Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Scandinavië-IG: Skandinavisk bangården. Voor op Scandinavië gerichte spoorzaken door Lolke Bijlsma
Vandaag om 01:12:25
Noch 2021 door SBBcargo
Vandaag om 01:03:27
De knutsels van een badeend door Duikeend
Vandaag om 00:56:57
NS ICNG (1:220) door Debvd
Vandaag om 00:51:36
Roco NS 1100, 63655, hoe moet je decoder plaatsen? door Carel Ruysink
Vandaag om 00:42:20
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door Lucien
Vandaag om 00:23:20
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:16:36
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
Vandaag om 00:09:01
Auhagen 2021 door ex-DR V100
23 januari 2021, 23:46:21
Artitec 2021 HO, accessoires. Nieuws van de fabrikant. door barry1972
23 januari 2021, 23:40:59
Kato EF510 H0 digitaliseren door erikkral
23 januari 2021, 23:19:53
Advies voor een nieuwe baan door Hennik
23 januari 2021, 23:16:53
Wensenlijst modelspoorhuizen, schaal N door MOVisser
23 januari 2021, 22:14:35
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
23 januari 2021, 22:10:25
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
23 januari 2021, 21:45:34
Toebehoren in schaal 1:45 voor de Rhätische Bahn. door Mitchell
23 januari 2021, 21:36:51
Stoomtrein Goes Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door Reinier Z.
23 januari 2021, 21:35:29
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door 1200blauw
23 januari 2021, 21:35:11
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
23 januari 2021, 21:19:16
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door Daan!
23 januari 2021, 20:50:22
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door 72sonett
23 januari 2021, 20:33:26
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door freekvo
23 januari 2021, 20:20:42
NPE Modellbau 2021 door Falcon10
23 januari 2021, 20:16:07
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door mass am see
23 januari 2021, 20:09:02
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door laurent
23 januari 2021, 20:05:27
Nieuws over oud spul in Colombia door Joost O
23 januari 2021, 20:01:35
IR lichtsluis van Modelbouwled, handleiding gevraagd. door VvKan
23 januari 2021, 19:59:16
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald69
23 januari 2021, 19:53:22
Falkenheim door Wim Vink
23 januari 2021, 19:52:49
Puls-breedte-sturing, schadelijk voor motor of decoder? door spock
23 januari 2021, 19:21:26
  

Auteur Topic: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504  (gelezen 1484 keer)

Edwin van den Bergh

  • Offline Offline
  • Berichten: 96
Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Gepost op: 05 maart 2008, 23:18:51 »
Beste mensen,

Nadat ik verschillende goede berichten op dit forum over de Zimo MX63 had gelezen heb ik die decorder gekocht en in de Trix Railpro 6504 geplaatst. Ik krijg het echter maar niet voor elkaar de loc lekker te laten lopen. Met name het bij langzame snelheden optrekken en afremmen wil niet lukken, de loc rijdt met kleine schokjes (maar komt niet tot stilstand). Ik heb m.b.v. de handleiding van alles geprobeerd om de prestaties met name op de lage snelheden te verbeteren maar het wil niet lukken. Het 'Step by Step CV Adjustment' hoofdstuk heb ik helemaal doorlopen.

In de gebruiksaanwijzing wordt aanbevolen CV#56 op 100 en CV#9 op 21 te zetten als er een Maxxon-motor in de loc zit: gedaan maar geen effect. Ook CV#56 op 33, 22 en 11 en CV#9 op 11 geprobeerd. Daarnaast met CV's 121, 122 en 123 een en ander proberen te bewerkstelligen maar helaas....

Er doet zich nog een wel erg merkwaardig probleem voor. Wanneer de loc in de buurt komt van waar ik de versterker heb aangesloten gaat deze ineens aanmerkelijk harder rijden en nadat dat punt is gepasseerd weer langzamer. Om dat tegen te gaan heb ik CV#57 op 14 Volt ingesteld maar dat lost het probleem niet op. Dit effect heb ik nog met geen enkele andere trein gezien! Het aansluitpunt zit op een kopspoor vlakbij de hoofdbaan.

Voor de Zimo zat er een Uhlenbrock 76420 in en op de default-instellingen reed de 6504 helemaal naar wens, hij kon supergoed kruipen! Ik wil echter een MX63 gebruiken om Krois koppelingen aan te kunnen sturen.
Wie weet raad of wie rijdt met een Trix 6400 i.c.m. een MX63 en kan me vertellen hoe hij/zij de decoder heeft ingesteld? Ik gebruik een Locmaus2.

Alvast bedankt voor hulp/suggesties!
Edwin

Monobrachius

  • Offline Offline
  • Berichten: 830
  • LE II
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #1 Gepost op: 05 maart 2008, 23:25:00 »
Zelf rijd ik hier met Gold decoders. Dit was in het begin ook bagger, maar nadat de condensator over de motor was verwijderd was het rijgedrag aanmerkelijk beter. Je zou dat dus eens kunnen proberen.

