Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 14:27:29
Bouw Beel + "wat reed er achter de Beel" door Hans van de Burgt
Vandaag om 14:26:50
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door henk
Vandaag om 14:24:08
Raadplaatje door Daan Neijenhuis
Vandaag om 14:23:18
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Joran
Vandaag om 14:21:56
VAM-materieel en de Roco nummers door HenkWinsum
Vandaag om 14:19:13
Verfraaien D-trein rijtuigen door Ronald69
Vandaag om 14:18:36
NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door JaJo
Vandaag om 14:12:07
Zware botsing met SNG-stel, 22-05-2020 door Erwin Lamens
Vandaag om 14:10:42
Nieuw in de winkel! door VAM65
Vandaag om 14:09:10
Prefo ET54/EB54 bouwpakket bouwen door ANDREUS
Vandaag om 14:09:09
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door VAM65
Vandaag om 13:58:43
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door MOVisser
Vandaag om 13:55:47
Soldeerapparaat kopen, aanbevelingen? door Tijdperk||
Vandaag om 13:54:51
VAM-overlaadstation, 3D door Hans van de Burgt
Vandaag om 13:50:18
S88 alleen signaal als de loc rijdt door Klaas Zondervan
Vandaag om 12:56:57
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 12:50:35
Littfinski keerlusmodule: Schakelt met één lok niet, wel met de anderen door hgr
Vandaag om 12:26:48
Verlichting bij pendeltreinen door Gerke
Vandaag om 12:00:43
Baan in Los Angeles door NS264
Vandaag om 11:55:55
NL baan: Frotterdam in h0 door Ben
Vandaag om 11:52:49
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 11:17:43
Roco z21 verbinden met 10764 werkt niet! door St00mboy
Vandaag om 11:16:43
Roco wissels schakelen maar één kant op (DCC), maar analoog 14-16VAC beide kante door henk
Vandaag om 11:13:49
Station perron door Rob E.
Vandaag om 11:00:03
25 jaar geleden door Willem1951
Vandaag om 10:57:49
Rivarossi E424 oud model reparatie door Duizendpoot
Vandaag om 10:29:47
Testbaantje in een koffer, h0f door minibart
Vandaag om 10:09:04
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 09:43:25
Motordraaistellen, kant en klaar kopen of zelf bouwen? door Marc tramt
Vandaag om 09:15:35
  

Auteur Topic: Een Locomotor (SIK) in 3D printen  (gelezen 11999 keer)

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9473
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #15 Gepost op: 02 maart 2011, 10:00:08 »
de decodert kan toch ook in de batterijbak ofzo?

Ries

  • Offline Offline
  • Berichten: 933
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #16 Gepost op: 02 maart 2011, 10:25:27 »
Harry ik heb een foto van een sik zonder huif, van voren genomen. Geen idee waar ik hem vandaan heb geplukt dus komt via PB naar je toe.

Hier staan hele leuke plaatjes van dieselmotoren, nu ben ik alleen even kwijt wat voor motor er in die sik stond.
http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-19

Groetjes,
Ries

Dpc Fo

  • Offline Offline
  • Berichten: 1266
    • Mijn fotosite
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #17 Gepost op: 02 maart 2011, 11:15:35 »
Hier is een leuke foto: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-A7-051/&p=21&i=13&st=dieselmotor&sc=%28dieselmotor%29/&wst=dieselmotor

En van de andere kant: http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-336/&p=4&i=7&st=jendrassik&sc=%28jendrassik%29/&wst=jendrassik

Er staat in de/het bijschrift(en) dat er een 72/85pk motor wordt ingebouwd, maar het is een 72 pk-motor. Pas eind jaren 50/begin jaren 60 werd deze 72 pk-motor vervangen door een exemplaar van 85 pk. Het genoemde typenummer klopt volgens mij ook niet want dat duidt op een 4-cilinder (85 pk-versie) i.p.v. 3-cilinder (72 pk-versie).

