Doel:€250.00
Donaties:€42.50

Per saldo:€-207.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 10-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Tolhuisje door Reinout van Rees
Vandaag om 17:43:53
Bouw "Bahnhofsvorfeld" door charp
Vandaag om 17:41:00
Jouef wissel, kun je de aandrijving uit het zicht plaatsen? door Te 2/2
Vandaag om 17:39:56
Jos en Sven bouwen een nieuw H0e diorama voor Rail 2019 door GD
Vandaag om 17:37:30
Show je realistische treinsamenstelling door VAM65
Vandaag om 17:35:53
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Eric B
Vandaag om 17:34:38
Verlichting ruimte door Klaas Zondervan
Vandaag om 17:21:12
Roco BR44, onderdeel los gekomen van aandrijfasje. door Basilicum
Vandaag om 17:09:13
Containervervoer bij Deutsche Reichsbahn door Arjan6511
Vandaag om 17:04:28
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Robkop
Vandaag om 17:01:11
Team Mitropa - OHMB - Gezamenlijke modelbaan "Krommeveer" door Mitchell
Vandaag om 16:59:45
Probeersel fotodijk, door Dick55. door Dick55
Vandaag om 16:56:32
korenschoven door jandcargo
Vandaag om 16:55:08
Pimp m’n ICE3, van 403 naar 406 EUROPA door Chris Westerduin
Vandaag om 16:51:54
Depot + vervolg Vlieringen-2 door spoorzeven
Vandaag om 16:50:04
Ingekleurde film over stoomtrams in de jaren 20-30 van de NZH en de GTM door Bert van Gelder
Vandaag om 16:32:38
VERPLAATST: Ingekleurde film over stoomtrams in de jaren 20-30 van de NZH en de GTM door Bert van Gelder
Vandaag om 16:31:36
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door JaJo
Vandaag om 16:26:21
Stoomtrein Goes-Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door tijgernootje
Vandaag om 16:24:15
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door meino
Vandaag om 16:09:06
Harzwald Hafen Bahn door tijgernootje
Vandaag om 16:04:33
Raadplaatje door Marc tramt
Vandaag om 16:03:21
NL baan: Frotterdam in h0 door Chrissie
Vandaag om 15:59:07
Toon hier je (model)TRAM foto's. door Hans Reints
Vandaag om 15:57:21
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door tijgernootje
Vandaag om 15:55:45
De bouw van een ponton met kraan door MOVisser
Vandaag om 15:52:27
Santa Maria 2.0 (H0m, 2,85 x 1,75m, Rhätische Bahn) door Leolin
Vandaag om 15:50:10
Wenen-Berlijn in dik vier uur......(over jaar of 12) door BrightonBelle
Vandaag om 15:44:40
Fotodijkje van NS1220 door NS1220
Vandaag om 15:42:04
iTrain-bestand, wordt opgeslagen als .tcdz, maar kan niet worden geopend? door peterha
Vandaag om 15:10:44
  

Auteur Topic: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline  (gelezen 581 keer)

Hans Mol

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Echaztalbahn 2.0
Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Gepost op: 20 april 2021, 16:07:20 »
Beste Medespoorder,

Ik ben mezelf aan het inlezen met betrekking tot het gebruik van Kadee koppelingen in combinatie met een Kadee magnetische ontkoppelaar.
Nu vraag ik mij af of het gebruik hiervan ook toegepast kan worden bij Geoline rails. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand daar een foto van posten?

Alvast bedankt voor de moeite.

Hans Mol

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 12012
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #1 Gepost op: 20 april 2021, 20:50:35 »
Gezien de ontkoppelmagneten in de bielsmat gelegd worden denk ik zeker te weten dat je dit bij GeoLine niet gaat lukken. Op die rails zit hij simpelweg te hoog.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20934
    • Pagina van klaas
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #2 Gepost op: 20 april 2021, 21:04:45 »
Is dan toch een kwestie van wat materiaal weghalen wat in de weg zit?

Reinout van Rees

  • Team forummoderators
  • Online Online
  • Berichten: 6110
  • Forummoderator
    • Persoonlijke website + weblog
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #3 Gepost op: 20 april 2021, 21:09:59 »
Al dat kadee spul moet tegen de onderkant van de biels aan gebouwd/geplakt worden, dus met wat snijwerk zou het moeten lukken. Ik weet niet of je daarmee de stevigheid van de geoline rails onderuit haald, maar daar valt vast ook wat op te klussen.

