Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Welke rijtuigen achter NS 1100 door Harold34
Vandaag om 14:39:49
Intermodellbau 2020 Dortmund 13-16 augustus door Ronald Halma
Vandaag om 14:32:19
Breedte nieuw op te zetten Fleischmann HO tafel afmeting door Remunj
Vandaag om 14:25:03
Projekt 083-338 door Ric
Vandaag om 14:16:07
Welke Duitse rangeerseinen bij eindstation door Silver Fox 2512
Vandaag om 14:08:54
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
Vandaag om 14:04:01
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
Vandaag om 13:56:51
Aankomst grootste containerschip ter wereld door Jan-Peter
Vandaag om 13:56:44
N-tram ervaring? door Sven
Vandaag om 13:54:19
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wies
Vandaag om 13:53:06
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door Servé
Vandaag om 13:42:16
Waar koop je tegenwoordig 'betaalbare' sounddecoders? door bask185
Vandaag om 13:22:09
Märklin/Trix TGV Thalys openen door System-M
Vandaag om 13:18:15
Vrije vertaling van station Arnhem jaren 80 door NS264
Vandaag om 12:58:31
Heen, En en Weer door DE-II
Vandaag om 12:47:51
Doornvliet door MOVisser
Vandaag om 12:30:59
Aachenau West door wob
Vandaag om 11:48:02
Maïsveld n spoor maken, tips? door RemcoStarter
Vandaag om 11:37:41
Hoe groen was de groene E-loc 1000-? door FritsT
Vandaag om 11:14:27
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door bollen neus
Vandaag om 11:01:07
Bruggen-IG: De brug van Oosterbeek door Hans Mol
Vandaag om 10:32:28
Raadplaatje door spoorzeven
Vandaag om 10:14:24
Initiatief TS voor behoud SUN-tramstel scoort eerste succes door NS264
Vandaag om 09:36:49
ESU Class 66 Lineas pimpen. door erwin janssens
Vandaag om 09:20:41
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Sjoerd van de Wal
Vandaag om 09:03:21
Update: baan in de tropen door Arjen52
Vandaag om 08:45:54
Baanbouw Bosje77 door modelattic
Vandaag om 06:14:11
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
03 juni 2020, 23:54:02
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
03 juni 2020, 23:21:46
Rijtuigen op De Meer door Freek Jonkers
03 juni 2020, 23:19:13
  

Auteur Topic: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)  (gelezen 2678 keer)

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Gepost op: 20 juli 2007, 12:55:12 »
Ik heb pas mijn onderbouw van mijn modelbaan klaar en ga binnenkort beginnen met de eerste rails. Toch ben ik al af en toe vooruit aan het denken.

Even voor de info: ik heb een twincenter en wil gaan terugmelden door te meten op welke baandelen er stroom verbruikt wordt met S88 terugmelders.

Ik weet dat deze terugmelders zelf te maken zijn en dat er duren en goedkope versies van dit soort terugmelders zijn maar had een idee waarmee ik de kosten nog verder kan verlagen.

HET IDEE:
Om elk baanvak niet op 1 maar op 2 (of meer) terugmelders aan te sluiten.
Door te bekijken welke combinaties van terugmeldingen er binnen komen kan dan gezien worden welk baandeel het is.

HET "PROBLEEM":
Hoe ik ook puzzel... ik kom er niet uit.
Wanneer ik met meerdere treinen rij kan
- trein 1 een combinatie maken.
- trein 2 een combinatie maken.
maar kan met de combinatie van trein 1 en 2 ook andere combinaties gemaakt worden... nu weet ik dus niet meer zeker waar de treinen zijn.

Ik hoop dat ik het een beetje begrijpend omschreven heb...

Heeft iemand een oplossing ?
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

MBZE_Erik

  • Offline Offline
  • Berichten: 357
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #1 Gepost op: 20 juli 2007, 13:21:31 »
Wil je met een pc rijden ja/nee
Wil je met software rijden ja/nee
Wil je zelf iets bouwen ja/nee

Of te wel wat is de bedoeling ?

M.v.G

Erik.

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #2 Gepost op: 20 juli 2007, 13:30:20 »
Ik ben bezig zelf een programma te schrijven voor de pc. (dit is nog heel erg in een begin fase).
Eigenlijk wil ik zelf geen terugmelders gaan bouwen maar met bestaande terugmelders gaan werken.

Mijn idee is:
Als ik spoor 1 aansluit op
- aansluiting 1 terugmelder A
- aansluiting 1 terugmelder B

En spoor 2 aansluit op
- aansluiting 1 terugmelder A
- aansluiting 2 terugmelder B

Dan kan ik kijken naar de terugmeldingen en als ik
A1B1 zie is het dus spoor 1 en als ik
A1B2 zie is het dus spoor 2 etc.

