Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door 1200blauw
Vandaag om 22:19:27
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Sikje248
Vandaag om 22:10:27
Koppelen luchtslangen door Hlv53
Vandaag om 22:10:01
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 22:06:45
Beginnen met Digitaal, automatisch rijden, ECos2 in bezit, wat nog meer nodig? door Frans v H
Vandaag om 22:06:05
Bahnstrecke 5867 door Dave.......
Vandaag om 22:03:39
Puzzel: schakelen verbindingsspoor met ompolen door VvKan
Vandaag om 22:02:27
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Ferdinand Bogman
Vandaag om 21:58:23
NS baan in Las Vegas door Daan in Las Vegas
Vandaag om 21:57:46
Digitaal handbestuurd rijden: en de wissels dan? door Peter Kleton
Vandaag om 21:43:27
Hall sensoren type 49E door Menno
Vandaag om 21:38:24
ExactTrain 2021 door Eric B
Vandaag om 21:34:19
Piko 2021, nieuws van de fabrikant door Quinzeedied
Vandaag om 21:14:47
Schuco H0 2021 door Arjan6511
Vandaag om 21:13:49
BNLS-Werkspoor - NS 20 Kameel van Kleinspoor (en Artitec) door arnout
Vandaag om 21:06:26
Falkenheim door Frank 123
Vandaag om 20:57:24
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 20:53:47
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 20:52:27
Station Delft N spoor 1/160 zelfbouw door johnny
Vandaag om 20:44:35
Neurenberg: omgekeerd wensenlijstje door Pauldg
Vandaag om 20:43:09
Kopstation aan Noordzeekust Duitsland door AndréDev
Vandaag om 20:40:42
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 20:25:53
Pannonia Ethanol wagon, vergelijking Piko, B-models, Igra Models door Fritsprt
Vandaag om 20:15:28
Stoomtrein Goes Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door Reinier Z.
Vandaag om 20:03:44
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door Patrick1975
Vandaag om 19:54:36
Mijn Ned. N. Spoorbaan ''Echthoven'' door raymond erdtsieck
Vandaag om 19:53:50
Trein botst op scootmobiel bij spoorwegovergang Vierpaardjes door Gérard Drost
Vandaag om 19:48:59
NMBS 25.5 in spoor N door raymond erdtsieck
Vandaag om 19:47:33
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door barry1972
Vandaag om 19:36:17
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 19:20:12
  

Auteur Topic: 4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder  (gelezen 4849 keer)

Wouter Looman

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #15 Gepost op: 09 januari 2013, 15:33:02 »
Hoera, ik ben er uit (y)

Ik heb nu twee seinen aan een kant van de decoder die onafhankelijk doen wat ze moeten doen: op groen gaan als de trein verder mag en op rood als ze doorgereden zijn.

Het recept:

In Koploper: twee keer Duits bloksein (los),
sein 1 met decoderadres 17 (mijn eerste vrije adres), aangesloten rt1 (rood) en gn (groen),
sein 2 met decoderadres 19 (dus 1 cijfer overslaan), aangesloten ge2 (rood) en gn1 (groen).

Tijdens het testen in Koploper (testprogramma) knipperen ze allebei (maar niet tegelijk) en je kunt ze niet bedienen op het scherm zoals de wissels. Maar toch werkt het  8).

Ik ga ervanuit dat ik nu ook naar vier seinen kan. Zo niet, dan kom ik hier weer balend terug...

Groet, Wouter
Märklin, Koploper, Raptor, Littfinski

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6810
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #16 Gepost op: 09 januari 2013, 16:32:06 »
De aanhouder wint  ;D

Nu moeten de andere toch ook lukken.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #17 Gepost op: 09 januari 2013, 18:22:33 »
Wouter

De LDT seindecoder kan 4 seinen aansturen met Hp0, Hp1 en Hp2 seinbeelden.
Hiervoor heb je nodig 2 adressen.
De decoder verbruikt dus 8 adressen in totaal.
De volgende seinadressen die je moet gebruiken zijn dus 21 en 23
De adressen 18, 20, 22 en 24 worden dus niet gebruikt.

Overigens moet je via de Raptor de seinen direct kunnen aansturen.
Pons in (als gele LED brandt) adres 18 vervolgens druk op "groen" en "rood".
Daarmee zou sein 18 moeten verspringen van groen naar rood en terug. De rest kan je ook testen.

Als je deze seindecoders "programmeert" oftewel je vertelt deze decoder welke serie van 8 adressen hij moet gebruiken dat is dan 1 van de adressen uit een volgende serie van 8 kiezen. Dus de volgende serie bij jou is dus 25 t/m 32. Het kan ook zijn dat het per serie van 4 gaat voor elke kant van de decoder. Er zitten dan 2 drukknoppen (knopjes) op de seindecoder.

