Doel:€250.00
Donaties:€70.00

Per saldo:€-180.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-07-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Uit en Thuis, de bouw door Klaas Zondervan
Vandaag om 19:09:40
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 18:51:35
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Sean
Vandaag om 18:49:20
Depot + vervolg Vlieringen-2 door Hans Reints
Vandaag om 18:33:28
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 18:27:23
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Wim Vink
Vandaag om 18:20:57
Hoe krijg ik een strakke aluminium-look? door Sven
Vandaag om 18:18:43
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 18:02:18
Ets ontwerpen en tekenen door Marc tramt
Vandaag om 17:59:32
XPS-platen, waar per stuk verkrijgbaar? door Martin Welberg
Vandaag om 16:57:17
Roco 2019 door Arjan6511
Vandaag om 16:30:05
Vonken op booster overgang. door Gerke
Vandaag om 16:19:40
Railadventure trein door ad.M
Vandaag om 15:50:35
Functiemapping LoPi V4.0 DCC door Timo
Vandaag om 15:42:02
Gezocht: lichtgeleider voor Henckens HO-dwergsein. door Klaas Zondervan
Vandaag om 15:36:05
Raadplaatje door Arjen52
Vandaag om 15:19:56
Eindelijk! Lang verwacht en toch gekomen! De Klinknagelteller! door Klaas Zondervan
Vandaag om 14:30:15
2-3 nov 2019 modelbouwweekend in het Nederlands Transportmuseum Nieuw-Vennep door Bob R.
Vandaag om 13:39:33
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door bollen neus
Vandaag om 13:10:02
Bentheimer Eisenbahn, gisteren en vandaag door Hans Reints
Vandaag om 10:39:30
(Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen" door Hoontje
Vandaag om 10:06:22
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 09:38:34
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 09:17:39
BZN: Baan zonder naam in H0 door poftie
Vandaag om 08:42:17
Roco 1731 omgenummerd naar 1714 Veenendaal door gtw6016
Vandaag om 04:17:00
Midland Industriebaan, NS Tijdperk IV, HO. door Hoontje
17 juli 2019, 23:18:11
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
17 juli 2019, 23:04:58
Albulabahn in H0m door arnout
17 juli 2019, 22:47:50
DB bestelt Talgorijtuigen+loks voor Berlijn-Amsterdam, inzet huidig materieel door Thom
17 juli 2019, 22:25:51
Roco Line DKW wisseltong zit los, lipje afgebroken door laurent
17 juli 2019, 22:14:13
  

Auteur Topic: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken  (gelezen 4225 keer)

Erik Krommenhoek

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • Project Oberndorf
Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Gepost op: 13 november 2006, 21:48:05 »
Hallo modelspoorliefhebbers,

Ik heb een vraag en misschien kan iemand mij helpen met een antwoord.

Ik ben bezig met de opbouw van een nieuwe baan op zolder, ongeveer zal er 150 meter rails moeten worden gelegd, ik heb C-rails en in het bezit van een pc met koploper, intellibox, wisseldecoders van viessmann 5211, decoders in de locs en viessmann blok decoders 5217 (s88). Alles digitaal.

Ik ben begonnen met de spoorstaven aan de onderkant door te zagen (dremel) van alle rails, behalve de wisselstraten uiteraard.

Nu moet ik blokken maken, ik heb gekozen om ook de spoorstaaf door te slijpen, ook dit is gedaan. Nu gaat er vanaf een blok een draadje wat vast is gesoldeerd naar de viessmann 5217 decoder (terugmeld decoder).

Zo plaats ik bij een station 3 blokken achter elkaar, een binnenkomst blok dan een afremblok en een stopblok. Ik hoop dat ik het goed uitgelegd heb.

Mijn vraag is moet ik nog meer doen, bezetmeldingen, hoe, wat is dat dan, magneet artikelen plaatsen? Ik loop nu vast eigenlijk.

In Koploper heb ik alles op een testbaan gedaan en kan op het scherm zien waar de trein zich bevind in welk blok enzo, maar ik lees op sites dat je in 1 blok 2 of 3 bezetmeldingen moet hebben of maken, hoe en wat is dat dan?

Graag een reactie en alvast bedankt.
« Laatst bewerkt op: 15 november 2006, 18:13:54 door Erik Krommenhoek »
Met vriendelijke groet,

Erik Krommenhoek.

