Google+
Doel:€250.00
Donaties:€9.65

Per saldo:€-240.35

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 14-07-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

  

Auteur Topic: Nieuweling in decoders inbouwen  (gelezen 614 keer)

oebert

  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Nieuweling in decoders inbouwen
« Gepost op: 06 april 2018, 16:17:40 »
Ik heb een Piko BR218 (2-rail =) gekocht en even getest op een baantje met een ouderwetse trafo. Rijdt soepel.
De loc heeft een NEM652 aansluiting. Daarin steekt een overbruggingsplaatje. Dat heb ik eruit getrokken. Daarna heb ik er een Uhlenbrock 76320 decoder ingeprikt. Ging probleemloos. Heb goed op de kleurcodering gelet.
Nu is mijn eerste vraag:
Wat gebeurt er als ik de lok in deze toestand weer op het eerder genoemde baantje zet en aan de knop draai? Niets? Of rijdt hij gewoon heen en weer al naar gelang de draairichting van de knop? Of gaat de decoder kapot?
Mijn tweede vraag:
Wat gebeurt er als ik de decoder verkeerd om inprik?

San-Markos

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #1 Gepost op: 06 april 2018, 16:27:29 »
Hallo,

De omgebouwde treinen welke ik met een zelfde decoder heb omgebouwd rijden ook nog gewoon op een analoge baan zoals ze dat eerder hebben gedaan zonder decoder. Hoe het zit met verkeerd om inpluggen weet ik niet precies, maar het lijkt me sterk dat dat resulteert in een defecte decoder. Misschien dat iemand anders dat weet. Of even de handleiding raadplegen van de trein/decoder zodat je het direct goed doet.

Met vriendelijke groet,
Mark

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 17333
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #2 Gepost op: 06 april 2018, 16:29:08 »
Standaard zal een loc met decoder gewoon op een trafo rijden. Dan verandert pas als je in de decoder de zogenaamde analoogherkenning uitzet. Dan gebeurt er niks als je de loc op een baantje met trafo zet. Er gaat ook niks kapot.

Als je de stekker verkeerd om inprikt, gebeurt er ook weinig. De loc zal zelfs rijden, alleen de verlichting werkt niet meer, want niet meer correct aangesloten. Er gaat nog steeds niks kapot.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6029
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #3 Gepost op: 06 april 2018, 16:29:46 »
Welkom.

Eerste vraag: Hij zal gewoon weer rijden zolang je de analoog herkenning in de decoder niet hebt uitgeschakeld. Er zal niets kapot gaan  :D
Tweede vraag: Dan zal de verlichting niet branden. De loc zal wel rijden. De steker is nl. fool proof wat dat betreft.
Gr.
Eric

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15602
    • Pagina van klaas
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #4 Gepost op: 06 april 2018, 16:38:33 »
Wat gebeurt er als ik de lok in deze toestand weer op het eerder genoemde baantje zet en aan de knop draai?
Waarschijnlijk moet je de knop van de trafo iets verder opdraaien voordat de loc gaat rijden. Verder eens met de voorgaande reageerders.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

oebert

  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #5 Gepost op: 06 april 2018, 17:45:32 »
Allen hartelijk bedankt voor de reacties. Ik had de loc weer even op het analoge baantje gezet en was verbaasd dat er niets veranderd leek. Werd daarom bang dat ik de decoder opgeblazen had in mijn onwetendheid. Dit is een hele opluchting. Op naar de digitale baan dus!

San-Markos

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Nieuweling in decoders inbouwen
« Reactie #6 Gepost op: 07 april 2018, 10:12:53 »
Heel veel succes!