Succes, het zal je lukken.

groeten van teunis
Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 3967
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #18 Gepost op: 09 januari 2013, 18:40:08 »

Tijdens het testen in Koploper (testprogramma) knipperen ze allebei (maar niet tegelijk) en je kunt ze niet bedienen op het scherm zoals de wissels.


Verstopt in Koploper zit een handigheidje om seinen toch te testen met een muisklik.

Maak een nieuwe data base aan maar zonder bezetmelders. Plaats een paar verschillende seinen in een baanontwerp en je kunt testen. (y)



Gr, Ben.


Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6810
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #19 Gepost op: 09 januari 2013, 19:13:58 »
Als je deze seindecoders "programmeert" oftewel je vertelt deze decoder welke serie van 8 adressen hij moet gebruiken dat is dan 1 van de adressen uit een volgende serie van 8 kiezen. Dus de volgende serie bij jou is dus 25 t/m 32. Het kan ook zijn dat het per serie van 4 gaat voor elke kant van de decoder. Er zitten dan 2 drukknoppen (knopjes) op de seindecoder.
Beter eerst de handleiding lezen voor je advies geeft  8)
Er zit maar 1 knopje op.
1x indrukken voor de eerste groep van 4 adressen (links) en dan nog een keer indrukken voor de tweede groep van 4 adressen (rechts).
Hoeven geen aaneengesloten reeksen te zijn.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #20 Gepost op: 09 januari 2013, 19:27:56 »
Beter eerst de handleiding lezen voor je advies geeft  8)
Er zit maar 1 knopje op.
1x indrukken voor de eerste groep van 4 adressen (links) en dan nog een keer indrukken voor de tweede groep van 4 adressen (rechts).
Hoeven geen aaneengesloten reeksen te zijn.

Gr.
Eric

Dank je wel voor deze correctie. Idd er zit maar 1 knopje op.

teunis

Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Wouter Looman

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #21 Gepost op: 10 januari 2013, 10:10:59 »
Koploper en vier onafhankelijke seinen op de LDT-decoder: het is mogelijk!

Ik ben er uit, maar je moet eigenlijk niet vragen hoe.

De eerste twee zaten dus na veel proberen op de rits waar niet het (ene  ;) ) knopje zit, en die werkten.

Dan denk je: dan sluit je de andere twee hetzelfde aan aan de overkant. Maar zo simpel is dat niet: slechts een van die twee deed het, net als eerder aan de andere kant. De vierde vertoonde weer kuren: niet branden, maar wel reageren tijdens het testen (langzaam en daarna even snel knipperen bij aanklikken - waarbij overigens beide aan die kant reageren, een zelfde reactie als de twee aan de andere kant die het al deden).

Vervolgens wilde ik systematisch ontdekken hoe je zo'n tweede op de rits toch goed krijgt: dat was bij die andere tenslotte ook gelukt (al wist ik niet hoe). Maar meer dan een paar hints kan ik niet geven: vooral stug blijven proberen. Tijdens de test in Koploper elk onwillig sein (bloksein - los) vier keer aanklikken zodat ie op het scherm weer op rood staat. De rode draad GE2 even aansluiten op RT2 en constateren dat het rode licht dan opeens wel brandt, maar geen enkel sein meer functioneert... Die draad dus maar weer terug zetten en nogmaals de vierkliktest doen. En toen brandden opeens alle vier de rode seinen wel. En werkte het! Althans: het verkeerde sein sprong op groen... Maar dan kun je in Koploper simpelweg de adressen omdraaien.

Daarna gauw J3 verwijderen zodat je er nooit meer iets aan kan veranderen.

Op naar de volgende vier seinen...

Groet, Wouter

PS Ik zie net dat mijn tweede decoder niet precies hetzelfde is als de eerste: het knopje is wit in plaats van bruin en er zitten maar twee jumpertjes op... Krijgen we nieuwe problemen, of gaat het straks juist beter?

« Laatst bewerkt op: 10 januari 2013, 10:42:59 door Wouter Looman »
Märklin, Koploper, Raptor, Littfinski

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #22 Gepost op: 10 januari 2013, 10:19:33 »
Koploper en vier onafhankelijke seinen op de LDT-decoder: het is mogelijk!

Ik ben er uit, maar je moet eigenlijk niet vragen hoe.

De eerste twee zaten dus na veel proberen op de rits waar niet het (ene  ;) ) knopje zit, en die werkten.

Dan denk je: dan sluit je de andere twee hetzelfde aan aan de overkant. Maar zo simpel is dat niet:
Op naar de volgende vier seinen...

