Doel:€250.00
Donaties:€20.00

Per saldo:€-230.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-10-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door JaJo
Vandaag om 08:35:16
Schaal 0 baksteenplaat door JaJo
Vandaag om 08:34:18
Digikeijs DR5000 Centrale, productbeschrijving door Ad Cleijsen
Vandaag om 08:34:12
EifelBurgenBahn door rotaspeed
Vandaag om 08:30:37
Trams van de HTM in 1/87 door Forever Rocofan
Vandaag om 08:19:14
Rocky Rail 6400 door Sicco Dierdorp
Vandaag om 07:56:56
De laatste wagens. door Gerke
Vandaag om 05:01:51
Open dagen Modelspoorvereniging Hilversum - 20 en 21 Oktober 2018 door NSJDSB
Vandaag om 01:45:43
3D/RM-IG: Onshape - Materieel 1:76 door ingenium
Vandaag om 01:45:33
Schrootbaan in spoor 1 door sdz1976
Vandaag om 00:16:40
Buitenlust door R v/d Hoven
20 oktober 2018, 23:55:33
DCC++ centrale en arduino: ervaringen? door Bert Mengerink
20 oktober 2018, 23:42:05
Raadplaatje door GerardvV
20 oktober 2018, 23:25:33
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
20 oktober 2018, 23:07:36
Oude loc teruggevonden (update: helaas toch niet) door Rondje_HO
20 oktober 2018, 23:07:09
19 Toen door GerardvV
20 oktober 2018, 22:57:44
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erjen89
20 oktober 2018, 22:04:09
Mooi weer om buiten te spelen door MOVisser
20 oktober 2018, 22:03:27
NS omBC290x van MK modelbouwstudios door DavidNS400 Grote sik
20 oktober 2018, 21:17:22
  

Auteur Topic: Koop ik de juiste onderdelen?  (gelezen 3964 keer)

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Koop ik de juiste onderdelen?
« Gepost op: 01 november 2010, 10:51:48 »
Hi,

Nu ik mn schaduwstation aan het bouwen ben ga ik dus de "reeds" bestellen.

Zijn dit de juiste?
Reedschakelaar 14.1MM  (Conrad Electronic)

Rondmagneet 8X3 mm (Conrad Electronic)

Doe ik dit goed of kan ik beter iets ander aanschaffen?

Ik ga dus straks een hele wisselstraat (FL* Zelfdenkende wissels H0) bouwen en wanneer er een trein binnenkomt op spoor 1 en de over de reed rijdt schakelt de reed direct de fleischmann wisselbediening waardoor dat stuk spoor automatisch stroomloos wordt, de trein stopt en op spoor 2 automatisch een andere trein vertrekt.

Dit doe ik over alle 18 sporen en de laatste trein zet alle wissels weer in de eerste stand waarop de eerste trein weer automatisch vertrekt.
« Laatst bewerkt op: 22 november 2010, 14:31:55 door Bob Rodenburg »
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

dennie

  • Offline Offline
  • Berichten: 995
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #1 Gepost op: 01 november 2010, 11:45:53 »
De reedcontacten zijn gooed,magneet ken ik niet omdat ik andere gebruik,ik heb nogel hoge locs/wagons.
Ik mis alleen relais in het baan plan,ter beveiliging
Hou je wel rekenig ermee dat niet iedere loc even snel is dan bedoel ik dus loc kan eerder stop staan dan gepland waardoor hij dan op de wissel zou komen te staan.
-de bruggetjs uit de wissels
-zijn de wissel aandrijving eindafgeschakeld,want de oude aandrijving zijn hiervoor gevoelig

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #2 Gepost op: 01 november 2010, 11:57:25 »
Bedankt.
De magneten moet ik dan maar gewoon testen denk ik :) of straks langs de Action voor dat spelletje :)
Dat van die relais heb ik nog steeds niet in de gaten zijn die er om de wisselspoelen te beveiligen tegen een constante spanning zodatze niet doorbranden als de loc blijft staan boven het reedcontact?

Met de lengte van de treinen en de snelheid van de locs is rekening gehouden. Alleen twijfel ik nog steeds over het feit of de magneet onder de laatste wagon of onder de loc komt. Dat laatste had mijn voorkeur maar het eerste heeft wat goede eigenschappen die mooi meegenomen kunnen zijn.

Bruggetjes zijn uiteraard uit de wissels, Ik gebruik zwarte en grijze wisselaansturingen. Geen idee of ze beveiligd zijn. Tot nu toe hoor ik niks (gebrom)als ik er stroom op zet.

Alvast bedankt!

Nocki
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2515
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #3 Gepost op: 01 november 2010, 12:26:00 »
Hoi Nocki.

Plaats je reedkontacten zodanig tussen je rails dat je langste trein nog een 10 cm verder rijd alvorens te stoppen, zo vermijd je dat de reed geschakeld blijft.
Met de zelfdenkende wissels is dit geen probleem.


Een schema van wat je bedoeld met de automatische sturing van je schaduwstation.
Tekst en uitleg op mijn site te vinden onder modelbaan.

