Doel:€250.00
Donaties:€95.00

Per saldo:€-155.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-10-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Projekt 083-338 door Post49
Vandaag om 11:33:01
Youtube video’s Marcel Timmer. door mallet96
Vandaag om 11:31:08
BNLS Werkspoor - Mesu models NS 2000 door rolfm
Vandaag om 11:22:43
Welke besturingssoftware kies ik? door Martin Hornis
Vandaag om 11:18:35
Stationsplein Baden Baden door mass am see
Vandaag om 11:17:15
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
Vandaag om 11:03:27
Corneliënstadt 2.0 door Corny121
Vandaag om 10:57:51
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 10:57:04
Marklin C rails - N spoor door gvandersel
Vandaag om 10:48:22
Blindegeleidetegels, vanaf wanneer gebruikt op de perrons? door Niels B
Vandaag om 10:33:53
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Jan Bouwman
Vandaag om 10:26:20
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dion
Vandaag om 09:57:17
Project Halleberg, een digitale tandrad pendelbaan door Marco EB
Vandaag om 09:51:00
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 09:50:32
100 jaar Zwitserse Krokodil door Dion
Vandaag om 09:49:15
Sonderzug van Centralbahn brandt deels uit door Post49
Vandaag om 09:48:22
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 09:11:01
Baanplan voor herbeginner met een Fleischman H0 door Zilte
Vandaag om 08:34:43
Zijn alle stoomlok nummerschilden allemaal even groot? door Peter Kleton
Vandaag om 08:32:47
MODELSPOOR 2019 by MTD - 19 & 20 Oktober 2019 in EDEGEM (B) door wpinkhof
Vandaag om 08:32:40
Nieuwe busmodellen van Holland Oto in schaal 1:87 waaronder de Ambassador! door Tulpendaal
Vandaag om 06:32:48
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 04:20:45
NS 8100 in 0 door FritsT
Vandaag om 00:25:35
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
21 oktober 2019, 23:57:21
Groterdamse projecten door Chris
21 oktober 2019, 23:35:54
Tegelpatroon voor perrons door phdirk
21 oktober 2019, 23:15:30
BNLS werkspoor NS 8100 van Werps Modelbouw door roadster36
21 oktober 2019, 23:07:25
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
21 oktober 2019, 22:42:59
Frans loodsje door Noordernet
21 oktober 2019, 22:21:12
Arcomora: ARLOCO bezetmelder door erikkral
21 oktober 2019, 22:20:42
  

Auteur Topic: Reed-contact met x - wisselschakelaars  (gelezen 21114 keer)

Scenery

  • Offline Offline
  • Berichten: 92
  • Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Gepost op: 19 januari 2009, 18:14:22 »

Hallo lezers,

ik wil met een reed-contact van 800 mA diverse wissels tegelijktijd schakelen.

Nu heb ik van Fleischmann de volgende electrische wisselschakelaars : de 6441/6442 voor Profi-rails.

Weet iemand hoeveel wiselschakelaars ik op één reed-contact kan aansluiten, ik vind namelijk nergens specificaties van de wisselschakelaars.

Groet,

Scenery

willem22

  • Offline Offline
  • Berichten: 1553
    • willem22
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #1 Gepost op: 19 januari 2009, 18:20:06 »
Ik zou als ik jou was een hulprelais laten schakelen dan kan je wel een paar amp. daarmee laten schakelen.

wil.

Scenery

  • Offline Offline
  • Berichten: 92
  • Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #2 Gepost op: 19 januari 2009, 18:39:07 »

Bedankt voor je antwoord Wil, maar graag zou ik toch van iemand vernemen hoeveel wisselschakelaars er op één reed-contact aangestuurd kunnen worden,

Groet,

Scenery

JaJo

  • Offline Offline
  • Berichten: 10328
  • Spoor-0 & Spoor-1
    • Modeltreinbaan.nl
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #3 Gepost op: 19 januari 2009, 18:44:54 »
Kijk maar even naar de specificaties van Conrad.

Bij meer wissels inderdaad een relais er tussen.

Groet Jaap
Groet Jaap
Duits/NL, Spoor-0 en Spoor-1.Tijdperk II en III.
http://www.modeltreinbaan.nl

Jo Heuschkiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 60
  • B-1220 (uit 1914) van de ZLSM (foto van 29-5-'05)
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #4 Gepost op: 19 januari 2009, 19:25:51 »
Wissel-aandrijvingen zijn "piek"-stroom-vreters.
Rechtstreeks schakelen d.m.v. een reed-contact gaat even goed en dan komen de storingen en functioneert het niet meer zoals het zou moeten, met als gevolg ontsporingen en botsingen.
Ik spreek uit ervaring uit mijn "begin-experimenteer-periode".

