Doel:€250.00
Donaties:€15.00

Per saldo:€-235.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 06-02-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

ESU LokSound Micro, v4. Hoe kun je remgeluid aanzetten? door spock
Vandaag om 00:32:47
Concept en vragen voor eenvoudig bloksysteem met transistors door Joost O
Vandaag om 00:25:43
Informatie gezocht: oud model NS 1200 ca. 1960, 'N.V. Modelspoorwegen' door janw
Vandaag om 00:04:13
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:03:59
Van Swarzach naar Swarzburg door Wim Vink
16 februari 2020, 23:58:39
DE2 geel en rood met hazelnoot door Hendrik Jan
16 februari 2020, 23:49:53
NS1000 - restauratie door janw
16 februari 2020, 23:36:46
Wisselaandrijving, hoe moet je stappenmotor aansluiten? door 72sonett
16 februari 2020, 23:20:55
DCC++ door Wikky
16 februari 2020, 23:19:06
Piko NS1100, materieelbespreking door Edsko Hekman
16 februari 2020, 23:08:37
NS DE-5 op basis van Lima Mat'46. door damngrazy
16 februari 2020, 23:03:48
Projekt 083-338 door 44
16 februari 2020, 22:56:40
Raadplaatje door eemstede
16 februari 2020, 22:27:16
Terschellinger Spoor door SimonSt
16 februari 2020, 22:10:24
Rottershausen TP IIIb(1956 - 1968) H0 door Ronald69
16 februari 2020, 22:03:26
Productiejaar van de auto, overzichtslijst. door Ascona
16 februari 2020, 21:42:05
RC besturing van h0 modelbaan door Scratchbuilt
16 februari 2020, 21:37:23
Poolse meuk in 0e. door Stedahult
16 februari 2020, 21:35:38
Reparatie Fleischmann H0 profi driewegwissel door stoombr38
16 februari 2020, 21:22:28
Digikeijs 4018 wisseldecoder: op uitgang 8 gaan wisselspoelen trillen. door Bert_Apd
16 februari 2020, 21:01:04
Nederlandse baan in voorbereiding genaamd Anninkshoeve door valkyrienineball
16 februari 2020, 20:47:58
Afdraaien van wielflenzen door Fritsprt
16 februari 2020, 20:35:41
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door GerardvV
16 februari 2020, 20:29:15
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door raymond erdtsieck
16 februari 2020, 20:18:31
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
16 februari 2020, 20:03:19
Cushman Oregon, voorheen Project Unnamed door Ronald Koerts
16 februari 2020, 19:50:16
Fleischmann wisselaandrijvingen aanpassen werkt niet goed. door Arjen52
16 februari 2020, 19:40:16
VERPLAATST: Flm wisselaandrijvingen door Bert van Gelder
16 februari 2020, 19:34:20
Open dag door JohnT
16 februari 2020, 19:25:21
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
16 februari 2020, 18:33:18
  

Auteur Topic: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?  (gelezen 1549 keer)

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 19
Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Gepost op: 26 augustus 2019, 00:03:32 »
Hallo, ik dacht dat ik ooit wel eens heb gelezen dat het mogelijk is om Fleischmann H0 profi wissels met één drukknop aan te sturen, maar ik kan het niet terugvinden. Ik zou graag één drukknop gebruiken dwz knop ingedrukt is links, knop niet ingedrukt is rechts. Ik weet dat dit met een monostabiel relais kan, maar dan staat bij knop-niet-ingedrukt er permanente spanning op de wissel; als de automatische afschakeling van de wissel dan niet zou werken is de wisselaansturing naar z'n grootje. Weet iemand een andere oplossing? Misschien nog van belang te melden dat ik de wissels aanstuur met 16V gelijkspanning. Hartelijk dank!

**Jelle**

  • Offline Offline
  • Berichten: 300
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #1 Gepost op: 26 augustus 2019, 00:22:38 »
Dit is mogelijk met een drukknop met een normally open én een normally closed contact, en met behulp van twee CDU's.
Voor de CDU, zie http://www.talkingelectronics.com/projects/CDU-2/CDU-2.html

Deze zijn ook vrij simpel zelf te bouwen op een stuk gaatjesprint.
Met één CDU gaat niet werken denk ik, die is nog niet opgeladen als je de drukknop indrukt of loslaat, je zal er eentje voor elke spoel moeten gebruiken.
NS, DDW, Edits booster, LocoNet met LbServer, besturing met eigen geschreven software in VB

Joost O

  • Offline Offline
  • Berichten: 423
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #2 Gepost op: 26 augustus 2019, 03:27:55 »
Kijk eens hier:

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=42818.msg680227#msg680227 en de volgende reacties.