HeI Wouter

Je bent lekker bezig.
Je moet de tweede rits seinen dus net in omgekeerde volgorde aansluiten he?

Overigens gaan er geruchten dat de seindecoders van LDT de ingestelde adressen nog wel eens willen vergeten?

groeten van teunis
Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6810
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #23 Gepost op: 10 januari 2013, 11:14:09 »
Beide helften van de decoder zijn hetzelfde qua aansluiten en hebben beide een eigen reeks van 4 adressen.
Welbeschouwd zijn het gewoon twee decoders in 1 behuizing  8)
Dus als je het op de andere helft hetzelfde aansluit als op de eerste helft werkt het gewoon. Niets omgekeerd aansluiten.

@Wouter. De beste hint: gewoon de handleiding (en aansluitvoorbeelden) volgen en doen wat erin staat  (y) Werkt stukken beter dan eindeloos blijven proberen tot het opeens ene keer werkt. Weet je tenminste ook hoe het werkt.  ;)

En de kleur van het knopje maakt echt niets uit voor de werking. Bij mij zitten er zwarte op. Werkt ook  ;D

En welke versies van de decoders heb je liggen?
Voor zover ik weet heeft de V4.1 de drie jumpers en eerdere versies 2 jumpers (de prog/lock jumpers ontbreken daar).

Gr.
Eric
Gr.
Eric

teunistreinen

  • Offline Offline
  • Berichten: 132
    • Raptorforum Voor en Door Raptor gebruikers
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #24 Gepost op: 10 januari 2013, 11:21:30 »
Beide helften van de decoder zijn hetzelfde qua aansluiten en hebben beide een eigen reeks van 4 adressen.
Welbeschouwd zijn het gewoon twee decoders in 1 behuizing  8)

Ja, maar die 2 decoders zijn dan tov elkaar 180 graden gedraaid

Citaat
Dus als je het op de andere helft hetzelfde aansluit als op de eerste helft werkt het gewoon. Niets omgekeerd aansluiten.

@Eric

De 2e reeks seinen moet 180 graden gedraaid aangesloten worden als je de decoder print zo houdt dat het ene ( ;D) knopje aan de rechterkant zit.
Dus met omgekeerd bedoel ik 180 graden gedraaid.
Je kan ook de de decoder 180 graden draaien als je de 2e serie seinen aansluit.

Beter kan ik het niet beschrijven.

teunis

« Laatst bewerkt op: 10 januari 2013, 11:23:23 door teunistreinen »
Marklin M-rails, ca 100 electr.wissels, ca 50 loks met 60902 of ESU. Bestuurd door Trainbrain, Koploper en nu Raptor. Zelfbouw van EDITS wissel- en schakeldecoders, boosters en terugmelders. Zelfbouw van Viessman lichtseinen, LDT seindecoders en Boosters.

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6810
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #25 Gepost op: 10 januari 2013, 11:35:23 »
Ja zo geschreven wel  8)
Is wat anders dan omgekeerde volgorde  ;D
Belangrijkste is dat de volgorde van de klemmen voor beide zijden gelijk is. Gewoon de teksten bij de aansluitingen aanhouden en het klopt  (y)

Gr.
Eric
Gr.
Eric

Wouter Looman

  • Offline Offline
  • Berichten: 12
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #26 Gepost op: 10 januari 2013, 11:53:00 »
Jongens, als het zo simpel was, was het wel meteen gelukt.  ;D

Het punt is dat er geen aansluitvoorbeeld is van vier onafhankelijke seinen, zeker niet in combinatie met Koploper (+ Raptor) en dat ik er ook geen eenduidige handleidingen van bestaan of er ervaringen mee lees.

Of ik heb een spookbaan: had ook al eerder veel problemen met klappende boosters en zo. :P

Maar voorlopig werkt alles (y)

Groet, Wouter
Märklin, Koploper, Raptor, Littfinski

Jeroni

  • BAM!
  • Offline Offline
  • Berichten: 2132
  • Créateur du corridor
Re:4 losse inrijseinen (viessmann) zonder voorsein op LS-DEC-DB decoder
« Reactie #27 Gepost op: 10 januari 2013, 13:00:46 »
Hoi,

Ik heb ook precies die decoders en heb er ook 4 seinen aan hangen per decoder. Weliswaar 2-standen seinen dan. Als je heel precies de handleiding leest is het echt niet erg moeilijk. Ik maak zelf gebruik van een ECoS. En ook in combinatie met Koploper. Ook zéér goed de handleiding van de decoders lezen en je komt er echt wel goed uit.

Grtz,

J.