Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door GD
Vandaag om 11:59:05
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door Ad Cleijsen
Vandaag om 11:54:59
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door Rondje_HO
Vandaag om 11:53:17
Jacobs draaistellen maken/ontwerpen door Rondje_HO
Vandaag om 11:51:34
ECoS II (ESU), of Central Station (Marklin)? door ruben derks
Vandaag om 11:37:24
Frans diorama 1:48 door Wim Corduwener
Vandaag om 11:33:14
Driemaster in ‘t veen - NS 2900 in h0 door ronald1956
Vandaag om 11:25:59
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Edsko Hekman
Vandaag om 11:19:49
NL baan: Frotterdam in h0 door Eric B
Vandaag om 11:11:04
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door henk
Vandaag om 11:08:23
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Wim Corduwener
Vandaag om 11:07:02
LIMA 149803G Lubeck-Buchener Eisenbahn Digitaal ombouwen door 008200
Vandaag om 10:55:45
Kleine boutjes vastzetten? door ruudns
Vandaag om 10:55:09
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 10:47:07
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:44:28
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door ronald1956
Vandaag om 10:38:37
Baanbouw Bosje77 door Silver Fox 2512
Vandaag om 10:27:53
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
Vandaag om 09:40:09
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door JaJo
Vandaag om 09:25:34
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Eric B
Vandaag om 09:21:09
Oeps door Forever Rocofan
Vandaag om 09:17:57
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:15:27
BNLS trammodule “Centraal Station” door Den Zoeterdam
Vandaag om 08:33:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Martijn de Kuiper
Vandaag om 07:41:55
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door wpinkhof
Vandaag om 07:34:35
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door roadster36
Vandaag om 00:45:00
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
29 maart 2020, 23:53:26
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Modellbahnwagen
29 maart 2020, 23:33:42
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
29 maart 2020, 23:31:07
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Eric B
29 maart 2020, 22:46:56
  

Auteur Topic: Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk  (gelezen 14084 keer)

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 151
Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Gepost op: 25 juli 2010, 12:39:23 »
Hi,

Binnenkort is de nieuwe ruimte (6x4m) beschikbaar. Ik wil langs alle wanden rails gaan leggen. Het is de bedoeling om te beginnen met een parade baan en een schaduw station (14 opstelsporenn) en dan langzaam bij bouwen.
Ik wil graag met veel treinien op diverse trace's tegelijk rijden en alles analoog laten verlopen. Hoe begin ik met een leuk ontwerp??? Iemand een goed idee? of een voorbeeld van zo'n baan? De meeste banen die ik heb gevonden zijn ovaal of hondenbot achtig maar langs de wanden kom ik niet veel tegen..

verdere trefwoorden. Rangeren, lange banen, veel treinen, tijdperk nu, ns, nl.

groetjes en alvast erg bedankt.

N. Kerkhof

Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Remco.

  • Offline Offline
  • Berichten: 6326
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #1 Gepost op: 25 juli 2010, 12:41:15 »
Hoi Niels,

Wil je echt analoog bedienen of via Dinamo oid ?

Want wat je wil met echte analoge aansturing verwacht ik niet echt haalbaar zonder brokken als je gaat rijden  :-\

Gr. Remco.

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9397
    • belse roestkraam
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #2 Gepost op: 25 juli 2010, 13:00:46 »
dat gaat prima werken, gewoon een bloksysteem bouwen met relais. Wel een flinke klus maar die computergestuurde troep is ook niet zonder meer makkelijk.

Remco.

  • Offline Offline
  • Berichten: 6326
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #3 Gepost op: 25 juli 2010, 13:02:45 »
Wat ik bedoel is, dat als hij echt analoog wil rijden ( Dus zonder relais of welke schakelingen dan ook ) dat hij dat nooit in zijn 1tje kan bedienen met de verkeersintensiteit die hij voor ogen heeft :)

Gr. Remco.

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 151
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #4 Gepost op: 25 juli 2010, 13:05:54 »
@ Remco,
Mijn naam is Nocki dus ik denk dat je iemand anders voor je hebt...


