Doel:€250.00
Donaties:€197.50

Per saldo:€-52.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baanbouw Bosje77 door Patrick1975
Vandaag om 07:24:16
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Patrick1975
Vandaag om 07:19:00
Fleischmann 4117, Buehler motor loopt zwaar door henk
Vandaag om 05:56:54
Sloop van spoorbrug over de A28 bij Zeist door henk
Vandaag om 05:34:38
Reedcontacten snel kapot door Te 2/2
Vandaag om 00:51:20
Zelfbouw rails en wissels H0, waar te beginnen door laurent
18 september 2020, 23:53:40
Projekt 083-338 door 44
18 september 2020, 22:53:34
Bij Heukelom en Oisterwijk Oost hekken geplaatst (Fotolokatie)? door Johan77
18 september 2020, 22:44:00
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
18 september 2020, 22:32:21
NS perronrand , welke kleur beton door MOVisser
18 september 2020, 22:20:48
RTM-tijden herleven... door Marc tramt
18 september 2020, 22:18:38
OV-bedrijven hebben nog steeds geen financiële steun ontvangen. door Bert van Gelder
18 september 2020, 22:00:35
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Stijn
18 september 2020, 21:38:54
Bestaat er een lijstje met voedingen die niet meer veilig zijn? door 72sonett
18 september 2020, 21:02:10
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pauldg
18 september 2020, 21:01:22
Spoor 1 baan Gebr. Vierling: van DB naar ÖBB door becasse
18 september 2020, 21:00:37
Buitenlust door becasse
18 september 2020, 20:46:18
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
18 september 2020, 20:34:46
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
18 september 2020, 20:22:22
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
18 september 2020, 20:20:28
Philotrain HSM 726, de grote verbouwing door ronald1956
18 september 2020, 20:05:34
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door Luc2000
18 september 2020, 20:00:54
Rocrail gebruikersgroep door PeterC
18 september 2020, 19:49:21
NL baan: Frotterdam in h0 door Forever Rocofan
18 september 2020, 19:43:32
Roco 63123 startset, RAm met MultiMaus, geen geluid? door willyTEE
18 september 2020, 17:03:33
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door NS1220
18 september 2020, 16:11:17
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
18 september 2020, 16:04:09
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Reeks77
18 september 2020, 16:04:08
BMB-Module: “Wateringbury” door Hans van de Burgt
18 september 2020, 15:50:22
NS 6100 van GM&S door FritsT
18 september 2020, 15:46:37
  

Auteur Topic: Omschakelen Märklin wissel door contactrail  (gelezen 642 keer)

ns2011

  • Offline Offline
  • Berichten: 48
Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Gepost op: 10 september 2020, 10:18:25 »
Op mijn analoge  Marklin baan schakel ik met een contact rail  bv een wissel om of een sein.
Wanneer ik een - 1 -  wissel wil omschakelen geeft dat nooit een probleem , maar wanneer ik bv twee wissels en een sein wil omschakelen lukt dat niet
het lijkt of er  "te weinig stroom  " is .
Hoe kan ik dat oplossen

groet

Wouter

« Laatst bewerkt op: 10 september 2020, 21:49:51 door Bert van Gelder »

Jelmer

  • Offline Offline
  • Berichten: 1044
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #1 Gepost op: 10 september 2020, 11:21:27 »
Hoi Wouter,

Ik denk dat er heel veel electronische hulpschakelingen mogelijk zijn om de spanning/stroom dusdanig te maken dat er wel 2 wissels tegelijk geschakeld kunnen worden.

Maar simpel gedacht, kun je niet met 2 stukken contact rail werken vlak achter elkaar om hetzelfde te bewerkstelligen?

Welke soort rails gebruik je? Als het M-rail is moet ik nog wel ergens wat contact-rail hebben, zou je eventueel mogen overnemen.

Groeten,
Jelmer
Pfarrerwinkel de bouw:
Pfarrerwinkel

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1709
    • El Carrilet
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #2 Gepost op: 10 september 2020, 11:23:11 »
CDU gebruiken.

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 1877
  • Bnlx treinendokter.
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #3 Gepost op: 10 september 2020, 20:39:54 »
Hoi Wouter,

Of je gebruikt een universeel relais en wissels met afschakeling. Het relais geeft de keus (recht/krom) en de wissels volgen aan de geschakelde continue aarding. In de eindstand zet de wissel zich zelf uit.