Het idee is dus om door combinaties meer sporen op minder terugmelder aan te kunnen sluiten.
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

Peter van der Leek

  • Offline Offline
  • Berichten: 2203
    • Somda
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #3 Gepost op: 20 juli 2007, 14:11:28 »
Op zich is je idee nog niet zo slecht. Alleen moet je computerprogramma heel erg goed gaan bijhouden waar welke trein zit zodat je netjes kunt afremmen en optrekken.
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #4 Gepost op: 20 juli 2007, 14:15:24 »
Mijn idee was ook zo...
Doordat ik "veel" meer terugmeldpunten kan maken kan ik ook veel noukeuriger bijhouden waar de treinen zijn...
Maar het idee is nog niet waterdicht...
Ideeen zijn welkom...
(misschien bestaat er al iets dat ik nog niet ken)
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

Michiel2

  • Offline Offline
  • Berichten: 183
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #5 Gepost op: 20 juli 2007, 14:24:29 »
 Een terugmelder gaat niet zomaar terugmelden. Tenzij je natuurlijk zelf ingrijpt door een lok op een baanvak te zetten, valt de activatie van een terugmelder samen met een deactivatie van de terugmelder in het baanvak ernaast. Daarnaast weet je ook nog eens welke richting al je loks rijden, dus dit zou in theorie moeten kunnen als je de twee baanvakken die je per terugmelder niet op elkaar laat aansluiten. Als er dan een terugmelder reageert met 2 aangesloten baanvakken, kijk je welk baanvak van de twee een naastgelegen baanvak heeft waar de terugmelding pas van gedeactiveerd is (en/of waar een lok dit baanvak in zou kunnen rijden).

 Volgens mij kun je dan je hele baan op 3 terugmelders draaien mits je geen driewegwissels gebruikt :).

BVZfan

  • Smalspoormalloot
  • Offline Offline
  • Berichten: 108
  • HGe 4/4 II
    • Zermattbahn
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #6 Gepost op: 20 juli 2007, 14:54:49 »
Volgens mij kun je dan je hele baan op 3 terugmelders draaien mits je geen driewegwissels gebruikt :).

Als je maar met 1 trein rijdt wel....  8)

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #7 Gepost op: 20 juli 2007, 15:05:52 »
Ja, dit is dus precies het "probleem". Ik wil natuurlijk met meer treinen rijden. En ik weet pas waar ze zijn als de treinen gereden hebben. Als ik dus mijn pc opstart om te gaan beginnen met rijden heb ik een situatie waarin de pc eigenlijk niets weet. Hier zoek ik ook nog een oplossing voor.
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

Michiel2

  • Offline Offline
  • Berichten: 183
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #8 Gepost op: 20 juli 2007, 15:21:16 »
Als je maar met 1 trein rijdt wel....  8)

 Dom van mij natuurlijk, je kunt ook de stand van de wissel gewoon meenemen in je programma :). Maar dan zit je waarschijnlijk nog steeds met 3 terugmelders.

 Ik denk dat je er wel uit moet komen als je de loks zo parkeerd dat er voor en achter de lok een vrij blok is. Dan begin je met 1 adres en laat deze lok vooruit rijden totdat hij in een ander blok komt. Daarna rij je hem terug en rij je hem achteruit het volgende blok in. Als je je blokken goed indeeld, zou je hiermee kunnen bepalen waar de lok precies staat. En dan kun je dit doen voor de rest van de loks. Of je kunt natuurlijk ook gewoon even opslaan waar alles staat als je het programma afsluit.

 Maar ik wil wel wedden dat het goedkoper is om gewoon losse blokdetectors te kopen als je uren programmeerwerk ook gaat meerekenen :). Ik heb hier ook wel eens over zitten te denken.

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #9 Gepost op: 20 juli 2007, 15:46:12 »
Ik heb nu S88 terugmelddecoders van Viessmann. Deze vind ik persoonlijk best prijzig... zijn er goedkope goede alternative zonder dat ik zelf moet gaan solderen etc. en die gewoon met een standaard S88 kabel aan mijn TwinCenter kunnen ?
ps. en aan wat voor prijs moet ik dan denken ?
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

RoSoft

  • Offline Offline
  • Berichten: 1446
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #10 Gepost op: 20 juli 2007, 15:49:42 »
Ik heb pas mijn onderbouw van mijn modelbaan klaar en ga binnenkort beginnen met de eerste rails. Toch ben ik al af en toe vooruit aan het denken.

Even voor de info: ik heb een twincenter en wil gaan terugmelden door te meten op welke baandelen er stroom verbruikt wordt met S88 terugmelders.

Ik weet dat deze terugmelders zelf te maken zijn en dat er duren en goedkope versies van dit soort terugmelders zijn maar had een idee waarmee ik de kosten nog verder kan verlagen.

HET IDEE:
Om elk baanvak niet op 1 maar op 2 (of meer) terugmelders aan te sluiten.
Door te bekijken welke combinaties van terugmeldingen er binnen komen kan dan gezien worden welk baandeel het is.

HET "PROBLEEM":
Hoe ik ook puzzel... ik kom er niet uit.
Wanneer ik met meerdere treinen rij kan
- trein 1 een combinatie maken.
- trein 2 een combinatie maken.
maar kan met de combinatie van trein 1 en 2 ook andere combinaties gemaakt worden... nu weet ik dus niet meer zeker waar de treinen zijn.

