Doel:€250.00
Donaties:€197.50

Per saldo:€-52.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 02:07:08
Reedcontacten snel kapot door Te 2/2
Vandaag om 00:51:20
Zelfbouw rails en wissels H0, waar te beginnen door laurent
18 september 2020, 23:53:40
Projekt 083-338 door 44
18 september 2020, 22:53:34
Bij Heukelom en Oisterwijk Oost hekken geplaatst (Fotolokatie)? door Johan77
18 september 2020, 22:44:00
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
18 september 2020, 22:32:21
NS perronrand , welke kleur beton door MOVisser
18 september 2020, 22:20:48
RTM-tijden herleven... door Marc tramt
18 september 2020, 22:18:38
Baanbouw Bosje77 door Ronaldp
18 september 2020, 22:13:07
OV-bedrijven hebben nog steeds geen financiële steun ontvangen. door Bert van Gelder
18 september 2020, 22:00:35
Fleischmann 4117, Buehler motor loopt zwaar door Silvolde
18 september 2020, 21:50:24
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Stijn
18 september 2020, 21:38:54
Bestaat er een lijstje met voedingen die niet meer veilig zijn? door 72sonett
18 september 2020, 21:02:10
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pauldg
18 september 2020, 21:01:22
Spoor 1 baan Gebr. Vierling: van DB naar ÖBB door becasse
18 september 2020, 21:00:37
Buitenlust door becasse
18 september 2020, 20:46:18
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
18 september 2020, 20:34:46
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
18 september 2020, 20:22:22
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
18 september 2020, 20:20:28
Philotrain HSM 726, de grote verbouwing door ronald1956
18 september 2020, 20:05:34
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door Luc2000
18 september 2020, 20:00:54
Rocrail gebruikersgroep door PeterC
18 september 2020, 19:49:21
NL baan: Frotterdam in h0 door Forever Rocofan
18 september 2020, 19:43:32
Roco 63123 startset, RAm met MultiMaus, geen geluid? door willyTEE
18 september 2020, 17:03:33
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door NS1220
18 september 2020, 16:11:17
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
18 september 2020, 16:04:09
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Reeks77
18 september 2020, 16:04:08
BMB-Module: “Wateringbury” door Hans van de Burgt
18 september 2020, 15:50:22
NS 6100 van GM&S door FritsT
18 september 2020, 15:46:37
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
18 september 2020, 15:24:16
  

Auteur Topic: Roco z21 en Z21 centrale. Ervaringen en vragen  (gelezen 19081 keer)

Den Zoeterdam

  • BNLS trambaan-deelnemer
  • Offline Offline
  • Berichten: 1391
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #15 Gepost op: 20 augustus 2015, 08:25:12 »
Hallo Ronald,

De multi maus heb ik al. Ik was vergeten te melden dat ik nu ook wil kunnen uitlezen enzovoort. Dan zou ik de multi maus met de z22 willen combineren en dan ook met de ipad de treinen aan willen sturen.

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1512
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #16 Gepost op: 20 augustus 2015, 08:33:11 »
Je hebt niet perse een xpressnet kabel nodig voor computer sturing, je kan ook via LAN de boel besturen (wat de apps ook doen) . Het protocol is behoorlijk goed gedocumenteerd.

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #17 Gepost op: 20 augustus 2015, 12:21:49 »
Bij de Zwarte Z21 heb je geen s88xPressNetLI nodig. die werkt gewoon via LAN.
Alleen als je de Z21 met Koploper wil aansturen, heb je een LocoNet-Interface nodig, dus ook geen s88xPressNetLI.
Terugmelder kun je dan ook via het LocoNet laten verlopen, b.v. via de L.Net-s88SD16-n

Met de witte z21 heb je deze mogelijkheden via het LocoNet niet.
En ben je voor aansturing met Koploper aangewezen op het xPressNet.

Voor de Zwarte Z21 geldt het is een alternatief voor de Intellibox. De witte z21 is dat niet mede door het ontbreken van het LocoNet en de programmeerspoor aansluiting.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

freekvo

  • Offline Offline
  • Berichten: 790
    • La Vie de la Reine - Frankrijk - [H0]
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #18 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:23:49 »
Met dank voor de uitleg van jullie allen, maar jullie gebruiken begrippen en noemen zaken die mij als leek op dit gebied totaal niets zeggen.