Jan-Peter.
(Die zelf een gruwelijke hekel aan de zelf-uitschakelende wissels heeft. Maar dit is een van de scenarios waar er een logica achter zit)
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19465
    • Pagina van klaas
Re: omschakelen wissel door contact rail
« Reactie #4 Gepost op: 10 september 2020, 20:59:35 »
....aan de geschakelde continue aarding.
??? ???
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Wim Hesselink

  • Offline Offline
  • Berichten: 789
    • Altwied im Westerwald
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #5 Gepost op: 10 september 2020, 23:24:27 »
Hoe voed je de wissels en seinen? Met een aparte trafo? En wat is het vermogen daarvan?
Ik schakelde vroeger mijn baan met m rail ook zo. Geen problemen gehad met 2 of 3 wissels of seinen. Ik gebruikte wel een 30 W trafo.
Groet, Wim
Altwied im Westerwald, zijlijn Westerwald, Ep IV, schaal N
http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=9256

ns2011

  • Offline Offline
  • Berichten: 48
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #6 Gepost op: 16 september 2020, 11:08:52 »
dank voor jullie reactie
sorry dat ik wat laat reageer maar mijn wissels  krijgen de spanning van een witte marklin transformer met 32 VA
ik gebruik de M rail daar heb ik nog voldoende van

Jan-Peter

  • Offline Offline
  • Berichten: 1877
  • Bnlx treinendokter.
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #7 Gepost op: 16 september 2020, 12:19:52 »
Aarding was natuurlijk het foute woord. Moet natuurlijk massa zijn.  :angel: Wissels worden naar de massa geschakeld (Bruin).

Sorry voor de verwarring.
Jan-Peter
10* Dig. HO 3Rail ,HOe DB/OBB IV/V, Maritieme thema's.

Olav

  • Offline Offline
  • Berichten: 650
    • Project Althofen
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #8 Gepost op: 16 september 2020, 14:09:32 »
Het is niet aan te raden meerdere wissels te schakelen met een contactrail. De stroom door de wielen wordt best wel groot. Je kan er beter een geschikt relais tussen zetten die de wissels schakelt. Dan kan je de wissels ook door een andere voeding laten schakelen.
Groeten

Olav

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1709
    • El Carrilet
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #9 Gepost op: 16 september 2020, 14:10:20 »
Citaat
Sorry voor de verwarring
De verwarring wordt alleen maar groter...
De wisselspoelen hebben één gemeenschappelijke draad die bij gelijkspanning doorgaans aan de nul (-, massa, gnd) zit. De andere draden worden aan de plus geschakeld, maar andersom kan ook.
Als je een trafo gebruikt, dus met wisselspanning, is er geen + of -.

Erik Baas

  • Offline Offline
  • Berichten: 242
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #10 Gepost op: 16 september 2020, 14:21:08 »
De wisselspoelen hebben één gemeenschappelijke draad die bij gelijkspanning doorgaans aan de nul (-, massa, gnd) zit
Bij Märklin analoge wissels en seinen is dat net andersom: de gemeenschappelijke (gele) draad is verbonden met 16V AC, de spoelen worden geschakeld met massa.

Wim Hesselink

  • Offline Offline
  • Berichten: 789
    • Altwied im Westerwald
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #11 Gepost op: 16 september 2020, 21:29:30 »
Ik realiseer me nu pas dat je een contactrail gebruikt. Ik had een schakelrail in gedachten. Die gebruikte ik destijds.
Maar hoe dan ook, 32 W zou genoeg moeten zijn om 3 electromagnetische artikelen tegelijk om te zetten. Tenzij de spoelen van de wissel/sein aandrijvingen sinds 30 geleden zijn veranderd en nu meer stroom vreten.
Maar goed, hoe dan ook, als 3 tegelijk een probleem geven, zul je ze 1 voor 1 moeten omzetten, dus 3 x een schakel/contact rail gebruiken. Of een CDU aan iedere aandrijving koppelen.
Groet, Wim
Altwied im Westerwald, zijlijn Westerwald, Ep IV, schaal N
http://www.n-spoorforum.nl/viewtopic.php?f=14&t=9256

Erik Baas

  • Offline Offline
  • Berichten: 242
Re: Omschakelen Märklin wissel door contactrail
« Reactie #12 Gepost op: 16 september 2020, 22:15:44 »
Of een Arduino toepassen: die zou na één impuls op de input achtereenvolgens een aantal outputs kunnen bedienen. En als je er dan ook nog een wachttijd in programmeert kan het er uitzien alsof de wissels (en seinen!) door een echte seinhuiswachter omgelegd worden; die kan nl. ook maar één ding tegelijk. ;-)