Krek andersum: de viercilinder GT4x150 van 72 pk werd vervangen door een 3-cilinder van 85 pk: zie ook deze pagina: http://www.destoomtrein.nl/cms/index.php?show=PO0010LI, mét foto van een originele Stork 4-cilinder!

groet, Carlo
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2011, 11:58:11 door Dpc Fo »
Zonder dwarsliggers geen spoorlijn

Groeten, Carlo

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #18 Gepost op: 02 maart 2011, 13:35:10 »
Harry ik heb een foto van een sik zonder huif, van voren genomen. Geen idee waar ik hem vandaan heb geplukt dus komt via PB naar je toe.

Hier staan hele leuke plaatjes van dieselmotoren, nu ben ik alleen even kwijt wat voor motor er in die sik stond.
http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/HCO01:FDSTORK-19

Groetjes,
Ries
Is de link wel volledig? Krijg namelijk een foutmelding
De gebruikte motor was een Stork Ricardo-153

@Carlo
De geheugen site lijkt uit de lucht te zijn. Zo te zien een database probleem.
Er was een duidelijke reden om de 4-cilinder te vervangen door een 3 cilynder motor: vermogen
Zie de opmerking in het boek Diesellocomotieven in Nederland op pag.15

@Floris
De accubak is slechts 2x1,7cm groot. Dit is te weinig voor een 0 Decoder
« Laatst bewerkt op: 02 maart 2011, 13:52:57 door Harry H. Arends »
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9473
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #19 Gepost op: 02 maart 2011, 14:13:11 »
wil je er zo'n enorme motor in zetten die minstens 2 A trekt dan?

Dpc Fo

  • Offline Offline
  • Berichten: 1266
    • Mijn fotosite
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #20 Gepost op: 02 maart 2011, 14:14:43 »
Hallo Harry,

De links werken hier weliswaar langzaam, maar ze werken wel. Heb je al eens op de F5-knop gedrukt?

groet, Carlo
Zonder dwarsliggers geen spoorlijn

Groeten, Carlo

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #21 Gepost op: 02 maart 2011, 19:37:14 »
De links werken nu wel. Eerder kreeg ik een PHP foutmelding met een nummer erachter.
Zitten mooie foto's bij, bedankt.

wil je er zo'n enorme motor in zetten die minstens 2 A trekt dan?
Nee maar de afmetingen van een ESU sounddecoder zijn 31x15mm
« Laatst bewerkt op: 03 maart 2011, 21:19:06 door Peter van der Leek. Reden: Het laatste bericht hoef je niet te citeren, klik onderaan op ANTWOORD »
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Floris Dilz

  • in verband met de quarantainemaatregelen bij voorkeur alleen binnen gier uitrijden.
  • Offline Offline
  • Berichten: 9473
    • belse roestkraam
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #22 Gepost op: 04 maart 2011, 12:02:08 »
hmm, zijn die er dan met sikgeluid?

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #23 Gepost op: 04 maart 2011, 17:14:42 »
Ik denk van niet. Ben ze nog niet tegen gekomen bij de verkrijgbare sikjes.
Dat wordt dan weer een project om het geluid van een Locomotor met een Ricardo diesel op te nemen en deze in een sound decoder te stoppen.
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

JAB van Ree

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
    • Stichting Historisch Dieselmaterieel
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #24 Gepost op: 04 maart 2011, 18:10:03 »
Sikken met Ricardo diesels zijn er genoeg...
Allicht dat die opnamen ergens te maken zijn
1:1 Locomotor, Plan C/E/L/U/W en 2200 prutser, G1206 bestuurder
1:87 verzamelaar NS periode 1968-heden

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #25 Gepost op: 04 maart 2011, 19:53:27 »
Dat was ik ook van plan. Bij ons, de MBS, hebben we 4 Sikken staan en ik denk dat in overleg er wel iets te maken valt.
Ben wel geen geluidsman maar daar komen we ook wel uit om iets digitaal op te nemen.
Moet nog zoeken of er al mensen eerder een geluids project voor de LokSound decoders gemaakt hebben.
Maar zoals ik al zij dit wordt een ander project.

