Doel:€250.00
Donaties:€157.50

Per saldo:€-92.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 30-06-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Foto-techniek voor modeltreinen, softwarematig grote scherptediepte (Focus Stack door Lolke Bijlsma
Vandaag om 03:12:55
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Chris Westerduin
Vandaag om 02:24:28
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door coldforged
Vandaag om 02:17:07
Reichsbahn, periode 2e wereldoorlog door AndréDev
Vandaag om 00:17:44
NS D 4101-45 spoor 0 door FritsT
13 juli 2020, 23:53:56
Raadplaatje door Piet Groot
13 juli 2020, 23:48:24
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door Edsko Hekman
13 juli 2020, 23:26:13
Toekomst van modeltreinbeurzen? door rjr
13 juli 2020, 23:25:16
Projekt 083-338 door Noordernet
13 juli 2020, 23:17:00
Treinbaan bouwen in een koffer door bask185
13 juli 2020, 23:07:14
Modelspoorfabrikanten en hun "fantasiemodellen" door JM78
13 juli 2020, 22:56:18
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door EddyK
13 juli 2020, 22:46:21
Probleem functiedecoder Lenz LF101XF door wob
13 juli 2020, 22:38:00
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Falkenberg
13 juli 2020, 22:37:18
Frans loodsje et cetera door MOVisser
13 juli 2020, 22:36:33
Sint Valies (Testbaantje in een koffer, h0f) door minibart
13 juli 2020, 22:20:11
Beurs in Houten 29 augustus 2020 - de voor- en nabeschouwing door Falcon10
13 juli 2020, 22:12:55
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Ric
13 juli 2020, 22:02:23
Waar zijn dienstregelingen te vinden van goederentreinen in Nederland? door Bart Zegers
13 juli 2020, 22:01:15
Seinen in het station. door heuvelbaan
13 juli 2020, 21:33:44
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door KJB
13 juli 2020, 21:04:55
Probleeem decoder 80 017 stoomloc door RE465
13 juli 2020, 20:32:55
Exact-train D-Treinrijtuigen type 1932 (ABd 7521-7555) door Andries
13 juli 2020, 20:31:37
NS baan in Las Vegas door Daan in Las Vegas
13 juli 2020, 19:46:13
Humbrol Acrylic Varnish mat slaat wit uit door Sven
13 juli 2020, 19:45:20
De kleine modellen met het grote voorbeeld door tijgernootje
13 juli 2020, 19:30:18
Diorama in schaal 0 met een lengte van 8 m door Peter Kleton
13 juli 2020, 19:25:55
Bemo De 2/2 151 wil digitaal niet (meer) rijden, analoog wel. door VvKan
13 juli 2020, 18:34:49
NS Dienstgebouw bouwen voor Hoekdam door Forever Rocofan
13 juli 2020, 16:20:12
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door St00mboy
13 juli 2020, 14:55:03
  

Auteur Topic: Rookgenerator schakelen, Seuthe # 11, verbruik?  (gelezen 942 keer)

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
Rookgenerator schakelen, Seuthe # 11, verbruik?
« Gepost op: 03 november 2019, 15:17:28 »
Beste mensen,
Eigenlijk is dit topic al een keer voorbij gekomen. Maar echte antwoorden hieruit krijg ik nu niet. Wat is het probleem:
Ik heb een Fleischmann 01 ca nr 4170. Deze heeft een rookgenerator nr 10. Deze vreet stroom. En ik zou hier liever een ander in zetten. Ik zat te denken aan de digitaal geschikte nr 11. Deze trekt minder stroom, zegt de product omschrijving van Seuthe. dus er minder kans dat hij de decoderuitgang opblaast door een te hoge stroom.

Bij een andere Fleischmannloc heb ik de Seuthe nr 10 gewoon laten zitten en schakel ik de rookgenerator via een relais en functiedecoder die verstopt zit in de vuurkist van de loc. Werkt prima! Maar als het rechtstreeks via die ene decoder kan die ik er in heb zitten is dat gemakkelijker! De decoder die erin zit is een Lopi 4.0 van ESU.

Helaas staat er op de verpakking van de rookgenerator niet bij hoeveel stroom het ding verbruikt. Dat zou wel handig zijn als je hem via een decoder wil schakelen. Vandaar de vraag aan jullie. Hoeveel stroom trekt deze voor digitaal geschikte rookgenerator? Want dan kan ik ongeveer de stroom berekenen. Ook al is het een digitale blokspanning. Ik hoop dat iemand hier het antwoord op weet?
« Laatst bewerkt op: 03 november 2019, 17:34:37 door Bert van Gelder »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19185
    • Pagina van klaas
Re: Rookgenerator schakelen
« Reactie #1 Gepost op: 03 november 2019, 16:57:09 »
Even bij Conrad gespiekt: gegevens Seuthe 11.
Maximaal 70 mA.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
Re: Rookgenerator schakelen, Seuthe # 11, verbruik?
« Reactie #2 Gepost op: 10 november 2019, 12:08:47 »
Ik heb het ding (Rookgenerator 11) inmiddels aangeschaft. De stroom heb ik nu kunnen meten. Deze ligt inderdaad rond die waarde, ja zelfs iets minder. En dat is erg gunstig. Dus ik kan hem rechtstreeks schakelen. Bedankt voor de informatie Klaas! Toch moet ik wel wat aan de loc veranderen. Ik heb toch maar besloten de rookgenerator te schakelen via een ESU relais. De rookgenerator en het lampje zitten aan elkaar. (Ik had gehoopt dat dit niet zo was.) Dus dat betekent het uitboren en isoleren van de rookgenerator ten opzichte van het metalen frame.

Ik heb iemand anders ooit de opdracht gegeven om de rookgenerator van een andere Fleischmannloc onafhankelijk schakelbaar te maken. Hierdoor moest de schoorsteen (het metalen gedeelte waar de rookgenerator komt), ook uitgeboord worden, vond hij. Ik snapte dat toen niet zo. Maar nu weet ik beter!

Dus dat wordt rookkanaal uitboren en deze isoleren met krimpkous. Voor de zekerheid zet ik er toch een relais tussen. Het zit allemaal zo kort bij elkaar, dat de kans op kortsluiting hierdoor groter wordt. Had ik ook al een keer met de loc die door iemand anders is omgebouwd. (Inmiddels weer opgelost!) Dat kan een decoderuitgang kosten. Als een relaiscontact inbrandt, is dat minder ernstig. Die kosten 3 euro per stuk. Een nieuwe decoder kost veel meer! Vandaar mijn keuze voor een relais inbouw.
En zoveel extra soldeerwerk is dat niet.
vr gr André

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Rookgenerator schakelen, Seuthe # 11, verbruik?
« Reactie #3 Gepost op: 10 november 2019, 13:13:10 »
Zit het frame aan de stroomafname vast bij die loc? In het verleden het wel eens makkelijker gevonden om de stroomafname van het frame af te halen dan de lampjes te isoleren. Toen het frame maar gewoon aan de blauwe draad gehangen ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5514
  • ***
Re: Rookgenerator schakelen, Seuthe # 11, verbruik?
« Reactie #4 Gepost op: 10 november 2019, 14:06:07 »
Zie hier de ombouw die ik erop uitvoerde enkele jaren geleden.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).