Mvg.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #4 Gepost op: 01 november 2010, 13:13:56 »
Hihi... Je weet toch dat dit hele idee van jou afkomstig is... :) Op jouw pagina is het hele idee gebaseerd.  ;D

Ik wilde alleen even zekerheid of dit de juiste onderdelen waren...
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #5 Gepost op: 22 november 2010, 14:06:01 »
Bedankt allemaal!

Erg leuk om te zien dat het gewoon in 1 keer goed werkt.
Ik heb gekozen om de magneet in de loc te bouwen. Achteraf denk ik dat het beter was om in het sluitrijtuig de magneet te plaatsen... Dat ga ik waarschijnlijik ook nog wel doen want op dit moment is het nog niet definitief opgebouwd...

Wel heb ik 1 probleem. Bij het bouwen van hget schaduwstation (9 sporen naast elkaar) werkt alles heel goed behalve bij hte laatste spoor.
De laatste trein op spoor 9 die binnenkomt moet alle sporen weer naar de originele instelling zetten. Dat betekent 8 wissels schakelen door middel van 1 reedcontact.

Als dat gebeurt komt er een mooie grote blauwe vonk die de loc netjes in het licht zet... :) nadeel is dat daarmee zoveel stroom en hitte wordt gegenereed (denk ik) dat daardoor de reed contact beschadigt.. Volgens mij worden de 2 contactjes door de hitte netjes met elkaar versmolten...

Kan dit kloppen? en wat is de oplossing?

Groetjes

Nocki
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7140
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #6 Gepost op: 22 november 2010, 14:26:24 »
Dan kan wel... je kan inderdaad je reed-contact naar de eeuwige jachtvelden sturen... Een oplossing zou zijn om het met een relais te doen. Dan schakel je met het reedcontact het relais en deze schakelt de wissels...

Groeten Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

JaJo

  • Offline Offline
  • Berichten: 9791
  • Spoor-0 & Spoor-1
    • Modeltreinbaan.nl
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #7 Gepost op: 22 november 2010, 14:29:49 »
Hier nog een aanvulling op wat Matheus18 al vertelde: http://modeltreinbaan.nl/?p=1895

Groet Jaap
Duits, Spoor-0 en Spoor-1.Tijdperk III.
http://www.modeltreinbaan.nl

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2515
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #8 Gepost op: 22 november 2010, 16:48:56 »
Hoi Nocki.

Je gebruikt toch zelfdenkende wissels?, hoe kom je er dan bij dat de laatste reed 8 wissels moet schakelen.


Klik.
Zal het via dit schetsje nog eens uitleggen.(Proberen toch).
Wissels is de inrijzone zijn rood gemarkeerd, hier spreek ik over in.
Wissels van de uitrijzone zijn blauw gemarkeerd, hier spreek ik van uit.
Groen zijn de reeds.
We beginnen met alle wissels in de rechtstand, dus nog niets van loc in het schaduwstation.
De eerste loc rijd nu via in w1 spoor 1 op en activeerd R1.
R1 schakeld W1-W2 in op afbuigen en uitW9 op afb. Lok stopt op S1, spoor 2 klaar voor ontvangst volgende loc.
Loc 2 rijd S2 op en act R2, R2 schakelt In W2 recht W3 afb. en uit W 10 afb. spoor 3 klaar.
Loc 3 rijd S3 op en act R3, R3 schakelt In W3 recht W4 afb. en uit W 11 afb W 9 recht. ! Zie NOTA spoor 4 klaar.
Loc 4 rijd S4 op en act R4, R4 schakelt In W4 recht W5 afb. en uit W 12 afb W10 recht. spoor5 klaar.
Loc 5 rijd S5 op en act R5, R5 schakelt In W5 recht W6 afb. en uit W 13 afb W11 recht. spoor6 klaar.
Loc 6 rijd S6 op en act R6, R6 schakelt in W6 recht W7 afb. en uit W 14 afb W12 recht. spoor 7 klaar.
Loc 7 rijd S7 op en act R7, R7 schakelt in W7 recht W8 afb. en uit W 15 afb W13 recht. spoor 8 klaar.
Loc 8 rijd S8 op en act R8, R8 schakelt in W8 recht en W 15 en W16 Recht. anders stopt loc niet, spoor 9 klaar.
Loc 9 rijd S9 op en act R9, R9 schakelt In W1 recht en W15 recht en W 16 afb. lok op spoor 1 vertrekt.
Zo de cyclus is rond.
NOTA: werk met 2 reeds per spoor, werk zo dat bij uit eerst de volgende wissel op afb word gesteld alvorens de wissel van de aankomende lok op recht gaat.
VB. spoor 5 eerst W13 op afb en dan W12 op recht., zo vermijd u dad de loks een korte stroomstoot krijgen bij het schakelen van de wissels.
U ziet, 8 wissels gelijktijdig schakelen is helemaal niet nodig.
Nog vergeten: W1 TOT W8 NIET ZELFDENKEND MAKEN !