Henk
K.Bay.Sts.B

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #2 Gepost op: 05 maart 2008, 23:26:34 »
Hier een draadje dat gaat over hetzelfde probleem.
http://www.beneluxspoor.net/index.php?option=com_smf&Itemid=29&topic=9428.0

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Edwin van den Bergh

  • Offline Offline
  • Berichten: 96
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #3 Gepost op: 05 maart 2008, 23:31:27 »
Ik heb dat draadje gelezen maar kwam er niet op dat dat misschien de oorzaak zou kunnen zijn, juist omdat de loc goed liep met de Uhlenbrock. Ik vind het toch wel opmerkelijk dat met een relatief simpele decoder als de Uhlenbrock alles goed loopt en met een Zimo niet. Ik zal morgen eens die condensator wegknippen en kijken hoe de zaken er dan voorstaan. Jullie horen de bevindingen!

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #4 Gepost op: 06 maart 2008, 14:23:01 »
De ene decoder werkt beter met een condensator en een andere decoder werkt beter zonder die onstoorcondensator. Meestal staat dat in de handleiding van de betreffende decoder. Dus de mogelijke oorzaak stond gewoon in het genoemde draadje. Dus dat de Uhlenbrock wel goed werkt, dat kan, maar dat is dus geen garantie dan een ander merk of type decoder dat ook doet.

Mvg
Wim
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Edwin van den Bergh

  • Offline Offline
  • Berichten: 96
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #5 Gepost op: 06 maart 2008, 22:57:12 »
Vanavond de condensator weggeknipt en de problemen zijn opgelost! Wat zo'n klein condensatortje toch een gedoe kan veroorzaken....
Hartelijk dank!

piksov

  • Offline Offline
  • Berichten: 729
  • OpenDCC fan
    • Het rijk N op zolder
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #6 Gepost op: 07 maart 2008, 07:55:37 »

een condensator(tje) wordt bij hogere frequenties een kortsluiting.

De zimo's kunnen tot iets van 40Khz, voor die frequenties gaan de condensatoren dan blijkbaar al flink geleiden.

OpenDCC fan

Albert Bas

  • Offline Offline
  • Berichten: 812
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #7 Gepost op: 07 maart 2008, 08:55:43 »
Hallo,

Echt kruipen doen mijn 6400en geen van allen (3).
De condensator is al losgeknipt, toen werd het al iets beter maar echt kruipen zoals een Roco 2200 of een Mehano Class66 doen ze niet.
De startspanning heb ik nu zelfs op 0 volt staan maar dan stopt ie ook echt al voor dat de klik in de Multimaus wordt bereikt.
Ik denk dat het iets met de minimum spanning van de motor te maken heeft.
Zou iets meer met tandwielen vertraagd moeten zijn.
Groet, Albert.

Jan Willem Wildeman

  • Offline Offline
  • Berichten: 58
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #8 Gepost op: 07 maart 2008, 11:08:14 »
Echt kruipen doen mijn 6400en geen van allen (3).

Ik denk dat het iets met de minimum spanning van de motor te maken heeft.

Klopt; dit soort motoren heeft een ijzerloos anker. Ze hebben dan ook geen last van "ankerkleef", dwz dat ze niet de magneetkracht tussen het metaal van het anker en de permanente magneet hoeven te overwinnen.
Ze starten dus bij een veel lagere spanning.

Waar ik erg benieuwd naar ben is of jij ook Zimo decoders in je 6400-en hebt zitten of een ander soort decoder. En wat de ervaringen van anderen zijn met de combinatie Zimo / Maxxon.
Sommige decoders hebben zelfs al moeite om mashima motoren echt te laten kruipen (ik ben even vergeten welke, tegenwoordig gebruik ik alleen Zimo's).
Met de Zimo's gaat dat perfect! En ik hoop dat het met Maxxon's (of Faulhaber of Escap) ook goed werkt, ik heb zelf nog geen loc om het te testen.

groeten,

Jan Willem

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19490
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #9 Gepost op: 07 maart 2008, 11:19:06 »
Ik heb Kühn 125 in mijn twee 6400'en zitten. Na een hoop afregelen kruipen ze nu heel aardig. Uit nieuwsgierigheid heb ik bij één loc de condensator verwijderd, maar dat maakt bij deze decoders niets uit. De locs rijden nu nota bene in dubbeltractie, eentje met en eentje zonder condensator.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Albert Bas

  • Offline Offline
  • Berichten: 812
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #10 Gepost op: 07 maart 2008, 11:45:45 »
Jan Willem,

Ik gebruik in alle genoemde loks een Tams ldg 21, werken bij mij prima.
De Mehano class 66 en de roco.s kruipen echt, maar ook een Hamo 1631 en 1139 kruipen gewoon zei het wat meer met kleine schokjes.
Ik weet dat er veel oppositie is wat betreft Tams maar ik heb er goede ervaringen mee.
Jou verhaaltje over het ijzerloze anker in de motoren verteld mij dan ook dat ik de minimum snelheid van de 6400 voor lief moet nemen. Het is tenslotte wel een kwaliteits motor (en een prachtlok).

Groeten, Albert.

Edwin van den Bergh

  • Offline Offline
  • Berichten: 96
Re: Zimo MX63 en Maxxon-motor in Trix 6504
« Reactie #11 Gepost op: 07 maart 2008, 12:10:06 »
Voor de Zimo MX63 had ik er een Uhlenbrock 76420 inzitten, mét condensator, en de loc kroop werkelijk prachtig. Met de Zimo maar zonder condensator loopt hij nu ook alleszins acceptabel maar niet zo mooi als met de Uhlenbrock. Ik ga nog proberen e.e.a. verder af te regelen en hou me aanbevolen voor tips!