Alternatief: kijk naar kleine supermagneten, er zijn meerdere mensen die daarmee bezig zijn. Zou ook prima in/op/onder zo'n bedding moeten passen.

Reinout
Bouw v/d EifelBurgenBahn (h0, zijlijn in de Eifel)
Eifelgeschiedenis (verhalen en video's over de Eifelburgenbahn)

Mark D.

  • Offline Offline
  • Berichten: 890
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #4 Gepost op: 20 april 2021, 21:24:26 »
koop gewoon een paar neodymium magneten en zelf testen.
Dat kost een fractie van de kadee's werken net zo goed.
Ik denk dat het wel lukt onder de rails, want die zijn ietsje sterker

Maar ik zou het niet willen. ontkoppelmagneten moet je op mijn baan uit kunnen zetten, of weg draaien.
Rol een wagonnetje, waar nog een stuk ijzer als ballast in zit, over je magneet en je begrijpt mijn punt.


Hans Mol

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Echaztalbahn 2.0
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #5 Gepost op: 21 april 2021, 09:02:08 »
Allen bedankt voor jullie reacties.  (y) (y)
Het idee voor andere magneten ga ik eens onderzoeken. Ik beschik ook nog over een elektromagneet. Daarbij is het mogelijk om die aan en uit te zetten. Op zich kan dat ook wat voordelen opleveren. Volgens mij is toch het principe van de Kadee magneet dat de magneet moet afstoten en niet aantrekken. Klopt dat? Ik weet niet of dat wel mogelijk is met een elektromagneet. Dus misschien valt deze af.

Groeten,

Hans
« Laatst bewerkt op: 21 april 2021, 09:21:21 door Hans Mol »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20934
    • Pagina van klaas
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #6 Gepost op: 21 april 2021, 10:40:50 »
De bedoeling van de Kadee magneet is dat die aantrekt. Het gaat om die kromme stangetjes die onder de koppelingen hangen. De ene wordt naar links getrokken en de andere naar rechts. Daarvoor moet de magneet dwars gepolariseerd zijn, d.w.z. de noordpool bij de ene spoorstaf en de zuidpool bij de andere.
Volgens mij heeft Kadee ook een elektromagneet in het sortiment.
Deze dus
« Laatst bewerkt op: 21 april 2021, 10:43:08 door Klaas Zondervan »

Hans Mol

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Echaztalbahn 2.0
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #7 Gepost op: 21 april 2021, 10:43:08 »
Dank je Klaas voor dit duidelijke antwoord.

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 3012
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #8 Gepost op: 21 april 2021, 11:10:27 »
Hallo Hans,
Ik heb Kadee  koppelingen op mijn schaal 0 treinen zitten.
Door ruimte gebrek  zijn er  veel ruime bogen op mijn baan ca 125 cm /dus in H0 60cm.
Ik kan echter niet koppelen of ontkoppelen daar ,omdat de koppeling te ver naar buiten uitzwaait (Ze zitten aan het rijtuig  vast ,niet aan een draaistel.
 Ze zijn ook gevoelig voor te grote hoogte verschillen.
Houd daar rekening mee!
Groeten .
Peter
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3700, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 , Mat 24 op 2 rail / bovenleiding .
  Met1 kopstation en 1 doorg. station in ovaal .Werkende lichtseinen .Ben bezig met de  bouw van een model van lok SSN 01 1075

Hans Mol

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Echaztalbahn 2.0
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #9 Gepost op: 21 april 2021, 11:12:11 »
Dank je Peter voor de info.


Hans Mol

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Echaztalbahn 2.0
Re: Gebruik Kadee koppelingen en ontkoppelaar bij Geoline
« Reactie #11 Gepost op: 21 april 2021, 11:48:51 »
Zelf zojuist dit filmpje gevonden. In de ronde vorm (diam 3 mm.) zouden m.i. deze gemakkelijk in een Geoline rail verwerkt kunnen worden.

https://youtu.be/8JnArcsnD0o