Groeten,

Joost

ArjanB

  • Offline Offline
  • Berichten: 533
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #3 Gepost op: 26 augustus 2019, 06:20:07 »
Hoi,

Misschien denk te simpel maar kun je niet gewoon een “double throw momentary on-off-on toggle switch” gebruiken? Misschien niet de juiste term.

Zo schakel ik tot 2 of 3 wissels in 1 keer. Voor spoel aandrijven (standaard Roco of conrad) is een “tikje” tegen de schakelaar voldoende. Voor MTB wisselmotoren net zo lang “ingedrukt” houden totdat de wissels omgelegd zijn. Dat laatste kan wellicht beter maar dat gaat mijn kennis te boven. In ieder geval geen permanente stroom door de wissel aansturing.

Arjan



NL baan in Canada

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1466
    • El Carrilet
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #4 Gepost op: 26 augustus 2019, 06:36:38 »
Ja, een verende schakelaar die in de 'uit' middenstand blijft staan; (on) - off- (on).
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 19
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #5 Gepost op: 27 augustus 2019, 23:33:38 »
Ik besef dat zo'n verende schakelaar ook kan werken. Het nadeel daarvan vind ik alleen dat ik die altijd op mijn schakelpaneel moet bedienen; terwijl ik met drukknoppen (en LEDs om de stand aan te geven) ook (parallel) een andere aansturing kan gebruiken, bv met een Reedcontact. Dus met drukknoppen kan ik kiezen of ik een wissel met een Reedcontact kan besturen als de trein van de ene richting komt (bv. om te vermijden dat de trein de wissel open moet rijden), of van mijn schakelpaneel als de trein van de andere kant komt. Maar toch dank voor de suggestie

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1466
    • El Carrilet
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #6 Gepost op: 27 augustus 2019, 23:39:42 »
Met een terugverende schakelaar  kun je ook parallel daaraan een reedcontact monteren. Je hebt dan een logische OF schakeling, maar idd geen aanduiding in welke stand het wissel staat.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 571
    • Windhoven
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #7 Gepost op: 28 augustus 2019, 08:21:53 »
Als je de wissel met één drukknop bedient en daarna de wissel via een reedcontact schakelt. Dan gaat die ene drukknop toch ook niet spontaan in de andere stand staan? Dus of je het nu met een drukknop of een momentschakelaar doet de stand eraan aflezen kan dan toch niet meer.
Johan

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 19
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #8 Gepost op: 28 augustus 2019, 13:58:33 »
Ik toon de stand van de wissel met LEDjes die worden aangestuurd door de afschakeling van de Fleischmann wissel. Omdat de LEDjes de stand van de wissel aangeven kan ik gelijke welke puls (drukknop, Reed schakelaar, Arduino die een aantal wissels in vast patroon aanstuurt) gebruiken om de wissel om te leggen

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 667
  • Metrop-Märklin
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #9 Gepost op: 28 augustus 2019, 16:12:22 »
Ik begreep de vraag volslagen anders. Dacht aan Wisselbediening met 1 drukknop op z'n Duits en op z'n 3-rails.

Er staat een schema bij genoemd http://3.bp.blogspot.com/-q_EvOCCelpI/VZmh6eVLEBI/AAAAAAAABfA/HyB1L_6WR4w/s400/Schaltplan.png, en een beperking: het wissel moet eindafschakeling hebben, anders brandt hij door, omdat het erbij gekozen relais stroom blijft leveren.

Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1466
    • El Carrilet
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #10 Gepost op: 28 augustus 2019, 18:56:27 »
Het gaat in principe om deze schakeling :

 

In plaats van de twee getekende 'rode' en 'groene' schakelaars kun je ook reedschakelaars gebruiken, of één 3polige tuimel-, druk-  of schuifschakelaar on-on, of één verende (on) -off- (on), of een combinatie daarvan.

Dit is het oorspronkelijke Fleischmann schema:


en dit is mijn versie van de schakeling:

« Laatst bewerkt op: 28 augustus 2019, 22:08:47 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3636
Re: Fleischmann H0 profi wissel met één drukknop aansturen?
« Reactie #11 Gepost op: 28 augustus 2019, 21:50:39 »
“De discussie” verwijderd, hoeft hier niet in dit draadje gevoerd te worden.
Een melding aan de mods is voldoende..

Gr, Bert
Team moderatoren