BeneluxSpoor.net forum
Overige spoorzaken => Grootspoor => Topic gestart door: ACTS op 06 November 2008, 15:01:47
-
Sta ik afgelopen week op Utrecht CS op de IC naar Schiphol te wachten, valt mij ineens op dat de oude overkappingen weggehaald zijn.
Vergis ik mij nu? nee toch, een paar weken ervoor waren ze er toch nog?
Toen stond ik nog te mijmeren van: mooi dat zo iets er nog is in deze moderne tijd.
En dan ineens is het weg, had ik paar weken geleden dus nog maar een foto gemaakt.
Maar goed nu was ik bij de les om er een te maken.
(http://up.picr.de/1480240.jpg)
Groet
Berry
-
Die zijn toch al een tijd weg (meer dan enkele weken)? Of vergis ik mij nu weer? ;D
-
ik denk dat dat te maken heeft met dat 'nieuwe' Utrecht CS
-
Die spanten liggen volgens mij al een jaar of twee/drie achter de remise van de SGB te Goes...
Eelco
-
Tja of ik wordt ouder ::)
Misschien viel het me nu pas op :'(
Als ik op CS ben geniet ik altijd van die oude portalen van de overkapping.
Zelfde geldt voor de oude voetgangersbrug bij Geldermalsen of Den Bosch CS
Groet
Berry
-
Inderdaad die spanten of in ieder geval het bovenste deel er van heeft men al geruime tijd geleden weggehaad. (overigens niet op een al te behoudende weize :-X)
De rest zal overigens ook niet zo gek lang meer op zich laten wachten want wie goed kijkt op Utrecht CS, merkt aan kleine details al dat over niet al te lange tijd begonnen gaat worden met de nieuwe terminal.
m.v.g.
Mark
-
Zijn al jaren geleden weg gehaald, was veel te bouwvallig.
Overigens zijn de spanten bij de SGB die van de oude kap van Zwolle, op één na dan, deze is teruggeplaatst in de nieuwe kap.
Pewiam
-
Overigens zijn de spanten bij de SGB die van de oude kap van Zwolle, op één na dan, deze is teruggeplaatst in de nieuwe kap.
Pewiam
Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt, maar ik zou het als ik jou was maar heel snel vergeten en er toch maar Utrecht van maken...
mvg,
Robin
-
merkt aan kleine details al dat over niet al te lange tijd begonnen gaat worden met de nieuwe terminal.
Zoals die enorme posters die zeggen dat dat gaat gebeuren? ;D
-
Overigens zijn de spanten bij de SGB die van de oude kap van Zwolle, op één na dan, deze is teruggeplaatst in de nieuwe kap.
Naast het feit dat dit volslagen onzin is, zijn die spanten van Zwolle gesloopt omdat ze op geen enkele wijze meer te restaureren waren. Dus waarom zou de SGB ze dan over hebben willen nemen?
Eelco
-
Bedankt voor jullie reacties.
Misschien kwam het wel dat ik een keer op het perron stond en het al licht was. ;D
Geldt dit overigens voor alle overlappingen op Utrecht CS ?
Zal beter opletten voortaan :-[ :-[
Groet
Berry
-
Is idd al een tijdje weg, toen ik in sep 2006 stage ging lopen bij ProRail viel het mij al op dat ze er niet meer waren...
-
Volgens mij staan er een paar spanten van de Zwolse kap bij het Industrion in Kerkrade.
-
Zo lang als ik Utrecht CS ken, zo lang is men bezig de oude overkapping te slopen. Bij veel stations wordt het in één klap gedaan. Nee, in Utrecht wordt gefaseerd gesloopt over een periode van 40 jaar. Als eerste sneuvelde delen van de lage overkapping. Het voor Utrecht typische 1e perron is verdwenen. Dit leek heel sterk op de situatie in Zwolle, maar dan groter. Denk aan het oude buurtspoorwegstation dat ook aan de overkapping vast zat. Daarna werd i.v.m. de traverse middenin er een hap uitgehaald. En zo gaat het al jaren achtereen.
-
Die spanten zijn een paar jaar geleden gewoon losgebrand. Zal wel niet anders hebben gekund.