De bedoeling is om alles zo simpel mogelijk te laten rijden en handmatig te kunnen regelen. De baan zichzelf te laten werken wordt dus de truuc :)

Waarschijnlijk krijgen alle treinen hun eigen baan en zal ik door middel van reedrelais alles automatiseren. Als het schadus station zo werkt als ik wil ga ik de rest van de baan opbouwen op de zelfde manier.

Elke trein zal zn eigen trace gaan krijgen en daar geen kwaad kunnen doen maar er zal wel een centraal punt komen waar ze van spoor kunnen wisselen enzo...


Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Machinist Johan

  • Offline Offline
  • Berichten: 1758
  • gevorderd beginner
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #5 Gepost op: 25 juli 2010, 13:18:16 »
Mag ik vragen waarom je niet voor digitale aansturing kiest?

Johan

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 151
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #6 Gepost op: 25 juli 2010, 13:32:20 »
Goede vraag Johan.
Ik bouw graag zelf effecten voor gitaar envind het enorm leuk om zelf te solderen. het schakelen en rommelen met al die onderdeeltjes vindt ik enorm leuk dus dat is wat ik wil doen.
Ik het jaren met pc's gewerkt en dat is lange tijd mn hobby geweest. Op een gegeven moment zat ik zo vaak achter de pc bij mijzelf en bij anderen dat het niet meer leuk was.
Vanaf dat moment ben ik eigenlijk helemaal getopt met heet het computer gebeuren... Ik kom alleen nog op de diverse fora en gebruik het alleen nog maar ivm de info op internet. Aansturen van de modelspoorbaan heb ik liever direct in de hand of door automatische schakelingen die iik zelf heb gemaakt dan door een een tussenmedium zoals een pc.
Het is misschien een beetje koppig maar ik hoop er veel van te leren...
Uiteindelijk gaat het voor mij om het rijden en rommelen met de regelaars op een groot paneel. Dat vindt ik het leukste.
« Laatst bewerkt op: 26 juli 2010, 09:25:00 door Peter van der Leek »
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Basilicum

  • Prae-adviseur
  • Offline Offline
  • Berichten: 4995
    • Dönsdorfer Bauberichte
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #7 Gepost op: 25 juli 2010, 14:10:10 »
Hey Nocki,

Misschien kan mijn baanplan je inspiratie geven: klik en scroll.

Groet,
Basilicum

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #8 Gepost op: 25 juli 2010, 14:16:34 »
Nou, ik rijdt inmiddels jaren digitaal en kan je vertellen dat het analoog rijden met 10 treinen nagenoeg onmogelijk is. Niet geheel maar nagenoeg. Hoe wil je in hemelsnaam 10 treinen op tijd laten stoppen en weer laten optrekken bij stations en zo, hoe regel je de beveiliging bij wissels en kruisingen, zodat je niet binnen de kortste tijd een grote berg treinen op elkaar hebt liggen, ook al hebben ze hun "eigen traject".

Relais als beveiliging lijkt mij een slecht plan zeker als je weet dat ze nogal eens blijven "plakken" met alle gevolgen van dien. Als ik al denk aan de hoeveelheid bedrading die je moet gaan leggen voor al die relais e.d. Ook al heb je een hekel aan PC's in dit geval gebruik je hem slechts voor de besturing en beveiliging van de baan, zeker bij grote banen lukt het je nagenoeg niet om alles in goede banen te leiden of wordt het lijden?

Wat kosten betreft zullen alleen de aanvangskosten hoger zijn maar ik denk dat het digitaliseren uiteindelijk niet veel meer hoeft te kosten. En v.w.b. de elektronica. Analoog zul je alles weer uit de "oude doos" moeten halen en zoeken, terwijl de digitale kant zo voor het "oprapen" ligt. Ik kan me voorstellen dat het rijden en rommelen met regelaars en panelen leuk lijkt maar hoe wil je al dat leuks op de juiste manier regelen, zonder ongelukken te veroorzaken.

Maar het is mijn persoonlijke mening, ik zou er niet (analoog) aan beginnen.
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2010, 14:33:18 door Rob Bogers »
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

Remco.

  • Offline Offline
  • Berichten: 6326
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #9 Gepost op: 25 juli 2010, 14:18:18 »
Rob,

Zou je af en toe op de Enter willen drukken ;)

Dan houdt het je tekst leesbaar :)

Gr. Remco.