Ik hoop dat ik het een beetje begrijpend omschreven heb...

Heeft iemand een oplossing ?

Hierbij ontgaat mij alle logica. Ik denk dat je op een verkeerde manier aan het denken bent. Want combinatie per trein kun je op deze manier niet maken, want iedere trein is gelijk.
Een terugmelder is een dom ding, die meld alleen maar terug of er een poortje hoog is of laag, maar zegt je niets over de trein of wagon die hem bezet houdt.

Combinaties worden door alle treinen gemaak als poort a en b bezet zijn. Dus weet je nog niets.

Mvg
Wim.
Marklin Digital 6020/21/27, 6051, Märklin 6021+UHL 63820, Lenz Digital Plus, Intellibox LocoBuffer II, MRDirect, DDW 6604 Booster, VB6.0 Delphi 6.0 Eigen Software: Perrongeluk, RoSoft, PT.

1op160

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
  • Scan de QR code. (2D barcode)
    • 1op160.nl Modelbaan in schaal N
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #11 Gepost op: 20 juli 2007, 16:17:53 »
Ik bedoel ook geen combinaties van treinen...
Ik bedoel combinaties van poorten.

Stel ik heb 2 decoders met elk 8 poorten.
En stel dat ik elk baandeel aansluit op 1 poort van decoder A en op 1 poort van decoder B.
Dan maak ik dus combinaties van poorten.
8 x 8 poorten = 64 poorten.

Dat is het idee... maar nu nog de uitwerking.
Misschien is het inderdaad niet uiteindelijk toch niet de meest handige oplossing.

Maar ik hoop dat als hier genoeg mensen met veel ervaring meedenken op dit gebied over mee willen denken er een oplossing gevonden kan worden.
En anders gaan we het gewoon op de "oude" manier doen...

zie het als een uitdaging om hier iets voor te verzinnen  ;)
Zie ook mijn site: www.1op160.nl

RoSoft

  • Offline Offline
  • Berichten: 1446
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #12 Gepost op: 20 juli 2007, 16:28:25 »
Dus je sluit 2 melders op hetzelfde spoor aan. Volgens mij gebruik je dan meer melders i.pv. minder.

Hoe wil je dan combinaties maken. Een poort kent twee toestanden. Hoog of laag.

Zet dat eens in een waarheidstabel voor me, hoe je dat bedacht hebt.

Mvg
Wim.
Marklin Digital 6020/21/27, 6051, Märklin 6021+UHL 63820, Lenz Digital Plus, Intellibox LocoBuffer II, MRDirect, DDW 6604 Booster, VB6.0 Delphi 6.0 Eigen Software: Perrongeluk, RoSoft, PT.

Jeroen1975

  • GTW in de tuin
  • Offline Offline
  • Berichten: 1485
  • 45mm, zelfbouw, Brits- en Achterhoeks smalspoor
    • Jeroen's Treinen Site
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #13 Gepost op: 20 juli 2007, 16:41:10 »
Heej Michel

Er is al een fantastisch wiel uitgevonden ondertussen en dat heet Koploper, Dit rijd fenomenaal goed. Effe downloaden, installeren en genieten maar.

Ik weet niet waarom je nog een wiel wil uitvinden.

En lijkt je combinaties van poorten handig? met 1 draad per sectie heb je al een wirwar aan draden, met 2 draden heb je gelijk al 2x zoveel.

Succes
www.shapeways.com/designer/GelderscheTrams
Treinen van britse eilanden
Treinen uit de achterhoek

RoSoft

  • Offline Offline
  • Berichten: 1446
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
Re: meer terug melden met minder terugmelders (minder kosten)
« Reactie #14 Gepost op: 20 juli 2007, 19:51:17 »

Mijn idee is:
Als ik spoor 1 aansluit op
- aansluiting 1 terugmelder A
- aansluiting 1 terugmelder B

En spoor 2 aansluit op
- aansluiting 1 terugmelder A
- aansluiting 2 terugmelder B

Dan kan ik kijken naar de terugmeldingen en als ik
A1B1 zie is het dus spoor 1 en als ik
A1B2 zie is het dus spoor 2 etc.

Wat is hier nu het voordeel van?

Aansluiting 1 terugmelder A gebruik je twee keer.
Het verschil zit in melder 1 melder B en aansluiting 2 melder B is het enige verschil.

Dus als je alleen aansluiting 1 en 2 gebruikt heb je hetzelfde effect, alleen met 1 melder minder.
Besturings programma's die met een enkele melder per baanvak werken zijn er ook.

Koploper werkt met twee unieke meldpunten per baanvak, of met een gezamelijke binnenkomst melder en per baanvak of blok een enkele stopmelder.
Een voudiger zal het niet kunnen en ook niet met minder, en zeker niet in de combinatie die jij nu voor ogen hebt.

Mvg
Wim.
Marklin Digital 6020/21/27, 6051, Märklin 6021+UHL 63820, Lenz Digital Plus, Intellibox LocoBuffer II, MRDirect, DDW 6604 Booster, VB6.0 Delphi 6.0 Eigen Software: Perrongeluk, RoSoft, PT.