Zoals door anderen al aangegeven: relais ertussen en via dat contact de wisselspoelen schakelen.

M.vr.gr.
Jo
2-rail H0 & IB2+Digikeijs & TrainController-Gold

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #5 Gepost op: 19 januari 2009, 20:17:26 »
Wissel aandrijvingen schakelen met reedcontacten gaat prima.
mits je een niet te kleine reedcontact hebt.

Heb op deze manier jaren wissels geschakeld zonder problemen. Bij te kleine reedcontacten kunnen de contacten aan elkaar "branden". Met je nagel er op tikken lost dit meestal wel weer op, maar z'n reedcontact geeft wel heel snel weer problemen

Wel had ik max 1 wissel aandrijving per reedcontact.
Met name de Fleischmann hebben best wel wat nodig, maar 1 wisselaandrijving per reedcontact ging jaren goed. En ook in mijn nieuwe baan ga ik dit weer toepassen bij wissels die in 1 richting bereden zullen worden.

Wil je er toch meer schakelen dan zou ik het wel via een relais doen, of meerdere reedcontacten achter elkaar.

Groet,
Roelco

dennie

  • Offline Offline
  • Berichten: 1127
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #6 Gepost op: 19 januari 2009, 20:36:33 »
Ik heb zelf ook de fleischmann profi  wissels in het schuduwstation aangestuurd met beetje uit de kluiten gewassen reedcontacten.
De wissels heb ik zelf denkend gemaakt brugje nietje uit de wissel.
En ik moet zeggen het gaat al 1 jaar goed,want 1 reedcontactje stuurt 2 wissels maximaal aan.
Het is alleen lastig door grote van het reedcontact kan het wat sneller kapot gaan door de koppelingen van fleischmann .

Scenery

  • Offline Offline
  • Berichten: 92
  • Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #7 Gepost op: 19 januari 2009, 22:07:08 »

Hallo mensen, bedankt voor jullie antwoorden.

Dus maximaal 2 wisselschakelaars per reed-contact. Er dienen 5 wissels aangestuurd te worden in een schaduwstation dus dien ik 3 reed contacten te gebruiken. Kan ik die reed-contacten van Conrad naast elkaar in de rails bouwen en laten  aansturen door één magneet onder de locomotief, of wordt zo'n magneet dan te zwak ?

Groet,

Scenery

JaJo

  • Offline Offline
  • Berichten: 10328
  • Spoor-0 & Spoor-1
    • Modeltreinbaan.nl
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #8 Gepost op: 19 januari 2009, 22:16:05 »
Dat kan hoor. Je magneet blijft magneet.... ;)

Groet Jaap
Groet Jaap
Duits/NL, Spoor-0 en Spoor-1.Tijdperk II en III.
http://www.modeltreinbaan.nl

tuurtje

  • Offline Offline
  • Berichten: 3231
    • Lacus Flevo
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #9 Gepost op: 19 januari 2009, 22:29:21 »
Hallo Scenery

Natuurlijk kan en mag je twee wissels op een reed-contact aansluiten.
Ik zou het alleen niet doen.
Waarom, vraag je dan af.
Hoe bereikbaar is je schaduwstation? Als je de ervaringen leest, soms even tikken tegen het contact en hij werkt weer.
De piek stroom ligt hoger dan de 800 mA dus dat verkort zeker de levensduur van je reed-contacten.
En nog theoretiser, hypotetisch, stel voor dat loc, of wagon waar de magneet onderhangt stopt boven de 3 reed-contacten, om wat voor reden dan ook. Dan blijft er dus continue spanning op je spoelen van je wissels staan met als worse case betekent dat je 5 nieuwe aandrijvingen moet kopen.
Ik zou voor een beetje meer zekerheid, betrouwbaarheid gaan.
Dus een reed-contact, die een stukje elektronika stuurt wat een gedefineerd pulsje afgeeft, al dan niet via een relais contact

Groetjes

Arthur
A live performance so the whole world will see
I'm aligning the stars
Universal in art
See the god in me

Scenery

  • Offline Offline
  • Berichten: 92
  • Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #10 Gepost op: 19 januari 2009, 22:39:06 »

Hallo Arthur of iemand anders die antwoord kan geven

Ik weet (bijna)niets van electronica, maar probeer het wel te begrijpen. Ik heb diverse relais gekocht op MP, die van Fleischmann nr 6955 en die van BRAWA 2761. Hier schakel ik seinen mee, die geven continue spanning af om seinen met lampjes om te zetten.
Ik heb het idee dat ik deze relais niet geschikt zijn om wissels om te zetten. Als dat zo is, wat voor relais heb ik dan nodig ?

