Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Doornvliet door cor_b
Vandaag om 19:20:15
Mooi weer om buiten te spelen door sncf231e
Vandaag om 19:09:35
Wasbenzine/residu door Overet
Vandaag om 19:07:54
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Hendrik Jan
Vandaag om 18:51:12
Re: BMB 00-modulebaan, Beveiliging door Hendrik Jan
Vandaag om 18:49:31
Waldberg : Revived. door Rondje_HO
Vandaag om 18:42:39
Amsterdam Weesperpoort als nieuw station door Modellbahnwagen
Vandaag om 18:31:21
Separate centrales voor rijden en wissels: hoe terugmelding te regelen? door FHJ Seller
Vandaag om 18:08:12
Hoe groen was de groene E-loc 1000-? door janw
Vandaag om 18:06:53
's-Heer Heinkenspolder door Reinier Z.
Vandaag om 17:56:44
Rheinburgh, TP V/VI door Dave.......
Vandaag om 17:49:43
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 17:35:45
NL baan: Frotterdam in h0 door schienenbus2012
Vandaag om 17:29:36
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 17:04:35
Baan in Los Angeles door Eric B
Vandaag om 16:44:23
Intermodellbau 2020 Dortmund 13-16 augustus door RikM
Vandaag om 16:32:37
FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door Reinier Z.
Vandaag om 16:18:34
Class 66 van Märklin/Trix of van ESU? door RikM
Vandaag om 16:07:06
Coöperatie de Eendracht door Harold Content
Vandaag om 16:06:48
NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald1974
Vandaag om 15:44:10
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
Vandaag om 15:33:28
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door Wim Vink
Vandaag om 15:12:00
PREFO Tram Bouwpakket Gezocht door ANDREUS
Vandaag om 14:43:12
Rijtuigen op De Meer door R v/d Hoven
Vandaag om 14:28:18
Trafo na laten kijken? door M@rk
Vandaag om 14:25:55
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Arjan6511
Vandaag om 14:21:52
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Modellbahnwagen
Vandaag om 14:18:15
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Arjen52
Vandaag om 14:07:42
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door borotof
Vandaag om 13:23:40
Raadplaatje door Klaas Zondervan
Vandaag om 13:13:57
  

Auteur Topic: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)  (gelezen 2287 keer)

spock

  • Offline Offline
  • Berichten: 302
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #30 Gepost op: 17 mei 2020, 19:34:29 »
Om het nog leuker te maken: in de documentatie van de LS4 staat dat een kort adres van 1 -127 mag zijn met als kanttekening dat sommige centrales alleen de adressen 1-99 kunnen uitsturen (in de korte adressen).

@henk: wil je eens de volgende test doen: zowel de plan U als de knipperende LP4 beide voorzien van een lang adres boven de 128 bv 1128 en 1130( en laat de protocollen maar aan staan).

Mvg spock

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3575
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #31 Gepost op: 17 mei 2020, 19:37:58 »
Kort / lang: ik meen dat dat met een DR5000 automatisch gaat. Je stelt in wat het hoogste "korte" adres is (127) en programmeer je een adres daarboven (128 en hoger) dan is dit automatisch "lang". Geen omkijken naar CV17/18/29.



Gr, Ben.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #32 Gepost op: 17 mei 2020, 20:38:20 »
Hallo,

Kort / lang: ik meen dat dat met een DR5000 automatisch gaat.

Dat is inderdaad zo. Tenminste als je het loc-adres programmeert zoals Ben hierboven aangeeft: via het veld Adres...

Doe je het rechtstreeks via CV1 dan zal dit niet gebeuren...  ::)

Ik vraag mij af hoe Henk/kar het lok-adres programmeert. Als hij dat rechtstreeks doet via CV1 en daar de waarde 128 in zet dan werkt dat niet...
Dan heeft de lok volgens CV29 een kort adres, echter met een ongeldig adres (128) in CV1...


Ik wilde dit scenario nog eens testen. In tegenstelling tot eerdere testen heb ik ditmaal rocrail niet gebruikt en heb mij beperkt tot de software van digikeijs. De volgorde was nu anders: meestal zet ik eerst het treinstel op de baan om daarna met de regelaar het adres in te toetsen. Ditmaal draaide ik het om: ik selecteerde het adres (128) en......... gelijk KERMIS op de baan  :-X ??? :o. Het treinstel stond nog niet op de baan en kon deze verstoring dus onmogelijk veroorzaken. In plaats van de hulpdiensten te bellen heb ik (na het herstarten) de Plan U op het programmeerspoor gezet en het locnummer 3 gegeven. Geluid doet het nu normaal, ook bij het rijden en bij deze korte test was er geen impact op de overige treinen op de baan.

