon met de multimaus. Het is een kwestie van de juiste CV's instellen in de bewuste lokdecoders. Zie ook dit artikel:Dubbeltractie rijden. Daar staan verschillende mogelijkheden beschreven.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

dh3201

  • Offline Offline
  • Berichten: 1985
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #66 Gepost op: 18 augustus 2014, 13:16:39 »
Bedankt voor de antwoorden. Als ik het goed begrijp wordt dit pakketje bedoeld (rode maus, zwarte versterker en de nodige kabeltjes en adapter)?


Ik heb alvast een beetje in de handleiding van deze multimaus gesnuffeld. Zo te zien kan ik hiermee als ik ooit nog eens een loc/treinstel met meerdere functies aanschaf deze functies ook allemaal bedienen (volgens de handleiding t/m F20).
Niels

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7737
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #67 Gepost op: 18 augustus 2014, 13:22:33 »
Helemaal goed. Dat is het multimaus setje. Je hebt trouwens ook nog setjes met een zwaardere trafo (3A) in plaats van het getoonde model. En je kan inderdaad veel functies bedienen, Geen probleem.

Groet ROnald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2000
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #68 Gepost op: 18 augustus 2014, 13:23:44 »
Dit is het setje waar ik na 30+ jaar afgelopen maanden ook weer mee begonnen ben :) het digitaal rijden en afzonderlijk van elkaar tegelijkertijd rijden en bedienen, en vooral het erg fraai langzaam rijden optrekken/afremmen is echt verslavend :) het geeft zo'n extra dimensie aan het hele gebeuren, echt super.

SBBcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 591
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #69 Gepost op: 18 augustus 2014, 15:10:52 »
Hoi Niels,
Het getoonde pakketje is ok! Maar er ontbreekt alleen nog het kabeltje van de MM naar de centrale. Die heb je wel nodig in dit geval.

groet,
Marius
Marius

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1041
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #70 Gepost op: 18 augustus 2014, 15:30:36 »
Dat kan ook gewoon met de multimaus. Het is een kwestie van de juiste CV's instellen in de bewuste lokdecoders. Zie ook dit artikel:Dubbeltractie rijden. Daar staan verschillende mogelijkheden beschreven.
Daar ben je dan wel even zoet mee. Bij de IB gaat het 'iets' eenvoudiger: lok<adres1>+<adres2>+<adres3><Enter> (of zoiets, want ik heb de IB nu even niet bij de hand).
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7737
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #71 Gepost op: 18 augustus 2014, 15:39:21 »
Daar ben je dan wel even zoet mee. Bij de IB gaat het 'iets' eenvoudiger: lok<adres1>+<adres2>+<adres3><Enter> (of zoiets, want ik heb de IB nu even niet bij de hand).

Artikel doorgelezen? Dan zie je dat het een paar extra handelingen zijn. En dan voor die paar keer per jaar dat je het doet.... Dan ga je daar dus 200+ euro uitgeven...  Je moet toch de beide loks op elkaar afstemmen dat kost meer tijd en handelingen :)

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1041
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #72 Gepost op: 18 augustus 2014, 15:43:50 »
Artikel doorgelezen?
Ja. Vooral het omzetten naar lange adressen staat mij tegen. Is dat echt nodig?
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32; eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32; controleprogramma's voor iTrain en OC32.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7737
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #73 Gepost op: 18 augustus 2014, 15:45:06 »
Ja. Vooral het omzetten naar lange adressen staat mij tegen. Is dat echt nodig?

Als je korte adressen gebruikt niet volgens mij :)

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

dh3201

  • Offline Offline
  • Berichten: 1985
Re: Vraag mbt digitaal herintreding / digitaal beginnen
« Reactie #74 Gepost op: 18 augustus 2014, 16:02:52 »
Hoi Niels,
Het getoonde pakketje is ok! Maar er ontbreekt alleen nog het kabeltje van de MM naar de centrale. Die heb je wel nodig in dit geval.
Ik heb zo snel even een plaatje gezocht waar in ieder geval wat meer dan alleen die rode maus op stond.
Ik neem aan dat als ik 'm nieuw koop dat alle benodigde kabeltjes wel erbij zullen zitten.
Voor tweedehands is het inderdaad wel handig om te weten welke kabeltjes je erbij moet hebben en of die er ook bij zitten.
 (y)
Niels