Op dit moment wil ik met een z21 mijn treinen en wissels handmatig (maar dus wel digitaal) blijven besturen/bedienen. Maar dan niet met de draaiknoppen/toetsen van mijn IB, maar met een of meer tablets. Als ik het goed begrijp, is dat met de witte z21 gewoon mogelijk (apart programmeerspoor doe ik dan met een dubbelpolige schakelaar). Ook het bedienen van mijn wissel via de DR41018's (daar heb ik er 3 van).

Maar na verloop van tijd zal ik waarschijnlijk meer willen: indeling in blokken, automatische blokbeveiliging en besturing met Koploper, iTrain, Traincontroller o.i.d. Bij alles wat jullie daarover schrijven, gaat bij mij het licht uit. Misschien heb ik dan iets anders nodig dan bij mijn IB of bij een zwarte Z21 maar als het werkt (tegen redelijke kosten) dan werkt het toch?
Groet Freek

H0 : Fleischmann : profirails : Intellibox/z21/Rocrail
La Vie de la Reine - Frankrijk - H0

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3854
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #19 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:29:36 »
Freek,

Ik gebruik ook de witte z21 (dus de centrale die niet alle aansluitingen heeft), en kan alles handmatig bedienen met telefoon (Android), iPod en zelfs met een Multimaus.

Zoals Wim schrijft, wil je het per PC doen, dan heb je nodig:
- de s88xPressnetLI,
- een PC
- software Koploper
- bezetmelders.

Gr, Bert

freekvo

  • Offline Offline
  • Berichten: 790
    • La Vie de la Reine - Frankrijk - [H0]
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #20 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:32:35 »
Misschien doe ik zelf ook wel veel te moeilijk ;) Ik las in een ander draadje:

Let op z21 (kleine letter) is Beginners en Pro's,
de Z21 (hoofdletter) is voor Experts.


Ik ben zeker nog een beginner, dus dan moet ik me helemaal niet aan de Z21 (de zwarte dus) willen wagen!
Groet Freek

H0 : Fleischmann : profirails : Intellibox/z21/Rocrail
La Vie de la Reine - Frankrijk - H0

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #21 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:36:12 »
... Maar na verloop van tijd zal ik waarschijnlijk meer willen ... heb ik dan iets anders nodig ... tegen redelijke kosten ....
Ja, zoals al werd genoemd : Een S88xPressnetLI, kost je 35 Euro. Dit is de meest gebruikte oplossing in de MultiMaus wereld.

Zie http://rosoft.biedmeer.nl/Webwinkel-Product-1363936/s88XPressNetLi.html

Sander

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19184
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #22 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:38:50 »
Voor die tweede stap heb je twee dingen nodig. Een computeraansluiting zodat centrale en computer met elkaar kunnen babbelen. En een aansluiting voor terugmelders die de centrale en de computer vertellen waar een trein zich op de baan bevindt.
De IB heeft daarvoor een speciale computeraansluiting en een speciale aansluiting voor zogenaamde S88 terugmelders. Veel centrales hebben daarvoor speciale aansluitingen.
Maar het is ook mogelijk een computer en/of terugmelders op een zogenaamde universele bus aan te sluiten. De twee bekendste universele bussen zijn Loconet en Xpressnet. De IB heeft een Loconetbus. De zwarte Z21 heeft een Loconetbus en ook nog Xpressnetbussen. De witte z21 heeft alleen Xpressnetbussen. Maar één Xpressnetbus is dus genoeg. Rosoft heeft een Xpressnetinterface die in één keer de computer en S88 terugmelders met de centrale laat kletsen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3854
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #23 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:44:20 »
Freek,

Nee, zo moet je het niet zien, denk ik

De -z- heeft gewoon minder aansluitingen, en daar zul je andere oplossingen voor moeten gebruiken dan bij zijn 'grote broer'. Vind je een extra aansluiting voor het programmeren handige, en/of de Loconet voor de randapparatuur, kies dan voor de duurdere -Z-.

Loconet is een set randapparatuur (bezetmelders, hand regelaars, etc), welke een soort nieuwe universele taal gebruikt om alles op elkaar aan te sluiten. Eenvoudiger kan ik het niet proberen over te brengen. En ik zal vast wel gecorrigeerd worden...

