Doel:€250.00
Donaties:€206.00

Per saldo:€-44.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 04-07-2024

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Show je werkplek door Duikeend
Vandaag om 02:26:21
Nieuw Railmagazine speciaalnummer 19 is uit: De NS in 1961 door hans nahon
Vandaag om 00:57:34
Toon hier je (model)TRAM foto's. door Huup
Vandaag om 00:16:54
NS-6000 in Spoor-1 door FritsT
22 July 2024, 23:36:01
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Schachbrett
22 July 2024, 23:17:31
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
22 July 2024, 23:17:19
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door Schachbrett
22 July 2024, 23:16:27
Ronald bouwt een 2-turnout Inglenook door Ronald Halma
22 July 2024, 23:15:26
19 Toen door eemstede
22 July 2024, 23:08:40
Raadplaatje door eemstede
22 July 2024, 23:06:51
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
22 July 2024, 23:06:29
Webcams actuele werkzaamheden door sneek
22 July 2024, 22:50:45
Les Billards du Vivarais door Hans1963
22 July 2024, 22:48:27
Koninklijke trein met pensioen door Maarten.T
22 July 2024, 22:38:56
NS 6000 (in schaal 0) door FritsT
22 July 2024, 22:31:26
Bouw van de DE-5 uit een bouwset van FRIE door Rob Bennis
22 July 2024, 22:19:27
Vandaag 50 jaar geleden door GerardvV
22 July 2024, 22:17:25
Nederland jaren 50 op basis van mijn roots door defender
22 July 2024, 21:16:11
VERPLAATST: Busch Perron onder doorgang door Reinout van Rees
22 July 2024, 20:46:13
Kortsluiting baanplan door ruudns
22 July 2024, 20:31:14
Ketelwagens, welke hebben jullie? door Arjan6511
22 July 2024, 20:06:33
Materieel ombouw, aanpas en verbouw zooi. door Simplex
22 July 2024, 19:28:19
promotiefilm goederen vervoer Italie- Zwitserland- Frankrijk 1935 & 1953 door Rondje_HO
22 July 2024, 18:53:23
FREMO RhB H0m Rueun door martijn v m
22 July 2024, 18:43:21
Piko 52684 NS 2327 handleiding gezocht. door AlbertW
22 July 2024, 17:11:49
Aachenau West door wob
22 July 2024, 16:09:41
Ik loop vast, maar er zit beweging in door Joz
22 July 2024, 16:06:24
Lok geeft kortsluiting aan op programeerspoor. door Montanbahn
22 July 2024, 15:59:48
Mooi weer om buiten te spelen door puntenglijder
22 July 2024, 15:25:51
PB Models DH1 hapert/valt stil in één richting door Ronald Halma
22 July 2024, 14:32:19
  

Auteur Topic: Analoge wissels digitaal schakelen?  (gelezen 1245 keer)

19PWV54

  • Offline Offline
  • Berichten: 20
Analoge wissels digitaal schakelen?
« Gepost op: 06 December 2022, 20:08:01 »
Beste leden,

Onlangs heb ik toch de overstap naar het digitale besturingssysteem voor mijn 2 rail gelijkstroom baan d.m.v. een Marklin Mobile Station.
Nu is mijn vraag of ik de analoge PECO wisselaandrijving kan bedienen met gebruikmaking van een digitale
schakeldecoder. De decoder zou dan van een externe voeding moeten worden voorzien voor de voeding voor de wisselspoelen.
Bij navraag blijkt dat de Digikeijs DR 4018 problemen gaat geven en dus niet betrouwbaar is...
De decoder van ROCO zou 2 ampere per uitgang kunnen hebben.
Heeft iemand hier ervaring mee, of is er überhaupt iets realiseerbaar? Ik ben nog echt een beginner, dus zou hulp zéér welkom zijn.

Dank bij voorbaat,

Pieter



bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 4231
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #1 Gepost op: 06 December 2022, 20:58:11 »
 Mobile station 1 kan geen wissels digitaal schakelen.
2 en 3 kunnen het wel. Maar het is tevens de meest omslachtige gebruikers onvriendelijke manier van wissels omzetten mogelijk.

