Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Handbediende wissel RocoLine met bedding door ex-DR V100
Vandaag om 04:25:40
Baan in Los Angeles door Wim Vink
Vandaag om 03:44:29
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door Modellbahnwagen
Vandaag om 02:40:03
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door AndrevdG
Vandaag om 02:22:32
NL baan: Frotterdam in h0 door Modellbahnwagen
Vandaag om 02:17:07
Trafo na laten kijken? door M@rk
Vandaag om 01:31:46
Lima NS1200, het opknappen/verbeteren. door Biesje
Vandaag om 00:08:45
18-luiker in spoor 0 door Huib
30 mei 2020, 23:54:48
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
30 mei 2020, 23:50:35
Buitenlust door Huib
30 mei 2020, 23:47:42
Spooraccessoires in diverse schalen, 3D-geprint. door spoorfreak
30 mei 2020, 23:22:22
Waldberg : Revived. door Rondje_HO
30 mei 2020, 23:13:35
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Menno
30 mei 2020, 23:08:09
Ondergrond rails: hoe doen jullie dat? door Menno
30 mei 2020, 22:43:36
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Tomasso
30 mei 2020, 22:42:39
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
30 mei 2020, 22:31:28
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
30 mei 2020, 22:21:16
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Hans van de Burgt
30 mei 2020, 22:06:53
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
30 mei 2020, 21:14:25
Wasbenzine/residu door Erik Baas
30 mei 2020, 20:31:14
DCC Voedingsspanning servo Loksound H0 door spock
30 mei 2020, 19:48:26
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
30 mei 2020, 19:42:14
Rijdag bij Wullum NS door Remunj
30 mei 2020, 19:24:17
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Arjen B.
30 mei 2020, 19:20:02
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door AndrevdG
30 mei 2020, 19:18:41
Roco NS1000, oud model, digitaliseren en pimpen door Casmir
30 mei 2020, 19:04:31
Welke perronbreedte voor Roco line door emanje
30 mei 2020, 18:50:25
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Duikeend
30 mei 2020, 18:44:45
FCS, bestaat een Automatisch stop systeem? door ex-DR V100
30 mei 2020, 18:44:30
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Gerke
30 mei 2020, 18:28:42
  

Auteur Topic: Digikeijs DR4018, bij schakelen valt spanning op baan weg, knippert verlichting  (gelezen 787 keer)

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Goedemiddag,

ik heb een probleem met een Digikeijs schakeldecoder DR4018. Ik heb hier MP1 wisselmotoren op aangesloten, op elke uitgang 1 stuks. De aansturing gaat via een ESU-Ecos, de voeding voor het omzetten van de motoren wordt via een externe voeding geleverd, staat dus los van de ECos, alleen het signaal komt van deze.
Sinds vorige week een probleem. Als ik één van de wissels omzet, vraagt dat blijkbaar zoveel spanning o.i.d., dat de spanning op de baan wegvalt, dus loks vallen stil en gaan dan weer verder en binnenverlichting knippert.

Wat kan dit zijn?
« Laatst bewerkt op: 30 maart 2020, 15:50:54 door Bert van Gelder »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Een verkeerde aansluiting ::) Als de DR4018 een losse voeding heeft (voor POWER) vraagt hij nagenoeg niets van de SIGNAL ingang, of hij nu schakelt of niet. Als dat wel zo is suggereert dat hij nu ook zijn POWER uit de ECoS krijgt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Begrijp ik, maar hij heeft het altijd goed gedaan. Ik heb verder niets gedaan, dus geen draden o.i.d. verandert.

treinenhobby

  • Offline Offline
  • Berichten: 409
De extra voeding kan ook defect zijn geraakt, waardoor de SIGNAAL wordt gebruikt als bron.
Hoeveel volt meet je op de POWER ingang in rust en wat tijdens het schakelen?

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Hallo,

De extra voeding kan ook defect zijn geraakt, waardoor de SIGNAAL wordt gebruikt als bron.

SIGNAAL en POWER van de DR4018 zijn volledig van elkaar gescheiden, dus dat kan niet de oorzaak zijn: zonder spanning op de POWER doet de DR4018 niets...

@GertW:

Maak je gebruik van de hartstukpolarisatie van de MP1?
Zo ja, dan lijkt het mij dat er bij het omzetten van het wissel heel even kortsluiting via de wisseltongen ontstaat. Temeer omdat je aangeeft dat het slechts één wissel betreft.
Of treedt de spanningsval ook bij het schakelen van de andere wissels aan de DR4018 op?

Groeten,
Bert
« Laatst bewerkt op: 30 maart 2020, 22:37:12 door Bert_Apd »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Zoals Bert_Apd, niet mogelijk om via SIGNAL te voeden.

