wat bij elke aanbesteding belangrijk blijft; weten wat je wil als opdrachtgever.
Aanpassingen zonder het geld kost? Hoe is je positie als opdrachtgever bij tussentijdse aanpassingen?
In de bouw worden de afspraken ook wel eens wat aangepast. Dat is het moment dat de aannemers gaan verdienen. Zou het bij een onderhandse aanbesteding anders zijn?
Nu beschrijf je volgens mij gewoon onderhandelen.
Dat hangt van de aard van de wijzigingen af. Als blijkt dat de afspraken over bijvoorbeeld het aantal treinen op een bepaald traject te krap zijn, dan moet het mogelijk zijn om voor wat meer geld extra treinen te laten rijden. Als er teveel vrijwel lege treinen rondrijden, dan moet het mijns inziens ook mogelijk zijn dat aan te passen.Ja natuurlijk. Want je beschrijft het resultaat van een openbare aanbesteding. Alles wat niet muurvast in het contract staat, kost extra geld. Bij onderhandse aanbesteding gaat dat soepeler.
Het kan niet voor een zoveelste keer door het rijk onderhands aan de NS worden gegeven.
En deze rechtszaken zijn om wat? Dat een nieuw bedrijf gaat rijden op het hoofdnet met alle negatieve gevolgen van dien?
Want het huidige materieel op het hoofdnet is wel "gemaakt" hiervoor (weet niet hoe anders te formuleren) en de nieuwe concessiehouder heeft misschien alleen geld om in "trammetjes" te investeren.
En de positieve gevolgen laat je voor het gemak maar even weg?
Waarom zou een "trammetje" een slechte zaak zijn?
je bent ervan overtuigd dat het een slecht systeem is...