Groet,

Scenery

tuurtje

  • Offline Offline
  • Berichten: 3231
    • Lacus Flevo
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #11 Gepost op: 19 januari 2009, 22:55:19 »
Hallo Scenery

Ze zeggen wel eens, bezint eer ge begint, en dat geldt in dit geval ook voor mij  :-[
De aandrijvingen die jij gebruikt hebben een eindafschakeling wat betekent dat ze zelf de spanning onderbreken als ze zijn omgeschakeld en daarmee overbelasting voorkomen.
Dus wat dat betreft heb ik je verkeerde info gegeven, mijn excuses.
Blijft alleen het punt over, wil je alleen schakelen over het reed contact, of zet je er een relais (dus zwaarder belastbaar) tussen, in het laatste geval heb je dus een reed-contact nodig en een relais die alle wissels stuurt

Groetjes

Arthur
A live performance so the whole world will see
I'm aligning the stars
Universal in art
See the god in me

p.heinst

  • Offline Offline
  • Berichten: 1164
    • DutchRoco
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #12 Gepost op: 19 januari 2009, 23:43:36 »
Hallo

Ik gebruik geen fleischmann maar heb bij mijn roco systeem het volgende gedaan met de schakeling via reedsschakelaars

Heb de volgende tekening gemaakt die met reedscontacten werken maar deze reedscontacten zijn ook te vervangen door drukknopjes.

Bij het schakelen met reedscontacten/drukknopjes wordt op het display van de multimaus het schakelen niet zichtbaar (blijft in de oude stand staan) en daarvoor heb ik dan twee led erbij getekend die je dan ergens zichtbaar kunt plaatsen zodat het wel te zien is hoe de stand van het wissel is (bij het schakelen met de multimaus of computer gaan de leds wel mee in de goede stand).
De weerstanden van 1,5 K is een beetje afhankelijk van de gebruikte led.

Deze opstelling draaid bij mij nu een aantal weken in een proefopstelling zonder problemen, omdat ik reedscontacten gebruik worden de wissels voor een bepaald spoor in het schaduwstation door de lok geschakeld.

De wissels kunnen door de multimaus en/of door de drukknopjess/reedsschakelaars geschakeld worden, ook bij het rijden via de computer (rocomotion) worden de wissels normaal geschakeld.


Gr Piet
« Laatst bewerkt op: 19 januari 2009, 23:46:02 door p.heinst »
Roco rijder met 2multimaus als slave, RouteControl,  multimaus pro, Multizentrale pro als digitalesysteem/versterker, 4x booster, remgenerator en Rocomotion en Train-controller Gold 8.0 A3 en Rocomotion 10785 als terugmeldsysteem

Scenery

  • Offline Offline
  • Berichten: 92
  • Treinen rijden niet op tijd, maar op rails.
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #13 Gepost op: 20 januari 2009, 17:21:53 »

Bedankt voor de antwoorden,

echter ik weet echter niet welk relais (bv met een nummer van Conrad) ik moet gebruiken om de wisselschakelaars te laten schakelen ?

Groet,

Scenery

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1493
Re: Reed-contact met x - wisselschakelaars
« Reactie #14 Gepost op: 21 januari 2009, 12:51:33 »
Waarom niet gewoon 1 wissel per reedcontact?
en dan het reedcontact zo laat mogelijk. Als je b.v. 5 wissels moet schakelen, dan zal dat laatste wissel vanaf verschillende sporen geschakeld moeten worden.
Probeer die dan pas te schakelen nadat zo veel mogelijk van de sporen reeds bij elkaar gekomen zijn. Scheelt ook in de trafo die er achter zit, want als je 5 wissels tegelijk wilt schakelen moet de trafo dit ook aankunnen, als je b.v. een piekstroom van 800mA zou hebben per wissel moet je bij 5 wissels 5X800 is 4A.
dat is dus een behoorlijke trafo die je er dan achter moet hangen!!
(Dit probleem heb je ook als je 1 reedcontact een relais laat schakelen die de 5 wissels moet gaan schakelen.

Heb jaren gewerkt met alleen reedcontacten, geen probleem, als ik het goed heb gebruikte ik:
503770 van conrad
503819 is net zo dik, iets langer, dus zou ook kunnen, kan nog iets meer stroom aan, deze zijn alleen wel duurder, en die eerste moet ook prima zijn.

Bij mij zijn er meer reedcontacten kapot gegaan door glasbreuk bij montage, dan door te zware belasting bij jaren lang gebruik.

Wil je toch met relais werken, pima, maar die gebruik ik niet, dus daar heb ik zo geen nummer van voor je.

Groet,
Roelco