Google+
Doel:€250.00
Donaties:€34.30

Per saldo:€-215.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 11-08-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco GeoLine bevalt niet. Alternatieven aanbevolen? door NS264
Vandaag om 21:18:42
19 Toen door Christoph
Vandaag om 21:16:48
BNLS Baanbreker - ProjeKct 083 tot 338 door 44
Vandaag om 21:15:24
BNLS-module: "Groeten uit Jottum" door Hendrik Jan
Vandaag om 20:57:08
Schragenhave (1:45) door Sven
Vandaag om 20:55:19
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door iarnrod
Vandaag om 20:42:11
Terug naar Toen, bij de VSM, gastlocs? door Matthijs vd Schoor
Vandaag om 20:31:14
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 20:26:05
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 20:11:52
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door hannes62
Vandaag om 20:11:03
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Rondje_HO
Vandaag om 20:09:11
Blauwe 1100 met A sein door Arnold van Heyst
Vandaag om 19:48:44
BNLS-Module: "L'Esimé" door Wim1969
Vandaag om 16:43:14
Westlandbaan door Calimero
Vandaag om 16:41:04
25 jaar geleden door martijn v m
Vandaag om 16:35:11
  

Auteur Topic: Arduino te gevoelig  (gelezen 1172 keer)

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 14
Arduino te gevoelig
« Gepost op: 03 mei 2018, 23:56:27 »
Hallo, ik ben begonnen een Arduino te gebruiken als pendeltrein aansturing, om spanning op een spoor te zetten etc, en ook om lichteffecten op mijn modelbaan te genereren. De pendelfunctie van de Arduino wordt geactiveerd met een drukknop. Nu blijkt dat de Arduino te gevoelig is. Als er verderop in de modelbaan een puls is (vooral ontkoppelrails), denkt de Arduino dat de drukknop is ingedrukt en begint hij zn programma af te werken. De drukknop was echter helemaal niet ingedrukt. Heeft iemand een idee hoe de gevoeligheid van de Arduino te verlagen, zodat 'ie niet op onafhankelijke signalen van ontkoppelrails etc. reageert? Ik heb de input kabel van de Arduino al "beveiligd" met een ferriet of vervangen door coax kabel, maar dat heeft allemaal niet geholpen. Hartelijk dank voor eventuele ideeën

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 367
    • Windhoven
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #1 Gepost op: 04 mei 2018, 07:28:45 »
Pull up of pull down op de ingang juist staan?
Johan

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 14
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #2 Gepost op: 04 mei 2018, 07:50:48 »
Ik heb op de ingang een pull down weerstand staan, van ik meen uit mn hoofd 5 kohm

lok1614

  • Offline Offline
  • Berichten: 170
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #3 Gepost op: 04 mei 2018, 08:01:33 »
Ik zou juist voor een pull-up kiezen. Met pull-down is je lijn laag een stoorpuls veroorzaakt dus een hoog op je ingang. Met een pull-up is je lijn al hoog en dus minder gevoelig voor stoorpulsen. 5K is voldoende voor een "harde pull" je zou ook de interne pull-up kunnen gebruiken, maar daar lees je wel eens negatieve dingen over, zelf goede ervaringen mee.

Gr Peter


Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 926
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #4 Gepost op: 04 mei 2018, 08:28:57 »
Interne Pull-up programmeren en externe R weghalen. Drukknop naar massa schakelen en C-tje over de ingang van 100nF.

Succes Frits
« Laatst bewerkt op: 04 mei 2018, 08:32:45 door Fritsprt »

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 14
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #5 Gepost op: 04 mei 2018, 22:27:32 »
Beste Frits, wat bedoelje met een C-tje over de ingang? Bedoel je een condensator die parallel staat met de drukknop? Dank voor een kleine verduidelijking

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15744
    • Pagina van klaas
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #6 Gepost op: 04 mei 2018, 23:50:23 »
Frits bedoelt inderdaad een condensator. Maar die moet je niet bij de drukknop zetten, maar zo dicht mogelijk bij de ingang van de Arduino.
Dit soort storingen kan je verminderen door elk contact aan een ingang te verbinden met een getwist aderpaar. Dus niet met een doorgeluste massa maar elk contact zijn eigen massa vanaf de Arduino.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

Fritsprt

  • Offline Offline
  • Berichten: 926
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #7 Gepost op: 05 mei 2018, 09:39:13 »
Hallo Martijn,

Klaas was me voor. Even een plaatje van internet gehaald



R1 kan vervallen als je de interne Pull Up weerstand in de Arduino programmeert. Overigens kan hij ook geen kwaad als je hem wel monteert (10k). De condensator van 100n (maar vermoedelijk werken alle waarden tussen 1nf en 1uF goed) zo dicht mogelijk op de ingang van de Arduino.

Succes Frits

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 14
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #8 Gepost op: 06 mei 2018, 07:07:06 »
Heel erg bedankt ik ga het proberen

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3858
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #9 Gepost op: 07 mei 2018, 08:50:47 »
Nog een extra tip, zorg dat de twee draden naar de schakelaar zo dicht mogelijk bij elkaar blijven.

En in het kader "don't fix it in hardware if you can fix it in software" ;D (los het niet op in hardware als het met software op te lossen is), een goede debounce op de knoppen zal dezelfde uitwerking hebben. Maar waarschijnlijk heb je wel een extremere debounce tijd nodig dan normaal. Een goede library daarvoor is Bounce2.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martijn Bu

  • Offline Offline
  • Berichten: 14
Re: Arduino te gevoelig
« Reactie #10 Gepost op: 20 mei 2018, 08:32:39 »
Klaas Zondervan en Fritsprt, het is me na een paar weken knutselen eindelijk gelukt dank zij jullie tips. Ik gebruik een reedcontact als signaal om 2 m verderop een monostabiel relais te activeren; en dit relais, op 15 cm van de Arduino, gebruik ik dan als input voor de Arduino met de schakeling die jullie hebben voorgesteld. Condensator van 1 nF (enige die ik had), met weerstand van 10 kohm. Werkt goed.

Timo, ik heb ook jouw tip toegepast ("twee draden bij elkaar"). De drempel voor fixen met software is voor mij toch nog hoog: ik weet iets van electronica maar mijn ervaring met programmeren is veel te ver weggezakt. Ik heb even op bounce2 gezocht, maar was al snel de draad kwijt. De hardware oplossing werkt redelijk - maar soms is er nog een vals signaal. Misschien ga ik ooit verder met bounce2.

Hartelijk dank allemaal  :) :)