Vragen aan @Henk/kar:
- Hoe programmeer jij het adres van je loc? "Gewoon" op het programmeerspoor via CV1?
- Zo ja, doe je dat ook voor adres 128?
- Welke waarde staat bij jou in de DR5000 software in het onderstaande scherm achter "Laatste 'korte' loc-adres?




Verder is het zo dat als je via de ene centrale/software een loc-adres 100 t/m 127 als "kort" adres in de loc programmeert (dus in CV1) en de loc vervolgens aanstuurt vanuit een centrale die de locadressen vanaf 100 aanstuurt als "lang" adres de als "kort" geprogrammeerde locs niet reageren op de aansturing via "lange" adressen 100 t/m 127...
De aansturing vanuit de centrale voor korte en lange adressen is namelijk verschillend...

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 17 mei 2020, 21:25:12 door Bert_Apd »

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 724
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #33 Gepost op: 17 mei 2020, 20:58:53 »
Dat is allemaal waar, als de centrale automatisch omschakelt van basic adressen naar extended adressen (lang loc adres), dan is het enige wat dan zou kunnen gebeuren is dat die ene loc niet reageert. In dit geval slaat echter alles wat op de baan staat op tilt. Voor mij lijkt dat er op dat er een vorm van broadcast bericht wordt uitgezonden waar alles op moet reageren. Dat zou inderdaad kunnen omdat bij adres 128 het eerste bit op 1 staat en de overige 7 bits (het echte korte adres) op 0 staat, wat inderdaad het broadcast adres is.
Dus is het misschien een configuratie probleem in de centrale?

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg

kar

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #34 Gepost op: 17 mei 2020, 21:31:12 »
@henk: wil je eens de volgende test doen: zowel de plan U als de knipperende LP4 beide voorzien van een lang adres boven de 128 bv 1128 en 1130( en laat de protocollen maar aan staan).
@spock: wil ik nog wel doen, maar ik denk dat dit geen oplossing geeft. Het probleem lijkt te ontstaan bij het intoetsen van het nummer 128 op de centrale. Bij 127 en 129 gebeurde er niets. 1128 zal dan ook wel goed gaan. Ik heb ook een ander treinstel op de baan staan met een lang viercijferig nummer dat gewoon keurig reageert op de centrale maar meeflipt wanneer ik het getal 128 intoets.

Vraag aan @Henk/kar:
- Hoe programmeer jij het adres van je loc? "Gewoon" op het programmeerspoor via CV1?
- Zo ja, doe je dat ook voor adres 128?
@Bert: ik had voordat ik de DR5000 ging gebruiken een Lenz centrale (incl. upgrade naar v3.6 die dus lange adressen ondersteunde). Eerlijkheidshalve weet ik niet meer wanneer ik deze Plan U heb geprogrammeerd en of dat met de Lenz centrale was of met de Digikeijs DR5000. Tegenwoordig gebruik ik altijd de Digikeijs centrale middels het scherm dat Ben heeft getoond.

In dit geval slaat echter alles wat op de baan staat op tilt. Voor mij lijkt dat er op dat er een vorm van broadcast bericht wordt uitgezonden waar alles op moet reageren. Dat zou inderdaad kunnen omdat bij adres 128 het eerste bit op 1 staat en de overige 7 bits (het echte korte adres) op 0 staat, wat inderdaad het broadcast adres is.
Dus is het misschien een configuratie probleem in de centrale?
Heb ik dan echt die ene naald in de hooiberg weten te vinden? ;-).

N.a.v. bovenstaande reacties (die ik trouwens allemaal zeer waardeer) zit ik zelf op de koers van Meino - hoewel ik bitter weinig van zo'n broadcast bericht weet. Het lijkt erop dat de centrale de boel vanaf dit specifieke adres ontregelt. Wel ongemakkelijk: alsof er een rode knop in de kamer hangt waar je niet op mag drukken maar waar je wel langs komt. Ergo: als het nummer 128 een no-go nummer is zou ik het liever ook niet in kunnen toetsen op de centrale...

Henk

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #35 Gepost op: 17 mei 2020, 21:46:34 »
Henk,

..  Ergo: als het nummer 128 een no-go nummer is zou ik het liever ook niet in kunnen toetsen op de centrale...

Het "nummer" 128 als loc-adres is geen no-go nummer, bij mij op de DR5000 werkt dit zonder problemen...

... Het probleem lijkt te ontstaan bij het intoetsen van het nummer 128 op de centrale. Bij 127 en 129 gebeurde er niets. 1128 zal dan ook wel goed gaan. Ik heb ook een ander treinstel op de baan staan met een lang viercijferig nummer dat gewoon keurig reageert op de centrale maar meeflipt wanneer ik het getal 128 intoets.

In welk DR5000 scherm en in welk veld toets jij het getal 128 in? Kun je hier daarvan een schermprintje plaatsen?

