Heeft dan de hele Kamer zitten slapen? Dat kan ik me haast niet voorstellen.
Het bod van de Nederlandse Spoorwegen op de exploitatie van de Hogesnelheidslijn-Zuid is door minister Netelenbos (verkeer) naar de prullenbak verwezen. Volgens de minister is het slecht voor de consument en financieel ver onder de maat. De NS krijgen een week de tijd om zich te beraden over een nieuw bod.
Uit het 150 pagina's tellende vertrouwelijke bod, waarin deze krant inzage heeft gehad, blijkt dat de NS al over zeven jaar met het netwerk voor snelle treinen (tot 220 kilometer per uur) in ons land wil starten. Eerst zullen de grote steden in de randstad en Brabant met elkaar worden verbonden, later komt de rest van Nederland aan de beurt.FileprobleemDe Intercity Max, zoals de trein gaat heten, kan reizigers vanaf 2006 veel sneller, comfortabeler en met veel minder overstappen vervoeren dan de huidige intercitytreinen. De NS denkt zo een aantrekkelijk alternatief voor de auto te kunnen bieden en daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de bestrijding van het fileprobleem te kunnen leveren.Om het netwerk tussen de steden te laten functioneren, is het voor de NS financieel noodzakelijk om ook de HSL te mogen exploiteren. Daarnaast verwacht de NS veel van de aansluitingen van de Intercity Max op de HSL. Goede aansluitingen worden eenvoudiger als één bedrijf beide spoornetten exploiteert.
De Nederlandse Spoorwegen willen te veel en bieden te weinig. Het kabinet heeft het bod van de NS voor de exploitatie van de hogesnelheidslijn naar Parijs afgewezen....NS-baas Den Besten reageerde boos: 'Het is geen klungelig bodje dat wij hebben uitgebracht.' Het is volgens hem een degelijk bod. 'In het voorstel zou de HSL-Zuid aansluiten op het huidige intercitynet, het aantal reizigers verdubbelen en de NS als bedrijf een goed perspectief hebben.' Over de prijs was volgens Den Besten te praten geweest.Netelenbos oordeelde dat er geen basis was om verder te praten. 'Het bod was kwalitatief en financieel onder de maat', oordeelde ze. De integratievoordelen met de huidige intercitylijnen zijn volgens haar onvoldoende. En ook de prijs van 2,8 miljard gulden vindt zij onder de maat.'Ogenschijnlijk lijkt dat een heel aardig bod, maar als we eraf trekken wat de overheid moet bijdragen, houden we maar een miljard over. De reizigers en de belastingbetaler waren er niet beter van geworden', lichtte Netelenbos toe.
Het bedrag dat NS moet betalen is hoog. Twee jaar geleden vond de toenmalige NS-bestuursvoorzitter R. den Besten een hoger bod dan 2,8 miljard gulden financieel onverantwoord. Nu, amper twee jaar later, betalen de spoorwegen grif het dubbele. Probeerde NS in 1999 het HSL-spoor voor een prikje binnen te halen? Of leeft NS tegenwoordig op te grote voet?Dat laatste valt niet uit te sluiten. Volgens internationale deskundigen is de HSL-Zuid maximaal zestig miljoen euro per jaar waard. De overheid wilde echter minstens 100 miljoen euro per jaar, waarop de private gegadigden, die meer rekening moeten houden met hun aandeelhouders, afhaakten.(...)Het is echter de vraag of de NS - als monopolist niet gewend risico's te nemen en als overheidsbedrijf vrij van lastige aandeelhouders - zich niet vergaloppeerd heeft met de hoogte van de som.Is dat inderdaad het geval, dan zal dat vroeger of later, door slechtere service, mindere investeringen of hogere prijzen, op de treinreiziger worden afgewenteld.