Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Raadplaatje door Jeronimos
Vandaag om 18:47:14
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door iarnrod
Vandaag om 18:44:11
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door Ben
Vandaag om 18:41:28
Herstart en inspiratieloos door NS264
Vandaag om 18:32:42
Wasbenzine/residu door Silvolde
Vandaag om 18:26:02
Bruggen-IG: De brug van Oosterbeek door Chris Westerduin
Vandaag om 18:22:40
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Pjotr500
Vandaag om 18:19:54
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Rondje_HO
Vandaag om 18:13:35
Bovenleidingportalen Den Haag-Delft tot 1980 door GerardvV
Vandaag om 18:07:34
Frans loodsje et cetera door nkob
Vandaag om 18:06:34
Modelhuis demonteren zonder stukken door MOVisser
Vandaag om 18:02:58
Minicamera of inspectiecamera, ervaringen? door MOVisser
Vandaag om 17:49:29
Rijtuigen op De Meer door R v/d Hoven
Vandaag om 17:43:42
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door Klaas Zondervan
Vandaag om 16:57:02
Cubana door Valentijn
Vandaag om 16:56:56
Tortoise wisselmotor niet met Littfinsky M-DEC-DC aan te sturen? door Klaas Zondervan
Vandaag om 16:51:54
Vergelijk tussen Digikeijs, NS parts en andere NS seinen door ruudns
Vandaag om 16:37:00
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door Pauldg
Vandaag om 16:24:25
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt "niet" geproduceerd: toch wel door Rondje_HO
Vandaag om 16:15:37
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door R v/d Hoven
Vandaag om 16:13:42
Wie kan mij helpen met een baanplan voor rocoline met bedding? door Rondje_HO
Vandaag om 15:49:23
PREFO Tram Bouwpakket Gezocht door ANDREUS
Vandaag om 15:48:28
Spoor III in Nederland gebruikt? door Reinout van Rees
Vandaag om 15:17:26
Armita Wagons Amsterdam bv Tds door Arjan6511
Vandaag om 14:57:27
Philotrain NS 4600, de grote verbouwing door roadster36
Vandaag om 14:57:27
Holland Rail DE2 verdient toch een plekje op de baan door GMA70
Vandaag om 14:49:43
Marklin 2020, nieuws van de fabrikant door Chris
Vandaag om 14:49:39
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 14:45:39
Digikeijs DR4018: Seinen aansturen door Nullem
Vandaag om 13:53:11
Station Rekerdam door Joran
Vandaag om 13:37:36
  

Auteur Topic: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem  (gelezen 2673 keer)

menthal-e

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Gepost op: 26 december 2014, 23:09:01 »
Sinds kort ben ik in het bezit gekomen van een trix 22300. (Ns ice-3)
Ik heb hem 2e hands gekocht...en toen was ie analoog.
Nu heb ik een decoder ingebouwd een ESU 4.0.
Nu kan ik hem digitaal laten rijden....maar dat was het ook.
Als ik de ene kant op rij.dan werkt mn front en sluitsein goed.
Maar mn binnenverlichting blijft aan.
Als ik de andere kant op rij......veranderd er niks qua verlichting.
Alleen als ik met mn multimaus mn verlichting wil schakelen.
Dan worden beide kanten zowel front al sluitsein oranje.
Dwz ze branden rood en geel.....dus geen verschil tussen voor en achter.
Maar als ik mn verlichting schakel.....dan gaat mn binnenverlichting ook feller branden (schakeld mee met de front en sluitsein)
Eerder is op de forum al verteld over 2 draadjes bij solderen.
Heb ik ook gedaan maar geen verschil.
Nu viel mij op in beide stuurstandrijtuigen.
Heb je aan de bovenkant van de printplaat (dakzijde niet aan de zijde van de binnenverlichting)
Een bruine en een rode draad aansluiting op de print.die van de wielen afkomen.
Zowel de voorste als achterste stuurstandrijtuig.
Op zich niet afwijkend.... maar op de print staat waar rood en waar bruin op komt.
Nu zijn bij beide rijtuigen de draden gewisseld.
Dus op aansluiting rood zit bruin.en vica versa.
Nu heb ik ze al een keer omgesoldeerd.
Maar mn multimaus geeft kortsluiting aan.
Hopelijk is er iemand met een oplossing
Want ik begin de hoop nu echt te verliezen.
En misschien is er nog iemand die een gebruiksaanwijzing van deze trein heeft.
Alvast bedankt
« Laatst bewerkt op: 26 december 2014, 23:20:03 door Bert van Gelder. Reden: Titel verduidelijkt »

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1977
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #1 Gepost op: 27 december 2014, 12:02:51 »
Heb je de eventuele diodes die bij analoog rijden voor de lichtwissel zorgen, wel van de print verwijderd? Want die moeten er wel uit, de decoder zorgt voor het wisselen.

Verder moet je de witte draad van de decoder aan de ene kant van de lok/rijtuig op de frontlamp aansluiten, en aan de andere kant op de sluitlamp, de gele draad net andersom, dus aan de kant waar wit aan de frontlamp zit, komt geel aan de sluitlamp en vv.

Denk zo: de witte draad zorgt voor de verlichting in de ene richting, dus zowel front als sluit, en de gele doet hetzelfde voor de andere richting.