Groeten,
Bert

kar

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #36 Gepost op: 17 mei 2020, 22:22:56 »
In welk DR5000 scherm en in welk veld toets jij het getal 128 in? Kun je hier daarvan een schermprintje plaatsen?
Beste Bert,

Ik doet dit via dit scherm:

(via 'control go-stop' en dan 'rijden!')
Henk

spock

  • Offline Offline
  • Berichten: 302
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #37 Gepost op: 17 mei 2020, 22:34:46 »
Hoi Henk,

Bert heeft een scherm getoond met "laatste korte adres".
Welke waarde wordt bij jou getoond?

Mvg  spock

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #38 Gepost op: 17 mei 2020, 22:37:48 »
Henk,


Ik doet dit via dit scherm:


Ook dat werkt bij mij zonder problemen...

Welke twee Firmware versies worden bij jou getoond in het DR5000 USB-scherm?

         

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 17 mei 2020, 22:44:39 door Bert_Apd »

kar

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #39 Gepost op: 17 mei 2020, 22:39:28 »
- Welke waarde staat bij jou in de DR5000 software in het onderstaande scherm achter "Laatste 'korte' loc-adres?
Beste spock en Bert,

Ik zag zojuist inderdaad dat ik die vraag nog niet had beantwoord. Als waarde staat daar '126'.

Firmware zal ik morgen even checken.

Henk
« Laatst bewerkt op: 17 mei 2020, 22:41:20 door kar »

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #40 Gepost op: 17 mei 2020, 22:50:48 »
Hallo Henk,


Ik zag zojuist inderdaad dat ik die vraag nog niet had beantwoord. Als waarde staat daar '126'.


Ook met de (wat onlogische waarde) 126 kan ik bij mij op de DR5000 zonder enig probleem de waarde 128 ingeven op het door jou getoonde scherm...



Firmware zal ik morgen even checken.


Dan wachten we dat gegeven nog even af... ;)

Groeten en tot morgen,
Bert

kar

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #41 Gepost op: 18 mei 2020, 11:34:03 »
Herstel van mijn eerdere bericht: het laatste 'korte' loc-adres staat op 88 in de DR5000. Toen ik gisteren keek zat ik met de laptop op de bank ipv met het kabeltje gekoppeld aan de centrale.

De huidige firmware staat op v1.5.4. In tegenstelling tot het screenshot van Bert staat bij mij als laatste beschikbare versie ook 1.5.4 ipv 1.5.5. Gezien het serienummer van de DR5000 vermoed ik ook dat ik een iets ouder exemplaar heb - geen idee of dat er verband mee kan houden.

Het omzetten van een LP naar DCC only als test moet ik nog doen.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #42 Gepost op: 18 mei 2020, 11:56:49 »
Hallo Henk,

Voordat je allerlei andere dingen gaat proberen zou ik eerst de DR5000 software en firmware upgraden naar versie 1.5.5, dat is de recentste versie.

Daartoe eerst vanaf deze site de software downloaden:

> https://support.digikeijs.com/hc/en-us/articles/360001203338-DR5000-ADJ-Manuals-Downloads (onderaan: EXE - Software/Firmware Version 1.5.5)

Vervolgens de software installeren op PC en daarna de de DR5000 met firmware V1.5.5 updaten.

In de handleiding vind je de daartoe benodigde instructies.

Nog een vraag: gebruik je na het intoetsen van loc-adres in het DR5000 "Rijden" scherm het scroll-wieltje op de muis om de snelheid van de loc te regelen?
- Zo ja, dan dien je na het intoetsen van het adres eerst het veld "Locadres" te verlaten voordat je met het wieltje gaat scrollen, anders ga je via het wieltje scrollen tussen de locadressen in het veld "Locadres", waardoor elke keer het volgende (tussen)adres geselecteerd en geactiveerd wordt...

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 18 mei 2020, 11:58:22 door Bert_Apd »

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3575
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #43 Gepost op: 18 mei 2020, 12:01:05 »
Upgraden kan geen kwaad maar lost het probleem niet op, 1.55 is een fix voor een Daisy.
Ik zou ook maar even resetten naar fabrieksinstellingen en de DR5000 opnieuw configureren. Daarmee is het klaar en kun je testen.

Gr, Ben.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Re: Verstoring digitaal signaal? (Digikeijs icm Rocrail)
« Reactie #44 Gepost op: 18 mei 2020, 12:22:27 »
Hallo,

Upgraden kan geen kwaad maar lost het probleem niet op, 1.55 is een fix voor een Daisy.

Klopt, maar dan werken (en testen) we wel allemaal met een versie de gelijk is en officiëel ondersteund wordt, juist omdat Henk een "bug" in de DR5000 software/firmware vermoedt...

Groeten,
Bert