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7821
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #1 Gepost op: 13 november 2006, 23:40:10 »
Citaat
Ik ben begonnen met de spoorstaven aan de onderkant door te zagen (dremel) van alle rails, behalve de wisselstraten uiteraard.

Nu moet ik blokken maken, ik heb gekozen om ook de spoorstaaf door te slijpen, ook dit is gedaan.

Wat heb jij hier nu gedaan, voor je verder hiermee gaat, plaats daar eens een foto van.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Erik Krommenhoek

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • Project Oberndorf
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #2 Gepost op: 14 november 2006, 17:33:25 »
Wat heb jij hier nu gedaan, voor je verder hiermee gaat, plaats daar eens een foto van.

Mvg
Wim.

Hallo Wim,

De C-Rails die ik heb moest ik ook bij elke rails 2 verbindingen doorslijpen, dit was een hele klus als je totaal 150,7 meter rails hebt liggen, oké, niet alles hoef je te slijpen, de wisselstraten bijvoorbeeld niet.

De lengte van de blokken die over de baan liggen heb ik gemaakt op de lengte van de langste trein, de blokken zijn dan 1,60 meter lang behalve bij  het station en de opstelsporen, hier heb je te maken met een korte bezetmelding, afremsectie en stopsectie.

De railstaven dienen doorgezaagd, geslepen te worden, ook dit is een secuur werkje, zie foto`s hieronder. Aan de onderzijde van de rails tussen de doorgezaagde rails soldeer je een draad, ik mijn geval een paarse draad, dit is mijn standaard kleur voor de blokken. Deze gaat uiteindelijk na het solderen en wegwerken onder de baan naar de Viessmann 5217 bezetmelder. Op dit stukje elektronica kunnen 16 blokken op worden aangesloten, nou ik heb er meerdere nodig, geschat op 10 stuks totaal.


Hier een foto van mijn rails.



Ik hoop dat het duidelijker is. ;)
Meer info op mijn website www.erik-krommenhoek.nl

Erik.
Met vriendelijke groet,

Erik Krommenhoek.

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 17186
    • Pagina van klaas
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #3 Gepost op: 14 november 2006, 17:42:19 »
Erik,
ben je niet een beetje ingewikkeld aan het doen?
De dwarsverbindingen onderin kun je ook doorknippen met een kniptang.
En railstaven doorslijpen lijkt me ook niet nodig. Je kunt de verbinding tussen 2 railstukken isoleren met een stukje isolatiekous, of met de plastic dingetjes die Märklin daar speciaal voor heeft gemaakt.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Erik Krommenhoek

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • Project Oberndorf
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #4 Gepost op: 14 november 2006, 17:46:50 »
Klaas,

Klopt, maar het is al gebeurd, dus ik kan dat niet terug draaien. :(
Maar dat is niet een antwoord op mijn vraag eigenlijk, blokken maken gaat goed, maar wat met die bezetmeldingen, en hoe maak ik die, heb ik die nodig?

Ik hoop dat er iemand een antwoord heeft.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,

Erik Krommenhoek.

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7821
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #5 Gepost op: 14 november 2006, 19:43:33 »
Citaat
Maar dat is niet een antwoord op mijn vraag eigenlijk, blokken maken gaat goed, maar wat met die bezetmeldingen, en hoe maak ik die, heb ik die nodig?

Bezetmeldingen maak je door de rails die niet geisoleerd is, dus aangesloten is op de bruine draad (massa) door te verbinden met een as van een trein of een wagon, met de wel geisoleerde spoorstaaf, die verbonden is met de 5217 terugmelder.

De 5217 geeft aan het digitale systeem door welk deel er bezet is en welk deel er vrij is.

Iedere aansluiting heeft zijn eigen unieke nummer, met deze unieke nummer maak je vai een software programma wat in staat is om je trein te besturen, blokken. Hoe dat moet staat in de beschrijving van het programma wat je gebruikt.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Erik Krommenhoek

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
    • Project Oberndorf
Re: Marklin C-Rails blokken en bezetting maken
« Reactie #6 Gepost op: 16 november 2006, 17:44:27 »
Wim,

Bedankt voor je reactie, hier kan ik wat mee.
Ik gebruik een intellibox in combinatie met een pc met koploper erop, ik heb intussen de handleiding goed gelezen en ben bezig met een testbaan.

Tot nu toe gaat het goed, thx.
Met vriendelijke groet,

Erik Krommenhoek.