Ondertussen gaat de virtuele bouw van het model verder zoals in deze link is te zien:
http://www.harry-arends.nl/werkgroep/PDF/SIK_04032011.pdf

Er is op dit moment wel een probleem; hoe verder het model vordert des te meer problemen er komen bij het produceren van een 3D model dat door shapeway te gebruiken is. Moet wel zeggen dat de hulp van shapeway op dit moment niet zodanig is om naar huis te schrijven is.
Misschien verandert dat nog.
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #26 Gepost op: 16 maart 2011, 19:51:43 »
[Update On]
Het werk vorderdt gestaag met het aanbrengen van de details tussen alle andere drukke werkzaamheden door.
Zo heb je niets te doen en dan weer vliegen en rennen voor de opdrachtgevers.

Ben nu aan het testen met het maken van files voor Shapeways en VDM maar dat vorderdt niet zo erg.
Waarschijnlijk wil te veel details aanbrengen en dat lusten de huidige generaties printers nog niet.
Van shapeways nog geen hulp mogen ontvangen, zij worden waarschijnlijk te groot en hebben geen zin meer in weer een hobbyist.
Peter van VDM is voor mij wel aan het kijken hoe we verder gaan, maar mo0et dit in zijn 'hobby' tijd doen.
[Update Off]
[Wordt vervolgt]
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl

Mitchell

  • 3D Designer
  • Offline Offline
  • Berichten: 2511
    • SpoorObjecten
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #27 Gepost op: 16 maart 2011, 19:56:38 »
Beetje rare opmerking over shapeways? is totaal niet het geval!
shapeways probeert normaal binnen 48uur te reageren, zo niet hebben ze het erg druk, maar doen ze hun best om te reageren!
Voor hun is elke persoon een potentiele klant ;)

wat gaat er fout?
teveel polygonen?
« Laatst bewerkt op: 16 maart 2011, 19:58:27 door Mitchell »

JAB van Ree

  • Offline Offline
  • Berichten: 3807
    • Stichting Historisch Dieselmaterieel
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #28 Gepost op: 18 maart 2011, 10:54:12 »
Het ziet er fraai uit! Voor zover ik kan zien inderdaad alle details aanwezig (y)
Maar is het anders straks niet makkelijker om dingen te splitsen in een aantal logische units?
De huif bijvoorbeeld in 1 of 2 delen los printen. Scheelt al een hoop (al is dat frame door alle klinknagels ed natuurlijk mega complex)
1:1 Locomotor, Plan C/E/L/U/W en 2200 prutser, G1206 bestuurder
1:87 verzamelaar NS periode 1968-heden

Harry H. Arends

  • Offline Offline
  • Berichten: 214
  • Lenz 0 - DigiTal Plus - GOLS module
    • De GOLS rond 1900 in 1:43.5
Re:Een Locomotor (SIK) in 3D printen
« Reactie #29 Gepost op: 18 maart 2011, 19:41:04 »
Waarschijnlijk zal het model ook in meerdere delen geprint moeten worden.
Dit alleen al omdat er teveel polygoons in het complete model zitten voor uploaden naar Shapeways.

Dit alles betekend wel dat ik het model moet gaan ontleden in verlijmbare delen met de juiste wanddikte.
Een aantal onderdelen zullen dan opnieuw getekend of samengesteld moeten worden.

Vooral op plekken waar klinknagels zitten zullen deze op twee delen aangebracht moeten worden.
Heb zojuist nog een testje van een 20M3 Natronloog Tank naar Shapeways geupload als testje.
Misschien dat ik deze nog compleet maak. Heb ook nog een tekening van een geklonken tank met ruim 2000 klinknagels :-)
Lenz0 - DigiTal Plus - GOLS module http://gols0.blogspot.nl