Gr Bert

freekvo

  • Offline Offline
  • Berichten: 790
    • La Vie de la Reine - Frankrijk - [H0]
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #24 Gepost op: 20 augustus 2015, 16:51:46 »
Ik denk dat ik het begin te begrijpen (en dan moeten we het er misschien ook maar niet meer over hebben.....):

Voor mijn mogelijke tweede stap (automatisch rijden) zou ik bij een witte z21 een s88XPressNetLI nodig hebben en die kost rond de 35-40 euro (die laatste is dan met USB-aansluiting). Dat bedrag is wel op te hoesten.
Hoe dat dan verder werkt met bezetmelders etc. zoek ik tegen die tijd dan wel weer uit.

En ach, en anders verkoop ik na verloop van tijd de witte en koop een zwarte  8)
Dat deze hobby best wel wat geld kost, is bij mijn vrouw inmiddels ook wel bekend (en dan vertel ik haar nog niet eens alles wat ik heb gekocht).
Groet Freek

H0 : Fleischmann : profirails : Intellibox/z21/Rocrail
La Vie de la Reine - Frankrijk - H0

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3854
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #25 Gepost op: 20 augustus 2015, 17:05:16 »
Hoe dat dan verder werkt met bezetmelders etc. zoek ik tegen die tijd dan wel weer uit.

Kijk eens op de site van Wim ( http://rosoft.biedmeer.nl/ ), voor de S88xPressnetLi, en koop er een S88 bezetmelder bij. Paar plastic raillasjes, en een wereld gaat voor je open zodra je een proefbaantje aanlegt:



Overigens kleiner dan 1x1m, volledig opvouwbaar...  ;)
Volledig te besturen middels kleinste Pc (met Koploper of Itrain, of...) die je kunt bedenken...
En kijk ook vooral eens in de encyclopedie, daar kun je veel terugvinden!

Gr, Bert
« Laatst bewerkt op: 20 augustus 2015, 17:08:37 door Bert van Gelder »

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19184
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #26 Gepost op: 20 augustus 2015, 17:22:05 »
Voor mijn mogelijke tweede stap (automatisch rijden) zou ik bij een witte z21 een s88XPressNetLI nodig hebben en die kost rond de 35-40 euro (die laatste is dan met USB-aansluiting). Dat bedrag is wel op te hoesten.
Hoe dat dan verder werkt met bezetmelders etc. zoek ik tegen die tijd dan wel weer uit.

Het aardige van die s88XPressnetli is nou net dat je zowel de computer als de terugmelders erop kan aansluiten. In één keer klaar en één Xpressnetaansluiting op je centrale is genoeg.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

freekvo

  • Offline Offline
  • Berichten: 790
    • La Vie de la Reine - Frankrijk - [H0]
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #27 Gepost op: 20 augustus 2015, 18:14:56 »
@Bert: ik had al gekeken op de door jou genoemde site. Maar zonder enige kennis is het allemaal wat lastig te begrijpen voor mij.
@Henk: het is me duidelijk (denk ik).

Een proefbaantje gaat er op termijn zeker komen. Ik wil dan iets van optische bezetmelders hebben (heb ik in de encyclopedie iets over gelezen). Dat scheelt me volgens mij een hoop gepruts aan rails die er nu ligt en waar ik lastig bij kan komen met solderen; laat staan het aanbrengen van plastic raillassen (maar daarvoor zou ik de rails wel weer door kunnen slijpen).

Toch nog een paar (misschien domme) vragen over die z21: ik heb daarvoor toch geen aparte voeding voor nodig? Die zit toch in de z21 zelf?
Het enige dat ik moet doen, is mijn ringleiding aansluiten op de z21?
En de DR4018's? Ook gewoon aansluiten op de ringleiding?
Ik zit nog wel even met de aansluiting op de z21; ik dacht dat die een schroefverbinding voor de aansluiting aan de rails had. Maar zie onderstaand plaatje (het groene aansluitpunt); daar moet dus een soort stekkertje in. Wordt die meegeleverd?

Groet Freek

H0 : Fleischmann : profirails : Intellibox/z21/Rocrail
La Vie de la Reine - Frankrijk - H0

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19184
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #28 Gepost op: 20 augustus 2015, 18:51:58 »
Een externe voeding wordt meegeleverd. Nog veel meer trouwens. Een router met voeding en de hele aansluitreut.
Een complete set zier er zo uit.

Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11436
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Roco Z21 centrale
« Reactie #29 Gepost op: 20 augustus 2015, 20:15:15 »

Toch nog een paar (misschien domme) vragen over die z21

Freek, er bestaan geen domme vragen, hooguit domme antwoorden ;)