Ik denk dus toch dat er iets verandert is. Wat Bert zegt zou inderdaad ook een mogelijkheid kunnen zijn. En anders is het een kwestie van uitsluiten want dan is er op een of andere manier toch een ongewenste verbinding ontstaan.

Voorbeeld aanpak:
- Begin met één wissel / uitgang. Dus ook steeds dezelfde bedienen.
- Heb je puntstukpolarisatie, die los (inclusief railspanning om dan eventueel geen sluiting te maken!) Knipper weg?
- Haal je externe voeding compleet los (niet uit, los) van de baan, gaat de wissel nog om?
- Haal huidige draden uit de POWER van de DR4018. Nu je de voeding toch compleet los hebt, trek tijdelijk nieuwe draden direct van die voeding naar de POWER van de DR4018, naar niets anders. Gaat wissel om? Knipper weg?



Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85

Ik maak inderdaad gebruik van hartstukpolarisatie. spanningsval treed alleen bij deze ene wissel op. ik zal er eens een stofzuiger erover halen, misschien dat er iets tussengevallen is of een wisseltong verbogen. Ik gebruik PECO wissel, heb dus wel de bruggetjes aan de onderzijde doorgehaald.
Via de ECoS zet ik 2 wissels tegelijk om, moet even uitzoeken welke van de 2 nu de boosdoener is.

Ik ga deze 2 wel eens even loskoppelen van de DR4018 en dan kijken wat er gebeurd met de rest.
Daarna deze 2 analoog omzetten via een aparte voeding, dezelfde als ik nu de DR4018 mee voed, kijken wat er dan gebeurd.

De externe voeding wordt nu alleen gebruikt voor de voeding van de DR4018, 3 stuks, en dus verder helemaal niets.

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Vanmiddag maar eens even de stofzuiger over de wissels gehaald, heeft niets uitgehaald.
Het tegelijk schakelen van de wissels maar eens uit de ECoS, dus wissels schakelen afzonderlijk
Wissel losgekoppeld en met de externe trafo geschakeld, geeft hetzelfde effect, dus knipperen verlichting blijft.

Contact gezocht met een mede clublid, die al eens een paar keer problemen had met de MP1 motoren, om maar eens te vragen wat dat nu precies was.

Ik denk dat er maar eens 1 onder het wissel vandaan haal om te kijken wat er gebeurd als de motor omgaat zonder het wissel om te leggen.
Geeft dat hetzelfde effect, dan zit het (waarschijnlijk) in de wisselmotor.


GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
De extra voeding kan ook defect zijn geraakt, waardoor de SIGNAAL wordt gebruikt als bron.

Deze kan ik natuurlijk ook nog even proberen, ik gebruik een standaard trafo van Fleischmann, maar dan allee voor voeding van wissels e.d.

Bert_Apd

  • Offline Offline
  • Berichten: 1494
  • N-Spoor DB Epoche III
Hallo Gert,

Ik denk dat er maar eens 1 onder het wissel vandaan haal om te kijken wat er gebeurd als de motor omgaat zonder het wissel om te leggen.
Geeft dat hetzelfde effect, dan zit het (waarschijnlijk) in de wisselmotor.

Voordat je alles demonteert, haal dan eerst eens de draad los die verbonden is met het hartstuk van het wissel van de betreffende MP1.
Schakel nu het wissel nog eens via de DR4018 en kijk of het knipperverschijnsel weg is.
Zo ja, dan wordt het probleem door de hartstukpolarisatie van het wissel zelf veroorzaakt, dus bijvoorbeeld een onjuiste afstelling van het omschakelmoment ten opzichte van de beweging van de wisseltongen.

Groeten,
Bert

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Hallo Bert,

kijk dat is ook een idee, scheelt weer wat terugbouw werk.
Ik zal er ook eens een Multimeter bijhouden, kijken wat deze zeg.
Weer even wat te doen deze avond.

Bedankt.

Gert.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18914
    • Pagina van klaas
Dat stelde Timo 2 dagen geleden ook al voor. ;)
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Ach soms lees je wel eens ergens over heen.
Gert.

GertW

  • Offline Offline
  • Berichten: 85
Yes, probleem opgelost.

Van 1 wissel de draad die naar het puntstuk gaat losgekoppeld, getest en geen geknipper meer.
Daarna bij de andere 2 wissel hetzelfde gedaan, ook geen geknipper meer.

Testrondjes gereden, maar loks lopen mooi  en zonder problemen door de wissels heen.

Mooi opgelost zo.

In ieder geval een ieder bedankt voor het meedenken.


Groeten,

Gert.