Als iemand met een ms2/3 mij zou vragen wat de beste manier is om wissels te stellen, zou ik zeggen "gewoon analoog met schakelaars".

De dr4018 werkt prima, Märklin k83 werkt prima maar is goddeloos duur. Voor het zelfde geld heb je een yamorc 8008. Die van Roco doet het, die van piko..doet het...die van Viessmann, Lenz... In principe doen ze het allemaal.

Wat ik echter niet weet is of je ms2/3 schakelcommando's met DCC kan uitsturen. Dat moet je bekijken in de handleiding anders moet je kijken naar een decoder die ook MM2 snapt.

Mvg,

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 4231
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #2 Gepost op: 06 December 2022, 20:59:34 »
Welke peco's hebben we het over eigenlijk?
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21771
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #3 Gepost op: 06 December 2022, 21:08:36 »
Waarom wil je eigenlijk de wissels digitaal schakelen Pieter? Het is niet omdat je de treinen digitaal aanstuurt, dat dan ook de wissels digitaal moeten worden geschakeld. Dat heeft eigenlijk alleen zin bij een vorm van automatisering.

Het probleem met de Peco-aandrijvingen is het hoge stroomverbruik. De meeste wisseldecoders kunnen zoveel stroom niet of met moeite doorgeven en dan wordt het omschakelen onbetrouwbaar, ook met een externe voeding.
Een nieuwe aanbieder Yamorc heeft wisseldecoders ontwikkeld speciaal voor aandrijvingen met een zeer hoog stroomverbruik. Dus als je toch de wissels digitaal wilt aansturen, dan is dat een optie.

http://yamorc.de/products/?subcategories=138
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Martin Domburg

  • Offline Offline
  • Berichten: 1675
  • Discussie is gezond
    • Domburg Train Support
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #4 Gepost op: 07 December 2022, 00:32:46 »
Correct, de YD8008 kan op elke uitgang 9,5A schakelen. Op zich al uniek, en het werkt ook stabiel. Beste voordeel is dat dit gewoon lukt met een kleine adapter van 500 mA

De YD8008 trekt nimmer meer als 380 mA dus je hoeft geen zware voeding te gebruiken. Zelfs niet met de Peco spoelen. Karst heeft de Peco spoele. ook uitvoerig getest op de modules.

Neem je de YD8044 dan heb 4 spoelen voorzien van puntstukpolarisatie.

Zelf zie ik liever een servo onder de wissel met bijvoorbeeld de ASB, OC32 of SwitchPilot 3 Servo.

Editie, Lees net dat Bert_adp in dit draadje plaatjes laat zien ervan: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=105130.msg3222354439;topicseen#msg3222354439
« Laatst bewerkt op: 07 December 2022, 00:34:47 door Martin Domburg »
Er was eens een klein vogeltje, die ging......wat was je vraag ook alweer?

19PWV54

  • Offline Offline
  • Berichten: 20
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #5 Gepost op: 07 December 2022, 21:27:30 »
Hoi Henk,

Bedankt voor jouw reactie. Door het digitaal schakelen van de wissels zou ik namelijk geen bedieningstableau met schakelaars hoeven te maken hetgeen dus geen extra plaats inneemt.
Dat is nu de reden en het zou voor de toekomst ook een oplossing zijn...

Groeten,

Pieter

Hans van de Burgt

  • BMB
  • Offline Offline
  • Berichten: 6225
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #6 Gepost op: 07 December 2022, 22:34:20 »
@Pieter,

Sinds een paar weken ben ik bezig met de elektronica voor mijn nieuwe BMB ModuleBak “Corfe Castle”. Ik krijg daarbij hulp van mijn BMB maatje Bas Knippels (Bask185). Bas legt me niet alleen alles goed uit, hij creëert ook zelf de schakelingen en prints die nodig zijn om mijn wensen mogelijk te maken.