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #10 Gepost op: 25 juli 2010, 14:33:44 »
Je hebt gelijk Remco, sorry. zal het nooit meer doen.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

NS264

  • Offline Offline
  • Berichten: 5894
  • Midland Industrie, NS IV.
    • Midland
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #11 Gepost op: 25 juli 2010, 15:47:09 »
Hoi,

Als ik me er even in mag mengen :)

Als je zoveel ervaring hebt dan is het juist toch ontzettend handig en kostenbesparend als je zoveel zelf kan maken.

Als je een baan langs de wand wil maken en je hebt de lengte zou ik me eens verdiepen in een bestaand traject of station wat jou aanspreekt waar je dan alle electronica kan toe passen ;D

Ikzelf ben bezig met een klein gedeelte van een traject wat wel met wanden onder het zolderdak moet komen "zoek forum station Tiel"

Gr Koen
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2010, 15:52:12 door KoenF »
Klik op de wereldbol naar topic.
Mvg Koen. Betuwse oplossing:'kumt tied, kumt road'.

Alex Langenkamp

  • Offline Offline
  • Berichten: 251
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #12 Gepost op: 25 juli 2010, 16:32:41 »
Nocki,

Als je het solderen en prutsen met componentjes zo leuk vindt, kun je bij digitaal rijden je hart ophalen!
Alle digitale componenten zijn namelijk als bouwpakket leverbaar.
Boosters, terugmelders, eventueel zelfs de centrale zijn als zelfbouw verkrijgbaar. Een goede vriend van mij heeft zelfs zijn eigen DCC handregelaar goebouwd. deze werkt via X-pressnet met een DCC centrale (in ons geval Lenz)
Alles zelf bouwen kan ook in de digitale treinsturing prima werken.
En ja, een pc is ook in de digitale wereld niet perse nodig, als je een mooi bloksysteem opzet met bij de stations handbediende seinen. Realistisch optrekken en afremmen is zo ook heel goed te doen!

Groeten Alex

Han Zijlstra

  • Forumlid, hobbyist & leverancier:Trainspecials! Decodershop! Sceneryshop!
  • Offline Offline
  • Berichten: 4296
  • The Right Track, Your track!
    • Trainspecials
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #13 Gepost op: 25 juli 2010, 16:42:26 »
Ik zou voor de keus digitaal rijden maar dan zonder PC gaan.

Veel trace's kun je met pendel automatiek oplossen terwijl de loks met decoders veel meer tot hun recht komen dan alleen met analoge loks.

Beste tip : maak eerst een baanplan of laat er een ontwerpen en bepaal later of je digitaal/analoog gaat.


6 x 4 geeft heel veel leuke mogelijkheden!

grtz
« Laatst bewerkt op: 25 juli 2010, 16:44:15 door han zijlstra »
Han Zijlstra is op maandag 24 november 2014 overleden.

ESU Ecos, Littfinski, Kuehn, Zeller, Piko, Roco Multimaus, Massoth, Zimo, NMJ, Athearn, BLI, Kadee, Fleischmann, Roco, Proto, MDS, LGB, Bachmann,Hufing,  USA en .... de blikken trein van mijn Vader!

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 151
Re:Modelspoorbaan met meerdere treinen tegelijk
« Reactie #14 Gepost op: 25 juli 2010, 18:01:14 »
Iedereen bedankt voor de info. Het is een hoop om over na te denken...
Het hele soorweg gebeuren is voor mij nieuw dus is het belangrijk dat ik ook zeker iets doe met de informatie die me gegeven is.
Ik zal me dus eens inlezen in het digitale rijden... Ik heb nog geen idee hoe dat in elkaar zit.
Hey Nocki,

Misschien kan mijn baanplan je inspiratie geven: klik en scroll.

Groet,
Basilicum


Dat ziet er heel goed uit. daar ga ik zeker eens in duiken want dat lijkt enorm op wat ik zelf wil gaan doen.... bedankt!

Ik begrijp uit de laatste post dat ik me best kan gaan storten op het baanplan en daarna de manier van aansturen kan bepalen?
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.