De rest moest nog even blijven staan, al was het alleen maar omdat anders de bovenleiding naar beneden dendert. ;D
-
Wat had ik graag Utrecht CS willen meemaken met het oude station... Mijn pa zegt dat men toen zelfs twee stationnen naast elkaar had liggen. Je moest een stuk lopen als je de stoptrein moest hebben. Op de foto's heeft het een hoop charme, maar in al die tijd dat ik er kom (ben van 1970, veel met trein gereisd want we hadden nooit een auto) is het voor mij altijd een station geweest dat een bouwplaats was en gewoon nooit af of altijd vervallen leek. En nou gaan ze weer bouwen. De maquette in Madurodam belooft eerlijk gezegd niet veel goeds, ziet er triest uit. Van het nieuwe station in Leiden ben ik veel meer gecharmeerd.
Die spanten fascineren mij elke keer als ik er ben (ik reis dagelijks vanaf Utrecht CS). Het is inderdaad al jaren zo, dat de overkapping weg is. Ik vroeg me altijd al af wat nou de bedoeling was, maar ik begrijp nu dat de resten er zijn omdat de bovenleiding eraan vast zit. Vroeger zat het altijd vol met duiven toen het dak er nog op zat, staat me nog zo bij van mijn jeugd.
-
Dit zijn dus de spanten van Utrecht:
(http://i91.photobucket.com/albums/k309/zondefoto/opruimen4.jpg)
achter de werkplaats van de SGB. Overigens is er inmiddels bijna niets meer van te zien, omdat de bramen bezit genomen hebben van dit stukje.
-
Klopt, spanten zijn, voor zover mij bekend, naar SGB gegaan. Heb ooit ook een rapport gezien aangaande een onderzoek om e.a. weer in elkaar te lassen. Daar ik tijdens werk zijdelings zag kan ik niet meer vertellen dan dit, maar kreeg het vermoeden dat er een redelijk grondig en diepgaande onderzoek gedaan is om deze spanten weer te herstellen.
Hiertoe moeten echter ook de restanten die nu nog op Utrecht CS staan beschikbaar komen en dat kan pas als de bovenleiding op een andere manier is op gehangen.
Paul Bender
-
Ik vind het jammer. Ik ken Utercht CS al heel lang en vind het "gezellig"staan. Ik vind dat je oude stations moet bewaren. Er stukken aanbouwen vind ik best. Je moet met je tijd meegaan. Neem Haarlem nu. Ik moet er niet aan denken dat ze van het oudste staion van NL opeens de overkapping weghalen, of van Amsterdam. Ze moeten er eigenlijk een monument van maken.
-
Ze moeten er eigenlijk een monument van maken.
Niet meer nodig, Haarlem en Amsterdam CS zijn al monumenten. Net als veel andere oude stationsgebouwen. Bijvoorbeeld Groningen en Wolvega.
-
Klopt, spanten zijn, voor zover mij bekend, naar SGB gegaan.
Dat blijkt wel, gezien de foto in de post voor je... ;)
-
Als ik het me goed herinner, het is al ff geleden, was onder andere de bovenleiding de oorzaak van de vervroegde sloop van de kap.
De kap was nooit bedoeld om de bovenleiding aan op te hangen. Door de trekkrachten van de bovenleiding, die zoals jullie weten allemaal onder een trekkracht gespannen worden, dreigde de kap naar beneden te komen.
Door de sloop van de kap kwam er voldoende ruimte om de bovenleiding te laten hangen.
Gr, Rik
-
Ze moeten er eigenlijk een monument van maken.
Dat is echt al veel en veel te laat, zeker een jaar of 40. Als de SGB het voor elkaar krijgt de spanten opnieuw te gebruiken, dan komen ze in Goes veel beter tot hun recht dan in Utrecht. Ondertussen krijgen we in Utrecht dan eindelijk weer een station dat een zekere eenheid uitstraalt en geen allegaartje meer is van antieke bouwelementen en jaren 80 ellende. Hopelijk krijgen we er geen nieuwe millenium ellende voor terug, maar dat weten we pas over een jaar of 20. ;D
-
Ja, ik denk idd dat ze maar voor een museum moeten worden gebruikt. Het zal dat oon wat nadrukkelijker uitkomen, dan wanneer het zo ingebouwd is in een vernieuwd station. Dat verhaal van de bovenleiding lijkt me niet echt een reden. Je kunt vast wel een technische aanpssing verzinnen, met echtra ondersteunig als dat het probleem is. Gelukkig is het maliebaan station best mooi geworden. Zo houdt Utrecht toch ook een mooi stukje historisch spoorweg erfgoed.
Groeten
Hans