Mvg. Matheus.
« Laatst bewerkt op: 22 november 2010, 16:54:28 door Matheus 18 »
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

HuubvG

  • Train Jaune de Cerdagne
  • Offline Offline
  • Berichten: 2060
  • Le Canari
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #9 Gepost op: 22 november 2010, 16:55:00 »
Mooie uitleg van Matheus, belangrijkste is dat je niet meer dan één wissel mag schakelen via de reed-relais, maar dat je duidelijk wordt dat je ook niet meer dan één wissel hoeft te schakelen.
Station Villefranche de Conflent: dubbel kopstation H0m><H0.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16074
    • Pagina van klaas
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #10 Gepost op: 22 november 2010, 17:16:25 »
Een vraagje aan Matheus.
Als ik je uitleg goed begrijp rijden de treinen met volle snelheid het station binnen en stoppen dan abrupt. Zie ik dat goed?

Ik vraag dit omdat ik voor onze clubbaan ook een schaduwstation heb gemaakt waarbij er ook een binnenkomstmelder is die er voor zorgt dat de treinen vertragen als ze het schaduwstation binnenrijden.
Inmiddels ben ik trouwens versie 2 aan het bouwen omdat de eerste versie nog wat schoonheidsfoutjes vertoont.
Op 20 en 21 oktober sta ik met "Without" op de tentoonstelling in Edegem. http://mtdtreinenclub.be/over/tentoonstelling/index.html

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #11 Gepost op: 22 november 2010, 17:19:24 »
Ai....

Bedankt voor je moeite en inzet om dit te verduidelijken.

Ik heb namelijk het volgende gedaan.

W1 tot W8 zijn allemaal elektrisch geschakelde wissels.
W9 tot W16 (uitgaand) zijn allemaal wissels zonder schakelaar.
Elk inkomend spoor krijgt stroom van de inkomende wissel maar bij  het uitgaande wissel is de rails onderbroken.
Op die manier heb ik het allemaal opgebouwd. Uitgaande wissels worden dus niet geschakeld.


Maar ik begrijp nu dat als ik (hardop denkende) de trein binnen laat
binnenkomen op Spoor1 R1 W1 afbuigt, W2 afbuigt. Spoor 2 klaar
binnenkomen op Spoor2 R2 W2 recht, W3 afbuigt. Spoor 3 klaar
binnenkomen op Spoor3 R3 W3 recht, W4 afbuigt. Spoor 4 klaar
binnenkomen op Spoor4 R1 W4 afbuigt, W5 afbuigt. Spoor 5 klaar
binnenkomen op Spoor5 R2 W5 recht, W6 afbuigt. Spoor 5 klaar
binnenkomen op Spoor6 R3 W6 recht, W7 afbuigt. Spoor 6 klaar
binnenkomen op Spoor7 R1 W7 afbuigt, W8 afbuigt. Spoor 7 klaar
binnenkomen op Spoor8 R2 W8 recht, W9 afbuigt. Spoor 9 klaar
binnenkomen op Spoor9 R3 W9 recht, W4 afbuigt. Spoor 1 klaar
en terug

Dan zorg ik dat standaard elke trein zn eigen spoor dicht gooit en de volgende open gooit ik vermijd dat de laatste alles open moet gooien...
Dat ik daar niet aan dacht...
Stom... even een andere manier van denken dus...


Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.

HuubvG

  • Train Jaune de Cerdagne
  • Offline Offline
  • Berichten: 2060
  • Le Canari
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #12 Gepost op: 22 november 2010, 17:20:58 »
@Klaas,

Wat betreft de snelheid op het schaduwstation, je kunt deze ook isoleren en van aparte stroombron voorzien, gewoon een extra transformator die half open staat.
Tenzij er digitaal gereden wordt, maar dat is hier niet het geval.
Station Villefranche de Conflent: dubbel kopstation H0m><H0.

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2515
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #13 Gepost op: 22 november 2010, 17:25:56 »
Hoi Klaas.

Hoe snel de treinen het schaduwstation indenderen is naar eigen keuze.
Het gaat hier over een analoog gestuurd schaduwstation, wel of niet bediend door een apparte trafo.
Dit schaduwstation is helaas niet voorzien van een binnenkomstmelder waardoor de treinen vertragen.
Als Nocki hiervoor belangstelling toont kan hij misschien contact met u nemen.
Bedankt voor de tip.

Mvg. Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

N. Kerkhof

  • Offline Offline
  • Berichten: 150
Re:Koop ik de juiste onderdelen?
« Reactie #14 Gepost op: 22 november 2010, 17:55:27 »
Zelf laat ik de treinen op volle snelheid het schaduwstation binnendenderen en laat ze enorm abrupt stoppen door de stroom af te snijden.
Zo dat klinkt tenminste lekker zwart wit... :)

De reden is dat de trein dan nooit boven een reedcontact kan blijven staan maar lekker een stukje kan uitdenderen...
Fleischmann Profirails, Gelijkstroom, Analoog, H0, Speelbaan/Paradebaan met NS materieel 1940 / nu.