Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baanplan met 2x hondebot, waar keerlusmodule plaatsen? door 72sonett
Vandaag om 00:38:46
Dirty Stuff door Martin Welberg
Vandaag om 00:37:14
Lineas Heroes : wie brengt hem uit ? door Albert.H0
Vandaag om 00:31:10
Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam door Remco_Nzo
09 april 2020, 23:33:32
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door spoorzeven
09 april 2020, 23:21:18
Keerlusmodule aansluiten door 72sonett
09 april 2020, 23:07:45
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door bosje77
09 april 2020, 23:02:38
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door MOVisser
09 april 2020, 22:59:36
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door FritsT
09 april 2020, 22:59:01
NTM goederenwagens in Spoor-0 door Gert Arkema
09 april 2020, 22:57:17
Piko Benelux Hondekop, waar kun je schakelmagneetje plaatsen? door opagoosens
09 april 2020, 22:51:59
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
09 april 2020, 22:46:14
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door MarcNL
09 april 2020, 22:37:25
The Summer of 69 door MarcNL
09 april 2020, 22:26:26
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
09 april 2020, 22:22:04
Kranenberg, een exercitie in code 70 door meino
09 april 2020, 22:16:33
Fosforbrons stroomafnemers buigen door Joran
09 april 2020, 22:13:26
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
09 april 2020, 22:06:52
Pfarrerwinkel bahn door Wim Vink
09 april 2020, 21:58:05
Vectron in model; hoe verhouden de merken zich tot elkaar? door Bob R.
09 april 2020, 21:16:03
Projekt 083-338 door 44
09 april 2020, 21:09:04
SBB Vectron met Nederlandse bestickering: wie brengt hem uit? door Fritsprt
09 april 2020, 20:47:26
Modelbaan Beltheim (voorheen Waldbach Süd) door Krokodil68
09 april 2020, 20:33:46
Mooi weer om buiten te spelen door Rondje_HO
09 april 2020, 20:28:17
Tal der Eichhörnchen. N door Rondje_HO
09 april 2020, 20:26:13
NL-baan in Canada door ArjanB
09 april 2020, 20:14:02
NS DE-5 op basis van Lima Mat'46. door Marco Staartjes
09 april 2020, 20:12:35
NL baan: Frotterdam in h0 door Ronald Koerts
09 april 2020, 20:05:04
Corona en modelbouw door Hendrik Jan
09 april 2020, 19:58:06
BMB-Module: "Blackwater Goods Yard" door sdz1976
09 april 2020, 19:21:11
  

Auteur Topic: Een Locomotor (SIK) in 3D printen  (gelezen 11949 keer)

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9422
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #15 Gepost op: 02 maart 2011, 10:00:08 »
de decodert kan toch ook in de batterijbak ofzo?

Ries

  • Offline Offline
  • Berichten: 933
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #16 Gepost op: 02 maart 2011, 10:25:27 »
Harry ik heb een foto van een sik zonder huif, van voren genomen. Geen idee waar ik hem vandaan heb geplukt dus komt via PB naar je toe.

Hier staan hele leuke plaatjes van dieselmotoren, nu ben ik alleen even kwijt wat voor motor er in die sik stond.
http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-19

Groetjes,
Ries

Dpc Fo

  • Offline Offline
  • Berichten: 1258
    • Mijn fotosite
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #17 Gepost op: 02 maart 2011, 11:15:35 »
Hier is een leuke foto: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-A7-051/&p=21&i=13&st=dieselmotor&sc=%28dieselmotor%29/&wst=dieselmotor

En van de andere kant: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-336/&p=4&i=7&st=jendrassik&sc=%28jendrassik%29/&wst=jendrassik

Er staat in de/het bijschrift(en) dat er een 72/85pk motor wordt ingebouwd, maar het is een 72 pk-motor. Pas eind jaren 50/begin jaren 60 werd deze 72 pk-motor vervangen door een exemplaar van 85 pk. Het genoemde typenummer klopt volgens mij ook niet want dat duidt op een 4-cilinder (85 pk-versie) i.p.v. 3-cilinder (72 pk-versie).

Krek andersum: de viercilinder GT4x150 van 72 pk werd vervangen door een 3-cilinder van 85 pk: zie ook deze pagina: http://www.destoomtrein.nl/cms/index.php?show=PO0010LI, mét foto van een originele Stork 4-cilinder!

groet, Carlo
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2011, 11:58:11 door Dpc Fo »
Zonder dwarsliggers geen spoorlijn

Groeten, Carlo

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #18 Gepost op: 02 maart 2011, 13:35:10 »
Harry ik heb een foto van een sik zonder huif, van voren genomen. Geen idee waar ik hem vandaan heb geplukt dus komt via PB naar je toe.

Hier staan hele leuke plaatjes van dieselmotoren, nu ben ik alleen even kwijt wat voor motor er in die sik stond.
http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-19

Groetjes,
Ries
Is de link wel volledig? Krijg namelijk een foutmelding
De gebruikte motor was een Stork Ricardo-153

@Carlo
De geheugen site lijkt uit de lucht te zijn. Zo te zien een database probleem.
Er was een duidelijke reden om de 4-cilinder te vervangen door een 3 cilynder motor: vermogen
Zie de opmerking in het boek Diesellocomotieven in Nederland op pag.15

@Floris
De accubak is slechts 2x1,7cm groot. Dit is te weinig voor een 0 Decoder
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2011, 13:52:57 door Harry H. Arends »
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9422
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #19 Gepost op: 02 maart 2011, 14:13:11 »
wil je er zo'n enorme motor in zetten die minstens 2 A trekt dan?

