Intercity Nieuwe Generatie 17 juni 2015In de al lopende aanbesteding van nieuwe intercity’s die vanaf dienstregeling 2021 onder meer moeten kunnen rijden over zowel het conventionele spoor (HRN) als de HSL is een volgende stap gezet. De geselecteerde leveranciers zijn vandaag gevraagd te komen met offertes voor de nieuwe treinen die voorlopig worden aangeduid als de ICNG (Intercity Nieuwe Generatie). RFP-fase NS heeft in een eerdere fase van de aanbesteding (de zogeheten RFI-fase) vier leveranciers geselecteerd na een uitgebreid selectieproces waarbij rekening is gehouden met de lessen uit eerdere materieelprojecten. Vandaag start de volgende fase in de aanbesteding (de zogeheten RFP-fase) waarbij daadwerkelijk offertes worden gevraagd voor de nieuwe trein. Hierna volgen nog de zogeheten ‘Best and Final Offer’ fase (BAFO) en de laatste fase waarin onderhandelingen plaatsvinden met de geselecteerde leverancier. De aanbesteding moet in 2016 worden afgerond. Enkeldeks In de specificaties voor de aanbesteding vraagt NS in totaal ca. 25.000 nieuwe zitplaatsen in de basisorder met de optie om meer treinen te kunnen bestellen. Het gaat om de eerste generatie enkeldeks intercity’s die toegankelijk wordt met bijvoorbeeld een rolstoel, dus zonder treden bij de instap. Een deel van de nieuwe treinen moet zowel op de HSL als conventioneel spoor (het zogeheten Hoofdrailnet) kunnen rijden. Ze voldoen aan de strengste Europese eisen en moeten onder meer voorzien zijn van het nieuwe beveiligingssysteem ERTMS en zo duurzaam mogelijk zijn. Vervanging De nieuwe treinen gaan een deel van de reguliere intercity’s vervangen op termijn. Ook zullen ze deels de Traxx-locomotieven met rijtuigen die nu op de HSL rijden gaan vervangen. De instroom van de nieuwe treinen zorgt er verder voor dat de HSL efficiënter wordt benut dan aanvankelijk beoogd en ook dat de frequentie op sommige trajecten kan worden opgevoerd (Programma Hoogfrequent Spoor; PHS). Het gaat voor de reiziger om gloednieuwe comfortabele treinen die van alle gemakken zijn voorzien (stopcontacten, Wi-Fi, een zuinig klimaatbeheersingssysteem, rolstoeltoegankelijk toilet, etc.). Op het hele aanbestedingsproces hebben uitgebreide (externe) audits plaatsgevonden mede op verzoek van de concessieverlener (Ministerie van IenM) en de aandeelhouder van NS (Ministerie van Financiën).
NS heeft in een eerdere fase van de aanbesteding (de zogeheten RFI-fase) vier leveranciers geselecteerd na een uitgebreid selectieproces waarbij rekening is gehouden met de lessen uit eerdere materieelprojecten.
Met andere woorden: AnsaldoBreda mag niet meedoen.
Hooguit nog eens wil poneren, dat Nederland geografisch TE KLEIN is voor afzonderlijke HSL-tracé's: de maximaal haalbare snelheid is niet van belang; het aantal stoppunten wél!
-AB heeft heel veel kunnen leren van vorige materieelprojecten.
Hangt er vanaf hoe je het interpreteerd:-AB heeft heel veel kunnen leren van vorige materieelprojecten. Ze hebben dus een ruime voorsprong op de concurentie die al deze fouten nog moeten maken en dus ook nog niet ervan hebben kunnen leren.
-AB heeft zeer lange ervaring met de NS. AB is het gelukt om vele jaren meer ervaring op te doen dan de concurenten.
Zullen we het erop houden dat fabrikanten als Bombardier, Altom en Siemens nog niet zulk grote blunder projecten voor mekaar gekregen heeft als AB met hun V250, en dus die lering helemaal niet nodig hebben?