Ook kun je niet zomaar alles op de print aansluiten, je moet de print echt bestuderen om te kijken of er nergens iets doorverbonden is, vaak moet je eea aan baantjes opde print doorkrassen. Zoek eens op internet of je inbouwvoorbeelden kan vinden voor dit specifieke model.
« Laatst bewerkt op: 27 december 2014, 12:04:35 door jowi »

menthal-e

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #2 Gepost op: 27 december 2014, 13:46:44 »
De ice was digitaal voorbereid.
Ik heb helaas geen handleiding van die trein.
Maar wat ik wel op internet gevonden had.
Was dat de decoder op de print kon steken.
En een ander printje die op die printplaat zat moest 180° graden gedraaid worden.
Nergens werd er gesproken over het verwijderen van een diode.
Gezien dat ik wel een beetje een electro achtergrond heb.
Maar nog te weinig van electronica af weet.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1977
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #3 Gepost op: 27 december 2014, 14:43:53 »
De ice was digitaal voorbereid.
Oh maar dat vertelde je er niet bij, dan kun je mijn opmerkingen negeren.
Ik begreep uit je verhaal dat je eea zelf had omgebouwd, omdat je het had over draadjes solderen...

Tja... dan is het een decoder er in steken en gaan... of de decoder moet gedraaid zitten?

keesv1

  • Offline Offline
  • Berichten: 114
  • Van analoog naar digitaal. Project voor jaren!
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #4 Gepost op: 27 december 2014, 15:01:02 »
Als de decoder verkeerd zit rijdt de trein niet. Jammer dat je alleen een multimaus hebt want die kan geen decoder uitlezen.
Lijkt mij iets voor fuctie mapping maar nogmaals dan moet je de decoder kunnen uitlezen. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing van de locpilot, daar staat het nodige over het wijzigen van de CV's of gaan naar een winkel waar ze decoder kunnen uitlezen en programmeren.

Groet,
Kees
H0 IB Basic, I train, Sprog 2,  Tijdperk IV,V Duitsland en de Alpen landen.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 1977
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #5 Gepost op: 27 december 2014, 15:06:13 »
Als de decoder verkeerd zit rijdt de trein niet.
Oh jawel hoor... ik heb dat ook wel eens gehad. Reed prima voor en achteruit alleen als je de verlichting aanzette, kreeg je sluiting, of die deed raar.
Als het een gebruikte decoder is, dan even resetten? Maar functiemapping kan geen sluiting veroorzaken ;)

menthal-e

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #6 Gepost op: 27 december 2014, 15:43:19 »
Het is een nieuwe esu 4.0 locpilot decoder.
Vooruit achteruit doet het goed.
Als ik de ene kant uitrij werkt alles goed.frontsein/sluitsein.
Maar de andere kant op branden de front en sluitseinen dubbel.
Dus en geel en rood.
Verlichting is in beide richtingen niet schakelbaar.
Als ik de "foute" kant op rij en ik wil de verlichting schakelen....dan gaan mn front/sluitsein en mn binnenverlichting zwakker en feller branden.
Frustrerend is deze storing.
Een soort IC die op de print zit wordt bloedheet.

Dave.......

  • Online Online
  • Berichten: 1576
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #7 Gepost op: 27 december 2014, 21:01:06 »
Staat me iets van bij dat er
1 bij sommige iets met de print was ( moet door Keuterman vervangen worden)
En 2 dat vroegah niet elke decoder erin kon, omdat niet elke decoder genoeg vermogen voor die ICE had ....

Hopelijk kan je er wat mee

menthal-e

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #8 Gepost op: 27 december 2014, 22:31:24 »
Thnks dave,

Ik zal de specs van de Esu 4.0 locpilot ff doornemen.
En de ICE is meten aan verbruik.
Maar gezien hij niet soepel "loopt".
Zijn de meetwaardes niet zuiver.
Omdat het " verbruik" afwijkt.
met een goed rijdende trein.
Maar in ieder geval bedankt.
Weer iets om over na te denken.

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2756
    • Mijn van-alles website
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #9 Gepost op: 27 december 2014, 22:47:45 »
Ho! Als een trein niet soepel rijdt vóór een digitalisatie-operatie, moet je dat eerst oplossen. Digitaal is geen medicijn voor een slecht rijdende trein.

Het makkelijkste lijkt me de motor los meten (niet in het model) en dan bij volle kracht en bij blokkade (dat laatste kort doen, vind de motor niet leuk)
Zo krijg je een goed beeld van het verbruik.

Overigens: staat er iets op dat IC wat bloedheet wordt?
Vraag 2: heb je een multimeter?

Dave.......

  • Online Online
  • Berichten: 1576
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #10 Gepost op: 27 december 2014, 22:54:51 »
Ik weet dat toen 't ding uitkwam de Trixdecoder zelf goed werkte

menthal-e

  • Offline Offline
  • Berichten: 24
Re: Trix ICE 3 (nr. 22300) ombouwen, digitaal probleem
« Reactie #11 Gepost op: 27 december 2014, 23:06:56 »
Analoog rijdt hij goed.
En een multi meter heb ik zeker.
Ik moet denk ik gewoon de trein van voor tot achter doormeten.
Draad voor draadje......spoor voor spoor.
Alleen wat ik raar vond ... is dat in beide stuurstandrijtuigen 2 draden uit de wielen kwamen (uit de 2e wielset van voor uit gezien ) met een rode en bruine draad
Die zitten boven op de print gesoldeerd.
Niks mis mee lijkt me.
Maar overal staat op de print welke kleur draad waar gesoldeerd moet worden.
Alleen die wijken af.....rood zit op codering bruin en bruin op codering rood.
En dit in beide stuurstandrijtuigen.
Ik heb ze al gewisseld.
Maar mn Multi maus geeft meteen kortsluiting aan.