Zo wilde ik alle componenten kunnen besturen op verschillende manieren: Via het computerscherm met DR5000 en/of Traincontroller, via Roco multimouse, via mijn Smartphone met de Z21 App, en via een custom made schakelpaneel.

Het gaat daarbij om wissels, puntstukken, seinen, baanvakken, servo’s, sensoren, licht, rook en geluid.

Bas gaat nog een stukje verder, en wil deze componenten ook laten reageren op het gedrag van een loc.

Hoewel de hoofdstructuur digitaal geregeld wordt via de DCC centrale DR5000, is er dus ook sprake van allerlei analoge onderdelen. Wat de aanpak van Bas is, dat de centrale vrijwel alles stuurt via wat hij Slaves noemt, die vervolgens of de digitale of de analoge componenten regelen. In het laatste geval door de juiste spanning, of stuursignaal te regelen via relaiskaarten. En het zijn dan ook nog eens prettig geprijsde oplossingen.

De oplossingen voor mij, hoeven niet de oplossingen voor jou te zijn. Maar neem gerust eens contact met hem op.

Gr, Hans

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 4231
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #7 Gepost op: 07 December 2022, 23:03:10 »
Je kan ook een klein verzonken paneeltjes in je bak maken. Paar wipwap schakelaars et voila. Het hoeft allemaal niet groot.

Met een verzonken paneel kan je misschien ook nog de wissels mechanisch aandrijven met een ijzerdraad if something works it ain't stupid.

Als je nou perse met een handregelaar je wissels wilt aansturen dan is dat natuurlijk wat je moet doen. In dat geval raad ik wel aan om de mobile station te verkopen en een multimaus + booster er voor terug te kopen. Misschien niet het advies wat je wilt horen :-X  Ik zeg dit alleen omdat de maus aanzienlijk gebruikersvriendelijker is dan 'de ander'.

Zelf heb ik voor de maus ooit een 'uitvinding' gedaan die ik 'https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=102017.0' heb genoemd. Een paar posts verder staat ook een filmpje dat ik met dat ding meerdere wissels tegelijk kan laten stellen.

Mvg,

Bas
Train-Science.com
Train-Science github
It ain't rocket science ;-)

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21771
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #8 Gepost op: 08 December 2022, 09:35:08 »
De feitelijke vraag van Pieter in dit draadje is denk ik wel beantwoord. Als je verder kijkt naar zijn berichten, dan lijkt het erop dat hij bezig is met een baan van een meter of vijf en graag deels wil automatiseren. Nu zijn die berichten van twee jaar geleden. Als Pieter al een baanontwerp heeft, dan kan hij misschien beter een draadje openen over de aansturing van zijn baan, gezien het ontwerp en zijn wensen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

19PWV54

  • Offline Offline
  • Berichten: 20
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #9 Gepost op: 08 December 2022, 14:43:50 »
Goedemiddag Bas,
Sorry voor mijn late reactie, maar het is een Mobile Station 2 en die kan magneetartikelen schakelen.
Mijn PECO aandrijvingen zijn van type PL-10 en daarvan is het stroomverbruik 1 amp. volgens de gebruiksaanwijzing.
Een andere optie zou dan eventueel het gebruik zijn van b.v. de oude Marklin schakelaars. ( vroeger ook
gehad... )
Groeten en bedankt weer!
Pieter

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 21771
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #10 Gepost op: 08 December 2022, 14:46:43 »
Die 1A zal wel zonder belasting zijn. Denk bij die aandrijvingen met Peco wissels eerder aan 3 tot 4 A.
« Laatst bewerkt op: 08 December 2022, 14:48:23 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 25517
    • Pagina van klaas
Re: Analoge wissels digitaal schakelen?
« Reactie #11 Gepost op: 08 December 2022, 14:54:15 »
Die 1A gaat er lopen als je er 4 volt op zet. Maar daar doet hij het niet voor. De spoelweerstand is 4 ohm dus die 3 à 4A van Henk klopt aardig. (bij 12 tot 16 volt)