In OdR 2012-3 stond ook een heel artikel over de IC4 in Denemarken.
Volgens de Italiaanse treinenbouwer hebben de V250-treinen (Fyra) alle internationale testen doorstaan en voldoen ze aan alle veiligheidsnormen, getuige ook de certificaten die door de Nederlandse en Belgische Spoorwegen zijn afgegeven.]http://www.nu.nl/buitenland/3492151/leverancier-fyra-verwerpt-beschuldigingen-mankementen.html]Als dit waar is zie ik niet in hoe NL en B onder hun contract kunnen uitkomen.Groet,leo
Jep, maar net als bij de toelating van een nieuwe auto kan het zijn dat 't ding netjes een RDW typegoedkeuring krijgt op grond van de gestelde eisen maar in de praktijk toch een barrel blijkt. Testsituaties zijn altijd net anders dan de dagelijkse werkelijkheid en bepaalde kwaaltjes komen pas na vele kilometers rijden boven water.
Dat ontwerp wordt goedgekeurd en na produktie en levering blijken er fouten te zijn, daarvoor geef je de fabrikant slechts drie maanden de tijd om dit op te lossen en als dat niet lukt, dan geef je alles terug en laat je de fabriek met een reuzenstrop achter.
Morgen wordt het weer een spannend dagje in deze soap, want dan gaat AnsaldoBreda bekend maken welke stappen zij gaan ondernemen tegen NMBS/NS.
Nou, dan kan de fabrikant de auto "terugroepen", als er wat aan mankeert wat ze niet voorzien hadden. Dan wordt het kostenloos hersteld. Maar ik heb nog niet gehoord dat je dan eenzijdig het koopcontract ongedaan kan maken en je geld terugeisen en dat is precies wat NMBS en NS doen. Eerst laten ze een nieuw ontwerp voor een hogesnelheidstrein maken en produceren. Dat ontwerp wordt goedgekeurd en na produktie en levering blijken er fouten te zijn, daarvoor geef je de fabrikant slechts drie maanden de tijd om dit op te lossen en als dat niet lukt, dan geef je alles terug en laat je de fabriek met een reuzenstrop achter. Deze strop betreft nu niet alleen meer de ontwikkeling en produktie van dit treinstel, maar de fabriek lijdt ook een enorme reputatieschade. Daar komt gewoon een claim voor natuurlijk.Niemand maakt mij wijs dat dit legitiem is en dat je met deze handelwijze wegkomt. Ben reuze benieuwd wat de rechter hiervan vindt, want daar zal het wel terechtkomen. En natuurlijk het verweer van AnsaldoBreda morgen.Ik sluit niet uit dat de NS alle bestelde treinstellen moet laten repareren en afnemen.
Dat mag dan zo zijn, maar verklaar dan eens dat een trein waarbij de stroomkabels met tape bij elkaar worden gehouden een veiligheidscertificaat heeft gekregen. Dat heeft niks met verschil tussen testsituaties en de praktijk te maken.Met andere woorden: ook het bedrijf of de instantie die dat certificaat heeft afgegeven heeft nu een levensgroot probleem.Mvg,Gert
Het hele verhaal is een combinatie van een aantal losse verhalen en aanbestedingen: NS die het alleen recht wilde houden op het HSL-spoor in Nederland en daardoor heel duur inschreef bij de aanbesteding van de consessie. De NS die daarna geld "terug" wilde verdienen door "goedkoop" de treinstellen uit te markt te halen. Blijkbaar heeft de NS in zijn eigen (europese) aanbesteding van het materieel het aspect "kosten" als één van de inschrijfcriteria met de hoogste waarden gegeven. De waarden van de inschrijfcriteria zijn van te voren bekend bij de inschrijvers (transparantie). En kunnen daardoor ook strategisch inschrijven. Dat gebeurt bij alle aanbestedingen. Dus je moet je afvragen of de overheid bij de aanbesteding van de HSL-consessie NS niet had moeten uitsluiten omdat ze een onwerkelijk en realistisch bod op de consessie hebben gedaan. Dat was zo'n hoog bedrag dat het nooit rendabel had kunnen zijn. In de krant, de gelderlander, stond van de week dat daar al de overheid had moeten ingrijpen.Deze informatie dient vooraf bekend te zijn bij de aanbesteding. Daardoor weten de inschrijvers dat ze bijvoorbeeld als het aspect "Inschrijfprijs" voor 50% mee telt en het aspect "Tijdsplanning" maar voor 10% of helemaal niet dan kan je gericht inschrijven. Deel je inschrijfcriteria anders in met andere waarde krijg je ook andere inschrijvingen en inschrijvers.Of NS en de NMBS ooit nog geld terugkrijgen van de fabrikant is de vraag. Deze kan zomaar failliet gaan en dan is er geen geld meer te halen. Ben benieuwd naar het vervolg van dit verhaal.Groet Ronald.