Dpc Fo

  • Offline Offline
  • Berichten: 1258
    • Mijn fotosite
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #20 Gepost op: 02 maart 2011, 14:14:43 »
Hallo Harry,

De links werken hier weliswaar langzaam, maar ze werken wel. Heb je al eens op de F5-knop gedrukt?

groet, Carlo
Zonder dwarsliggers geen spoorlijn

Groeten, Carlo

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #21 Gepost op: 02 maart 2011, 19:37:14 »
De links werken nu wel. Eerder kreeg ik een PHP foutmelding met een nummer erachter.
Zitten mooie foto's bij, bedankt.

wil je er zo'n enorme motor in zetten die minstens 2 A trekt dan?
Nee maar de afmetingen van een ESU sounddecoder zijn 31x15mm
« Laatst bewerkt op: 03 maart 2011, 21:19:06 door Peter van der Leek. Reden: Het laatste bericht hoef je niet te citeren, klik onderaan op ANTWOORD »
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9422
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #22 Gepost op: 04 maart 2011, 12:02:08 »
hmm, zijn die er dan met sikgeluid?

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #23 Gepost op: 04 maart 2011, 17:14:42 »
Ik denk van niet. Ben ze nog niet tegen gekomen bij de verkrijgbare sikjes.
Dat wordt dan weer een project om het geluid van een Locomotor met een Ricardo diesel op te nemen en deze in een sound decoder te stoppen.
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

JAB van Ree

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
    • Stichting Historisch Dieselmaterieel
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #24 Gepost op: 04 maart 2011, 18:10:03 »
Sikken met Ricardo diesels zijn er genoeg...
Allicht dat die opnamen ergens te maken zijn
1:1 Locomotor, Plan C/E/L/U/W en 2200 prutser, G1206 bestuurder
1:87 verzamelaar NS periode 1968-heden

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #25 Gepost op: 04 maart 2011, 19:53:27 »
Dat was ik ook van plan. Bij ons, de MBS, hebben we 4 Sikken staan en ik denk dat in overleg er wel iets te maken valt.
Ben wel geen geluidsman maar daar komen we ook wel uit om iets digitaal op te nemen.
Moet nog zoeken of er al mensen eerder een geluids project voor de LokSound decoders gemaakt hebben.
Maar zoals ik al zij dit wordt een ander project.

Ondertussen gaat de virtuele bouw van het model verder zoals in deze link is te zien:
http://www.harry-arends.nl/werkgroep/PDF/SIK_04032011.pdf

Er is op dit moment wel een probleem; hoe verder het model vordert des te meer problemen er komen bij het produceren van een 3D model dat door shapeway te gebruiken is. Moet wel zeggen dat de hulp van shapeway op dit moment niet zodanig is om naar huis te schrijven is.
Misschien verandert dat nog.
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #26 Gepost op: 16 maart 2011, 19:51:43 »
[Update On]
Het werk vorderdt gestaag met het aanbrengen van de details tussen alle andere drukke werkzaamheden door.
Zo heb je niets te doen en dan weer vliegen en rennen voor de opdrachtgevers.

Ben nu aan het testen met het maken van files voor Shapeways en VDM maar dat vorderdt niet zo erg.
Waarschijnlijk wil te veel details aanbrengen en dat lusten de huidige generaties printers nog niet.
Van shapeways nog geen hulp mogen ontvangen, zij worden waarschijnlijk te groot en hebben geen zin meer in weer een hobbyist.
Peter van VDM is voor mij wel aan het kijken hoe we verder gaan, maar mo0et dit in zijn 'hobby' tijd doen.
[Update Off]
[Wordt vervolgt]
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Mitchell

  • 3D Designer
  • Offline Offline
  • Berichten: 2503
    • SpoorObjecten
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #27 Gepost op: 16 maart 2011, 19:56:38 »
Beetje rare opmerking over shapeways? is totaal niet het geval!
shapeways probeert normaal binnen 48uur te reageren, zo niet hebben ze het erg druk, maar doen ze hun best om te reageren!
Voor hun is elke persoon een potentiele klant ;)

wat gaat er fout?
teveel polygonen?
« Laatst bewerkt op: 16 maart 2011, 19:58:27 door Mitchell »

JAB van Ree

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
    • Stichting Historisch Dieselmaterieel
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #28 Gepost op: 18 maart 2011, 10:54:12 »
Het ziet er fraai uit! Voor zover ik kan zien inderdaad alle details aanwezig (y)
Maar is het anders straks niet makkelijker om dingen te splitsen in een aantal logische units?
De huif bijvoorbeeld in 1 of 2 delen los printen. Scheelt al een hoop (al is dat frame door alle klinknagels ed natuurlijk mega complex)
1:1 Locomotor, Plan C/E/L/U/W en 2200 prutser, G1206 bestuurder
1:87 verzamelaar NS periode 1968-heden

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #29 Gepost op: 18 maart 2011, 19:41:04 »
Waarschijnlijk zal het model ook in meerdere delen geprint moeten worden.
Dit alleen al omdat er teveel polygoons in het complete model zitten voor uploaden naar Shapeways.

Dit alles betekend wel dat ik het model moet gaan ontleden in verlijmbare delen met de juiste wanddikte.
Een aantal onderdelen zullen dan opnieuw getekend of samengesteld moeten worden.

Vooral op plekken waar klinknagels zitten zullen deze op twee delen aangebracht moeten worden.
Heb zojuist nog een testje van een 20M3 Natronloog Tank naar Shapeways geupload als testje.
Misschien dat ik deze nog compleet maak. Heb ook nog een tekening van een geklonken tank met ruim 2000 klinknagels :-)
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl